» »

Potovanje do Nordkappa

Potovanje do Nordkappa

Kurzweil ::

Poleti s štirimi kolegi planiramo 3-4 tedensko potovanje do Nordkappa z avtodomom. Nekako načrtujemo, da gremo gor preko Nemčije, Danske, Norveške, Švedske (gremo tudi tja) in sicer kar se Skandinavije tiče ves čas po severni obali omenjenih držav. Nazaj pa po notranji strani, mogoče celo preko Finske do Sankt Petesburga. Gor bi to naj zneslo 4700km, nazaj pa 3800km po notranji strani po Skandinaviji ali cca 5000km, če se gre do Sankt Petesburga in po najkrajši poti nazj (bi šel šli še malce po Baltiku pa smo tam že šli). Torej rentali bomo avtodom, kar znese nekje 1500€ za ves ta čas in pa seveda +-1000€ za gorivo. Za seboj pa kakšnih 2000€ za vsak slučaj. Šlo se bo nekje v času od junija do avgusta, seveda bi zaradi auror oz. morebitnega severnega sija rade volje šel kasneje, ampak žal takrat ne bo časa. Spalo pa se bo od avtodoma, kampov, hostlov in hotelov.

Če ima kdo kakršen koli nasvet, predlog, idejo, izkušnjo je bom zelo vesel.

jype ::

Mostnine in cestnine so drage, 1000 evrov za 10.000 kilometrov goriva pa mislim, da je vsaj polovico prenizka ocena (obalne ceste so v večjem delu vijugaste in počasne). Poleti načeloma ne bi smeli imeti težav, poskrbite le za to, da ste zaščiteni pred komarji.

Severni sij je poleti precej švoh, pozimi je pa potovanje načeloma več kot dvakrat dražje, če nisi že od prej opremljen za bluzit po skandinaviji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

koyotee ::

Kot rečeno, za gorivo bo šlo vsaj cca 1700€, če ti kuri 10l/100km kar ti avtodom sigurno. Imajo kamere, če ne plačaš tunelov in podobnega ti bodo kmalu kasirali večkratbik cene, zato se ne splača goljufat. Trajekt Hristals - Kristiansand(najkrajša razdalja) je od 200€ naprej, vse odvisno od dolžine/višine kemperja, števila oseb, datuma. V skandinaviji je "free roaming", lahko spiš kjerkoli, samo ne ravno v bližini kake hiše, če se lastnik ne strinja in da pospraviš smeti za sabo.
Drigače pa od juga pa do nordkapa je kar dolga.

Zdej pa čakamo shintarota, da pride povedat, da nisi ravno pri pravi, ker boš toliko potrošil :P
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

imagodei ::

koyotee je izjavil:

Drigače pa od juga pa do nordkapa je kar dolga.

Imamo žlahto na jugu Norveške in so enkrat podali slikovito primerjavo... Če bi v Oslo zabodel buciko in Skandinavijo okoli te bucike zavrtel navzdol, bi severni del segel nekje do Rima. Tako da, mal poenostavljeno: Oslo je, če štartaš v Sloveniji, nekje na slabi polovici poti do Nordkapa. :)

Nisem šel pa preverjat, če je to res. Takole na brzino, po Google Maps, bi znalo biti res.
- Hoc est qui sumus -

Kurzweil ::

@jype,
jaz to bolj kot ne gledam na Via Michelin, itak je še kup neplaniranih izletov in kakšna zgrešena obvoznica v tem času. Glede bencina ni takšen problem če je kakšen stotak več na potnika. Mostnine in cestnine moram pa malce preverit koliko so kaj cene. Kolega, ki je delal na Finskem pa mi razlaga, da odkar je tam ni videl oz. občutil še nobenega komarja. Ja severni sij je viden od konca septembra pa do nekje marca, kar pa žal časovno nam ne znese in je opcija samo poleti, se glede severnega sija tako planira že tudi Islandija pozimi, kjer se bo naredil celoten ring okrog Islandije.

@koyote, ja računamo kakšnih 10l/100km. Imamo namen vse plačat oz. še nikdar nisem razmišljal o tem, da česa ne bi plačal, razen kakšne trole v Zagrebu, kjer me vedno znova domačini prepričujejo, da sem nor, če plačam. Za trajekt smo računali neka takšnega. Gremo pa sicer 4 osebe v avtodomu za 6 oseb. Mi pa ni povsem jasno, kako se potuje, spredaj pri vozniku je prostora za 2-3 osebe (odvisno od avtodoma) ostali pa se lahko očitno vozijo zadaj, ampak prav na nobeni sliki, pri nobenem avtodomu nisem videl pasa v zadnjem prostoru avtodoma. Namreč prvič potujemo za avtodomom, prej je bila klasika kombi in hostli/hoteli/kampi. Glede tega "free roaminga" sem seznanjen in dejansko je cel kup kampov, ki so free in res zelo lepo urejeni, še posebej je za kolesarje res neverjetno lepo poskrbljeno (potrdili kolegi, ki so že prekolesarili večji del severne Evrope), isto seveda velja za avtodome, gredo pa seveda v "beast mode", če kje ostanejo kakšne smeti, kar pa je seveda povsem razumljivo. Je pa Skandinavija lepo raztegnjena od juga proti severu oz. obratno, pratkično je ena Finska skoraj tako dolga os J proti S, kot Evropa (če zanemarimo "neokrivljenost zemljevida" in realno velikost). Kar pa se tiča mnenja drugih, da je to preveč denarja, pa se ne sekiram prav nič. Zaslužim si ga sam in tudi potrošil ga bom tudi sam, meni tovrstne stvari pomenijo veliko, drugim pa pač več pomeni... raje ne bi...

