» »

Ljubitelji mačk - nekaj vprašanj

Ljubitelji mačk - nekaj vprašanj

«
1
2 3 4

WarpedGone ::

V zgodnjem otroštvu so mi družbo delali mački, zgleda me je to vzgojilo v "totalno cat person". Ta želja po mačku je že doglo z mano, sedaj pa sm v situaciji, ko si lahko omislim enga "za doma". V oko mi je padla pasma Maine Coon oz. Ameriška divja/gozdna mačka.

Maine Coon



Ima kdo kakšne izkušnje s to pasmo? Kako se znajde, če je sama v stanovanju čez dan? Kakšen nasvet, kako se naj lotim nabave mladička, vzgoje, skrbi zanjo? Kolikšno demoliranje stanovanja lahko pričakujem? Seveda nameravam nabavit igrala, praskala, plezala zanjo.

Našel sem rejca te pasme tu pri nas in se napovedal za obisk. Če grem v to, je lahko mladiček moj drugo leto spomladi - trenutno še plava po j*jc*h bodočega očeta :)

Opozorilo: Offtopic nabijanja bodo brisana.
Zbogom in hvala za vse ribe
  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

whatever ::

Upam, da ne bo tole offtopic... Mačka je zakon, praktično nič dela z njo, razen da ji daš za jest in jo božaš. Glede demoliranja stanovanja je čisto različno od "osebe" do "osebe"... naš maček ni kaj veliko demoliral, praktično nič in je bil že navajen, da je šel ven srat, čeprav je bil še mladič. Sumim, da ga je nek član naše družine pošteno parkrat vžgal, da si ne upa skočit na kuhinjski pult ali mizo, četudi je zelo lačen. Igral in plezal ne rabiš, če maš mal vrta pa kako drevo. Glede pasme pa nimam pojma, osebno nisem kaj posebno izbirčen, cattus domesticus FTW.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Avenger ::

Jaz lahko dam samo ta nasvet - iz legla izberi tistega, ki je najbolj požrešen, neboječ in len, ko bo zrasel bo totalna faca.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

WarpedGone ::

Nista offtopic, neč bat :)

Ta kombinacija z vrtom in zunanjimi sprehodi pri meni odpade, maček bo del inventarja. Ven bo šel le v mojem spremstvu - v uni prenosni kletki al pa na povodcu. Sej "navadne" domače mačke so tut čist cool, sam tale MC mi je ukradu srce. Mam neki slabe vesti zakaj ta in zakaj ne eden izmed tisočih revežev iz nekega zavetišča. Opravičila nimam razen da če bi lahko, bi vzel kr vse. Ker pa ne morem vseh pa že ni neke hude razlike katerga res vzamem. Pa še ker bo z mano vsaj do abrahama si lahko menda tut mal seb ustrežem :)
Kako točno bom izbiral je mal tut od rejca odvisno, kaj bo oddajal, kaj bo pa hotu zadržat. Itak pa pravjo da najbolš tistga vzet, ki se najbol fehta :)

Najbol me grize moja vsakodnevna odsotnost, služba pač. Kako mačke pregurajo skozi samoto v stanovanju? Lahko računam na kake probleme zarad tega al to tipično ni problem? Seveda, voda, hrana, spucan WC bojo na razpolago vedno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

šernk ::

mi smo imeli dosti mačk že, je pa tako imeli smo enega mačkona, ki nam je dobesedno vse uničil v dobrem letu dni. vsak dan se je znašel v dnevni skoraj na vrhu zaves, uporabil je vse kar je bilo uporabno za plezat :D

sedaj pa imamo enega, ki se ni lotil niti ene stvari (razen moje roke no :D).

da ne skače po mizi ga moraš takoj naučit...2-3x bo skočil in grdo letel iz nje, potem bo mir, da ne hodi na WC v bližnjo rožo ga je treba tudi naučit (parkrat smo zakričali in se je še vedno vsak v roku 14 dni naučil, da mora it ven na WC).

glede puščanja samih v hiši 8+ ur sicer ne vem, ker jih takrat vedno damo ven, 4 ure pa so vsi pogosto preživeli zaklenjeni v hišo in ponavadi se niso niti premaknili, da bi kaj uničili pa sploh ne. na kavču ga pustiš, na kavču ga dobiš čez 3 ure ko se pretegne te pogleda in zaspi naprej.

tej na zgornji sliki so pa res prelepi, če ne bi imeli že enega doma (+ sosedova mačka + 2 sosedova psa), bi ga z veseljem tudi sam vzel.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

jest10 ::

whatever je izjavil:

Mačka je zakon, praktično nič dela z njo, razen da ji daš za jest in jo božaš.


