» »

Nakup ruske plave macke

Nakup ruske plave macke

Temo vidijo: vsi
1
2
3

harmony ::

Cez mesec dni grem po macko. Glede na prebrano, naj bi bila voznja za macko mukotrpna. Razmisljam, kako naj vse pripravim, da bo voznja za mucko cim manj stresna. Potovalo se pa bo dolgih 5ur.
Transport bo v boxu, to razumem, notri bo lezisce tudi to je ok...ampak kako bo z malo in veliko potrebo. Najbrz v box? Macke ne marajo, da je vse poscano in posrano...tako da si ne predstavljam te voznje. Naj vzamem se kaksno skatlo in notri dam peska? To bi bila super resitev, ce bi macka znala govoriti in reci moram na skret...

Izkusnje?

WarpedGone ::

V box daj plenico za odrasle. S sabo mej vsaj nekaj kosov za menjavo.
Žival naj bo pred potjo vsaj nekaj ur brez hrane, idealno +5 ur. Torej prazen želodec. Med potjo se ustavi in ji ponudi vodo. Najverjetneje jo bo zavračala ampak vseeno. Pričakuj bruhanje, glasno protestiranje, praskanje po boksu.
"voda,blato" je bol izjema, se pa najdejo primerki kjer spustijo vsi ventili.

Mačka bo doživela še najmanj stresa, če bo v relativno majhnem prostoru v temi. Bo imela občutek, da je skrita. Pazi na ustrezno temperaturo, da se ne pregreje.

Da bi mačka šla med vožnjo se podelat v pesek bom verjel, ko bom doživel. To počne, ko obvlada svoj teren i.e. potem pri tebi doma.
Zbogom in hvala za vse ribe

harmony ::

Torej naj pokrijem box z necim, da bo tema? Plenice hmmm, okej to nisem niti pomislil. Ni slaba ideja.

Ales ::

Ok, sam sem skozi leta v avtu vozil kar nekaj mačkonov, v zadnjih letih redno potujem z dvema mucama, po 5-6 ur v kosu.

Nikoli ampak nikoli ni nobena šla na potrebo v box ali kam drugam v avto. Običajno takoj po prihodu na destinacijo sledi hiter skok v pesek, komaj čakajo. Nobena med vožnjo tudi ne želi ravno hrane ali vode, čeprav jo imamo vedno s sabo. Jih pa običajno ne hranimo vsaj nekaj ur pred potovanjem, tako da jim je lažje prenesti pot.

Ena od muc se rada vozi in je čisto kul spuščena, gleda skozi okno in se pride božat in zaspat v naročje. Druga ne mara preveč vožnje, tako da tudi mijavka ko postane v avtu bolj glasno. Sama vožnja je ne moti, hrup pa. Do 90 km/h recimo je njej kul, če pa je grob asfalt ali gremo hitreje, pa jo moti. Za njo je najbolj priročen transporter, se not umiri in običajno v kratkem zaspi. Sledi ponovno zbujanje, po kakem postanku, ko ponovno postane glasneje v avtu (po meji, pumpi, cestninski, ipd.), tudi ponovno kaj glasnega mijavkanja, potem pa je spet mir. Tudi ona je sicer lahko zunaj, ne dela panike, ampak za vsak slučaj ne prakticiramo tega.

Na kratko: svetujem ti, da muco najprej daš v avto in ji pustiš dovolj časa, da ga sama razišče. Daj tudi transporter v avto, pusti odprt. Ko pravim dovolj časa, bi rekel kar kako uro, ali še več. Naj si najde svoj kotiček in sama usede ali uleže nekam. Ne delat panike, ne gledat vsak njen gib. Pusti jo pri miru, pridi nazaj kasneje.

Ven prej flikni vse osveževalce zraka ali kako podobno sranje, zrak v avtu naj bo svež, prezrači ga. Čim manj čudnih vonjev. Če ima muca kako svojo odejo, blazino ali kaj podobnega, ji daj v avto. Stara neoprana majica lastnika je super, muce se takoj počutijo varneje, če imajo poznan vonj blizu. Daj majico v transporter, naj ve, da je tam.