@imagodei, točno tako. Do Nemško-Danske "meje" je kakšnih (govorim od oka) 1500-2000€ km in to večinoma po avtocesti, od tam pa še 3000km do Nordkappa po, kot je že napisal jype, po vijugasti lokalni ali regionalni cesti (govorim o severu ob morju). Se zavedam, da bo stvar precej bolj naporna, kot se zdi, ampak si bomo po potrebi že vzeli prost dan, se sprostili neglede na ceno in kaj bo to v danem trenutku pomenilo. Glede tega kar praviš z buciko je kar res... ampak me to ne moti, ne gre za to, da bi radi šli do Nordkappa zato, da bom lahko rekel, da sem bil tam, ampak zato, ker bi rad videl še tudi ostale stvari (nebi raje kaj vse).

imagodei ::

Kurzweil je izjavil:

Glede tega kar praviš z buciko je kar res... ampak me to ne moti, ne gre za to, da bi radi šli do Nordkappa zato, da bom lahko rekel, da sem bil tam, ampak zato, ker bi rad videl še tudi ostale stvari (nebi raje kaj vse).

Ne razumi narobe, meni je vaša ideja všeč. Smo se že menili s to žlahto, da bi se mi enkrat pripeljali do njih s kombijem ali avtodomom, potem pa bi šli naprej na izlet na Nordkap, ker tudi oni še niso bili. Je pa že zgolj do juga Norveške (in nazaj) že kar prijeten finančni zalogaj, sploh če bi ta del poti prevozili sami (se pravi samo naša familija). Po drugi strani pa so letališče Rygge lani ali predlani zaprli za potnike, tako da je zdaj treba leteti do Osla, najbližja povezava z nizkocenovniki pa je, če prav vem, iz Pule ali iz Trevisa (iz Celovca pa via London?). Tako da ja, verjetno bomo vsaj do juga Norveške tudi mi enkrat v prihodnjih letih potovali po cestah. :)

Žlahta je sicer vsako leto 1x ali 2x tukaj, najraje pridejo kar z avtom (ker bi jih karte + najem avta koštalo precej več) in za to pot porabijo 22-23 ur vožnje, v kar je vštet tudi trajekt med Švedsko in Dansko.
- Hoc est qui sumus -

Poldi112 ::

Norveška je dost kul z gorami in fjordi. Švedska, po drugi strani, dobesedno na tisoče kilometrov jebenega gozda.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Poldi112 je izjavil:

dobesedno na tisoče kilometrov jebenega gozda.
Pa ogromno jezer, kjer redijo komarje.

Kurzweil ::

@imagodei, meni ni težko potovat, sploh ne v avtodomu (ne bomo vzeli ravno zadnje kible), kjer imam lahko računalnik, dejansko se da odigrat še kakšno igro na TVju, tarok, ali pa preprosto zaspiš na postelji... vse mogoče. Če sem lahko šel z avtobusom do Talina (ne bi o podrobnostih), potem bo tole pravi luksus. Jaz bi sicer šel do Skandinavije z letalom in potem tam rental ali pa se celo vozil z javnim prevozom, ampak se žal kolegica boji letal...

@Poldi112, večinoma bo tako Danska in predvsem Norveška, Švedska in Finska pa mora nazaj grede, pa še to ne po večjem delu, ampak počez, ker je ideja tudi, da se nazaj grede vračamo in obiščemo še Sankt Petersburg. Bo pasalo par 100km tudi Švedske, je par stvari za pogledat.

@noraguta, kaj natančno pa mi ti predlagaš? Da pridem h tebi v klet na par majolk jabčeka? In ta denar zapravim za skuterja brez blokad, da se bova lahko poleti pohvalila pred lokalnimi deklinami in sosedi, da bodo malce zavistni? Kdo bi razumel tvoje komentarje in frustracije?!

@jype, proti morebitnim komarjem se bomo že zaščitili, tisto ni problem.