Hja, pri dolgodlakih pride zraven še obvezno česanje vsaj 2x na teden, ker drugače je cela bajta od dlak. Čeprav to je že itak:P
Na 3 tedne dam cof dlak iz procesorskega hladilnika;((

P.S. Ampak norveška gozdna je lepša:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

cholt45 ::

Pomoje z puščanjem mačk samih v stanovanju nebi smel biti prevelik problem. Sestrična pušča muco na dan tudi po 10h samo, pa ni neke panike, glavno da ima vodo pa hrano in seveda stranišče. Kot je že en omenil, tak kjer jo boš pustil jo boš našel ;D.
Drugače pa je fajn videti toliko ljubiteljev mačk, itak da so boljše od psov :P, they got personality.

jest10 ::

Če je maček sam se začne itak kmalu dolgočasiti in gre spat. Razen občasnih prebliskov, ko najde nekaj zanimivega in poizkuša zadevo demolirati:P

mihec87 ::

Mali muci so bolj živi ponavad oz rabi neki da se zamoti (žogico ipd... če ne se radi spravljajo na stvari ki se premikajo zavese,vezalke itd..) pol ko pa so že mal večji pa več poležavajo...

Seveda je pa bolj si dobit malega muca ko pa velikega,saj malega ležje nekako vzgojiš...

šernk ::

naš nas tudi vedno pozdravi ko pride on ali mi v hišo. vsaj 2x tedensko tudi pride h komu sam v naročje, star je pa sedaj nekje 5 let če ne več že.



Mali muci so bolj živi ponavad oz rabi neki da se zamoti (žogico ipd... če ne se radi spravljajo na stvari ki se premikajo zavese,vezalke itd..) pol ko pa so že mal večji pa več poležavajo...


našemu prejšnemu ni manjkalo nič, žogice so letele po celem stanovanju, dvorišču, balkonu, copate je vedno ukradel, pol se je v večernih urah pa vedno zaves lotil, ne glede na to kolk si se z njim ukvarjal :D

ta, ki ga imamo pa sedaj pa je imel v mladosti le eno veselje, krajo svinčnikov...popoldne je bilo na mizi, pod mizo, pri telefonu vsaj 10svinčnikov, ko si ga rabil ob 10 zvečer, nisi našel niti enega, drug dan se je zadeva ponovila...vse je znosil vsak dan v drugo sobo na točno določeno mesto.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

WarpedGone ::

Kr nehajmo s pissing contestom kaj je "boljš", pes al mačka. Dejstvo je, da smo si različni, enim nam bol ležijo mačke, drugim psi. Nekaterim oboje, četrim pa nič od tega. Kdor si je izbral psa, že ve zakaj, tule me zanima izbira mačke. Psi so offtopic. Tudi zato opozorilo v prvem postu.

@šernk:
Lol, ne vem zakaj ampak take prigode mi privabjo solze v oči :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Mavrik ::

Debata mačke vs. psi je offtopic. Razlaganje o tem kako vaša mačka pleše tango tudi. Če ne mislite pomagati, prosim tudi ostanite zunaj teme.
The truth is rarely pure and never simple.

Pyr0Beast ::

Mam neki slabe vesti zakaj ta in zakaj ne eden izmed tisočih revežev iz nekega zavetišča.

Oglasi se (ali pa vsaj pokliči), ne bo škodilo, itak so punce po zavetiščih prijazne ko cuker. :)
Zna biti da kakšnega podobnega mačkona že imajo.

Sicer bi ti priporočal da za nekaj časa na to preprosto pozabiš :)
Sedaj si preveč hyped up da bi pravega mačka/psa našel.

Tako sem bil jaz, pa me je potem čez en mesec popolnoma minilo, ko nisem več mislil kako bom žival cartal pa mel 'much better lajf' in je treba za žival tudi redno skrbeti (to je včasih vstajati zgodaj zjutraj da nafutraš ipd.) :)
Najboljš je da si najdeš punco s takim mačkonom. Naj ona skrbi zanj, ti pa samo pobereš smetano dol :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

barakus ::

Ma ni problema, če bo imela hrano in stranišče bo vse ok, čeprav dobro bi bilo da ne bi bila omejena samo na stanovanje.
Mačke znotraj iste pasme se zelo razlikujejo po karakterju, maš take ki ne morejo bit na miru in take, ki samo poležavajo. Če boš mel tako živahno ti bo vse demolirala, če bo pa lena pa boš jo našel praktično na istem mestu kot si jo pustil.
Karakter boš pa težko ocenil pri mladiču, na hitro, tako da je loterija :)
Imaš pa opcijo vzet v zavetišču kakšno odraslo mačko, tam vidiš po karakterju vsaj katere so mirne, katere napadalne in katere boječe (kar se s časom popravi), take mačke znajo bit zelo hvaležne gospodarju, tako da samo v razmislek, kot opcija...