Čez kako uro lahko tudi narediš en kratek krog s še nekom v avtu, ter s spuščeno muco in odprtim transporterjem. Prižgi najprej avto, počakaj malo, opazuj reakcijo. Potem počasi premakni avto. Boš takoj po petih metrih videl, pri čem si. Samo glej, da ne pride k tebi pod noge, k pedalom, zato obvezen sovoznik.

Potem pa ti svetujem, da dejansko vožnjo vseeno preživi v transporterju, ampak to pač po občutku. Kdo ve, mogoče boš imel srečo in naletiš na mačko "popotnika", ki komaj čaka da se pelje kam.

Vem, da so zdaj vsi fuknjeni glede varnosti, in bi najraje živeli v steklenem zvonu z enajstimi čeladami in za vsak jebeni dah vetra in dežja razglašali sivo kodrlajsaste alarme. Ampak v praksi je tako, da nekatere živali lahko čisto lepo potujejo v avtu spuščene. Nekatere pa ne. V glavnem, toliko kot so si sicer različne muce med sabo, so si različne tudi kar se tiče vožnje. Daj svoji čas, da se navadi avta, ponavljaj to po potrebi, pa daj seveda tudi sebi čas, da spoznaš muco... Če bo vajena avta, ji bo v vsakem primeru precej prijetnejša vožnja, tudi če bo v transporterju ves čas.

harmony ::

Ales hvala za nasvete. Jih bom probal upostevati. To bo tudi prvo potovanje za macko. Ob prevzemu bo le ta tocno tri mesece stara. Bomo videli. Konec koncev se bomo morali vsi prilagoditi.
Imam sreco, da bo vseh 5-6 ur samo avtocesta (Nemcija)...

juroz ::

enkrat sem peljal mačka v avtu k veterinarju pa še takrat se je posral v box.

harmony ::

juroz je izjavil:

enkrat sem peljal mačka v avtu k veterinarju pa še takrat se je posral v box.

:)):)):))
Ja klinc, bo pa posran kaj cem mu. Ga bo potem po prihodu cakalo kopanje - se en stres.

WarpedGone ::

V box dej plenico in uporabi nos. Ko zavohaš, zamenjaš.
Maček po dreku ne bo hodu, če bo le mel šanso da ne.
Zbogom in hvala za vse ribe

harmony ::

Bom res tako naredil kot si napisal WarpedOne. Se mi res zdi ena najboljsih resitev.

WarpedGone ::

S sabo mej še rolo papirnih brisač pa mogoče kak vlažen robček.
Zbogom in hvala za vse ribe

harmony ::

Macka uspesno prepeljana. Sem vzel plenice, ampak ni bilo potrebe. Jo je takoj zrinla v kot. Voznja je trajala dolgih 7h zaradi guzve na cesti.

Vse nekako stima, pocasi se privaja na novo okolje, ampak ne zeli jesti. Od vceraj je pojedla ene par briketov. Mokre hrane niti povohat ne zeli. Iz roke sva ji z zeno dajala, iz tu je malo jedla, ampak dalec od kolicine, ki naj bi jo jedla v roku 24h.
Je to normalno? Sem bral, da se lahko zgodi izguba apetita zaradi stresa tekom voznje, pa se zadnjo cepivo je prejela pred tremi stirimi dnevi...tudi tu naj bi lahko prislo do izgube apetita.
Hrana je iz konzerv in je identicna tisti, katero je jedla v bivsem domu.

matobeli ::

Moja, navadna mačka, je imela isti problem, vožnja je trajala samo dobre pol ure pa je bila čisto panična, čeprav se je prej pustila normalno božat, dokler enkrat ni bila v boxu in avtu. Prvi dan je preživela pod stojalom za cunje in komaj prišla do vrat dnevne. Se ji je točno videlo da je čist prestrašena.

Pomojem ji daj mir in skledo z hrano nekam blizu njenega spota kjer ne bo izpostavljena pa bo vse ok.

harmony ::

Vseeno od zadnjega obroka je minilo 30h. Se sme mlademu mucku (3 mesce staremu) dat malo svezega piscancjega mesa? Mogoce, da mu to pomesam med mokro hrano.

Pika na i ::

Kljub vajini skrbi, sta zanjo še vedno tujca.
Bolj kot lakota, se mi zdi da je pri tako malih, večji problem dehidracija.
Ne vem, nastavi ji malo vode. Potem menda tudi raje jedo.