Se pa zavedam, da glede na porabljen denar ne bom videl Wonderlanda, ampak zgolj par držav na severu Evrope. Ampak še vedno ko sem kam šel, mi ni bilo žal, pa sem videl že marsikaj. Kaj bi šele kdo rekel, da mu povem, da je 99% fix za drugo leto, da gremo s Trans-Sibirsko železnico (proper class) čez celotno Rusijo in potem preko Mongolije v Kitajsko in nazaj. Tisto bo šele adventure in waste of money za nekatere.

Invictus ::

Mene je prišlo gorivo več kot 1000 EUR leta 2000. Danes bo to x2. Sicer pa o tem lahko poguglaš. Autodom pa ziher kuri vsaj 10l/100km. Torej računaj na porabo vsaj 1000l.

Poleti boš težko videl severni sij, ker je nad 70. vzporednikom cel dan svetlo ;).

Če vas Danska ne zanima, greste lahko že v Kielu na trajekt in prespiš noč tam, ter se malo spočiješ.

Vzemite s sabo hrano za celo potovanje. Skandinavija ima visoke cene. Si pač na rižu in makaronih.

Drugače je 3 tedensko potovanje za vašo razdaljo in želje prekratko.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

koyotee ::

Ja najmanj 2 tedna rabiš samo za norveško, če se nočeš samo vozit :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

jype ::

Kurzweil je izjavil:

Kaj bi šele kdo rekel, da mu povem, da je 99% fix za drugo leto, da gremo s Trans-Sibirsko železnico (proper class) čez celotno Rusijo in potem preko Mongolije v Kitajsko in nazaj. Tisto bo šele adventure in waste of money za nekatere.
Jah... Meni je samo mongolski del vzel dva meseca, pa bi komot zapravil še dlje, če bi imel čas.

jozagulikoza ::

Kurzweil je izjavil:


Se pa zavedam, da glede na porabljen denar ne bom videl Wonderlanda, ampak zgolj par držav na severu Evrope. Ampak še vedno ko sem kam šel, mi ni bilo žal, pa sem videl že marsikaj. Kaj bi šele kdo rekel, da mu povem, da je 99% fix za drugo leto, da gremo s Trans-Sibirsko železnico (proper class) čez celotno Rusijo in potem preko Mongolije v Kitajsko in nazaj. Tisto bo šele adventure in waste of money za nekatere.


Bil cca. 10 let nazaj. Najbolje zapravljen denar (zaenkrat) v lajfu. ;) Šel pa okol (via Mandžurija - Harbin) do Pekinga z enotedensko pavzo na Bajkalu (Olhon). Niti ni bilo tako drago vse skupaj (karte kupil v Moskvi oz. sproti) - en mesec vse skupaj (od tega čistih cca. 8 dni na vlakih) .... čist druga dimenzija potovanja (v primerjavi z letalom) ... na vlaku zgubiš filing za čas in prostor (ful cajta za branje, meditiranje in socializiranje z rusi).

Kaj je to mišljen "proper class" ?

shotalick ::

jype je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

Kaj bi šele kdo rekel, da mu povem, da je 99% fix za drugo leto, da gremo s Trans-Sibirsko železnico (proper class) čez celotno Rusijo in potem preko Mongolije v Kitajsko in nazaj. Tisto bo šele adventure in waste of money za nekatere.
Jah... Meni je samo mongolski del vzel dva meseca, pa bi komot zapravil še dlje, če bi imel čas.



Trans-Sibirska...tole je želja v prihodnosti, ko otroci malo zrastejo.

jozagulikoza ::

Še to: tole je "the page" za info o trans-sibirski (pa še za ostale vlake po svetu):

https://www.seat61.com/Trans-Siberian.h...

Jst čakam, da v Kambodži spcajo tisto povezavo ... pol pa z vlakom od Lizbone do Singapurja :)

c3p0 ::

Lani prevozil praktično celo Dansko, od Helsingor do Skagen in nato na jug. Že samo mostnina za avtodom do Švedske bo kar zalogaj, Oresund je nekje 100€ in 50€ za Nyborg. To je v eno smer.

Če greste iz Frederikshavena s trajektom v Gothenburg, je pa druga, ne pa it pozabit pogledat v Skagen in tisti puščavski svetilnik v Rubjeg Knude, dokler ga še ni vzelo morje.

Aja, znanec gre letos s Tomos mopedom na Nordkapp...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

miha1135899 ::

Taka priljubljena motoristicna fura do gor :) Mene osebno v vse druge smeri vlece tja pa enostavno ne. Sem prevec skandinavskih filmov pogledal :)
Budzet pa raje predimenzionirajte, da ne boste na cetrt se gledal kam je vse slo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanja po svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6220909 (11718) VolkD
»

Potovanje na Islandijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5010308 (7832) krneki0001
»

Vaša sanjska destinacija?

Oddelek: Loža
495024 (3809) MIHAc27
»

severni sij

Oddelek: Loža
112029 (1439) levaky
»

Kaj si pogledati na Norveškem in Švedski

Oddelek: Loža
145388 (4955) zcetrt

Več podobnih tem