» »

Kakšna stopnja izobrazbe je "inžinir informatike spec. ______" (specializacija po višji šoli)

Kakšna stopnja izobrazbe je "inžinir informatike spec. ______" (specializacija po višji šoli)

squid2g ::

Končujem 4. letnik srednje računalniške in razmišljam glede vpisa naprej. Vem da bom šel na neko računalniško smer izbira pa je ali višja ali visoka... vem da višja je VI/1, visoka pa VI/2. Slišal pa sem da višja v Novi Gorici omogoča tudi specializacijo po študiju in me zanima kakšna stopnja izobrazbe je takrat? še vedno VI/1? Odgovora na internetu nikakor ne morem dobit. Niti ni podatkov o specializaciji po višji šoli, vendar smo pred kratkim imeli predavanje kjer nam je nek gospod povedal da možnost specializacije obstaja.

Zanima me tudi koliko se v Sloveniji ceni visoka proti višji šoli (z strani delodajalca), nekako se bolj nagibam k višji vendar me skrbi, da to ne bo dovolj in bi z visoko šolo dobil boljšo službo. Kot slišim v tujini na šolo v IT okolju gledajo izredno malo v Sloveniji pa naj bi delodajalci na izobrazbo dali velik poudarek.

hvala že v naprej.
  • spremenilo: squid2g ()

Kurzweil ::

Se izenačiš po stopnji z visokošolsko stopnjo...



Vprašanje pa, če kje drugje kot v NG še izvajajo tovrstne specializacije, to pa bo moral nekdo drug povedat.

Lonsarg ::

Kljub temu da po slovenski stopnji spadata blizu(6/1 in 6/2) je ena pomembna razlika med višjo in visoko; visoka je 1. bolonjska stopnjha, višja pa po bolonski stopnji še ni nič!

To je tudi razlog da je vedno manj ponudbe za višješolska izobraževanja, ker gre vse v smeri bolonjskega sistema. Bolonjski 3 letni univerzitetni študij je recimo izenačen z visoko šolo, oboje 1. bolonjska.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Kurzweil ::

@Lonsarg, govoriš težke neumnosti. Višja je bolonjsko povsem priznana, isto kot visoka in specializacije še vedno obstjajo, kolega ko je iskal specializacijo pravi, da se še vedno najdejo, ta pa je ob prehodu iz starega na novi/bolonjski sistem marsikateri faks še malce počakal s tem in dejansko je tega vedno več in se bo to tudi prej kos slej vrnilo. Kako za boga ne bi bilo interesa za nekaj, kar je potuha za lenuhe. Namreč ta narediš višjo in potem tisto specializacijo je precej lažje, kot naprimer narediti isto na FRI in FERI z visoko izobrazbo - stopnja je na koncu ista. Glede znanja, kompetenc in sposobnosti za zaposlitev pa je še vedno tako, da te na faksu ne naučijo dovolj oz. ti nobena stopnja ne koristi, če se sam ne odločiš in se učiš recimo programiranja in to konstantno.

jb_j ::

odvisno katero kupiš

Lonsarg ::

@Kurzweil, ti govoriš o nadaljni specializaciji, ki višjo izobrazbo spremeni v visoko. Jaz pa sem govoril o višji izobrazni kot končni fazi.

Kurzweil ::

@Lonsarg, tudi višja je popolnoma bolonjsko priznana. Ali po domače, ko je šlo iz starega sistema na bolonjskega, se je predmetnik spremenil tudi za višje zato, da je usklajen z bolonjskim sistemom in kot tak je seveda povsod priznan. Jaz govorim pa za oboje, vse je priznano višja, višja + specializacija in visoka.

Lonsarg ::

Ne govorim o priznanosti(karkoli že to pomeni, prizna lahko delodajalec kar njemu paše), govorim o treh bolonjskih stopnjah. Katera bolonjska stopnja je višja šola? Nobena(saj si sam dal tabelo).

Pač te 3 bolonjske stopje so "stopničke" za izobražene kadre, ki jih delodajalci vedno bolj gledajo. Slovenske stopnje 6., 7.,... počasi izguljajo na pomenu, kar se bo samo še stopnjevalo v naslednjem desetletju. Ker vedno večji delež prileze vsaj do 1. bolonjske stopnje bo ta stopnica vedno več pomenila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Kurzweil ::

Seveda je VI/1

edit: dodajam še tale link, kjer je to bolje vidno....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

Lonsarg ::

Ok vidim kje je moja napaka, ne vem zakaj sem mislil da je govora izključno o navadni višji izobrazbi.

Sem zdaj šel še enkrat braz OP post in vidim da res omenja višjo šolo + specializacijo, ki pa je res enačena z visoko šolo (oboje VI/2 kar se lepo vidi v tabeli) in torej 1. bol. st.. Pardon :)

squid2g ::

sepravi to je 100% da se stopnja izenači in bi tudi tako prišel do VI/2 ? nekako me bega da je to kot da bi izigral sistem in prišel do višje izobrazbe po lažji poti :)

@Kurzweil tisto tabelo sem tudi jaz gledal, čudno mi je ker "visokošolski strokovni programi" piše na obeh straneh pri VI/2, za "specilizacijo po višješolskem programu" pa piše samo na eni strani


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18338558 (3419) tomwischner
»

Stopnja izobrazbe??

Oddelek: Šola
103140 (1925) McHusch
»

višješolski program

Oddelek: Šola
204579 (3648) marko181914
»

Stopnja izobrazbe !

Oddelek: Šola
1615986 (9075) Phantomeye
»

Podpis peticije proti zakonu o VŠ kar od doma!

Oddelek: Šola
423069 (2397) klemen22

Več podobnih tem