» »

prvič na letalo

prvič na letalo

1
2
»

seba-beba ::

Aha.
Bom pa še tako vprašal, moram iti v vsakem primeru mimo Baggage reclaim? Oz. moram najprej gledati baggage reclaim, ter šele nato "Transit Shuttel oz. Conection Flight".

Danes sem gledal malo podatke o letih. Npr:

Departures 1
Check in desk 2
Gate B31

Torej za ta let moram iti do Departure 1. Če še nimam Check in-a, grem do pulta 2, sicer pa grem lahko kar do kontrole ljudi (kako se temu reče pravilno?) in nato do vrat B31?

Arrivals 1
Baggage belt1 3

V tem primeru pa bom priletel na Arivals 1. Če imam prtlago grem do traku 13?

Prosil bi še, če lahko nekdo napiše, kako poteka odhod iz letališča in prihod na letališče po točkaš, kakor si sledijo in katere napise moram gledati.

Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba-beba ()

GupeM ::

Prideš na letališče, na terminal, ki je določen za tvoj let (v Lj je tako samo en). Ponavadi ti terminal piše na voucherju oz. na karti, če si že naredil check-in. Če check-ina še nisi naredil, na terminalu poiščeš pult, kjer delajo check-in za tvojo letalsko družbo. Tam daš passport, dobiš karte in ti povejo na kater gate moraš. Piše tudi na karti.

Če ti na check-inu "vzamejo" prtljago, je med prestopanjem ne prevzameš, ampak greš direktno na terminal/gate za naslednji let. Tudi ta terminal/gate ti piše na karti, ponavadi pa ga celo povejo na avionu pri pristanku.

Če ti prtljago vzamejo pri boardingu, pa vprašaj, kje jo dobiš. Tega primera še nisem imel, tako da ne vem.

Na ciljni destinaciji greš do baggage claima, ki ga tudi povejo na avionu. Imaš pa nad trakovi za baggage claim tudi napisano, s katerih letov baggage se vozi po trakovih. Ponavadi je treba malo počakati, da sploh začnejo raztovarjati. Če ti prtljage niso vzeli, greš enostavno mimo tega na izhod.

Ko se sprehajaš po letališču, slediš napisom kot so: "Terminal 1", nato najdeš pult, kjer visi pano tvoje letalske družbe (če si zgoden, je lahko pult še zaprt), nato iščeš "Gate B", kjer narediš security check, ko prideš čez, slediš oznakam "B31". Vmes verjetno slediš še napisu "WC man (ne woman)" ;) Saj boš videl, vse je dokaj intuitivno. Ko sva s punco prvič letela, sva vse naredila brez problema. Oznake so običajno dobre in zelo pogoste.

Če sta terminala za pristanek in transfer različna, lahko uporabiš shuttle, lahko pa greš tudi peš. S punco sva imela v Bruslju med letoma 2 uri, pa sva šla kar peš, ker ne vem, ali tam vozi kakšen shuttle ali ne. Sva se pa kar nahodila. So pa tu shuttli med terminali običajno brezplačni.

Ugl. Nimaš kaj zajebat. Če greš kje narobe, ti tako ali tako povejo, da nisi na pravem mestu in te usmerijo drugam.

5tra ::

@ fantje najlepša hvala vsem za pomoč, sem vse uspešno uredila :)

Gaius ::

Letel sem že velikokrat, v petek pa grem prvič na daljši let. Iz Milana v New York, to je cca- 8.30 do 9 ur letenja. Problem je seveda v tem, da se letenja bojim kot miš mačke. Ni mi problem višina, temveč klavstrofobija in nemoč, ko si zaprt v tistem trupu in ne moreš nikamor iti. Ubistvu je najbrž največji strah v tem, da se bojim paničnega napada, ko bom na letalu. Sej vem kako neracionalno je, ampak fobije so racionalno iracionalne.

Do sedaj sem letel največ tri ure in pol, in stvar je bila zelo mučna. Ubistvu sem vsega skupaj do sedaj letel 10x, vsi leti okoli 2-3 ur in še vsakič je bilo pravo mučenje biti na letalo. Pač potenje, dušenje, bolečine po vsem telesu zaradi nezavednega naprezanja in zakrknjenosti mišic, vrtoglavica, močno pospešen utrip... pač na letalu moje telo trpi.

Kakšna ideja kako pretrpeti 8-9 ur? Ko sem na letalu se ne morem skoncetrirat in sprostit.. tako da ideje kot so gledanje filmov, poslušanje glasbe, reševanje križank, branje knjige itd. ne bodo pomagale prav nič, ker jih ne bom zmogel prakticirat.

