» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
141 / 386
»»

gumby ::

7000 postov in še vedno se prepirate okoli osnov... ccc:D

aja, da ne bom čisto offtopic: osebno sem tudi mnenja, da je povprečna temperatura en tak virtualen produkt, ki v realnosti nima neke uporabne vrednosti.... ajde, dober je za zlorabo
my brain hurts

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gumby ()

Lonsarg ::

Nop narobe, smo že prišli do zaključka o GW.

Sam fora je, da smo potem šli nazaj na osnove in se tam skregali glede nečesa, kar nima direktne povezave z GW :)

Okapi ::

Je pa koristno, če pečeš piščance na ražnju. Ker sedaj vemo, da jih moraš najprej ravno prav počasi obračat, na koncu pa še na hitro zavrtet.;)

O.

Thomas ::

A je že jasno vsem al še ni, da se hitreje vrteči se planeti bolj segrevajo od Sonca?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bolj se jim v povprečju segreva površina.

Nima pa to čisto nič skupnega s segrevanjem ali nesegrevanjem Zemlje.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Kaj ima, kaj nima, kakšno vsebino - če sploh kakšno - ima termin "topla greda" in tako naprej, o tem potem.

Prej bomo videli, če se glede rotacije strinjamo vsi sodelujoči v debati. Če se kakšen ne, naj pove.

jype ::

Thomas> A je že jasno vsem al še ni, da se hitreje vrteči se planeti bolj segrevajo od Sonca?

A lahko to prosim pravilneje ubesediš, da se nam ne bo treba ne-strinjati?

ja malo si narobe ubesedil od Sonca se vsi enako segrevajo, samo hitreje rotirajoči imajo višjo povprečno temperaturo. To pa mislim da se vsi strinjajo.

gani-med ::

Ni razloga, zakaj bi hitreje se vrteči se planet imel višjo temperaturo,
če je edini vir energije Sonca in če je dotok energije konstanten.

Oba prejmeta enako energije in imata zato tudi enako temperaturo (po Stefanu).
Razlika je edino v tem, da so na mirujočem planetu ekstremnejše lokalne temperature, rekordno visoke in rekordno nizke.
CO2 is the elixir of life.

>>hitreje rotirajoči imajo višjo povprečno temperaturo. To pa mislim da se vsi strinjajo.

Jaz se ne strinjam.
Definiraj, kaj si predstavljaš pod povprečno temperaturo?

Imajo višjo povprečno površinsko temperaturo. V notranjost pa ta hitre Sonce manj pogreje.

O.

gani-med ti si nekaj strani priznal/se strinjal, da imajo večjo, kot drugo smo že zdavnaj razčistili kaj JE povprečna temperatura površja, nima vez kaj si pod njo jaz mislim, se točno ve kaj je. Ne moreš zdaj spet se vrniti 50 postov nazaj.

Torej najprej si trdil da ima manjpšo, potem si se strinjal, da ima večjo, sedaj pa trdiš, da je enaka? ne moreš tko spreminjat mnenja no.

gani-med>>Razlika je edino v tem, da so na mirujočem planetu ekstremnejše lokalne temperature, rekordno visoke in rekordno nizke.

ja vendar so tisto rekordno visoke manj visoke, kot so rekordno nizke nizke. Torej je bilanca, povprečje temperatur na takam planetu manjše.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

o.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

>>ne moreš tko spreminjat mnenja no

Lahko spremenim mnenje, če po tehtnem premisleku ugotovim, da je bilo prejšnje mnenje napačno.
To je celo zaželjeno, razen, če nisi notorično "zadrgnjen" ..

Pojem globalne temperture se mi zdi smiselno definirati le preko Stefanove formule.
Če Zemljo opazujemo "od daleč" iz vesolja, lahko njeno temperaturo izračunamo iz njenega skupnega izsevanega energijskega fluksa.
Če bi tako od daleč opazovali vrtečo in mirujočo kroglo, bi za obe izmerili enako temperaturo.

V fiziki povprečna temperatura dejansko ni definirana, ker s povprečenje z uporabo neke arbitrarne sredine (aritmetične, geometrijske, ..) nima nobenega fizikalnega smisla.

