» »

Priprava domačega jogurta

Priprava domačega jogurta

techuser ::

Zanima me, zakaj se ponavadi mleko kuha po 10 minut pri pripravi jogurta? Veliko receptov je takšnih, da dajo noter eno žlico navadnega jogurta po tem, ko je mleko prekuhano in ohlajeno. Ampak, če bi ga kuhal samo 5 minut, ne bi bilo kaj drugače? Namreč večina kozjih jogurtiv je ponavadi predragih in nima prijetnega vonja zato ponavadi kupim locatelli kozje mleko in naredim domač jogurt.

Ganon ::

Mleka se ne kuha, samo segreje se ga. Če gre za domače mleko. Pač, pasteriziraš ga, če je to potrebno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

techuser ::

Sej to mi je čudno, da to počnejo po toliko receptih po spletu. Prekuha se ga toliko, da se škodljive bakterije uniči ampak po 10 minut kuhanja pa res ne rabi preden daš noter starter kulturo.

Markus386 ::

Ne rabiš kuhat, nad 80 stopinj ga spraviš, ohladiš nazaj na <40 (da ne ubiješ starter kulture), potem pa daš notri, karkoli že imaš za "seme". Preverjeno večkrat.

Btw, yogurt makerji so pod 20eur že za dobit, pa kupi raje takega z enim velikim lončkom, in ne tiste s 7/8 teglicami notri, ker boš lažje vse skupaj pucal.

FrRoSt ::

techuser je izjavil:

Zanima me, zakaj se ponavadi mleko kuha po 10 minut pri pripravi jogurta? Veliko receptov je takšnih, da dajo noter eno žlico navadnega jogurta po tem, ko je mleko prekuhano in ohlajeno. Ampak, če bi ga kuhal samo 5 minut, ne bi bilo kaj drugače? Namreč večina kozjih jogurtiv je ponavadi predragih in nima prijetnega vonja zato ponavadi kupim locatelli kozje mleko in naredim domač jogurt.


Če se ne motim je ta locatelli kozje mleko že pasterizirano, po, domače::P trajno, zato mislim, da ti ga ni potrebno prekuhavati, ... samo notri vnesi določeno kulturo (za jogurt) in malo eksperimentiraj,.... s temperaturo in dolžino fermentacije.... :P da dobiš ustrezen okus. Lahko ga pa tudi popraviš, npr. z nekaj soka limone ali koščki svežega sadja, ki ga dodaš.... :D
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

St235 ::

Odvisno je od tega na koliko ga segrejes. Ce gres tja do 80 stopinj potem je par sekund dovolj, ce ga segrejes sam na 60 stopinj potem pasterizacija traja 10 minut.

Ce je mleko ze pasterizirano potem ga ni treba prekuhavat.

Jaz ponavadi mleko segrejem na 80, pustim da se ohladi na 45, dodam jogurt in ga potem pustim 10-12 ur na 43.

Bud_Bundy ::

Delam enako kot lakotnik(do stopinje enako), s tem, da so dovolj že 4 ure.

St235 ::

Men imajo po 4 urah premalo okusa, zato ponavadi pustim cez noc.

Terminathor ::

A kdo dela domač jogurt? Mene zanima, zakaj je potrebno dodat kupljen jogurt k mleku?
Če prekuham mleko in ohladim na 45° ni dovolj?

LP

Ganon ::

Zaradi starter kultur.

UganiKdo ::

Terminathor je izjavil:

A kdo dela domač jogurt? Mene zanima, zakaj je potrebno dodat kupljen jogurt k mleku?
Če prekuham mleko in ohladim na 45° ni dovolj?

LP


je dovolj, če bi rad imel mleko.

Če bi rad jogurt rabiš v mleko uvest mikroiorganizme, ki bodo iz mleka naredili jogurt. To najlažje anrediš tako da uporabiš obstoječ jogurt (kupljen ali domač). Lahko pa kupiš tudi namenske starter kulture, ki jih dodaš mleku.

alternativa je kislo mleko, ki ga lahko narediš tudi brez dodajanja mikroorganizmov, samo potem seveda ne smeš prekuhat mleka.

GupeM ::

UganiKdo je izjavil:

alternativa je kislo mleko, ki ga lahko narediš tudi brez dodajanja mikroorganizmov, samo potem seveda ne smeš prekuhat mleka.

Seveda ga lahko. Tudi prekuhano mleko se skisa. Celo trajno UHT mleko iz tetrapaka se skisa. Če ne verjameš, pusti odprt tetrapak nekaj dni poleti na pultu.

Še v hladilniku se skisa, če ga pustiš dovolj dolgo. Sem enkrat uporabil skoraj skisano mleko iz hladilnika za v kavo. Iz tetrapaka je priteklo na videz normalno mleko. Ko se je pomešalo s toplo kavo, pa je praktično v trenutku postalo skisano. Na koncu sem imel eno veliko kepo kisle kave z mlekom :)

Ima pa kislo mleko precej drugačen okus kot jogurt, če boš delal kislo mleko.

UganiKdo ::

Skisano(pokvarjeno) mleko ni ravno kislo mleko, no...

Ce hoces delat kislo mleko brez dodajanja cesarkoli pac rabis neprekuhano mleko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so nekateri jogurti kisli?

Oddelek: Loža
353931 (3057) janezvalva
»

Kako pomnožiti probiotike doma?

Oddelek: Loža
426989 (2971) fosil
»

Mleko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16320165 (11390) BigWhale
»

"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28951359 (42804) globalna80
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18240230 (35663) Terman

Več podobnih tem