P.S.
Pa mačke te osvojijo s karakterjem, izgled IMO nima tolko veze s časom, ko se navežeš nima takega pomena več, tako da sploh nima veze kaj vzameš, dokler je to mačka, zna bit vedno zanimivo.
Mi smo imeli precej mačk in mačkov skozi moje življenje in najbolj odštekani/zanimivi/edinstveni so bili vedno mešanci (2 sta bla pritepenca), tisti ki so meli bolj žlahtno kri so še najbolj taki... nevtralni :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: barakus ()

connel ::

Uuu, lepa mačka, res dobra izbira :) Tole sem videl pri eni stranki kak mesec nazaj, staro kake pol leta, noro lepa. Bi imel, takoj, samo malce drage so pismo.

Mi smo imeli že cel kup mačkov, pa nikoli ni bilo ne vem kakšnih težav z njimi, pač moraš jih naučiti kaj je prav in kaj ne. Demolirala nam pa še nobena ni nič. Tako da, kar pogumno ;)

Karakter je pa tako, niti ena nima istega, maš vse sorte. Enkrat sem imel eno mačko iz Ljubljane, brezdomko, sem vzel še čisto majhno, na pol divjo. Huda faca in prava gospa, hrano je jedla s tačko lol, zgledal je kot bi imela žlico namesto nje, mleko je pa pila kot bi pila ne vem kaj, požirek po požirek, pa cel kup oblizovanja in pavz vmes :)

detroit ::

men je zdemolirala vse kar je bilo vidt:D ampak po moji krivdi, ker ji nism dost zgodej praskalnikov pa tega nabavil. Je pa zelo trzajoča (mogoče na kofeinu;)
Sama je brez problema, igra ji sede...je pa zelo zbirčna glede hrane.

No ja moja je nek mešanc med coonom pa perzijsko, ker ima dlako povsod dolgo še pa još kar je itak super za pucat:D not.


@connel moja tudi s tačko je:D
Skero

WarpedGone ::

Par odgovorov na par idej in misli:
- V zavetišče iskreno rečeno ne upam it, ker se bojim bolečine ko bom gledal vse tiste reveže v kletkah. Ni nobenga užitka v tem zame :| Lahko me pa še prime v to smer.
- Trenutno sm hyped up glede konkretne pasme Maine Coon, sama ideja me pa grize že vsaj 10 let ampak še ni blo take prilike. Plus, tut če se danes odločm da ga "naročim" bo treba na "dostavo" počakat še cca pol leta, kar pomeni da mi čas za premislek ne uide.
- Pasemske žverce imajo ceno. Konkreten samček me pride 600 EUR. Dobim pa živalco, ki ima poštimano genetsko ozadje, je že vzgojena da se pusti šlatat tut tujcem in je prijazna (pasemske mačke se morajo pustit valat po rokah na razstavah), dvakrat ceplena, mikročipirana in s potnim listom. Konkretna cena me "ne moti" če bo z mladičkom res vse OK in bo dočakal tistih svojih 15 let :)
- Mačke kljub divji preteklosti niso več divje živali, vsak dan srečujem na cesti nove povožene primerke. Tko da, stvar bo zunaj le na špagi al pa v kletki, spuščena bo pa samo notri in na zasteklenem balkonu.
- Karakter ni čista tombola. Seveda je nekaj variance ampak precej se podeduje od staršev. Če je fotr ful prijazen, bo nekaj te prijaznosti tut pri tamalih.
- Zakaj Maine Coon? Ker sm js take sorte človek, da ko si nekaj omislim ne polovičarm:) Dolgo časa sm ciljal na manxa:
 Manx