Pojem temperature že sam po sebi predstavlja neko povprečje kinetičnih energij molekul in o povprečju skupnih temperatur bi bilo smiselno govoriti le, če bi te molekule združili v skupen sistem, počakali na njihovo ravnovesje, ter nato izmerili novo skupno povprečno kinetično energijo molekul.
Rezultatu iz tega postopka pa se najbolj približa ravno prej omenjeno "merjenje fluksa iz vesolja" in nato izračun temperature po Stefanovi formuli.

En zanimiv članek, ki sem ga ravnokar našel, ki polemizira na to temo:
Does a Global temperature Exist?

Tu celo trdijo; "There is no global temperature"

Torej gre za to, če je povprečna globalna temperatura smiselem podatek.

Torej s čim bi pa ti meril to, ali se zemlja nasploh ohlaja ali segreva? Kaj bi meril, da bi potem primerjal kdaj se greje in kdaj ohlaja? S čim bi meril, da bi vedel kdaj je ledena doba na Zemlji in kdaj topla.

Enostavno. Po Stefanovi formuli.
Kako bi pa ugotovili ali se je neka zvezda ogrela ali ohladila?

Če izseva več energije, pomeni, da se je ogrela, če je izseva manj, da se je ohladila.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

Torej stefanova formula vsekakor pove povprečno temperaturo površja.

Ne pove pa, kakšno temperaturo ima zemljina sredica, se razume.

jype štefanova temperatura pove koliko bi bila temperatura površja, če bi bila enakomerna po celi zemlji, to pač ni povprečna temperatura, ampak se uporablja izraz EFEKTIVNA temperatura v literaturi.

Enostavno. Po Stefanovi formuli.
Kako bi pa ugotovili ali se je neka zvezda ogrela ali ohladila?

Če izseva več energije, pomeni, da se je ogrela, če je izseva manj, da se je ohladila.

Hm malo si sfalil, med toplo dobo in ledeno dobo Zemlja enako seva v vesolje, pač toliko kot prejme od Sonca, po štefanu...
Ta efektivna temperatura, ki jo izračuna štefanov zakon torej ne more pokazati kdaj je ledena doba in kdaj topla.

Ko merimo temperaturo planeta, nas ne zanima, kaj je spodaj.

O ledeni dobi bi pa lahko sklepal iz drugega podatka, iz spektra izsevane energije.
Če je manj infrardečega in več vidnega, potem je verjetno na površini bolj mraz.

gani-med> Ko merimo temperaturo planeta, nas ne zanima, kaj je spodaj.

Ja kako nas ne zanima? Seveda nas zanima!

Če je planet prevroč, potem smo ziher, da se spodaj nekaj dogaja.

Ko merimo temperaturom, nas zanima najprej temperatura, zato jo tudi merimo.

Ko pregledamo poleg te tudi spekter izsevane energije, pa lahko poskusimo zadovoljiti tudi preostanek naše radovednosti in uganiti ali je tam še kaj več.

O ledeni dobi bi pa lahko sklepal iz drugega podatka, iz spektra izsevane energije.
Če je manj infrardečega in več vidnega, potem je verjetno na površini bolj mraz.

Ja če vidimo različne spektre res lahko sklepamo, da je bolj ali bolj mraz. In ko govorimo o učinku tople grede, se ravno to razmerje teh izsevanih valovnih dolžin spremeni.

V tem pirmeru torej tako Efektivna kot tudi povprečna temperatura pokažeta da je ledena doba, Za tukaj sta enako dobri. Torej kar se tople grede tiče, bi res lahko efektivno uporabljali namesto povprečne, ne spremeni zadeve. Tak da se lohk zaradi mene, ko se o GW menimo tudi o efektivni menimo.

Je pa kje drugje, ko pa efektivna ne more opisat vsega
recimo imaš tak primer, da se je zaradi drugih dejavnikov, malo razporedi temperatura po planetu. Recimo da je prej bila po celem planetu 1K, potem pa na planetu izoliraš podjočja posamezna in polovico področij hladiš, polovico pa greješ, tisti, ki hladi je dosti močnejši. In maš za rezultat v naslednem trenutku polovico področij ima 1.2K, polovica pa je ohlajenih na 0K.

