Forum » Hlajenje in modifikacije » Kateri peltier je boljši??
Kateri peltier je boljši??
gabl136 ::
Zanimata me 226w in 169w
oba imata površino 50x50mm s to razliko, da ima model 226w delta Tmax 67°C model 169w pa 64°C.
Po tej logiki bi bil potem za hlajenje procesorja boljši 169w ker se manj segreva, ali pač ne??
Prosim za pomoč.
oba imata površino 50x50mm s to razliko, da ima model 226w delta Tmax 67°C model 169w pa 64°C.
Po tej logiki bi bil potem za hlajenje procesorja boljši 169w ker se manj segreva, ali pač ne??
Prosim za pomoč.
gabl136 ::
ja, pa še to: koliko bi bilo mogoče peltierja ohladiti z zelo dobrim zračnim hlajenjem?? Peltier bo hladil vodo in bo ZUNAJ ohišja!
Tic ::
Ne, delta temparatura je razlika med vroco in hladnjo stranjo, ki jo TEC lahko ustvari. Večja ko je bolje je. Seveda je več vatni TEC bolj vroc (ja halo), saj odda več energije v obliki toplote. Ne priporocam zracnega hlajenja vroce strani TECa.
TEC na vroci strani odda 226W toplote ! + tisto kar dodajas iz mrzle strani. To recimo pride potem 250W. (nevem kaj boš hladil)
Procesorji oddajo nekje od 60-80, naviti do 100 še več W energije, pa poglej kako se grejejo (sploh hlajeno z zrakom). Kako bos ti z zrakom ohladil 250W mi ni jasno.
Se pravi. Ti boš vročo stran TECa "hladil" z zrakom. Temparatura bo 80*c. Od tega odšteješ 67*c in dobis 13. Tako, hladna stran bo imela 13*c. To sem uzel brez izgub, v najbolsem primeru. Efektivno verjetno cez 20*c.
Je to res kar si zelis?
Vec o tem si preberi na forumu (o tem nekje ze teče debata)
TEC na vroci strani odda 226W toplote ! + tisto kar dodajas iz mrzle strani. To recimo pride potem 250W. (nevem kaj boš hladil)
Procesorji oddajo nekje od 60-80, naviti do 100 še več W energije, pa poglej kako se grejejo (sploh hlajeno z zrakom). Kako bos ti z zrakom ohladil 250W mi ni jasno.
Se pravi. Ti boš vročo stran TECa "hladil" z zrakom. Temparatura bo 80*c. Od tega odšteješ 67*c in dobis 13. Tako, hladna stran bo imela 13*c. To sem uzel brez izgub, v najbolsem primeru. Efektivno verjetno cez 20*c.
Je to res kar si zelis?
Vec o tem si preberi na forumu (o tem nekje ze teče debata)
persona civitas ;>
morphling1 ::
Tic če nisi dobro prebral mojega zgornjega posta ti bom napisal še enkrat. Pelt naredi delta T 67°C (ali karkoli že) pri toplotnem bremenu 0 W, se pravi če kvalitetno hladiš vročo strani s 20°C vodo bo teoretično mrzla stran imela -47°C (seveda teoretično) ko dodajaš breme ta delta T pada vse do 0°C pri enakem bremenu kot je moč peltierja, jasno :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | peltier elementOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2437 (2053) | Eru |
» | vodno hlajenje (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 6662 (5399) | LordWorm |
» | Vprasanje glede uporabe TECa (peltierja)Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1390 (1200) | TribesMan |
» | IDEJA: peltier za hlajenje zrakaOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1795 (1483) | frenk |
» | Idej za resitev kondezacije in se vedno imeti pelt ter nizke temperatureOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2390 (2017) | Tic |