Prav tako ne nameravam vzeti nobenih pomirjeval. Iščem en naraven način kako pomiriti telo in um in si dopovedati, da ni treba bit v paniki. Mogoče bo tokrat vseeno boljše, ker letim z A380, ki pač ima veliko večji trup, kot sem jih navajen, in bo večji prostor morda zmanjšal klavstrofobičnost in utesnjenost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

Miha 333 ::

Če je res tako hudo, stopi prej do osebnega zdravnika, mislim da obstajajo zdravila v ta namen.

Gaius ::

Zdravil bi se raje izogibal.

OrkAA ::

Potem pa ne razumem kaksen odgovor tocno pricakujes? :)

Lahko ti recemo, da prekrizaj noge v smeri severa in si v nogavice zatakni rezine cebule, ce si hudo dovzeten za placebo.

Po mojem mnenju lahko za zacetek poskusis z alkoholom.

Miha 333 ::

Poskusi zaspati, pa še prav ti bo prišlo, ker bo dan zaradi časovne razlike dolg.

pegasus ::

Gaius je izjavil:

Iščem en naraven način kako pomiriti telo in um in si dopovedati, da ni treba bit v paniki.
Za vikend se sprehodi do najbližjega športnega letališča in poišči nekoga za kak panoramski let po okolici v majhnem športnem letalu. Da boš videl kaj pomeni utesnjenost, smrad po bencinu in postanem švicu ;) V primerjavi s tem so potniška letala pravi leteči hoteli.
Lahko se tudi malo poglobiš v letenje in/ali letalstvo, da se imaš s čim za kratkočasit po poti. Gledaš ven in se greš npr. navigacijo. Na netu poiščeš letalske karte za obe letališči in gledaš, kater departure in approach bo uporabljen. Višina, hitrost, čas do destinacije, ... take zadeve. V zraku ni nikoli dolgčas. In ker imaš ves čas nekaj za opazovati in mentalno obdelovati, ni časa za paniko in strah.

Invictus ::

Alkohol pomaga ;).

Spij par priov in zaspi :D.

Pa še lažje prenašaš sedenje, ker si malo pijan in mehak ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

GupeM ::

Invictus je izjavil:

Alkohol pomaga ;).

Spij par priov in zaspi :D.

Pa še lažje prenašaš sedenje, ker si malo pijan in mehak ;).

Dokler ne sediš pri oknu in se ti morata dva umakniti samo zato, da lahko greš n-krat na WC zaradi piva :D Pa še neprijetno je hodit na tiste WC-je na avionu. Če letiš čez kakšne turbulence, pa še ne smeš iti.

Invictus ::

Naj se pač umakneta. Bolje kot da jih poščiješ ;).

Lahko greš scat med turbolenco. Odpneš se in greš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

GupeM ::

Lahko greš, ne bo ti nič. Lahko se samo malo poščiješ, ker bo ravno med tem časom streslo avion + vpliv alkohola ... Najbolje je zaspati ali se zamotiti z nečim drugim. Sam teh problemov nimam, tako da sem težko pameten.

Sem pa letos imel kar nekaj poletov (prej v celem življenju 0), pa vedno brez težav. Samo nazadnje, ko sem šel na finale EP v Turčijo, pa me je ob spuščanju pred pristankom začelo svinjsko boleti nad levim očesom. Sem malo googlal in sem videl, da je težava kar pogosta. Nekaj v zvezi s sinusi in izenačitvijo pritiska. Ima še kdo takšen problem in pozna način, kako to ublažiti? Čez slab mesec me namreč spet čakata dva poleta, pa upam da se mi to ne bo ponovilo. Bolečina je res neprijetna, kot bi mi nekaj hotelo od znotraj razbiti lobanjo. Se mi pa podobno zgodi, če se na morju potopim kakšne 3 ali več metrov globoko. Takrat se sicer dvignem iz vode in bolečina preneha, na avionu pa ne moreš narediti nič. Boli vse do pristanka, potem pa pojenja še preden se avion parkira. Ko sem pristal v Turčiji me je res bolelo tekom celotnega pristanka (10 minut skupno recimo), ko sem se vračal, pa sem takoj začutil, ko smo se začeli spuščati, je pa bolečina hitro minila, še preden smo pristali (3 minute recimo). Bila je tudi precej bolj blaga. Spomladi pa na 6 poletih niti enkrat.

nodrim ::

pozabi na pivo, na teh večjih letih imaš brezplačno praktično neomejeno količino vina in žganih pijač .. več učinka in manj wcja :D

Miha 333 ::

Alkohol ima lahko zaradi manjšega zračnega tlaka (ki ustreza približno višini 2000m nmv) drugačne učinke kot sicer, tako da odsvetujem pretiravanje.

jernejl ::

izenačitvijo pritiska. Ima še kdo takšen problem in pozna način, kako to ublažiti?