Tukaj ti zrava logika, ker si bolj ohladil, kot otopli pravi, da si planetu znižal temperaturo je tako?

Bova kasneje kaj o tej spremembi pravi povprečna temperatura, kaj pa efektivna. Najprej odgovori ali se strinjaš da ta sprememba Zemljo ohladi, saj smo sistemu zmanšali energijo, se strinjaš?
JA/NE?

Da se "bolj segreje", pomeni po moje, da pride do višje temperature. Da se "bolj pogreje", pa po moje pomeni da dobi več toplotne energije.

Je pa to bolj slovnično vprašanje kot kaj drugega. Manj pomembna reč, samo pojasnjujem svoje gledanje.

Se lahko strinjam s tem, ja.

Še bolj pomembno je, da zdaj nenadoma vsi vemo, o čem se pogovarjamo.

Ja zdaj sem opazil da sem nekako grešil point, ki mi je gani-med hotel izpostaviti.

Namreč on je najprej hotel mi dopovedati, da je kakršnakoli temperaturna sredina napačna, ne da je efektivna pa dobra, to je sedaj šele omenil efektivno, kot alternativo povprečni, ko sem ga gnjavil, da naj mi pove s katero pa naj primerjamo statistično, če ne z povprečno.

Pa dobro, za efektivno sem sedaj podal primer, zakaj je čisto napačna. Se strinjaš s tem gani-med? Zdaj pa ti meni pokaži, zakaj meniš, da je tudi povprečna napačna za razlaganje podnebnih sprememb.

Ali pa da nasploh vprašam, menite da povprečna temperatura ni statističen podatek s katerim bi se dalo korektno opisovati podnebne spremembe? In če, zakaj.

En dober link za branja, hvala gani-med, da si ga izbrskal, je zelo poučen in ga bom komentiral, ko se prebijem skozenj, ali saj skozi začetek, ko konkretno o tem govori, priporočam vsaj prvih par strani, ali pa če počakate da podam povzetek kasneje.
http://www.uoguelph.ca/~rmckitri/resear...

nevone ::

...
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

To, da na internetu praktično nikjer ni govora o tem, da večja hitrost rotacije planeta zvišuje povprečno temperaturo na njem, precej pove o tem, kako zbrkljane pojme ljudje imajo. Oziroma, da pravzaprav nimajo pojma.

Ne morejo si misliti, da je Zemlja toplejša zaradi svoje relativno hitre rotacije. To jim je velik shocker. Kar ne morejo in ne morejo verjeti ...

imagodei ::

Thomas> "Kje ste zdej heroji globalnega segrevanja na slotechu, ki ste me tako lepo psovali zadnja leta?"

Pismo si ti pristranski in nekritičen. Ena objava v financah, pa je tvoja agenda potrjena?

Pa še enkrat: nisem warmer, ampak hecno se mi zdi, kako se obešaš na članek iz rumenega tiska. Takih zadev si ti, v naprej odločen v svoj nezmotljivi prav, objavil že na desetine. Nikoli sicer nismo dočakali kakega tvojega večjega umskega napora v smislu izpeljav ali miselnega modela; res si pa pripopal sem cel kup skorajda identičnih linkov.

No, ampak ker so sedaj to objavile Finance, je pa vse drugače...

Saj ne pravijo tega samo Finance.
http://www.wnho.net/global_warming.htm
http://globalwarminghoax.wordpress.com/

A še hočete? Ker lahko še dobim...

P.S.: Nekateri pač ne gremo za vsako ceno z množico histerikov, ki se pač želijo počutiti pomembne in si delajo utvare, da rešujejo svet.

Um, Urby-Kris, katerega dela moje povedi:
Takih zadev si ti, v naprej odločen v svoj nezmotljivi prav, objavil že na desetine.

ne razumeš? Celo citiral si me... Ja, mnogo je bilo že takšnih objav v različnih medijih. Mnogo jih je povzelo tole dogajanje zdaj. Niti se ne gre za Finance - poanta je, kaj je tokrat tako zelo drugače, kot pa v linkih, ki smo jih videli v preostalih 145 straneh te teme?
- Hoc est qui sumus -

Double_J ::

Thomas, ti si sam pravoverno razlagal efekt tople grede bolj na začetku teme. Sam si razlagal, da je verjetno efekt H20 večji od C02. Sam si razlagal, da CO2 vseeno ogreva nekaj. Sam si iskal celo rešitve, kako bi lahko lahko hladili ozračje, če bi se izkazalo, da je vpliv CO2 resnično velik.

