Forum » Šola » Matematika - pomoč
Matematika - pomoč
Mago1991 ::
Pozdravljeni!
Imam matematični problem (numerične metode). Naloga govori o tem kako bi z integracijo po Gaussu rešil nek integral x^2 z mejami od 3 do 6. Zdej na začetku je potrebno integralu spremeniti meje od -1 do 1 in tu se mi stvar zatakne. Računal sem vse mogoče in rezultat ne pride tak, kot ga je dobil profesor na vajah. Mogoče kdo ve, kako smo dobili t?
t= -1+(x-3/3)*2
Imam matematični problem (numerične metode). Naloga govori o tem kako bi z integracijo po Gaussu rešil nek integral x^2 z mejami od 3 do 6. Zdej na začetku je potrebno integralu spremeniti meje od -1 do 1 in tu se mi stvar zatakne. Računal sem vse mogoče in rezultat ne pride tak, kot ga je dobil profesor na vajah. Mogoče kdo ve, kako smo dobili t?
t= -1+(x-3/3)*2
- spremenilo: Mago1991 ()
stapler rump ::
Za spreminjanje mej integrala uvedeš novo spremenljivko x':
x' = k x + n
Nato rešiš sistem enačb, da dobiš vrednosti za k in n glede na stare in nove meje integrala:
-1 = k 3 + n
1 = k 6 + n
Ko vstaviš novo spremenljivko v tvoj izraz za integral dobiš na koncu izraz:
integral od 3 do 6 x2 dx = 27 / 8 integral od -1 do 1 (x' + 3)2 dx'
Sedaj imaš integral v obliki, primerni za numerično integriranje z Gaussovo metodo.
Kaj naj bi bil v tvojem primeru t, ne vem. Če x ni neodvisna spremenljivka, potem se seveda vse skupaj zaplete, ampak tega ni mogoče razbrati iz tvojega vprašanja.
x' = k x + n
Nato rešiš sistem enačb, da dobiš vrednosti za k in n glede na stare in nove meje integrala:
-1 = k 3 + n
1 = k 6 + n
Ko vstaviš novo spremenljivko v tvoj izraz za integral dobiš na koncu izraz:
integral od 3 do 6 x2 dx = 27 / 8 integral od -1 do 1 (x' + 3)2 dx'
Sedaj imaš integral v obliki, primerni za numerično integriranje z Gaussovo metodo.
Kaj naj bi bil v tvojem primeru t, ne vem. Če x ni neodvisna spremenljivka, potem se seveda vse skupaj zaplete, ampak tega ni mogoče razbrati iz tvojega vprašanja.
FrRoSt ::
t ste izbrali-določili tako, da vam olajša integriranje oz. poenostavi prvotno poditegralsko funkcijo.
Seveda morate določiti tudi diferencial t-ja, dt!
Spremenijo se tudi meje nove podintegralske funkcije, ki je sedaj odvisna od t!
To izračunaš tako, da v enačbo: t= -1+(x-3/3)*2 vstaviš stari menji, spodnjo in zgornjo!
Za t(x=3)= spodnja meja = -1
Za t(x=6)= zgormnja meja int. = 1
Seveda morate določiti tudi diferencial t-ja, dt!
Spremenijo se tudi meje nove podintegralske funkcije, ki je sedaj odvisna od t!
To izračunaš tako, da v enačbo: t= -1+(x-3/3)*2 vstaviš stari menji, spodnjo in zgornjo!
Za t(x=3)= spodnja meja = -1
Za t(x=6)= zgormnja meja int. = 1
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
Mago1991 ::
Uaau! ISKRENO se vama zahvaljujem za pomoč! Se mi sanjalo ni v katero smer bi lahko šlo. Zelo hvaležen!
Lp
Lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje iz verjetnostiOddelek: Šola | 2178 (1364) | Randomness |
» | IntegriranjeOddelek: Šola | 4030 (1370) | marjan_h |
» | Trije integrali pomoč!!!Oddelek: Šola | 3804 (3270) | Math Freak |
» | integralOddelek: Šola | 3363 (1800) | Elyon8472 |
» | Samo za pametne!Oddelek: Šola | 1108 (974) | Yosh |