WarpedGone ::

Stres.
Normalno ampak vseeno problem, ki s trajanjem le raste. Hrano in vodo ji dajta blizu mesta kjer se skriva, čimmanjkrat jo direkt poglejta, ne jo gledat v oči, zmanšajta hrup in splošno dogajanje. Dajta ji še eno noč miru. Če še vwdno ne bo niti pila, poskus namočt prst v vodo in ponudi če bo polizala.
Zbogom in hvala za vse ribe

starboi ::

OP čestitam , da vama je končno uspelo dobiti novega družinskega člana ! In nikar šparati s slikami . :)

harmony ::

Sem stehtal koliko je pojedla. Tocno 100gramov mokre hrane iz konzerve in par gramov suhe...

Ahh tudi ti, ki drzijo macke so eni bebci. Sem tisti pisal, pravi da je veliko pojedla. Medtem pa v knjigi, ki opisuje samo rusko modro, katero mi je tudi sama svetovala,pise 190-230gramov na dan.

Torej ocitno ni potrebno panike, sam mi gre na na zivce, ko ne vem kaj je pravilno kaj ne. Torej knjigo lahko fliknem v smeti.

Furbo ::

Madona no, za mačka pa res noben ne rabi navodil za uporabo. Je kolikor ji paše, pije kolikor ji paše, sama bolje ve, kot vsa navodila na tem svetu.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

reeves ::

@harmony

Ni še nobene panike. Za mačke je vožnja stresna, še bolj pa zamenjava prostora. Mačke so teritorialne živali, ki želijo svoj prostor dobro poznati. Nekaj dni jo ignorirajte. Kot, da je ni. Poskrbi, da bo imela hrano in vodo in da bo videla kam ste jo dali. Nekam na bolj odmaknjen prostor. Isto velja za WC. Ko bo preučila prostor in se prepričala, da je nihče od vas ne ogroža, bo sama začela hoditi k vam, jesti, se igrati,... V glavnem ne bo vam dolgčas vsaj naslednjih 15 let.
Jaz mislim, da sem ailurofil.
Čestitam

harmony ::

Danes zjutraj je zacela sama jesti, vodo je tako ali tako pila. Sva ji pa suho hrano odstranila. Na wc hodi ze od samega prihoda. Ponoci mi neda spati, ampak ker jo imam toliko rad me zaenkrat to se ne moti. Ce pa bo motnja, pa enostavno zaprem spalnico in adijo.
Toliko let sem razmisljam o macki ja ali ne...in sedaj vidim kaj vse sem zamujal.

No edino ponoci ko mi zacne glavo lizat s hrapavim jezikom ni ravno najboljsi filing. :)

WarpedGone ::

:)

Wellcome to the Ailurofil Club
Zbogom in hvala za vse ribe

BladE_ ::

harmony je izjavil:

No edino ponoci ko mi zacne glavo lizat s hrapavim jezikom ni ravno najboljsi filing. :)


Dokler je še "mlada" ti res toplo priporočam, da postaviš meje kam lahko gre in kam ne... Ko bo začela spuščati dlake bodo povsod in verjamem, da jih ne želiš na postelji kjer spiš, mizi, pultu ipd... Moraš pa vztrajat, ker bo te bo vedno preizkušala.
Akcija - Reakcija

Ales ::

harmony je izjavil:

Danes zjutraj je zacela sama jesti, vodo je tako ali tako pila. Sva ji pa suho hrano odstranila. Na wc hodi ze od samega prihoda. Ponoci mi neda spati, ampak ker jo imam toliko rad me zaenkrat to se ne moti. Ce pa bo motnja, pa enostavno zaprem spalnico in adijo.
Toliko let sem razmisljam o macki ja ali ne...in sedaj vidim kaj vse sem zamujal.

