» »

Metal

Metal

«
1
2

drevo ::

Kot ze ime pove... tole je predlog za temo, v kateri bi potekale vse debate o metalu na slo-techu. Zaenkrat je le predlog, ker je treba nekaj stvari se doreci in videti, ali je sploh kdo za. Stvar naj bi bila tudi do neke mere izobrazevalna... In upam tudi, da bodo podobne teme nastale tudi za druge zvrsti (recimo Jazz... me hudo zanima...). 0:) Da pa si boste malo bolje predstavljali, kaj imam sploh v mislih, bom v nekaj tockah(hm.. v dveh v bistvu :) to napisal.

1. Najprej morda kratka predstavitev metala. Torej nekaj zgodovine (Deep Purple, Led Zeplin...) in opis posameznih zanrov (vse od progressive do death.. samo nu metala ne, prosim). To je ta "izobrazevalni" del, ki sem upal, da ga bomo s skupnimi mocmi sestavili v tej temi in nato urejenega prenesli v novo temo.. theeee metal temo :) Dandanasnji je kar tezko preskociti z strani MTV-ja postavljene bende, kot so Slipknot, Linkin Park... in spoznati "prave" metalce. Se opravicujem fanom obeh omenjenih skupin.

2. Potem pa ze kar debate o vsem mogocem, kar bi vas utegnilo zanimati:
- koncerti
- novosti
- najljubse skupine
- ustanavljanje bendov
- vprasanja v metal na novo zaljubljenih slo-techarjev :D

Je kdo za? :8)
  • preklicalo razglas: OwcA ()

the_unborn ::

Ja to je kul, samo men se ne da pisat naznih spisov in podobnih crev, sicer pa dobra ideja ja>:D

OwcA ::

Meni je ideja takisto všeč, čim tema zaživi jo razglasim. Samo eno opozorilo. V takšno temo kar nekako ne sodijo "verske vojne" med zagovorniki Metalice in Iron Maiden ali kogarkoli že. Gotovo si niste edini, ampak svoje spore razrešujte argumentirano (težim vem, "poklicna" deformacija ;) ).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

drevo ::

No, moj prispevek.. nekaj o power metalu. Sedaj vidite tudi, kako približno naj bi zgledalo (bwahahaha... kasn mastermind... :D ). Nekaj stvari bom se sam popravil, seveda pa lahko predlagate tudi ostali. 0:)

Začetki: : Začetki tega žanra segajo k samim začetkom metala - na začetek 70ih let. Za očete zvrsti pa bi vrjetno lahko imenovali Judas Priest. Kljub temu, da se je njihova glasba še v mnogočem razlikovala od poznejšega power metala, so vseeno postavili nekaj temeljev, ki so se ohranili skozi celo zgodovino zvrsti. Na prelomu v osemdeseta leta sta nekaj dodala tudi benda Iron Maiden in Mercyful Fate, a brez kakšnega ogromnega učinka, saj sta oba ostala zvesta predvsem klasičnemu heavy metalu. Leta 1984 pa je sledila prava mala revolucija (živahna leta so bila to, leto prej je namreč Metallica "definirala" thrash metal s svojim debi albumom Kill 'em all). Iz nemškega undergrounda je izskočila skupina Helloween in z objavo po sebi naslovljenega EP-ja s petimi pesmimi resnično ustvarila nov žanr. Isti čas so podobno glasbo začele ustvarjati tudi druge skupine (Omen, Exciter), a vseeno so bili Helloween tisti, ki so jo servirali množicam...


Značilnosti: Ponavadi sta v skupini dve kitari, ki ustvarjata mogočne in grandiozne melodije (ena se ukvarja chord progressionom(kako je to po slovensko ;), druga pa nosi melodijo), čez katere "teče" vokal z velikim razponom(če le gre tenor). Solaže so obvezne, hitre in zepletene.. kažejo na izredno znanje kitaristov. Bobni so hitri in v primerjavi z heavy metalom dobijo mnogo več kreativnosti. za bas bi lahko rekli podobno, kot za bobne - močno pridobi predvsem na hitrosti. Must have je tudi dober sintetizator zvoka, s katerim še podprejo že tako ali tako izstopajočo melodijo kitar (Blind Guardian - "A night at the opera" je dober primer za to.. več o tem spodaj). Poleg hitrih komadov so izredno popularne tudi balade.. po pravilu vsaj ena ali dve na album. Vloge inštrumentov ostanejo več ali manj iste, le da se igra počasneje. Besedila so, za metal razmere, izredno pozitivna, seveda pa se razlikujejo od benda do benda...