Manx


Ne, nimajo odrezanga repa ampak se rodijo brez njega. Če se rodijo z repom "polne dožine" ne preživijo - genetska mutacija. Prvič sm ga sploh videl v Lj pri eni hiši (neka bivša privat trgovina s plezalno opremo, če se kdo spomne). Take prijaznosti ne doživiš niti od psa, kaj šele od mačka. Od takrat sm bol "zavestno" na ideji da bo maček. Zadnč sm pa vidu tega Maine Coona, ogromna žval je to - 10kg in meter dolžine je pričakovana velikost. Rekorderji so pa še za pol večji.
- Dodatnega dela se ne bojim. Itak je treba skrebt zanjo, tko kot še za 1000 drugih reči. Skorajda vsakodnevno česanje me tut ne skrbi.
Nočem le spregledat kakega grdga detajla. Ena izmed idej je, da bi ga nauču/navadu uporablat WC školko. Je tu kak junak, ki mu je to uspelo? :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Mercier ::

Odvisno od definicije uporabe. Naša kartuzijskolika muca je bila fascinirana nad vodo. WC ji je bil vir odlične zabave. :)

Verjetno misliš nabavit samca, ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Gwanaroth ::

Mačke so kul. Podpiram tvojo idejo o pasemski, z vsemi papirji in (kolikor toliko) zdravim genskim ozadjem.

Imamo mešanko, ki smo jo rešili iz legla, drugače bi verjetno končala bog ve kje. O demoliranju stanovanja nimam ničesar za povedati. Ima svojo hrano, svoj wc, svoje igrače, se sama zabava. Boža se pa itak rada, kot večina domačih mačk.

Aja, pa pozabu sem omenit, da si življenjski prostor deli še z aljaško malamutko, ki sta nerazdružljiv par ;)



Kar pogumno z nakupom, domače živali nam polnijo življenje ;)
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Mercier ::

E, si me spomnil. Pri nas razmišljamo, da bi imeli par mačk, da jim ne bi bilo dolgčas. Ona omenjena zgoraj je bila vedno užaljena, če je bila dlje časa sama. Hm?

Infinity ::

Glede maine coon mačk te prosim da si temelito prebereš tole stran, imajo ekstremno dober opis značaja in . Ta pasma potrebuje veliko več vzgoje in zahteva veliko več časa lastnika kot navadna hišna mačka, tega se zavedaj in če nisi pripravljen se igrati(ne zahteva 100% pozornosti :)) z mačkom vsaj 5 ur na dan, ti priporočam, da še malo premisli.

No pa da te ne strašim preveč :) mački prinesejo toliko topline in igrivosti v hišo, da ti nebo žal. In tako kot si že sam ugotovil, to je ogromen maček in da odraste šele v 2-3 letih, in v teh letih se ta pasma tako navadi na človeka da ti povsod sledi kot pes :)

Veliko sreče želim tebi in tvojemu novemu kompanjonu =)

Pyr0Beast ::

V zavetišče iskreno rečeno ne upam it, ker se bojim bolečine ko bom gledal vse tiste reveže v kletkah. Ni nobenga užitka v tem zame :| Lahko me pa še prime v to smer.

A dej nooo, kaka bolečina neki :)
Potem pa vsaj pokliči po zavetiščih če imajo kakega dolgodlakega za ogledat, stane te nič.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

biokill ::

Mi smo imeli doma mešanko med mainecoonko in navadno mačko, tudi meni osebno je tale pasma najlepša. Vedet pa moraš, da je to zelo velika mačka, če se ne motim celo največja pasma...Je pa to drugače odličen lovec,je nemalokrat prinesla domov kakšnega voluharja... pri nas je imela nemoten vhod in izhod v hišo. Po kosilu je ponavadi odšla in se zvečer ob kakših 8h, se je vrnila (živimo na vasi)
Nažalost jo je povozil avto...

Reku bi, da to ni taka pasma za imet jo samo v hiši, pri nas je razbila 2 teglna za rože :D:D

Je pa res, da smo jo dobili že malo starejšo...Seveda je pa vsse odvisno tudi od vzgoje..

L.P.

detroit ::

Hmm moja je skoraj čisto enaka kot tale



ta prva

samo da ni tako pisana (nobenga odtenka rjave)
Mogoče pa ni mešanca, a se kdo spozna na to


p.s. je pa ZELOOOOOOOOOOO teritorialna:)
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

USS Liberty ::

main coon, ko odraste je velik kot en kuža... je dosti težji in večji kot en navaden mešanček...



kdor ima pa rad zelo velike kosmate mačke, pa lahko razmisli tudi o nabavi norveške gozdne mačke, ki je podobna maine coonu, samo da je malenkost manjša...

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

jype ::

Norveška gozdna mačka se mora gibati na prostem, pa tudi sama ne sme bit preveč.