No edino ponoci ko mi zacne glavo lizat s hrapavim jezikom ni ravno najboljsi filing. :)

Pomaga, da se zvečer pred spanjem intenzivno igraš z njo, 45 min session, recimo. Ko bo prijetno utrujena, bo dala nekaj časa mir in sčasoma se zna prilagoditi na tvoj ritem spanja in budnosti. Sicer pa spanje kar odpiši. :)

No, pa če imaš prostor, sta dve mački boljši od ene... ;)

reeves ::

Mački je težko postavljati meje. Zapiranje spalnice npr. najverjetneje ne bo delovalo. Da ne sme na pult, mizo, itd. zanjo samo pomeni, da je ti ne smeš videti pri tem. Takoj, ko ji boš obrnil hrbet bo zadevo preverila. Mačke so zelo, zelo radovedne. Vse morajo videti in vedeti. Na dlake se navadi. Sesaj vsak dan, redno jo krtači pa še vedno boš povsod kakšno našel. Za razliko od psov, se moraš mački v veliki večini prilagoditi ti. Njih prov boli k... kaj tebe moti in kaj ne. Ti pa vrnejo z obilico smeha in tolažbe, ko jo potrebuješ (one same vedo kdaj je to).
Igranje pred spanjem res pomaga, samo če je pri volji za igro.
Je pa tudi res, da ima vsaka mačka svoj karakter in skozi leta se prilagodita en drugemu in postaneta neločljiv par. Vsaj zame to velja. Sva skupaj že 14 let in si sploh ne znam predstavljati življenja brez nje.

harmony ::

Zaenkrat dlak ni videti nikjer. Ker gre za kratkodlako macko bo tega zagotovo manj. Navdusen ravno ne bom glede dlak, zato sva tudi vzela rusko modro, seveda to ni bil samo ta razlog.

Intenzivno igranje resnicno pomaga, saj je prejsnjo noc bilo dokaj mirno.

BladE_ ::

Verjemi! Dlake bodo in ti še enkrat povem... Ne dovoli ji, da se prosto šeta po površinah, ki niso namenjene živalim! Tisi, ki mačku dovoli šetanje po pultu ali mizi??? Mislim WTF? Pri nama tudi ni bilo dlak skoraj eno leto pa sta recimo kratkodlaka mačka in mi ni niti malo žal, da npr. v spalnico, ki trenutno nima vrat niti ne pomislita, da bi šla(moraš pa vztrajati in vedno takoj ukrepati, če je tam kjer ji ni mesto)... Besedi "ne" in "šibaj" jima povesta dovolj, da se odstranita, če po pomoti zaideta :)

Sploh pa je stanovanje tvoje in ne od mačka!
Akcija - Reakcija

K0l1br1 ::

BladE_ je izjavil:

Sploh pa je stanovanje tvoje in ne od mačka!
Hm, v kaj vse te je maček prepričal! ;) Mačku si kupil stanovanje in sedaj misliš, da je tvoje.

matobeli ::

Sej obstaja precej neinvazivnih sredstev za prepričevanje mačkov. Enim ne sede alufolija, drugim gre blazno na živce dvostranski selotejp (ob robu pulta/mize npr), pa še polno drugih zadev.

So pa mački zelo različni. Kar pa pomeni da so eni malo bolj odporni na pamet :P

D3m ::

Top kek. Maček je nov gospodar. :))
|HP EliteBook|R5 6650U|

harmony ::

BladE_ je izjavil:


Sploh pa je stanovanje tvoje in ne od mačka!

Ne pozabit, da je macka zival in da njene narave ne mores kar tako spremeniti. Lahko se zadevo ublazi, ampak na koncu dneva bo to en muc, ki pac rad vcasih popraska, skoci tam kjer mu pac sede...
Jaz ze vidim napredek glede mize. Ne grem se se spricanja.Sedaj pride do mize, polozi tacke gor. Recem ne in je ze dol...tako da pocasi bo ze dojela...ce ne...vode je dovolj...

SuperKripto ::

harmony je izjavil:

Ales hvala za nasvete. Jih bom probal upostevati. To bo tudi prvo potovanje za macko. Ob prevzemu bo le ta tocno tri mesece stara. Bomo videli. Konec koncev se bomo morali vsi prilagoditi.
Imam sreco, da bo vseh 5-6 ur samo avtocesta (Nemcija)...


ne vem ce se da pocas peljat po nemskih avtocestah

harmony ::

Macka je zacela jesti, se zmeraj ne v kolicini, ki pise na konzervah. Enostavno ona poje polovico od te priporocene kolicine. Vceraj sem ji dal drugo konzervo od drugega proizvajalca in ko sem jo odprl je po hitrem postopku skakala okrog mene. Pojedla je pa mogoce malo vec kot prej. Torej IMO z njo ni nic narobe.