Skupine:

Helloween (Začetniki power metala in še danes eni vodilnih predstavnikov. Plod njihovega dela je tudi eden najbolj legendarnh albumov zvrsti: "Keeper of the seven keys Pt. 1" iz leta 1987. Besedila so večinoma pozitivna in epska. Nemčija)

Blind Guardian (Danes glavni predstavniki evropekega power metala, kljub temu, da se pogosto spogledujejo tudi z thrashom in progresivo. So ena tistih skupin, ki se ne držijo, kot pijanec plota, preverjene formule za uspeh, pač pa eksperimentirajo na vseh mogočih področjih. Zaenkrat se jim to obrestuje. Ogrooooomno uporabljajo tudi podporo z orkestracijo, kar je izredno dobro vidno na zadnjem albumu "A night at the opera" Zgrešiti pa ne morete z praktično nobenim od njihovih albumov, morda edino prihranite prva dva za pozneje, ko jih boste že spoznali... Besedila v 95% obravnavajo mitologijo ali zgodovino (znotraj obeh okvirov pa se ukvarjajo z religioznimi, moralnimi in drugimi vprašanji) Nemčija)

Kamelot (Dokaj hitri, eni najboljših tudi po mnenju kritikov, odlična produkcija... Besedila so dokaj filozofska (Zadnji album je narejen na temo Goethejevega Fausta) ZDA/Norveška)

Rhapsody (veliko uporabe klasičnih inštrumentov, grandiozni (na čase morda celo rahlo kičasti ;)... Italija)

Iced Earth (na meji med heavy in power, mračna besedila... ZDA)

Nightwish (goth/power, v svojiv vrstah imajo operno pevko, morda manjka nekaj izvirnosti... Finska)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drevo ()

Stallone ::

JA pol bi biu predlog lahko muzika. NE pa samo metal... LAhko bi blo SAMO: Klubska glasba :)

drevo ::

Ja, lahko... :)

Saj sem napisal, da bi prav rad videl, ce bi nastale podobne teme tudi za druge zvrsti glasbe. Vsega pa mislim, da na zalost ne bi mogel zajeti v eno samo temo, zato sem tukaj omenil le debato o metalu. Pa metal mi je od vseh zvrsti tudi najblizji, tako, da lahko v temo tudi sam prispevam. O klubski glasbi pa nimam pojma :8)

icek ::

zakon ideja...
nebi blo dobro ce bi se v eni temi mesale vse zvrsti glasbe ker bi bilo vse totalno nepregledno.
najprej bi prosil neatere da nehajo uporabljati izraze kot so trash, dead in podobn metal..tukaj se sicer se ni zgodilo in upam da se nebo...v drugih temah pa se je.
Nekaj casa nazaj sem pisal biografijo od Therion in ce je zanimanje jo lahko pastam sem.

Kaj vec pa drugic. Upam da se bo prijela ta nit in da bo dosti pametnega napisanega.
Rider of Theli
www.air-tv.net

hatch ::

Zacetki ze segajo v zgodnja 70 leta.. predstavniki so pa Black Sabbath, Rainbow, Deep Purple.. drugace so bli pa bolj popularni hair metal bendi.. ala Alice Cooper, KISS, .. (to so takrat imenovali heavy metal)

Judas Priest in Iron Maiden spadajo v NWOBHM (NEW wave of british heavy metal).. ki so ubistvu na novo dolocili kaj heavy metal je.. in potisnili ostale milejse bende (nekatere prej omenjene) v hard rock.