Tole rotacijo bomo sicer obdelali, ne bo pa spremenilo tega, da se ti je začasno malo stemnilo od tele tople grede.
Dve šivanki...

Vseeno se to da razumeti. Zalockan planet se najbolj segreje na solarni točki (mestu večnega poldneva), kamor sonce ves čas sije navpično iz zenita. Ta točka je maksimalno vroča, ostale so v koncentričnih krogih od nje vse bolj hladne. Ker od tam sonca ni videti v zenitu, pač pa že pod nekim kotom. Dokler MALO PRED ekvatorialnim krogom sonce ni videti kot bi pravkar zahajalo za obzorjem. Potem je pa dobra polovica, ampak zelo blizu polovici, planeta v temi. Tam se kmalu začne skoraj absolutna nula, oziroma 3 Kelvine.

Tako zgleda gravitacijsko zaklenjen planet, ki svojemu soncu kaže vedno samo eno lice. Katerega rotacija je upočasnjena do revolucije. Kjer dan traja eno leto.

Zaradi narave Stefanovega zakona, po katerem izsev narašča s četrto potenco temperature, se influx s sonca kmalu uravnoteži z outputom ogretih tal. Tla ni treba, da se ogrejejo desetkrat bolj, da bi izsevala 10 krat več. Ne, če se ogrejejo približno za faktor Sqrt(22/7) - pa je izsev že desetkrtaten.

Izsevanje na polovici planeta, je hitro tako veliko, da nadoknadi izsevanje iz mrzle strani - ki ga ni. Ni treba da bi bila temperatura dvakratno višja od tako hitro vrtečega se planeta, da se ponoči komaj kaj ohladi, podnevi pa komaj kaj ogreje. Precej, precej manj - zato je zalockan planet povprečno hladnejši.

"Efekt tople grede" je pa nekaj takega kot "virtualna sila" v statiki. Z dovolj previdnosti sicer lahko uporabljaš, a je nepotrebna hipoteza. Bergla, ki je v resnici ne rabiš. Bergla, ki hitro dela samo škodo.

Toplotna kapaciteta atmosfere, hidrosfere in litosfere - sfere po kemičnih komponentah pač - in toplotna prevodnost vseh komponent sfere je vse kar potrebuješ. "Topla greda" je za mevže, tako kot je "virtualna sila" za mevže. Nepotrebna bergla.

Tople greda je za življenje na Zemlji tako kot kisik, ne ti meni nepotrebna bergla.

Lahko ti ovržeš GW z tem da se pokaže kakšen efekt sam CO2 prinaša k topli gredi in se dokaže, da je minimalen. Ne moreš pa ti zdej cele tople grede kar ovržti...

Thomas... temperatura je tudi nepotrebna bergla? Ubistvu lahko vse opišeš direktno, brez pojma temperatura.

Temperature pravzaprav ne bi bilo treba vpeljevati posebej - s poznavanjem mikroskopske zgradbe jo lahko izpeljemo iz mikroskopskih mehanskih lastnosti plina. Ker pa so ljudje temperaturo definirali, še preden so jih poznali, je ostala definicija, kot jo poznamo.

Kar pa ne spremeni nobenega dejstva. Sploh pa ne tvoje napačne trdite, kako "zemeljska atmosfera ohlaja".
Dve šivanki...

Koliko šele ogromna Venerina potem ohlaja? Brez nje bi imeli kakšne 2000K. Modrina...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Na Veneri še nismo. Prej boš spoznal, da je Zemlja nekoliko toplejša kot bi pričakovali za nerotirajoče črno telo, katero mora samo izsevati vse Sončevo obsevanje nazaj v Vesolje - da je torej nekoliko toplejša, zaradi E pur si muove!. Zato ker se relativno hitro vrti! 14 ali koliko stopinj pod 0 bi povprečno bila, če se ne bi vrtela!

