» »

Nadzor bolniškega staleža

Nadzor bolniškega staleža

Pero_SLO ::

Pozdravljeni,

Zanima me če se kdo spozna kako je z nadzorom bolniškega staleža s strani delodajalca? Delodajalec ima najeto podjetje, ki to opravlja za njih. Nadzorni pride k tebi na privat zemljo, pozvoni na vrata in moraš podpisati nek dokument, da si bil pač doma... Nadzorujejo tudi, ko si doma na negi otrok/partnerja. Pride lahko kadarkoli...

Če jaz prav vem mora še uradna oseba(policaj) imeti sodniški odlok, da lahko stopi na tujo zemljišče...

Lahko kdo kaj več pove o tem.

Hvala in lep pozdrav,
Peter

matobeli ::

Sej mu ni potrebno odpreti vrat. Dvomim pa da je kakšen hud zakon v igri ki bi prepovedoval priti do vrat in pozvoniti.

fikus_ ::

Dokler ti pride oseba do vhoda (vrata ograje dvorišča, vhodna vrata hiše, v bloku), po običajni podi dostopa, ne rabi kakšnih posebnih odločb sodišča!
Če odpreš ali ne, je pa tvoja stvar.

Magic1 ::

A poštar tudi mora imeti sodniški odlok, da ti izroči pošto?
Magic

Furbo ::

Sodniški odlok eh.. a ga zahtevaš tudi od poštarja, dhl, ups, akviziterjev, obiskov?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

reeves ::

Če jaz prav vem mora še uradna oseba(policaj) imeti sodniški odlok, da lahko stopi na tujo zemljišče...

Narobe veš. Odredbo rabi, če hoče v stanovanje, hišo, avto ne pa na posest.
Kolega je na bolniški že leto in pol. Prvi mesec dobil 2 kontroli iz službe, nato dolgo nič potem pa spet od ZZZS parkrat. Prišli ob 8 zjutraj, ni odprl. Nato spet ob 11. So ga vprašali kje je bil ob 8 in je rekel, da je spal. Ni bilo problema.
So mu pa lepo razložili. Zadeva je kot pri policiji. Ne more te prisiliti, da mu pokažeš prvo pomoč npr. ampak se to upošteva kot, da je nimaš.
Isto je tukaj. Ni ti treba odpreti, ampak bodo to smatrali kot kršitev bolniškega staleža. Če si bil upravičeno odsoten (npr. pregled), moraš to dokazati.
Pa še to, ne velja za vsako bolniško, da moraš biti doma. Odvisno od poškodbe oz. bolezni. Kolega si je po 1 letu izboril, da mu je zdravnik dovolil gibanje v bližini doma, tako, da lahko gre na sprehod, v trgovino in vrtec po otroka.
Seveda pa odpadejo vsi dopusti. Če ga sedaj ni doma, ko pridejo, ga pokličejo in počakajo kakih 15 minut, da pride domov. Reče, da je bil na sprehodu.

Pero_SLO ::

Hvala lepa za odgovore :) .

LP,
Peter

zobnik ::

saj ne moreš vrjet kak nadzor na ljudmi.

THXMASTER ::

če ne bi ljudje tok bolniško izkoriščal..verjetno ne bi blo takega nadzora.

reeves ::

BTW ta kolega je 90% simuliral. Sicer so mu našli rahlo odstopanje enega vretenca (ima probleme s križem), vmes si je še zvil gleženj in zapestje. Dal vse možne preglede čez, bil na Soči pa mu še kar uspeva. Pač govori, da ga boli. Dvakrat so ga že poslali delat. Enkrat je šel na urgenco po parih urah, drugič pa po parih dneh. Sedaj so mu že jasno povedali, da ga čaka odpoved prvi dan, ko se vrne z bolniške. In sedaj sploh noče nazaj. Nekaj je govoril celo o 3. kategoriji. Bi pa zamenjal službo, če bi kaj pametnega našel. Pravi, da mu je počasi že dosadilo, pa tud plača ni ne vem kaj, plus nikamor daleč se ne upa iti.

111111111111 ::

zobnik je izjavil:

Še premalo, saj vidiš da simulira. Vmes gre nazaj k delodajalcu in delodajalec ga mora spet 30 dni plačevat.