....
speed/power/thrash/progressive metal konfuzija
....
S pojavitvijo Helloween.. je nastal popoln kaos z imenovanjem zvrsti metala. Namrec.. americani so helloween imenovali 'speed' metal. Evropejci pa so to zvrsti imenovali 'Power' metal.
Americani so bende ala Agent Steel smatrali ze kot thrash.. medtem ko je bil za evropejce to speed metal.
Americani so bende ala Savatage imeli za power metal.. za evropejce pa je bil to progressive.

drevo ::

hatch:

Predstavniki, ki si jih nastel so res zacetniki heavy metala, za power metal pa so pomembni predvsem Judas Priest. Razlika v letih je dokaj majhna.. Black Sabbath, ki veljajo za prve metalce (torej ne vec za hard rock a la Led Zeplin, Deep Purple, Rainbow) so nastali konec sestdesetih let, Judas Priest pa 1973 se mi zdi...

NWOBHM je pa v bistvu heavy metal... Za vecjo natancnost bi res lahko Judas Priest uvrstil v to kategorijo.

Ni da bi se prepirali zaradi takih malenkosti. Mislim, da je nesporno, da so Judas Priest the godfathers od power metala. Black Sabbath so imeli vpliv na popolnoma druge zvrsti. Danes se jih uvrsca k doom metalu (depresiven, dokaj pocasen, izraziti riffi), vplivali pa so na prakticno ves "dark side" metala - black, death, grindcore...

Glede zmede z poimenovanjem pa.. glejmo na stvar raje z danasnjega vidika in ne zgodovinskih razprtij. 0:) Pa kot sem ze rekel, mnogo bendov je nemogoce uvrstiti v en sam zanr...


Zdajle se bom v kratkem napisal tudi nekaj o progressive ali pa thrash, tako da bo nejasnosti vrjetno se manj, kot zdaj.. ostale pa naprosam, da me opomnite na kaksne bistvene napake.. in pa naj prosim kdo napise kaj o detah in black sceni, ker mi ne lezi prevec..

Poldi112 ::

Death metal je podoben thrashu, s tem da je malo manj melodike, ogromno distorzije in tipicen brutalen death vokal. Razvijati se je zacel neodvisno na vecih koncih, in tudi vecina bandov je ohranila tipicen zvok svojega okolisa. Na floridi so bili Atheist, Death, Morbid Angel, Obituary, Deicide, v NY Cannibal Corpse, Immolation, na Švedskem Entombed, Dismember, v Angliji Carcass, Napalm Death (niso cist ta zanr, a zelo vplivali na njega). Predvsem prvi trije centri so karakterizirali zvok skupin, ki so sledile. Kar je po svoje malo zalostno. Seveda so bile izjeme. Ampak ze po zvoku si dostikrat videl, iz kje je nek band. Pomembni so bili tudi Sepultura, Pestilence, Cynic, Sadus, Katalklysm. V zacetku devetdesetih je death postal pravi trend. Kasneje pa ga je popolnoma zasencil black, in veliko skupin je razpadlo. Dismember so celo odpovedali evropsko turnejo zaradi preslabega obiska, ce se prav spomnim.
Pa ce koga zanima, jaz prodajam precej metal cd-jev. Evo liste:

LP

hatch ::

hoces rect Helloween so zacetniki power metala, ne judas priest.

Death pa vcasih sploh ni podoben thrashu.. in je vcasih bolj podoben power metalu.. zelo lepi primeri.. Mithotyn, Amorphis, Hollenthon, ..

Poldi112 ::

Ogromno je bandov, ki jih ne mores ravno opredelit. Jaz sem poiskusal tipicne death metal bande izpostavit.
Amorphis imajo pa polno enih vplivov notri. Jih skoraj ne bi stel pod death, z izjemo prve plosce. Mithotyn, kakor se spomnim, je bolj black. Nisem ziher. Ne spremljam vec scene. Zadnjega pa ne poznam.