Mi imamo doma štiri mačke, ki smo jih pobrali ob Ljubljanici, kjer vsak začetek poletja 2-3 odložijo lastniki, ko grejo na dopust. Ostale odnesemo v zavetišče na Gmajnice.

Pasmo izberi glede na možnosti, ki jih lahko ponudiš - veš, da bo veliko sama doma, da ne bo kaj prida skakala po gozdu, pa da potrebuješ mirno mačko, pri kateri ne boš imel veliko dela s kožuhom (in dlako po stanovanju).

Kako se obnašajo Maine Cooni nimam pojma, ve pa ender (ki tudi lurka po forumu in ima dva).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Tomas 33 ::

Kar se zaposlitve tiče, maček zelo rad opazuje okolico.
Mojemu sem postavil igralo, da je lahko preko njega splezal na omaro in preko okna opazoval dvorišče.

Če kupuješ samca, moraš tudi vedeti, da ti bo označeval svoj teritorij po stanovanju (zan biti zelo nadležno).

jest10 ::

Pyr0Beast je izjavil:

V zavetišče iskreno rečeno ne upam it, ker se bojim bolečine ko bom gledal vse tiste reveže v kletkah. Ni nobenga užitka v tem zame :| Lahko me pa še prime v to smer.

A dej nooo, kaka bolečina neki :)
Potem pa vsaj pokliči po zavetiščih če imajo kakega dolgodlakega za ogledat, stane te nič.

Občasno se res najde kakšen zelo fleten:D
Mi smo dobili tale kup dlake

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Valvoline ::

Mačke so najboljši anelgetik in apaurin za zivce :D
Doma mamo enga tigerčka,poleti mal odpremo okno pa kr tam gre ven in not k mu paše,pozimi je mal huda ker morš mu vrata odpirat in zapirat.
Drzgace pridn,igriv,zastopi vse k kuza,se na sprehod vcasih gre zravn mano in pesa,ne mors verjet.
Aja,macke so stroji za unicevanje sedeznih garnitur,tega ne pozabit :))

mihec87 ::

Treba je pač vedet da mačka mora imeti nekaj da lahko krempi saj si s tem lušči kremplje...ponavadi je sedežna primerna za to :)

KoMar- ::

En koristen izdelek za vse, ki se bojite, da bi vam hišni muc med "izpustom" kam pobegnil:

http://www.loc8tor.co.uk/Store/product/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

Keyser Soze ::

Eni pravijo, da ni panike če je maček sam doma.

No, i beg to differ.

Naš pokojni mešanec je namreč izredno težko prenašal samoto. In težave so se zato vrstile kot po tekočem traku.

Prvo je bila seveda sedežna. Italijanski leder dvosed počivalnik višjega cenovnega razreda je iz lepe izdelka postal scufano cedilo. Najlepše je bilo na polno zaštartat na kavč in se s kremplji na vso silo obesit na naslonjalo za roke. Bolj kot si se jezil ob tem, lepše je bilo skakat gor. Sploh ko te ni bilo.

Nato so bile na vrsti rože/kaktusi. Od prevrnjenih in razbitih teglov (z vrha omare), do napol požrtih kaktusov, ko si se vrnil domov.

Potem so bile omare. Masivna vrata (visoka kakšna 2,3m, širine 50cm) je toliko odškrnil, da je prišel v sveže cunje in naredil totalni raztur v omari. Raztrgane cunje, polne dlak. Nacufani volneni puloverji. Ipd. sranja.

Uporaba WCja je bila zopet pesem zase. Ko je bil sam, je v čist pesek naredil svoje, nato pa skoraj ves pesek zmetal ven iz WCja (pokrit WC). Po možnosti je še parkrat stopil v svoj "paket" in potem veselo z usranimi tacami letel skozi stanovanje in po sedežni, postelji, kuhinjskem pultu, ipd.

In ko smo že pri kuhinji, boh ne daj, da bi ostalo kaj na pultu. Ali je bilo na koncu razbito, raztrgano, ali pa požrto.

Skratka, vse je bilo ogroženo in vedno je našel način, da se ti kako maščuje za čas, ki ga je prebil sam.

P.S.: Govorimo o večji garsonjeri. Tako da ni bilo mogoče omejiti njegovega gibanja na manjši prostor. Aja, da ne govorim, da je bilo najboljše grist in praskat prste ob 4ih zjutraj.
OM, F, G!

