Forum » Loža » Talno gretje
Talno gretje
Joe123 ::
Mene zanima kakšna je minimalna višina tlakov za talno gretje.
Trenutno imam v mansardi polovico mansarde zrihtano polovico pa ne,na eni polovici imam radiatorje na drugi pa niti tlakov še ne, in tu bi dal talno gretje. samo je višina za tlake kakšnih 9.5cm, zanima me če je to dovolj da jaz položim talno in tlake ?
Trenutno imam v mansardi polovico mansarde zrihtano polovico pa ne,na eni polovici imam radiatorje na drugi pa niti tlakov še ne, in tu bi dal talno gretje. samo je višina za tlake kakšnih 9.5cm, zanima me če je to dovolj da jaz položim talno in tlake ?
Gogo ::
Prečekiraj tule: http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
Nejcos ::
5cm za tlake(beton)
2cm za plastiko in cevi talnega
ostane ti 2.5cm: ali za stiropor ali pa 1 cm stiroporja in 1.5 cm (ploščice 1cm in 0.5cm lim, parket, ...) če daš vinil potem ti ostane več prostora za stiropor.
ostane ti 2.5cm: ali za stiropor ali pa 1 cm stiroporja in 1.5 cm (ploščice 1cm in 0.5cm lim, parket, ...) če daš vinil potem ti ostane več prostora za stiropor.
Tavher ::
Obstajajo tudi 9mm cevi ki s plastiko za montažo znese dober cm. A to pride v upoštev le za priklop na ločeno vejo z ločeno črpalko.
r3dkv1c4 ::
5cm za tlake(beton)
Če je vse v vago......če ne se hitro zgodi, da na enem koncu prideš skozi...na drugem pa ne.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
Mesar ::
Načeloma je ok samo kot je ti napisal moreš dat na vago pa naret kvalitetno.
Your turn to burn!
billy ::
ksz...da si sposodim temo.
Mojster je namontiral talno gretje in sicer direktno na zalogovnik. Torej dovod za talno gretje gre iz zalogovnika zgoraj, povratni pa se vrača spodaj. Voda je torej ista.
Problem nastane, ker sistem takšen kot je, ne more uravnavat temperature vode v talnem, saj je zaradi same izvedbe voda iste temperature, kot je v zalogovniku - 42 stopinj. Kar pomeni, da so tla dobesedno vroča in ni več udobno, pa še ne-zdravo je to. Voda mora biti ~30.
Gor je tripot ventil, ampak je "ročni".
Edino opcijo, ki jaz vidim, da se namesto obstoječega namesti mehanskega, ki zna sam uravnavat temperaturo, in da ga nastavim na 30 stopinj?
Recimo tole: https://www.instal.si/index.php?id=6415...
Mi pa je suljivo poceni to, vem da obstajajo tudi električni, ampak...razlika v ceni pa je občutna, so električni mogoče bolj kvalitetni, natančni?
PS, mojster je v tujini, zbiramo samo "znanje", da me ne bo kaj napizdil, ko ga pokličem da razreši situacijo.
Mojster je namontiral talno gretje in sicer direktno na zalogovnik. Torej dovod za talno gretje gre iz zalogovnika zgoraj, povratni pa se vrača spodaj. Voda je torej ista.
Problem nastane, ker sistem takšen kot je, ne more uravnavat temperature vode v talnem, saj je zaradi same izvedbe voda iste temperature, kot je v zalogovniku - 42 stopinj. Kar pomeni, da so tla dobesedno vroča in ni več udobno, pa še ne-zdravo je to. Voda mora biti ~30.
Gor je tripot ventil, ampak je "ročni".
Edino opcijo, ki jaz vidim, da se namesto obstoječega namesti mehanskega, ki zna sam uravnavat temperaturo, in da ga nastavim na 30 stopinj?
Recimo tole: https://www.instal.si/index.php?id=6415...
Mi pa je suljivo poceni to, vem da obstajajo tudi električni, ampak...razlika v ceni pa je občutna, so električni mogoče bolj kvalitetni, natančni?
PS, mojster je v tujini, zbiramo samo "znanje", da me ne bo kaj napizdil, ko ga pokličem da razreši situacijo.
TheBlueOne ::
Ne vem, ce bo delovalo tako, da samo nekje dodas. Kako pa bi dodal mesalni ventil, ker mora mesati hladno in toplo?
Jaz bi raje reseval z izmenjevalnikom toplote ali pa elektronskim mesalnim ventilom, ce ga lahko pravilno vgradis. V teh primerih lahko zadeve dejansko termoreguliras s termostatom v sobi. Ce ti vse nonstop krozi zna biti, da pogosto za brezveze praznis zalogovnik.
Jaz bi raje reseval z izmenjevalnikom toplote ali pa elektronskim mesalnim ventilom, ce ga lahko pravilno vgradis. V teh primerih lahko zadeve dejansko termoreguliras s termostatom v sobi. Ce ti vse nonstop krozi zna biti, da pogosto za brezveze praznis zalogovnik.
fikus_ ::
billy, ventil je ok, samo moraš imeti črpalko znotraj zanke cevi talnega in ne pred ventilom.
johanblond ::
Ko je bilo talno v kopalnici priključeno na visokotemperaturno radiatorsko vejo je mojster montiral tak ventil (OVENTROP). Je rekel, da dela najbolje. Ročno nastaviš temperaturo in pustiš da dela. In dejasnko dela :-).
https://katalog.termotehnika.si/sl/Vent...
https://katalog.termotehnika.si/sl/Vent...
TheBlueOne, namesto obstoječega...ročnega...bi dal tega
fikus, je tako narejeno ja...
johanblond, to je "termo" ventil ne? nastaviš temp in sam uravnava pretoke?
fikus, je tako narejeno ja...
johanblond, to je "termo" ventil ne? nastaviš temp in sam uravnava pretoke?
johanblond ::
Ja, Oventrop je termo ventil, naštimaš na 31 °C in pošilja v talno gretje 31 °C neodvisno od prihajajoče temperature. Ni pa to termostatski ventil, da bi uravnaval temperaturo prostora.
Naj bi bil najboljši in delal res zanesljivo (kakor so mi rekli, dela res v redu).
Naj bi bil najboljši in delal res zanesljivo (kakor so mi rekli, dela res v redu).
V čem pa finta, da sta not videt, dva ventila? Desni je zgleda ventil, kaj pa je levi - manjši?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | stiropor beton ali podobno - zalitje električnih in vodnih inštalacij na tleh (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15887 (11102) | Twixz |
» | talno gretje - cena?Oddelek: Loža | 10827 (7390) | PrimoZ_ |
» | Talno ogrevanje - da ali ne (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 39983 (13054) | urosh |
» | Talno gretje in kurjenje na drvaOddelek: Loža | 7313 (6168) | Daniel |
» | Software za design centralnega ogrevanja ipd...Oddelek: Programska oprema | 4408 (3135) | Lukzii |