(sic) ::

Meni se pa ta tema ne vidi in bo samo pripeljala do tega, da se bom moral živcirati. Zaenkrat sem (kljub tej izjavi: Torej nekaj zgodovine (Deep Purple,) še miren.
Fuck you all!!!

icek ::

pa hollenthon tud nebi uvrstil v death. bol v kak melodicni black.
je pa itak zelo tezko nekatere bende nekam uvrstit. vsak jih lahko uvrsti v nekaj svojega. najvecji fenomeni v tem pa so itak rhapsody (luca turilli)...symphonic epic hollywood metal :)...jao
Rider of Theli
www.air-tv.net

drevo ::

Gre jutri (24.7) morda kdo v Trbovlje - koncert Laibach? To bo prvi koncert po kar dolgem premoru, ki si ga je skupina vzela, predvsem v Sloveniji. Na koncertu bo tudi prvic predstavljen nov album - WAT, naslednik Jesus Christ Superstars iz 1996. Vstopnic ni, tako da ce se niste prijavljeni, na zalost ne morete uleteti tja zadnjo minuto in upati na vstop..

Info v zvezi s koncertom, novim albumom in celotnim nsk-jem pa dobite na spodnjem linku:

klik

CANT WA!T >:D

hatch ::

ne.

gremo raje drug tedn v wacken.

klik

G3GANT1C ::

Jst grem tut na Laibach! Jipi!
Laibach so taki carji...
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

Mephisto ::

Samo en link:
Paranoid-zine
Vrh glave 8-)

matej97 ::

Tudi jaz bi prispeval dva linka.

Swedish metal

in pa

X storm distro

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matej97 ()

B_Marley ::

Ce pa vsi neke linke dajejo bom pa se jaz enega prispeval...sicer ne vem kak je kvaliteten ampak meni se zdi kar...

ko smo ze bili pri razlicnih definicijah...za primerjavo kako definirajo to naši bivši bratje :D
She is electric. Can i be electric too?

drevo ::

Lamerji! :D Linke dajete...

No sej, i guess da je to tud cist vredi.. itak nc novga namo odkril s svojimi definicijami. 0:)


Koncert v Trbovljah (Laibach, 24.7) je bil pa carski! Zacel se je sicer z enourno zamudo, ampak to je pri njih ze (skoraj) navada. V celoti (se mi zdi... na odru niso namrec nic komunicirali z publiko) so predstavili nov album, zraven pa odigrali se majhen extra (Alle gegen alle). Nov album je zanrsko se najblizji njihovemu NATO (1994) albumu, sirse pa ga raje ne bi uvrscal - naj ostane industrial :))

Sicer pa v naslednjih nekaj mesecih sledi v Sloveniji in okolici se kar lepo stevilo koncertev, tako da boste imeli se obilico priloznosti, da slisite Laibach v zivo.

B_Marley ::

Malo je zaspalo tukaj vse skupaj :\
She is electric. Can i be electric too?

drevo ::

A se ti zdi? :8)

Jah, tezko je hkrati srkat pivo pa pisat na slo-techu...

Da malo pozivim: jest sm bil pa zdej 1 tedn pr stari mami na pocitncah!! Yeah baby... thats right.. you heard it.. metal up your ass! :D

Sicer pa.. mislm.. ja...

hatch ::

Wacken Open Air 2003 was a success. (www.wacken.com)

Osebno najboljsa benda festivala Testament in Annihilator. Tudi Twisted Sister niso bili od muh... Slayer so me s svojim obnasanjem razocarali. Kar se tice glasbe so bili odlicni.
Se drugi dobri bendi na festivalu.. In Flames, Primal Fear, Gamma Ray, ...

B_Marley ::

Sicer ne vem kak je drugje no ker sem prvic bil na njihovem koncertu ampak na otočcu so Primal Fear razturali...mislim ze nasplosno mi je bolj vsec taki metal kot ga igrajo...in so mi bli ful vsec...
She is electric. Can i be electric too?

hatch ::

Eh.. rock otocec postaja vedno slabsi.. in zgublja na popularnosti... obstaja pa slovenski festival, ki bo sedaj potekal drugo leto in ima precejsnjo perspektivo..

http://www.metalmaniafest.com

Backup22 ::

Leeepa tema!

Kak so bli Iced Earth v Wacknu? Je bil kdo na Bodomih na Dunaju (junij)? Tisti, ki še ne poznate Children of Bodom si dljajte npr Children of Bodom, Tuch like angel of death, bed of rezors, bodom bitch terror... Torot so tut ql pa Konhra or sth... Slayeri pa se itaq nikol niso in se ne bojo znali obnašat... igrajo pa super ya>:D Death ste pozabli omenit pa Mega Death v 80'ih...

drevo ::

Children of Bodom so hudi, skoda edino, da imajo klasicen death vokal.. instrumental stvar je pa amazing! Podobni so tudi Opeth, ki pa na moje veliko veselje pogosto uporabljajo tudi "clean" glas.. Probejte.