Blop ::

Nadzorni pride k tebi na dom in ti mu odpreš vrata ter nekaj podpišeš. V stanovanje ne hodi, če tudi ga povabiš. Moja mami je s hudo gripo nekaj krat zakričala, naj stopi noter on pa njej nazaj, da ne sme in naj pride ven podpisat. Komaj se je prevlekla do vrat in podpisala tist papir. 3x so prišli nadzorniki v 14 dneh.

GupeM ::

zobnik je izjavil:

Saj ne moreš verjet, kakšno izkoriščanje bolniške.

Folk si je sam kriv. Če bi vsi vozili po predpisih, če se ne bi nihče pretepal ali celo ubijal, če ne bi nihče kradel, ... Lahko naštevaš v nedogled, ne bi potrebovali nobenega nadzora. Brez policije, brez vojske, brez inšpektrojev ...

Živali celo shajajo brez vsega tega. Sirvival of the fittest. Si za?

Invictus ::

zobnik je izjavil:

Ljudje so na plačani bolniški... zato...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mancini ::

Če nočeš da kdo stopi oz hodi po tvojem zemljišču ga zagradi, če pa nimaš ograje pa ti pač pridejo ljudje pozvonit na hišna vrata in tega noben zakon ne prepoveduje

bambam20 ::

zobnik je izjavil:

Ljudje na polno izkoriščajo bolniški stalež.

BCSman ::

Zanima me na katerem naslovu moraš "počivati", če greš na bolniško? Lahko na stalnem bivališču ali moraš nujno na začasnem (tisti od koder se voziš na delo)?

harvey ::

BCSman je izjavil:

Zanima me na katerem naslovu moraš "počivati", če greš na bolniško? Lahko na stalnem bivališču ali moraš nujno na začasnem (tisti od koder se voziš na delo)?

Bistro vprašanje, da se izogneš tej zagati prosi osebnega zdravnika naj ti vpiše pod v kartoteki pri bolniški na katerem naslovu boš miroval in volk sit in koza cela tudi v primeru obiska kontrolorja.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

St235 ::

BCSman je izjavil:

na naslovu kjer običajno bivaš oziroma tam kjer predpiše zdravnik. Verjamem, pa da je lahko problem če med kontrolo bolniške ugotovijo, da goljufaš pri potnih stroških.

Utk ::

Kako bi pa to ugotovili?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Alien123 ::

Nima smisla tale nadzor, itq po mescu dni si na plečih države. Večji pregled bi mogli imet ljudje ki so že par let na socialnih, potem "samohranilke" itd.. se pa mi jebe za vse ker 3 miljarde na leto gredo nekam v pm, tak da naj kradejo vsi.. od socialniga do privatnika..

Utk je izjavil:

Kako bi pa to ugotovili?

Tako, da ga ne bo na naslovu, kjer se kao vozi in za njega ne bo vedel noben sosed, ali pa po možnosti je tam na pol zgrajena hiša.

BCSman ::

Seveda, da me ne bi bilo na naslovu od koder se vozim, ker bi namreč okreval na stalnem naslovu.

Utk ::

St235 je izjavil:

Utk je izjavil:

Kako bi pa to ugotovili?

Tako, da ga ne bo na naslovu, kjer se kao vozi in za njega ne bo vedel noben sosed, ali pa po možnosti je tam na pol zgrajena hiša.

To je čist nepomembno. Potne stroške se plačuje od tam od kod se večinoma voziš. Ni niti nujno da vsak dan. "Živiš" lahko pa čisto nekje drugje. Če živiš in imaš zdravnika z bolniško v Lj, "voziš" se pa iz Prekmurja, si pa pač bedak...

Pac-Man ::

BCSman je izjavil:

Seveda, da me ne bi bilo na naslovu od koder se vozim, ker bi namreč okreval na stalnem naslovu.

Malo je čudno, če delaš v LJ, stalni naslov imaš v Celju, na delo se "voziš" iz Maribora.

V kolikor ni podobnih mučk, ne bi smelo biti problemov.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

misso ::

Zakaj se bojiš kontrole? Če imaš čisto vest lepo podpišeš in greš dalje, res pa je smotano da ti lahko pridejo zvoniti ob 6.00 ali ob 22.00. Tudi za pihat lahko dobiš, na bolniški je 0.0 promilov, kar se nekateri nezavedajo

Utk je izjavil:

St235 je izjavil:

Utk je izjavil:

Kako bi pa to ugotovili?