Tako, da bom sedaj mesal hrano od teh dveh proizvajalcev. En dan to, drug dan drugo...upam, da je to vredu.

Kupljeno pa imam:
- Select Gold za mladice
- Animonda Carny za mladice

Suho hrano bom pustil od Select Gold, saj to rada je.

Pa vzel sem se en paket "sladkarij" za macke. Tu je tudi nora na to, ampak ji ne dajem veliko. Max 5 briketkov na dan.

Mozno, da ji gre jetra isti sit od hrane.

lolipop2 ::

harmony, nasvet glede hrane:

- "sladkarije" oz. priboljške za muce pozabi! To je samo junk food, nezdrava hrana in muci delaš medvedjo uslugo. Če že moraš dajati priboljške, kupi kvalitetne brikete, npr. Purizon (brezžitno)ali Orijen in ji dajaj le-te. Imajo kvalitetno vsebino in mucam ne škodujejo. Verjemi, ko bo muca jedla te "priboljške" tistih nezdravih ne bo pogrešala.
Glede ostale hrane pa, če želiš da je za muco najboljše, kupuj mokro hrano (najboljša je sicer surova, ampak tisto je že 1 level up). Tule je fotka, katero hrano jaz kupujem za moji dve, verjemi, težko boš našel kvalitetnejšo. Ima pa vse to na zalogi Zoohit. Cene pa normalne. (ni reklama za zoohit!)



Če ne boš kupoval teh, ki jih jaz, pa za vsako konzervo poglej sestavine. Naj ne bi vsebovale krompirja, žit, riža in stranskih živalskih in rastlinskih produktov. Mora biti čisto meso ali organi te živali. Kupuj pa "complete foot", popolna hrana, ne pa dopolnilna, ker tisto potem ne bo uravnoteženo.
In še nasvet, ko kupiš konzerve, kupuj raznolike blagovne znamke in okuse in potem hrani mačko vsakič z drugo, da se ne naveliča. Saj, v bistvu isto, kot pri človeku. Tudi tebi ne bi vsak dan pasal dunajc. ;)

Glede količine hrane pa ne glej, kar piše na etiketi od hrane. Proizvajalcem je v interesu, da jih hraniš čim več. ;) Priporočljivo za muce je nekje 2-4% telesne teže na dan. Če je muca 5,5kg težka, dobi en obrok npr. 110g hrane.

Priporočam tudi, da hraniš 2x dnevno, zjutraj in zvečer, potem pa umakneš, ko poje. Naj hrana ne stoji čez dan.

(če te bo zanimalo še kaj glede umivanja zob, vprašaj) ;)

WarpedGone ::

Pravi račun 'sladkarij' se ne plača v trgovini ampak pri veterinarju čez X let. Alergije so žal 'the name of the game' ...
Zbogom in hvala za vse ribe

harmony ::

@lolipop
Hvala za izcrpne nasvete. Hrana bo ostala taksna, kot sem zgoraj napisal. Kupujem v Nemciji. Verjemi na vsaki "macji internet strani" se priporoca neka blagovna znamka.

Jaz bom to kupoval,saj je dobro ocenjena in tudi vzreditelji so jo priporocali.

Kompliciral bom se nekaj casa, potem pa bo resnicno skoda mojih zivcev kako in kaj bo muc jedel. Mucka izgleda zdrava, se igra, skace.

@WarpedOne
Se strinjam, ampak to se zgodi pri neodgovornih lastnikih in verjemi jaz nisem ta. Seveda bodo problemi, ko je glavna jed macke ta sladkarija.

IMO se macki nic ne bo zgodilo, ce se ji sem pa tja da kaksne priboljsek. In pri meni je sigurno meja, pa ce bi mjavkala cel dan.
Seveda, ce bom opazil cudno vedenje, bom potem tudi vedel zakaj je temu tako.