Keri so pa kej vasi najljubsi bendi? Mojih top 5 bi vrjetn blo:

Metallica
Blind Guardian
Kamelot
Dream Theater
Laibach

the_unborn ::

King Diamond
Mercyful Fate
Judas Priest
Helloween
Alice Cooper
Nightwish
...
..
.

Backup22 ::

drevo => ya na vokal se moras navadit...imajo pa za mene najbolj melodičen stil (dvoglasja, temen...svašta in vsi totalno obvladajo) Opeth so ql ya ampak vmes par "zabluženih" štiklov. Dream Theatre pa itaq največji tehničari...

siegmund ::

Še moj list. Sicer nisem lih metalc, ampak vseeno poslušam par skupin.
(ni po vrsti)

-Metallica (brez st. Anger)
-Iron Miaden
-Black Sabbath
-Nightwish
-Blind Guardian

hatch ::

Iced Earth niso igrali v wacknu, ker jih je zapustil pevec Barlow.. Nov pevec Iced Earth je Tim "ripper" Owens (ex. Judas Priest).. na netu so tudi demo posnetki z novim pevcem in je zakon.

najjaci bendi (in prefered order):
1. OVERKILL
2. ANNIHILATOR
3. TESTAMENT
4. BLIND GUARDIAN
5. THERION
6. IRON MAIDEN
7. EDGUY/AVANTASIA
8. GAMMA RAY
9. NIGHTWISH
10. ICED EARTH
Potem pa pridejo se kaki Virgin Steele, Manowar, Yngwie Malmsteen, Grave Digger...

G3GANT1C ::

A je še živa tale téma?
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

DoloresJane ::

Če se ti zdi preveč mrtva, imaš dovoljenje, da ji daješ umetno dihanje - predvsem tako da kaj konkretnega napišeš.

G3GANT1C ::

Pa bom res nekaj napisal:

A veste, da Bon Jovi (vsaj po mnenju nekaterih) spada pod heavy metal?
Natančneje pod hair metal?
To se mi je vedno zdelo zanimivo.
Kaj vi mislite o tem? :D
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

(sic) ::

G3GANT1C:

Vemo. Tudi Posion spadajo pod to skupino. To je šminkerski metal, ki ima z "pravim" metalom le tolko veze, da oni držijo kitare in imajo čupe. Tu se povezava z metalom konča.

hatch ::

Zakaj pa ne?
KISS, Alice Cooper.. in podobni bendi so tudi metal. Jon Bon Jovi ima z metalom veliko vec veze kot kaki Limp Bizkit, Linkin Park ali Korn...

G3GANT1C ::

Hatch, bravo! To ti dam pa čist prov. BTW, Alice Cooper je car, a ni?
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

hatch ::

absolutno;)

Boki_ ::

Ej ravno včeraj sem gledal S&M (,etallica in simfonični orkesten(mislim da iz Ssn Franciscota)). Kok je dobra ta kombinacija. Najboljša mi je bila pesen Nothing else matter.

O, pa še tole. Veliko ljudi (metalcev) sem vprašal, kaka je razlika med dead in black metalom, pa mi nobeden ni znal prav odgovoriti. Neki norveški metalci so rekli da, black metal sploh ne obstaja, da je samo prvinski dead metal.
I'm back

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boki_ ()

darh ::

kdo pa pravi da so Limp Bizkit, Linkin Park ali Korn metal? Prej Alter/NuMetal/RapCore... pač izpeljanke "glavnih" (pod)zvrsti.
Excuses are useless! Results are priceless!

icek ::

death metal in ne dead. Glavna razlika je v zvoku in v vokalih. Podrobno nebi razlagal, ker bi lahko napisal roman in se mi ne da. Zavrti si naprimer Cannibal corpse in Emperor pa bos slisal razliko.