To je čist nepomembno. Potne stroške se plačuje od tam od kod se večinoma voziš. Ni niti nujno da vsak dan. "Živiš" lahko pa čisto nekje drugje. Če živiš in imaš zdravnika z bolniško v Lj, "voziš" se pa iz Prekmurja, si pa pač bedak...

Preberi njegovo vprašanje, pa boš tudi sam ugotovil, da to niti pod razno ni nemogoč, še manj pa redek pojav.

misso je izjavil:

Zakaj se bojiš kontrole? Če imaš čisto vest lepo podpišeš in greš dalje, res pa je smotano da ti lahko pridejo zvoniti ob 6.00 ali ob 22.00. Tudi za pihat lahko dobiš, na bolniški je 0.0 promilov, kar se nekateri nezavedajo

Kaj ko bi teh 0,0 malo pojasnil?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

solatko ::

Lakotnik29 - Če si v staležu zaradi zdravljenja alkoholizma, moraš imeti 0,0.:))
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Lakotnik29 - Če si v staležu zaradi zdravljenja alkoholizma, moraš imeti 0,0.:))

Pa verjetno se še kaj najde, kjer zdravnik prepove uživanje alkohola in to lahko predstavlja kršitev. Mene bolj zanima od kje ta izjava, da je pa kar vsaka bolniška 0,0 in da lahko vsak, ki preverja prisotnost na domu, še kar alkotest opravi. Ker me res zanima kako razlago in vir bomo dobili.

GupeM ::

Seveda. Ker sem si na smučanju zlomil nogo, sedaj ne smem piti alkohola, ker si jo pijan spet lahko zlomim, trezen pa si je ne morem. A ni logično? /S

MadMicka ::

BCSman, seveda si lahko med bolniško na stalnem naslovu.

solatko ::

Verjetno je zdravo, če delodajalca obvestiš na katerem naslovu se nahajaš pa tudi zdravnik ne bo imel nič proti, da mu je ta podatek znan.
Potem kontrole ne bodo vršili tam, kjer te ni in ne boš imel problema, če si res bolan, ne pa da v bolniški, premetavaš gajbice s sadjem in zelenjavo na tržnici.

Lakotnik29 - je bil pač na take vrste zdravljenju in potem posplošuje.>:D
Delo krepa človeka

Enterprise ::

solatko je izjavil:

Verjetno je zdravo, če delodajalca obvestiš na katerem naslovu se nahajaš pa tudi zdravnik ne bo imel nič proti, da mu je ta podatek znan.

Točno tako. Na to temo dejansko obstaja tudi zanimiv primer iz sodne prakse VDSS:

Dejstvo, da se tožnik v času bolniškega staleža ni nahajal na naslovu svojega stalnega prebivališča, ampak se je zdravil pri svojem dekletu (o čemer je delodajalca tudi obvestil), ne predstavlja kršitve po 6. alinei 1. odstavka 111. člena ZDR in ne more predstavljati utemeljenega razloga za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. S takšnim ravnanjem namreč ni zlorabil bolniškega staleža, saj je spoštoval navodila lečečega zdravnika (počitek na domu).

http://www.sodisce.si/vdss/odlocitve/45...

SeMiNeSanja ::

Še malo, pa ti bo dohtar pripel GPS tracker na nogo, če boš hotel bolniško.
Potem nadzor ne bo več potreben, ker bo itak GPS alarm 'prekinil bolniško', ko se boš premaknil izven 'okrevališča'.

Bemmu, jaz še takrat, ko sem bil v bolnici na operaciji nisem koristil bolniške. Drugi pa tako.... Kje lahko podpišem iniciativo za 'GPS zapestnice'?

matobeli ::

A pol ti je šef trgal od plače ker nisi prišel v službo?

111111111111 ::

Koristil je dopust.

SeMiNeSanja ::

matobeli je izjavil:

A pol ti je šef trgal od plače ker nisi prišel v službo?

Ko si samozaposlen greš v bolniško praktično šele takrat, ko si trajno nesposoben za delo.
Ali pa če si prevarant in nateguješ zavarovalnico namesto, da delal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odločba ZZZS (bolniška)

Oddelek: Loža
3415977 (3859) GupeM
»

4 ure na bolniški, 4 ure dela, določila?

4616868 (15060) val46
»

raba bolniške? (strani: 1 2 )

7912472 (10540) damirj79
»

Delo med bolniško

348355 (6880) jusv
»

Bolniška: Kaj lahko počnem?