Nihce se pa ne ozira na cepiva. In tudi ta vplivajo na tek, pocutje...

reeves ::

Kar se tiče hrane, imaš na izbiro veliko kvalitetnih proizvajalcev. Kitkat in Whiskas sta daleč od tega. Moja ima najraje Royal Canin Ageing in nekaj od Exigent. BTW pisani briketi niso dobri (tako mi je veterinarka rekla). Mačke v svoji prehrani ne potrebujejo ničesar, kar bi hrano obarvalo. Pisanost je namenjena kupcem. Za priboljšek ji enkrat tedensko daj surov piščančji file narezan na kocke. Naj kocke ne bodo premajhne, da jih bo morala žvečiti in ne samo pogoltniti, kot mačke navadno jedo surovo hrano (če je dovolj majhna). Tako si čistijo zobe in utrjujejo dlesni.
Mokra ali suha hrana je načeloma vseeno, mora pa imeti vedno zalogo sveže vode. Če je mokro hrano, vode skoraj ne bo pila.
Kupuj kvalitetno hrano!!!
Mene je hranjenje z Whiskasom koštalo vse skupaj 2.500€. Hudo vnetje trebušne slinavke (prišlo iz želodca), operacija, 3 dni na infuziji potem sem ji pa 3 mesece dajal po 5 injekcij na dan plus posebna dieta (Royal Canin Veterinary control)
Mokro hrano se ji da in ko poje se jo umakne. S suho hrano teh omejitev ni, je pa odvisno od mačke. Če je nagnjena k debelosti (nažiranju), potem moraš imeti hranjenje pod nadzorom. Moja nima teh problemov npr. in ima suho hrano na voljo 24h/dan. Ima normalnih 4.5kg. Pa da ne bo pomote, nimam Ruske ampak navadno domačo mačko.

WarpedGone ::

navadno domačo mačko.

Torej evropsko mačko? ;)
Zbogom in hvala za vse ribe

Ales ::

@harmony, meni se zdi, da gre tebi z mačkonko kar v redu. Me veseli, da je srečno prispela in da se imate fajn. Ostalo pa lepo počasi, vse bo prišlo na svoje.

Takole na splošno: pod tole zgoraj od reevesa se lahko le podpišem... Kitkat in Whiskas sta katastrofa od hrane, vidno po sestavinah na deklaraciji in preizkušeno v praksi - od oka 2 ali 3 vrečke v ne vem koliko letih, kadar je naneslo da res ni bilo izbire, da ne bo pomote. Takoj driska ali nekaj temu podobnega in vonjave za slona ubit.

Torej nasvet - kdor misli, da imajo mačji iztrebki ne vem kak vonj, naj samo ukine kak Whiskas oz. podobno sranje in poskusi kaj boljšega, npr. Royal Canin. Oz. meso. Kak surov piščanec je dejansko najboljši priboljšek oz. kar delno hrana, naše ga redno dobijo, ko je pač na vrsti za našo kuhinjo. Pa kako drugo surovo meso tudi, odvisno. En od naših mačkonov rad poje tudi malo kuhanga jajca, npr.. Go figure. Ampak ne more mu škodit, tako da zakaj pa ne... Plus ostra trava, ki jo tudi sicer v naravi kdaj prigriznejo. Naše jo obožujejo.

Sicer pa jih hranimo z mokro hrano zjutraj in zvečer, suha pa je praktično vedno na voljo. In seveda sveža voda. Imamo srečo, da se ne prenažirajo in so od oka v okvirih normalne teže, tako da taka rutina gre. Naše imajo rade Royal Canin in smo kar ostali pri njemu, pazimo le, da mešamo okuse, da se ne navadijo preveč na enega ali pa da jim ne presede. Nekatere okuse imajo rajši, druge manj, ampak sčasoma smo našli prave kombinacije.