Kakšnih posebnih težav sicer nimam, osebno se mi zdi najbolj preprosto in učinkovito pitje tekočine. Torej medtem ko se letalo spušča, vsake toliko časa dva požirka vode.

GupeM ::

jernejl je izjavil:

izenačitvijo pritiska. Ima še kdo takšen problem in pozna način, kako to ublažiti?

Kakšnih posebnih težav sicer nimam, osebno se mi zdi najbolj preprosto in učinkovito pitje tekočine. Torej medtem ko se letalo spušča, vsake toliko časa dva požirka vode.

Ne pomaga. Poskusil z vodo, žvečilnim, s tem, da sem se prijel za nos in poskusil pihniti skozi... To mi je samo uravnalo pritisk v ušesih, bolečina pa je ostala. Se pa zadeva menda rajši zgodi, če si na kaj alergičen in se ti zamaši nos, ali ob prehladu, ko imaš tudi zamašen nos.

Bom videl, kako bo naslednjič.

shmandi ::

Najbolje, da prejšnjo noč prebediš in boš lažje zaspal na letalu
To sem sam prakticiral pred daljšimi leti. Samo ne zaradi fobije, ampak dolgočasja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shmandi ()

Gaius ::

shmandi je izjavil:

Najbolje, da prejšnjo noč prebediš in boš lažje zaspal na letalu
To sem sam prakticiral pred daljšimi leti. Samo ne zaradi fobije, ampak dolgočasja.


To niti ni tako slaba ideja, alpa bi se natelovadil toliko, da bi bil drugi dan prou fuč. Edini problem je, da je ura leta taka, da pridem v NY glih zvečer, tako da če bom prej ves čas na letalu spal, bom potem tam celo noč prebedel.

OrkAA ::

Po mojih izkusnjah je to zelo slaba ideja. Tudi sam sem na letalih malenkostno zivcen in hkrati zaradi te zivcnosti tezko zaspim. Ce pridem gor zelo zaspan, so obcutki nelagodnosti precej ojacani, ker me poleg zivcnosti boli tudi glava, zeham, bi rad spal pa ne morem in mi je posledicno vsak polozaj neudoben.

Alkohol je boljsa izbira. Seveda spij nekaj zganega, da ne bos stalno na wcju. Pa ne pretiravaj, ker se na ameriski meji znajo stvari zakomplicirat in te lahko caka zaslisevanje, ki ga po mojem mnenju ni pametno opravljati pretirano pijan.

dope1337 ::

Jz sm tud za alko. Sploh na 5+ urnih letih. Viski je moj strup. Pa se, k pristanes nisi pod stresom ... je*e se ti, bo ze nekok xD Namest, da panicaris
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

nodrim ::

Miha 333 je izjavil:

Alkohol ima lahko zaradi manjšega zračnega tlaka (ki ustreza približno višini 2000m nmv) drugačne učinke kot sicer, tako da odsvetujem pretiravanje.


drugačne kako? in seveda je pretiravanje vedno odsvetovano, tako na tleh kot v zraku ;)

Miha 333 ::

Prej te "prime", lahko potencira težave z ravnotežjem, glavobol, ... odvisno od posameznika.

SeMiNeSanja ::

Ampak enim pa res čisto vsak izgovor prav pride, da se ga lahko nažgejo?

Sem večkrat letel do Seattla, kar je res precej dolgočasna zadeva, ampak lahko zagotovim, da se da preživeti tudi brez alkohola in drugih omamnih substanc.

Najhuje pri vsemu mi je bila nikotinska abstinenca. Običajno sem imel vmesni postanek v Cincinattyju, kjer sem se potem podiš po letališču, da bi našel kakšen kotiček, kjer je dovoljeno prižgat čik. Takrat so k sreči še imeli par lokalov, ki so to grdo razvado 'podpirali'.

OrkAA ::

No shit, da se da preziveti. Nekateri to pocnejo skoraj na dnevni ravni.

Ce bi prebral nekaj postov visje, bi videl, da OPa muci malo vec kot le dolgocasje.

nodrim ::

ne delat problemov, na letalu se imaš lahko prav fajn .. gledaš filme, pogovarjaš se s sopotniki, strežejo ti hrano in pijačo ... prav ko en mini dopust med potovanjem :) noben drug del potovanja ni tok na izi, kakor med dejanskim letom :D
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je prenosnik ročna prtljaga? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5319134 (7345) iceman3
»

Ryanair kovček 10kg Check-In

Oddelek: Loža
163790 (3347) kow
»

potovanje z adrio - prtljaga...vprasanje za veterane (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10524034 (20967) xsum1
»

Zavarovanje za tujino (potrebno kaj zrihtat)?

Oddelek: Loža
305294 (4574) Buldožer
»

Prtljaga na letalu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017638 (16165) 2x'=2

Več podobnih tem