S&M pa se meni zdi ziva polomija. Se mi zdi da kompozicija orkestra v vecini sploh ne pase poleg. Ali poslusas samo metallico ali pa samo orkester. Na celem koncertu jim je dobro ratalo samo okoli 4-5 komadov.
Rider of Theli
www.air-tv.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: icek ()

the_unborn ::

@ tom delonge: Seveda je razlika med death in black, in je kar precejsnja, pri deathu je vec zaganja, black pa ima bolj hitre odprte riffe, potem so v blacku zelo pogosto prisotene klaviature, ki naredijo posebno vzdusje, potem vokali si tudi razlikujejo, pri deathu je maximalno kruljenje, pri blacku je bolj dretje oz neka kombinacija tega dvojega, potem imamo besedila in nenazanje se imidz:) to je taka laicna razlaga, zdej pa poslusaj bende in bo

drevo ::

Med black pa death metalom je razlika.. ze samo ce pogledas zven besed black in death - death je neki totalno konkretnga, up your ass, grrrrr, grrr; black je pa pofarbano, bl v stilu spuuuki ozracje :) Bol tehnicno so pa ze ostali povedali, pa tudi linke lahko malo pogledas, ker je kar na siroko razlozeno.

Sicer pa.. ali ze kaj komaj cakate nov album od Iron Maiden - Dance of Death? Izide septembra baje.. Pa kaksen se vam je zdel "Brave new world", pri katerem se jim je po nekaj letih solo kariere spet pridruzil Bruce Dickinson, zraven pa zopet pripeljal se Adriana Smitha? Meni je vredi, nekaj komadov je prav osvezujocih, 3 kitare so pa sploh ql. Edino singel Wicker man mi je bil bolj za en *ekhem*. :)

drevo ::

Copy paste iz paranoid zajna:

Tanjug poroča:" Heavy metal skupina Manowar se je odločila da zaradi upada prodaje novega albuma izdajo special edition lutke, ki bodo Kenu speljale Barbiko... Kot lutka bo upodobljen kdo drug kot basist Joey DeMaio. Skupina čaka na odziv potrošnikov in zatrjuje da to ni komercialna poteza amapk tako hočejo oboževalci skupine. Še komentar frontmana Erica Adamsa: "Naši oboževalci zaslužijo da dobijo le naboljše in zato smo se odločili da jim skrajšamo čakanje na nov album (op. album naj bi izšel leta 2012) ki bo najboljši album kar je sploh mogoče narediti..." Lutka ki jo bo izdelal Matel pa bo s posebnim dodatkom spegovorila tudi znani stavek "Fuck the world" ker pa jo bodo uporabljali otroci bo besedica F*** cenzurirana..


:D

icek ::

LOL!

Ko je brave new world izsel se mi je zdel bedn album. Vsaj kaksno leto ga sploh nisem poslusal, tiste 3 kitare pa tud ne pridejo najbolj do izraza. Kaksno leto po izidu pa mi je po cudnem naklucju postal ful dober album in ga si se zdaj dam veckrat gor.
Rider of Theli
www.air-tv.net

hatch ::

Blood Brothers je kewl;)

Double_J ::

My dying bride.:) Priporočam.

drevo ::

My dying bride.. no ja.. mam ene par komadov, ampak mi niso nic posebnega. Goth/doom metal, tako nekako. Zelo vsec mi je komad The cry of mankind - 12 minut in caruje :) Nekateri komadi so mi pa popolno zavozeni.. jebiga.

icek ::

My dying bride so eni redkih bendov, ki "znajo" tezit. Komadi so vecinoma ful zatezeni, ampak so vseeno dobri. Dosti drugih bendov pa je na enak nacit tecnih. The cry of mankind pa res rula. Tista zacetna melodija se ponavlja skozi cel komad in ne postane niti malo nadlezna.
Rider of Theli
www.air-tv.net
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hard rock / metal / heavy metal bendi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10240335 (33818) Nissan_GTR
»

Kaj poslušaš? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
625526 (3788) ShowDown
»

gothic metal (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
549235 (7392) R33D3M33R
»

Kero Muzko Poslušate??? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1098983 (7451) OmegaM
»

Metallica - St. Anger (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
535199 (4375) hatch

Več podobnih tem