Point je, ne pozabit, da so mačkoni 100% mesojede živali (plus kaka trava, ki jo mimogrede poglodajo kot dodatek za boljšo prebavo, v majhnih količinah v primerjavi s hrano). Živijo od lova na majhne živali kot so glodavci, ptiči, itd. in temu prilagojena je njihova anatomija. Ne, ne jejo soje, riža, sadja in ostale navlake, ki jo nekateri proizvajalci mačje "hrane" v veliko veselje zblojenih lastnikov dajejo v svoje kvazi zdrave "naravne" "izdelke" namesto mesa, maščob, itd.. Ne nasedat na te fore.

p.s. mačkoni imajo običajno raje, da voda in hrana nista skupaj. V naravi je eno z drugim skregano, tudi če ob vodi kaj ujamejo, tega tam ne bodo pojedle. Mačje stranišče pa sploh ne sodi v bližino ne enega ne drugega, itak...

gddr85 ::

BladE_ je izjavil:

Verjemi! Dlake bodo in ti še enkrat povem... Ne dovoli ji, da se prosto šeta po površinah, ki niso namenjene živalim! Tisi, ki mačku dovoli šetanje po pultu ali mizi??? Mislim WTF? Pri nama tudi ni bilo dlak skoraj eno leto pa sta recimo kratkodlaka mačka in mi ni niti malo žal, da npr. v spalnico, ki trenutno nima vrat niti ne pomislita, da bi šla(moraš pa vztrajati in vedno takoj ukrepati, če je tam kjer ji ni mesto)... Besedi "ne" in "šibaj" jima povesta dovolj, da se odstranita, če po pomoti zaideta :)

Sploh pa je stanovanje tvoje in ne od mačka!

a misliš, da ko te ni doma in ponoč spiš, da vse to upoštevajo? well good luck..

reeves ::

@WarpedOne
Ne, navadno domačo. Mešanko, brez rodovnika. S kmetije mi jo je sodelavec pripeljal dobesedno v žaklju. 3 mesece staro.

@harmony
Samo toliko, da se ne boš ustrašil. Mačke so nagnjene k temu, da jedo zelenje. Iz trave dobijo nekatere koristne sestavine med žvečenjem, nato pa jih sili k bruhanju. Za mačke ni to nič nenavadnega. Tudi tvoja bo občasno bruhala. S tem s čistijo želodec od ostankov morebitnih dlak. Kepa dlak v želodcu lahko naredi mački resne probleme.
Nekatere rastline jim lahko škodijo. Oglej si SEZNAM in se izogibaj imeti te rastline na dosegu mačke.

Kenpachi ::

Porkadus, kolk cajta bomo cakali na prve slike? :D
Zaraki Kenpachi.

harmony ::

Se opravicujem za slike. Evo tukaj imate nekaj za pokusino, ostalo pa lahko vidite na instagram profilu lucy_the_russian_blue



Glede prehrane, kot sem napisal kupujem vse v Avstriji, saj tu zivim. Kupujem pa dve top znamki in seveda whiskasa ji ne bi nikoli dal.

https://www.fressnapf.de/p/animonda-car...
ter
https://www.fressnapf.de/p/select-gold-...
ter
https://www.fressnapf.de/p/select-gold-...

Odkar sem ji vzel hrano Animonda Carny je zacela lepo jesti. No saj jo razumem, kdo pa lahko je vsak dan piscanca. Moja macka ocitno ni nek norec na hrano. Po enem tednu sem ugotovil dnevno povprecje in to je 70-90g mokre hrane in 25-35g suhe hrane. Se zmeraj ne stekam teh youtube videov, kjer macke dobesedno zrejo in kazejo kremplje, ce se ji priblizas z roko. Moja je lepo mirna, pride, poje, se ocisti in gremo dalje.

Sem jo tehtal. V enem tednu je pridobila 131gramov, torej sedaj tehta slabih 1400gramov. Stara je pa 13 tednov.

Pa se ena, kjer se vidi, da uziva zivljenje.


Glede svezega piscancjega mesa. Kdaj ji lahko to zacnem dajati? Cez kaksen mesec ali ze takoj pri 13tih tednih?

reeves ::

Lepotička :)
Glede prehrane je vseeno od katerega proizvajalca kupuješ, samo, da je kvaliteta. Kupuj, kar ima najraje. Nekatere so zelo izbirčne. Glede na starost poje trenutno dovolj. Notranje mačke pojedo malenkost manj, zaradi manj gibanja.
Glede renčanja je pa odvisno od karakterja in predvsem vzgoje, ko je bila majhna. Kakšna mačka s kmetije bo zelo hitro branila svojo hrano, saj jih mama tako nauči, medtem, ko so notranje mačke bolj socializirane in odraščajo v bolj sproščenem okolju.
Raste lepo. Nekje okrog 4 kg bi morala imeti, ko odraste (čez kakšno leto, mogoče malo manj).
Piščančje meso ji lahko že daješ, brez skrbi. V naravi bi ji mama že dolgo nosila žive miške za trening in hrano.

