» »

Znane specifikacije PCIe 4.0

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot predhodnik, torej 16 GT/s, medtem ko naj bi PCIe 5.0 zmogel že 32 GT/s. To pomeni, da bo PCIe 4.0 zmogel do 32 GB/s v konfiguraciji x16. Ohranil bo združljivost za nazaj, tako da bodo stare kartice delovale v novih režah, in kodiranje 128b/130b. PCIe ni več zgolj za grafične kartice - no, saj nikoli ni bil mišljen le zanje - temveč za različne komponente, vse od SSD-jev do hitrih mrežnih kartic. Glavne novosti v verziji 4.0 so zanimivejše za proizvajalce in razvijalce kakor za končne uporabnike. Poleg večje prepustnosti so to še nižje latence, lane margining, večja skalabilnost in virtualizacija.

Kdaj lahko pričakujemo prve naprave? AMD prve grafične procesorje na PCIe 4.0 napoveduje za konec tega leta, Intelovi SSD-ji Optane bodo prispeli v naslednjem mesecu, prav tako bodo v veznih naborih za matične plošče še letos podprli PCIe 4.0. To pomeni, da lahko prihodnje leto pričakujemo vstop PCIe 4.0 skozi glavna vrata.

11 komentarjev

pegasus ::

Ta novica bo zagotovo vplivala na ponudbo procesorjev. Zdi se, da bo refresh skylakeov in epycov prišel skupaj s ploščami, ki bodo imele pcie v4 in da bo relativno kratkoživ, ker je pcie v5 že pred vrati. Mellanox recimo je že lani ponujal mrežne kartice na pcie v3 x32 in pcie v4 x16. Sedaj imajo 400Gb asice že v labu in z njim potrebo po pcie v5. Zanima me, če bo kdo od velikih treh dovolj pogumen, da bo preskočil v4 in šel direktno na v5.

Na drugi strani se intel intenzivno ukvarja s prestavitvijo storagea na dram kanale, vsi že tlačijo grafiko v sam procesor, tako da se potrebe za io intenzivno periferijo zmanšujejo. Prihodnost bo še zanimiva :)

Brane22 ::

Saj a nima linux kernel že podporo za njihov nvm ?

Nkeaj v smislu da zna uproabljati take ploščke direktno in na njih izvajati kodo, ne da bi jih prej kopiralo preko VM subsistema v RAM page ?
On a journey of life I chose a psycho path...

pegasus ::

DAX. Ext4 in xfs ga že implementirata. Kar manjka je še peer-to-peer prenos podatkov med pci napravami, nekako v stilu dma, da odpade potreba po prekladanju vseh podatkov naokrog skozi sistemski ram. Ideje za prototipne implementacije za to so že na voljo, a še ni nekega konsenza. Glej npr:

Ijus ::

zelo dobro tole.

Isotropic ::

pegasus, a bo pcie5 rabil optiko, se že kaj ve? (če si mogoče slišal kaj na teh hpc konferencah)
če jo bo, bo verjetno pcie4 na desktopu kar dolgo časa, server bo pa pač šel naprej.

Brane22 ::

To sem hotu vprašat. Kdaj pride optika ?

Prej je bilo rečeno, da je 25Gbps praktična meja za baker, pa še to da bodo zelo težko dosegli.

Sedaj vidimo, da so prisiljeni v trike tipa lane margining.

Intel že baje ima FPGAje z optičnim linkom. Ali linke za FPGAje koga drugega ( Xilinx ? Altera ?), ne vem več točno.

Kdaj naj bi prišli optični linki ? Ali se mogoče čaka na ka preboj v fotoniki, vlaknih ali konektorjih ?
On a journey of life I chose a psycho path...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

pegasus ::

Pretvorba električnega signala v optičnega je trenutno še energetsko predraga. Kar sem slišal, razmišljajo bolj o krajšanju razdalj med elementi, torej še večja integracija v cpu, ter o alternativah bakru, kot npr. ogljikove nanocevke. Za optiko se potrebuje še en preboj v konverziji. Pred nekaj tedni sem že videl neke novice na to temo, čakam da nekdo integrira vse to v nekaj, čemur se lahko reče prototip. IMHO bo consumer market še dolgo na bakru.

Spock83 ::

Eh za consumer bo že orenk upgrade, če se gre na 10Gb, mreža.

pegasus ::

Tule je cel tak o prihodnosti PCIe, skupaj z detajli okrog signalinga in slotov:

Brane22 ::

Oh,f++k. Indian "english". Po 20 sekundah je za moja ušesa postalo neznosno.
On a journey of life I chose a psycho path...

pegasus ::

Kar se inijcev tiče, je tale dečko čisto razumljiv ;) Sicer maš pa spodaj link na slajde in si jih lahko pregledaš v tišini.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PCIe 4.0 hitrosti SSDjev?

Oddelek: Pomoč in nasveti
10876 (642) DarwiN
»

Prihaja PCIe 6.0

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4210096 (8522) fujtajksel
»

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

Oddelek: Novice / Matične plošče
174373 (3366) MrStein
»

Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Oddelek: Novice / Matične plošče
215669 (4711) Brane2

Več podobnih tem