» »

Kako uporabit disk s slabimi sektorji?

Kako uporabit disk s slabimi sektorji?

afro~dizzy~act ::

Zanima me, kako bi lahko še koristno uporabil trdi disk 20GB (Seagate), ki ob formatiranju v DOSu javi približno 2MB slabih sektorjev ("trying to recover allocation unit...")? Ali obstaja kakšen način, da se slabe sektorje "označi" za neuporabo?
Disk sem testiral s Seagatovim uradnim orodjem za diagnostiko (Seatools), ki sicer javi, da je disk "damaged", vendar se mi zdi škoda zaradi teh 2MB vreči stran cel disk.
Ali pa mogoče Linux zna ob formatiranju preskočiti defektne sektorje?

Hvala vnaprej.

Duhec ::

Sistem pri formatiranju prečekira medij in če naleti na slab sektor ga označi kot bad in zapiše v tabelo, ki jo na koncu formatiranja posreduje kot povzetek koliko imaš prostora in koliko od tega je neuporabno/bad.
OS ti na te označene bad sektorje 100% ne bo pisal saj sedaj ve kje so. Problem pa nastane, če se ti bad sektorji dodatno ponavljajo (notranja mehanska poškodba glave, nezanesljiva elektronika...). Najbolje je , da po formatiranju disk še dodatno (cca. 24 ur) pregleduješ s kakšnim namenskim programom za media scan.(Norton Disk Doktor...)
Tudi scandisk (pregled površine) ni tako slab za začetek vendar ga moraš po končanem postopku vedno znova še enkrat pognati.
Disk testiraj res vsaj 24 ur ali bolje več, da se segreje na delovno temperaturo kjer se pokažejo še dodatne morebitne slabosti diska.
Če se slabi sektorji povečujejo se poslovi od diska.

noogy2noogy ::

Prej kot se boš poslovil od diska vsekakor naredi še low-level format. Če ti disk ni ravno padel po tleh se zna lepo poštimati, ni pa nujno. Vendar se vseeno splača poskusiti.
Seagate ima tudi to orodje na razpolago na svojih straneh (sam ne vem, če se mu ravno tako reče) samo poiskati treba. Vem, ker sem to že počel s seagate-ovimi diski in se da veliko poštimati.
lp noogy


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
404790 (3650) jonystar
»

Ali HDD umira?

Oddelek: Strojna oprema
423394 (2183) hojnikb
»

Poskus oživetja diska z bad sektorji?

Oddelek: Strojna oprema
404309 (3291) amigo_no1
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353773 (2672) k4vz0024

Disk za na odpad ali virus??

Oddelek: Strojna oprema
221347 (987) Mr.-Viko

Več podobnih tem