Forum » Pomoč in nasveti » DEJTE HITR POMAGAT!!!
DEJTE HITR POMAGAT!!!
NightHawk ::
Evo zdej sm odpru racunalnik pa mam probleme z IDE kabli. Kdo mejbi ve kako uzet dol tisto crno stvar k jo vtaknes v disk alpa v CD. Hocem jo uzet dol iz IDE kabla.
Aja ta stvar je tut na slo-tech poslukana in sicer cist na vrhu. kle k pise SLO-TECH.com pa je en kabl eni cipi pa ta stvar.
Aja ta stvar je tut na slo-tech poslukana in sicer cist na vrhu. kle k pise SLO-TECH.com pa je en kabl eni cipi pa ta stvar.
alien-w ::
tule si oglej slo-techov clanek o krajsanju IDE kablov. Tam tudi pise, kako zadevo dol das.
Tnx ampak tacas sem jest to ze sam ugotovil
No zdej me pa zanima nekej druzga...Mam disk cd in pa disketnik nc cd-rw pa tega
Disk in cd sta na istimu kablu tko da more met cd slave funkcijo...Sm pa hotu to dol uzel pa dt na tadrug kabl pa je pretenek k je za disketnik ta je 34 pomoje
Al se sploh da nares da bi meu jest cd master pa disk master disketnik pa nekje zravn?
No zdej me pa zanima nekej druzga...Mam disk cd in pa disketnik nc cd-rw pa tega
Disk in cd sta na istimu kablu tko da more met cd slave funkcijo...Sm pa hotu to dol uzel pa dt na tadrug kabl pa je pretenek k je za disketnik ta je 34 pomoje
Al se sploh da nares da bi meu jest cd master pa disk master disketnik pa nekje zravn?
Pretorijanec ::
Kokr jz vem: nope. Ker gre za dve razlicni vrsti kontrolorjeu. Un za floppy ma svojga in je tut kabl ne-vem-kok zilen. IDE drive-e (CD ROM, CD-RW, DVD ROM, Hard disc,...) majo pa svoj controler, ki pa ne more met gor floppya. Zato je tut posebn prikluck na plati SAMO za floppy.
Tjulenj ::
pocas pocas. ce sm jest prov razumel, pol se to da narest. ti bi rad imel disk in cd-rom na locenih IDE kablih kajne? ni problema, itak ima velika vecina plat minimalno dva IDE kanala na plati. samo bos moral kupit se en IDE kabel, ker onega od disketnika ne bos mogel uporabiti. disketnik pusti priklopljen tako kot je, disk pusti tako kot je, cd-rom odklopi, kupi se en IDE kabel (v vecini bolj prijaznih stacun ga lahko kar nafehtas ), nastavi cd (jumperji) na master in priklopi na plato tam kjer pise secondary IDE. v biosu nastavis se auto-detect na tem kanalu (ce se ni) in to je to.
MadMax ::
CD-ROM ti zazna tudi ce imas v BIOSu na NONE. Brez veze je dat auto-detect, ga samo pocasnejse najde...
da mas prav....zdej sm se en kabl nabavu pa sm dau d je disk master pa cd tut
kwa lahko zdej vec delam k prej nism mogu?
kwa lahko zdej vec delam k prej nism mogu?
Tjulenj ::
madmax: ce ga ne zazna ze bios, potem ne mores bootat s cd-ja
nighthawk: em... ne vem... pomojem nc
nighthawk: em... ne vem... pomojem nc
MadMax ::
Mislu sem tako: v nastavitvah BIOSa mas lahko NONE. Boot zaporedje mora bit CD-ROM pred diskom. BIOS ga torej vsekakor mora zaznat. Hotu sem povedat, da ga POST zazna tudi, ce je v nastavitvah NONE ( ne rabi bit AUTO DETECT )
frudi ::
MadMax, moja plata (abit bx6 rev.2) zazna cd/dvd/cd-r pogone samo, če mam v biosu nastavljeno 'Auto'. če dam na 'None' jih pri POST-u ne zazna, ker jih zgleda sploh ne išče. tudi diskov ne zazna, če so nastavljeni na 'None'. sicer to samo po sebi ni nikakršna tragedija, ampak sem ugotovil, da pogoni delujejo bistveno počasneje, če jih bios ne zazna (preverjeno s CDSpeed99, Sandro...).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | nova grafična - disk boot failureOddelek: Pomoč in nasveti | 1947 (1384) | pegaso |
» | Sestavljanje kompaOddelek: Strojna oprema | 1744 (1297) | eDDi |
» | Drive not readyOddelek: Pomoč in nasveti | 1156 (1018) | Lucifix |
» | 486ka in priključitev CD-ROMaOddelek: Pomoč in nasveti | 1158 (1013) | akulp |
» | namestitev CD-ROM-a v novem računalnikuOddelek: Pomoč in nasveti | 2163 (2003) | nando |