Valvoline ::

U bistvu ga sploh ne rabiš pustiti samega doma. Pač če greš v službo, na fax itn, zjutraj(oz pač h greš ven) pustiš mačko vn, pa te potem pridno čaka k se vrneš domov da ga spustiš notr. Vmes pa lepo štrasa okoli in lovi miše po soseski.
Kar se tiče wc potreb je najboljše mačko navadit da to počne zunaj, nič unih posodic s peskom za notrajno uporabo, ko se enkrat navadi zunaj pol ni panike. Zazeljeno je vsaj malenkost zelenice okrog stanovanja(če je bajta seveda no problemo).
Glede sedeznih pa res ni pomoci, lahka prneses 1001 pripomocek da macka nanj krampa, uporabljala bo ze, ampak slej k prej ziher se vrze tut na sedezno, pac neizogibno(1x smo ze menjal sedezno, nova se zaenkrat drzi, vprasanje se kok dolgo) :)

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Mercier ::

Če pustimo ob strani vse drugo, Maine Coon te ne bo čakal doma. Bo ga kdo "posvojil" v kratkem času.

Pyr0Beast ::

U bistvu ga sploh ne rabiš pustiti samega doma. Pač če greš v službo, na fax itn, zjutraj(oz pač h greš ven) pustiš mačko vn, pa te potem pridno čaka k se vrneš domov da ga spustiš notr. Vmes pa lepo štrasa okoli in lovi miše po soseski.

Ne tega delat. Maček je tvoja odgovornost.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

detroit ::

Hja sam ljudski pregovor kdor jo ma rad jo ma doma tuki ne vela preveč:P
Skero

mikena ::

Za moje pojme ni preveč pametno spuščati udomačene mačke na prosto (ven). Ker tak maček se bo pustil vsakemu mimoidočemu pobožati, pocrkljati, nositi po rokah, dokler se ne bo našel nekdo (verjetno kakšni otroci), ki ti ga bodo enkrat sunili!

Tudi sam sem v OŠ "ukradel" mačko kar sredi ulice, ki smo ga potem imeli 6 let. Bog si ga vedi, čigav je bil in kdo je doma jokal zaradi njegovega čudežnega izginotja :))

Torej, če imaš udomačeno mačko, potem jo res imej samo doma ali vsaj na dvorišču oz. v bližini hiše... nikar pa ga ne spuščat, da gre v vse možne smeri.

d0rK ::

Tale Maine Coon je ena faking huda mačka. Sploh tist foter je ful gušten. Če bi jaz imel mačka, bi izbral tega.

Gwanaroth, kako si sparil mačka in psa? Moj pobezlja ko vidi kakšnega. :/

mihec87 ::

dork ponavadi se "spoprijateljita" če je maček še bol mali se kakšen navad seveda samo na domačega psa če le ta ni divji ter ga ne preganja...

off troll:
Kar se tiče tega da jih spariš pa res bol teško, verjamem da maček pobezlja :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

d0rK ::

To, da ce se poznata ze iz mladosti vem, da lahko uspe. Mene zanima, ce je Gwanaroth ubral kako drugo tehniko. Besede sem pa namenoma uporabil take, kljub drugemu pomenu. Brez skrbi, sem za svobodno izbiro parnerja za vse mačke! Pes načeloma sploh ni divji, ko je imel 5 mesecev smo imeli doma dva krokarja, katerima je pustil da sta pristala na njemu. Spal je ob njuni kosari. Ampak v macke se pa zapodi.. Predvsem zato, ker se mu zdijo zanimivice bi rekel, noče jih pojest.

Pa sori za off.

msjr ::

Lepo mačko si si izbral, sam sicer nisem pristaš pasemskih mačk, ampak glede na karakteristike se dokaj ujema z našim gospodom R.:

- kavči iz umetnega usnja so po enem letu za generalko
- praskalo nedotaknjeno
- cat spa redno uporabljamo
- večina fikusov je ubežnikov pri tašči, nekaj rož v firmi, nekaj jih še živi
- zunaj smo se od malega navadili na vrvico (odlično za na morje)

Žvau

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

WarpedGone ::

Tkole, zdele sm se vrnil iz ogleda teh žverc pri rejcu. Nimam izkušenj z rejci ampak moram rečt, da sm bil prijetno presenečen. Gre za povsem preprost in odkrit par, ki ima doma kar 7 Main Coon mačk. Vse so totalno prijazne. Tist "to-be-foter" je danes star 10 mesecev pa je že večji kot vse mačke, katere sm vidu do sedaj. Najstarejša Miša je stara 5 let in je v "končni" velikosti. "I went faaaaak". Maček je huge in prijazen da se kr topiš. Sedel sm za mizo pa pride do mene in se začne crkljat. Jo počohaš po trebuhu pa se obrne na hrbet in vse tace od sebe.