Še en nasvet, ki je meni precej pomagal. Beri, glej dokumentarce, nauči se razumeti kako mačke razmišljajo. Imaš teh podatkov kolikor hočeš, saj je vseeno, če bereš o levih ali tigrih ali pa o domačih mačkah. Nagon imajo enak. Preštudiraj tako fiziologijo kot psihologijo mačk. Naučil se boš komunicirati z njo, razumel boš zakaj počnejo določene stvari. Npr. mačke ti včasih prinesejo še živo miš v hišo. In čeprav je to zelo nadležno za nas, je iz mačjega aspekta to izkaz ljubezni do tebe. Darilo zate. In ni pošteno, da je potem kregana zaradi tega, ker ona ne bo razumela. Ko ti počasi pomežikne to pomeni "živijo". Pomežikni ji nazaj ;)

harmony ::

Naj osvezim temo. Zivljenje z novim clanom je super. Od kar je prisla v dom se ne spomnim, da sem se kaj nerviral, pa tudi ce mi je bil dan zamorjen, me je macka toliko razveselila, da sem pozabil na vse te probleme.

Macka se lepo razvija, je sedaj popolnoma normalno, se zmeraj ne v velikih kolicinah, ampak sigurno vec kot prej. Dobiva na tezi.

Edino kar ji se nisem dokazal je skakanje po mizi. Vcasih se obotavlja, vcasih pa kar skoci in se usede. Spricanje z vodo ne zaleze, jo naredi samo nervozno in potem skace po celem stanovanju, tako da sem odnehal s taksnim nacinom "kaznovanja".

fikus_ ::

Daj na mizo navaden lepilni trak (narediš krog z lepljivo stranjo zunaj in prilepiš na mizo, tako da se lepi, ko bo skočila na mizo). Lahko prej potegneš čez kavč ali kaj podobnega, da se ne bo lepilo preveč.

reeves ::

Naj osvezim temo. Zivljenje z novim clanom je super. Od kar je prisla v dom se ne spomnim, da sem se kaj nerviral, pa tudi ce mi je bil dan zamorjen, me je macka toliko razveselila, da sem pozabil na vse te probleme.

Mačke so terapevtske živali. Delujejo pomirjevalno, znižujejo krvni pritisk in manjšajo možnost kapi ali infarkta. Zdravniki jih priporočajo starejšim ljudem.

Edino kar ji se nisem dokazal je skakanje po mizi. Vcasih se obotavlja, vcasih pa kar skoci in se usede. Spricanje z vodo ne zaleze, jo naredi samo nervozno in potem skace po celem stanovanju, tako da sem odnehal s taksnim nacinom "kaznovanja".

Hja, to so pa mačke. Take so. Lahko probaš še s kakšnimi drugimi prijemi, kot je @fikus povedal, ali pa se pač sprijazniš s svojo usodo. Z leti bo samo še bolj trmasta in takrat nimaš več nobenih šans, da bi karkoli spreminjal

pero50 ::

napelji električnega pastirja :))

MasterTade ::

Sem se spomnil kako je lastništvo mačk izgledalo na naši vasi. :)) Mačkov je bilo povno, na vasi 5 kmetij, sosedov kmet je imel pa pred bajto polno skled, notri pa krompirjeva župa, makaroni,... kot bi prišel v menzo. Kar je pač od kosila ostalo

Stestirano jedo lahko tudi napolitanke :D

tryhard ::

In crknejo zgolj takrat, ko jih zgazi avto. To je prednost tistih živali, ki niso modre krvi.

harmony ::

Nop, tudi selotejp ne pomaga. Pride gor in se igra s selotejpom.Nice. Nora macka. Vsaka nova stvar ji pomeni igro.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova mačka :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5511932 (9353) harmony
»

Mačke, tiste kosmate (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13223030 (18536) Kenpachi
»

Ljubitelji mačk - nekaj vprašanj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18054399 (32367) Kamran
»

Kako začeti živeti z mačko? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5012570 (11477) Pithlit

Več podobnih tem