» »

Mrežna oprema na otoku - nekaj misli

Mrežna oprema na otoku - nekaj misli

msjr ::

Evo najprej en lep pozdrav z otoka Visa. Sem se odločil napisat par izkušenj s TP-Link in xClaim napravami, ki jih tukaj uporabljam za vzpostavitev treh mrež na različnih lokacijah po otoku. Razprava zakaj ti in ne drugi proizvajalci je brezpredmetna, ker sem pač dobil to opremo odobreno in ne druge.

Najprej, vse naprave tukaj morajo biti priklopljene preko UPS-ov, ker se redno dogajajo kratki (0,5s), ponavljajoči se izpadi elektrike, ki so mi uničili dve napravi. Za rešitev problema je zadosti že najceneša naprava v smislu Cyber Power UPS BU600E.

Še to, na otoku ni optike, imamo VDSL, zelo priporočljivo je vzeti hitrost približno 10Mb/s nižjo (in ostanek po potrebi porazdeliti na upload/download), kot je nazivna za določeno lokacijo, je vse skupaj dosti bolj stabilno in se ne usuva.

TP Link TL-ER5120 / TP Link R480T

Sta na papirju dobri napravi, v Ljubljani imamo enega, ki se ne sesuva, ti ki jih imam tukaj pa se včasih zelo čudno obnašajo (zadnji firmware). 4G s SAT backupom: kot primary mreža je nastavljen 4G, kot fallback satelitski internet

- 4G omrežje pade in preklopi na SAT, na outputu ni interneta, če pingaš na routerju kaže da je preklopil na SAT, obupam, restart in hopla, lepo preklopi na sat internet je, 4G omrežje pride, lepo preklopi nazaj
- oba inputa delata, router kaže connected, ni inerneta, restart, rešen problem
- SAT ne dela, priklop direktno na modem, vse OK, priklopim kabel nazaj, dela
- priklopim napravo na landline router, 3-4 dni dela, potem zmrzne

Restart vedno reši vse probleme, in potem nekaj časa delajo naprave kot je treba, tako da nastavitve naj bi bile ok. Na koncu sem obupal in raje kot load balancer naredil dva networka in polepil office z infotom, da imajo backup network.

Mogoče je kakšen power surge sem delno skuril vse tri naprave, na začetku še nisem imel UPS-ov. Bomo videli.

TP-Link TL-CPE520

Extender, s katerim so bile velike borbe kako vse skupaj zvezati, da bi bilo dobro. Rešitev je, fiksirat IP-je (na routerju in na napravi) in zvezat po priloženi shemi. Delajo odlično, napravi preživeli dve hudi nevihti z izpadi elektrike. Sistem se po restartu lepo postavi nazaj, intervencija ni potrebna.

 Shema

Shema



TP-Link TL-MR6400

4G router dela dosti bolje, če je fiksiran na 4G only (oz. 3G only, kjer je samo 3G), če je nastavljen na 3G/4G se usuva na približno 20ur (odvisno od GSM omrežja), če pa je fiksiran ima uptime že 12 dni (trkam na les)

TP-Link TL-WR841N

Dobra stara žvauca dela ko urica, za office do 10 ljudi je čisti luksuz, priklopiš, pozabiš. Edino kot wifi extender ne priporočam, ker če se mu mati usujejo, se ne zna več postavit nazaj (sicer pa od njega tega niti nisem pričakoval).

TP Link TL-SG1008P

Switch ima 4 navadne in 4 POE izhode, pri določenih kombinacijah kablov in računalnika (ni mi uspelo ugotoviti) dobi prek POE štrom v ohišje in zna lepo stresti. Ni skuril nobene naprave, ampak vseeno - ne piklapljamo naprav, ki ne potrebujejo POE na te izhode. Tam kjer sem potreboval malo več vhodov sem raje vzel drug switch.

X-Claim

WiFi enote Xo-1 in Xi-1 sta stabilni, robustni in se ne usuvajo. Setup je enostaven, app (Harmony) za setupiranje na iphonu ok, ko se ga navadiš pa sploh. Evo dodajam še defaultse za dostop prek PC-ja:

ip: 192.168.0.1
user: xclaim-mfg
pass: mfg-admin12

Opozorilo: ponekod je napačno navedeno da Xo-1 lahko deluje kot WiFi extender - to ni res, te opcije nima.

In za konec še en lep pozdrav

 pogled s pisarne

pogled s pisarne

Invictus ::

A to je današnja slika?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

msjr ::

Ne, tale pa je od zdejle, za dokaz da ni treba EXIFA brat, barka na desni strani v Kutu je Follow Me V.

pogled od danes

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

Bakunin ::

msjr ::

Če odmislimo butaste članke na rtvslo, bi še dodal tole: satelitski internet je prek ViaSat-a, na splitskem področju je zaradi geografske pozicije signal bolj slab, zato je bolj pametno vzeti 1,2m SAT anteno, čeprav se tudi z defaultno dobi lepih 12dB signala, kar zadostuje za prenos 20/8.

Je pa zaradi razdalj do satelita (kjer smo omejeni s svetlobno hitrostjo) ping od 400ms naprej. Pri streamingu in običajni rabi neta niti ni hudo, se malo počaka pa je. Problem je pri aplikacijah, ki temeljijo na principu terminala, recimo stari DOS-telnet based accounting sistemi (pa tudi kaj novejšega), kjer se zaradi velikega pinga skorajda ne da delat.

Torx ::

12dB je odlično, meni nad 10,5 dB ne gre skoraj nikoli, sem pa ravno na meji med vijola/oranžnum beam-om..lahk, da je to problem..

msjr ::

Točno to je problem - meja med dvema beamo-ma. Vis je na meji med modrim in zelenim (ok, Split je še hujši, 50 km zračne linije pa si lahko srečen če imaš 10 dB). Je pa tako je z manjšim krožnikom treba dobro pociljat, par kotnih minut ga fališ, pa si takoj zgubil 2 dB, tako da imam anteno fiksirano še dodatno z jeklenico in napenjalci zadaj pri nosilcu in s tem [napenjalci] potem nastavljam točen kot.

RockyS ::

A prav razumem, da imaš dve backup povezavi?
Torej imaš VDSL, mobilni internet in satelitski internet?

Omrežje za posel ali za privat rabo?

Hvala za deljenje drugače.

msjr ::

Za posel, odvisno od lokacije:

VDSL -> no backup
VDSL -> Backup 4G (T-Com rešitev)
4G -> Backup SAT (kjer je potreben majhen ping)
SAT -> Backup 4G (kjer ni važen ping)

Imel sem tudi tole, pa se ni dobro obneslo

4G Vip (ali) 4G Tele2 -> Backup SAT

Tukaj je en od 4G padel in je load balancer nekatere uporabnike še vedno routal na offline 4G - rule je bil "switch to backup when all primary ports fail".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4123 124 125 126 )

Oddelek: Kaj kupiti
62981190007 (3463) Zvezdica27
»

Ojačevalnik WiFI signala: katerega izbrati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6032797 (2636) 135063
»

4G router

Oddelek: Mobilne tehnologije
283673 (2350) BlaY0
»

Routerji odletel Wifi, katerega novega?

Oddelek: Omrežja in internet
224652 (3741) kuglvinkl
»

Router 3G za Edge signal mobitel

Oddelek: Strojna oprema
244240 (3984) todman74

Več podobnih tem