Sprehajanje zunaj mi je odsvetoval - predvsem zaradi bolezni/zajedalcev in nevarnosti. Težko jo je kontrolirat in obvarovat pred prometom itd.

Glede praskanja, demoliranja, markiranja itd. so pa nasveti:
- takoj nujno nabavt praskalo in jasno mačku pokazat da je to to
- će je WC ćist nonstop in maček zdrav, ne sme bit težav s higieno
- če je maček sam in se ne čuti ogroženga ter se ne goni, ne markira

Slučajno je bil na obisku tut en njegov prijatu ku ma enga doma. Ravno tako ga pušča samga po 10 ur zarad službe pa pravi da ni posebnih težav. Pač mora met nonstop hrano v posodi, vodo, vsak dan spucan WC in svoje igrače pa gre. Se pa mora ukvarjat z njim ko pride domov, sicer mu ponoči ne pusti spat :)

Tako da sm se postavil v vrsto. Dobil bi ga naj enkrat marca drugo leto, če bo vse po planu. Spol in vzorec se bo določu, ko bojo na svetu in vidmo kako in kaj. Katerga koli od tistih sedmih sm gledu... tazga bi mel. Vsak je bil krasen na svoj način.
Zbogom in hvala za vse ribe

barakus ::

msjr je izjavil:


Žvau



Po izgledu ful hud maček :D. "M" nad očmi ima ful izražen, deluje rahlo evil že :D

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

solatko ::

Mačji karakterji so tako različni, da ne moreš verjet, kako je to možno pri isti pasmi živali. Vse mačke, brez izjeme, so popolne osebnosti, vpliva na njihovo vedenje imaš samo toliko, kot se jim zdi, da popustijo. Mačka je brez vsakega problema zadovoljna sama s seboj, tako, da kakšne posebne potrebe po prisotnosti lastnika ne čuti, je pa obvezno pripraviti dovolj hrane in frišne vode (mačka se celo zelo lahko navadi, da pije iz pipe, s tem da si vodo odpre in zapre sam) in seveda čist wc z dovolj peska. Imam nekaj izkušenj z mačkami in lahko potrdim, da niti dva nista enaka.
Navedel bom samo dva extremna primera - maček, kmečki, črn kot oglje, od čisto majhnega pri hiši, naredil v 13-ih letih svojega življenja, več škode, kot francoski stavkarji. Uničena sedežna, tapete, podboji vrat, kuhinjski stoli, tapison, 3x tabure, razbite cel kup steklenine, uničene zavese - deset let stanovanje brez zaves....., padec z okenske police iz drugega nadstropja (brez posledic), fantastično razumevanje z psičko mešanko (pozabljena hrana na pultu, je po navadi končala v njenem gobčku), skupaj sta fehtala hrano. Bil je izredno izbirčen, saj enaka hrana ni smela biti na jedilniku dva dni zaporedoma, tako da je hranjenje z briketi, že v osnovi odpadlo (male konzerve, vsaj 7-em okusov. Bil je izreden ljubitelj oliv, kakijev, rib, vendar vse samo en dan, potem nekaj časa ne, razen oliv, te bi pa jedu vsak dan v neomejenih količinah. Do ljudi pa je bil izredno prijazen, bolj grobo si ga božal, bolj je predel, rahlega božanja pa se je hitro naveličal.
Cahnanje - povsod, ne glede na limonine trave in druga pomagala - najraje je poscal čevlje, copate, zavese, torbice, plašč skratka vse, kar ni bilo skrito. Vonj je zelo neprijeten in dolgotrajen, ko enkrat začne cahnat, ne pomaga nič. Ko odprejo vrata stanovanja, takoj veš, pri kom imajo mačkona. Bil je tipičen maček - 20 ur spanja, živahen izključno podnevi, noči mirne, spal v zavetju psice.

Sedaj pa k naši najnovejši pridobitvi - trikolorka, pritepena k sinovem tastu. Prinešena domov, strilizirana, veterinarsko popolnoma oskrbljena, komaj za eno pest velika kepica, drobčkena in pregnana. Ko je to siroto sin prinesel domov, nismo mogli nahrant. Pojedla je vse kar je bilo zadosti mehko, da je lahko zgrizla, potem pa v skrivališče in na noben način ven. Videlo se je, da je morala veliko bežati, hrano pa večinoma na hitro ukrasti. Po kakšnem mesecu se je na pol udomačila, pričelo jo je zanimati celo stanovanje in na tleh so končale prve rože in pričelo se je cufanje tapet (te smo tako nameravali zamenjati z beležem, ona je stvar samo pohitrila). Praskalnih je takoj začel služiti namenu. Z wc-jem ni bilo problema, ugotovili smo, da ima nenavadno za mačke, izredno rada vodo. Ko odpreš pipo v umivalniku, je to zanjo največja zabava. Nastal pa je en velik problem - spanje takrat, ko smo vsi budni in norenje - dobesedno, v nočnih urah. Najraje ima nočno premikanje nog in seveda je takoj s tačko in kremplji pod odejo na najbolj občutljivih področjih človeškega telesa. Po sobi letijo polštri, copati..., vse z namenom malo miru. Ko zazvoni budilka, se mucka umiri in leže k počitku.
Tako stanje je bilo cca leto in pol, s tem, da ni uničila niti ene stvari. V tem letu in pol, se je nekako navadila, da ne praska več, samo pride in te brez krempljev tolče in žgačka po nogah. Še vedno spi podnevi in nori v nočeh, vendar vedno več s svojimi igračkami. Še ena posebnost - je izključno svojo hrano, ne fehta in obvezno en in isti okus - brikete hills tuna, poizkusi z drugimi okusi so se končali klavrno. Kar se tiče crkljanja, je tudi tu nekaj posebnega, samo takrat ko hoče ona in samo toliko časa, kot se ji zazdi. Je sicer rada v bližini, vendar božanj in podobnih dejanj ne mara, se pa izredno rada igra z vodo in užitek ji je vsakodnevno česanje. Izredno rada pa se drgne ob noge ali z glavo ob glavo, takoj, ko stegneš roko za božanje, pa dobiš srednje močan ugriz, kremplje pa smo v igranju nehali uporabljati. V igri je bila tako agresivna, da so dve desni usnjeni rokavici bili v nekaj mesecih v razsulu. Lepo upošteva besedo ne in spravi krempeljčke. Na okna smo montirali kovinske mreže, da ne bi slučajno tudi ta skočila skozi okno za kakšnim ptičkom. Je izreden lovec, saj žogica nikakor ne pride mimo nje. Rada se skrije in potem mimoidočega udari s tačko po nogi. Ko začne letat po stanovanju, ne veš, kako ji uspe, da se niti enkrat kam, s polno brzino ne zaleti. Drugače pa je izredno previdna. Ko kam skoči, se najprej prepriča, kaj je nastavljeno. Hrane se ne dotika, pa se ji lahko sveti na pultu najlepši kos mesa.

barakus ::

Naš trenutni maček je tudi zanimiv, prvi maček, ki spi na hrbtu (vedno), se uleže na hrbet, tace narazen v zrak in z repom si pokrije premoženje. Ker to težje prakticira na trdih podlagah, tako spi samo na odejah in kavčih :D

Super, da si se odločil za mačko, skušaj jo ne preveč razvajat v začetku, ker potem vzame tisto "for granted". Če ji pustiš, da se zmišljuje glede hrane, bo vedno bolj zbirčna, vsaj tako se je nam vedno zgodilo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: barakus ()

KoMar- ::

Takole, ane? :)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

barakus ::

Jap, samo takole zna spat, pa rep obvezno čez trebuh.

tsh2 ::

spol je važen. mačke so manj problematične kot mački. mački se gonijo in se potepajo naokoli in se tudi pretepajo med seboj. mačko moraš sicer sterilizirati, a potem z njo ni nobenih problemov. so tudi bolj družabne.

galu ::

Tudi mačku lahko 'odrežeš' premoženje, pa je isti kot mačka... Imo vzemi mačka, ker so v mojih izkušnjah bolj živahni (kar je dobra stvar), ter zanimivi... Mačke znajo v poznih letih biti samo lene.
Tako to gre.

WarpedGone ::

Pasemske živali, ki niso za vzrejo so vse sterilizirane (mačke) ali kastrirane (mački) še predno zapustijo rejca (pred starostjo 12 tednov).
Zaradi tega kasneje še bolj zrastejo, ni pa problemov zaradi markiranja, napadalnosti, gonjenja, itd.
Zbogom in hvala za vse ribe
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova mačka :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5511876 (9297) harmony
»

Sosedova mačka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5112851 (9501) msjr
»

Mačke, tiste kosmate (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13222941 (18447) Kenpachi
»

Katerega mačka ?

Oddelek: Loža
344140 (3113) bdoxx

Več podobnih tem