Potem gremo pa na Venero pogledat, kakšna zgodba je tam. Ampak šele takrat ko ti bo jasno, kako ti pravzaprav nič ni bilo jasno.

Ko bom tle stisnil slikico, kaj je nek doktor fizike izračunal, boš rekel, da je verjetno brezveznik. Mene čisto nič ne skrbi kaj bo izračunal, gotovo ničesar takega, po čemer bi prišli do sklepa, da atmosfera ohlaja planet. Skrbi me samo, če se mu bo ljubilo tole sploh jit.

Tako seveda nikoli ne bomo šli na venero. Kaj pa češ ti narest glede venere...
čisto nič nimaš jasno. Boš tako odnehal kot v tisti temi 40let lune verjetno, ko je prišlo tudi do venere.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Tisti, ki ti je dal uni slaboumni link, kako je zalockan planet toplejši ... je bil prav lahko tudi doktor fizike. Matters not.

Obe možnosti sta odprti. A bo zračunal prav, al ne bo zračunal prav. Čeprav je dokaj enostavno in Azgard je to razložil. Jaz sem razložil.

Samo ti ne razumeš razlage. Sklepaš da je vseeno bolj verjetno, da tipček z linka nekej ve. Da ima tipček z linka prav, če je pa "ves Google" za njim.

Zelo si prepričan v svoj prav, čeprav sta Jure in Ganimed že pokleknila, te to ne skrbi.

Jaz osebno mislim, oziroma sem prepričan, da v starih dobrih časih, ko se je Zemlja še hitreje vrtela in ko je bilo še ugodno živeti na njej, saj je bila precej toplejša - da je bila toplejša prav zaradi tega. Ker se je hitreje vrtela!

Zdaj pa se je zaradi plimskih sil Sonca in Lune že precej upočasnila in se zato še naprej ohlaja.

But that's just me. As far as I know.

Well ... Faint young Sun paradox @ Wikipedia

Eni se sprašujejo, kako je mogoče, da je bila včasih Zemlja tako topla, saj je Sonce sijalo bolj medlo. Pa je bila, po geologiji sodeč precej toplejša.

Kako je to mogoče?

Seveda je mogoče. Vrtela se je precej hitreje in zato bila toplejša!

WarpedGone ::

Da bo bolj jasno, bi blo dobro če ta "precej" kvantificiraš. 5%, 10%, 20%, 50%?
Zbogom in hvala za vse ribe

Mipe ::

Toplogredni plini. Včasih je bilo več ogljikovega dioksida, precej več kot dandanes, za tega pa vemo, da zadržuje toploto. Dandanes pa so rastline posrkale večino CO2 in ga pretvorile v kisik (le-tega je bilo manj v časih dinozavrov, ko je bilo vroče).

donfilipo ::

1 mijon let 14s hitreje
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Tam do 70% hitreje, baje. 4 milijarde let nazaj. To je moralo na temperaturo kar precej vplivat. Kljub 30% šibkejšemu Soncu, je bila voda lahko tekoča.

Očitno je morala biti.

dzinks63 ::

Za koliko nazaj misliš pod "včasih". Zemlja se ohlaja od njenega nastanka dalje in se bo še naprej.

http://solar.physics.montana.edu/SVECSE...

Poglejte si tole. Navedeni so razlogi, prikaže problem, rešitve pa ne.

Vendar odgovor je simple. Uporaba Stefanovega zakona kot je treba, zadevo odlično pojasni.

(Zavedam se absurdnosti situacije in v njej uživam.)

http://paos.colorado.edu/~fasullo/pjw_c...

Poglejte še tole. Kako čukasto gledajo. Sej ni čudno. Stefanovo formulo uporabijo brez upoštevanja rotacije planeta. Kot da je planet zalockan. Usodna nedopustna poenostavitev.

A je potem čudno, da je Double_J pred največjim šokom v življenju? Ni.

Models of solar evolution indicate that the solar luminosity increased 20-30% over the past 4.7 Ga. As such, the amount of solar radiation received by the young Earth must have been significantly less than today, and the effective radiation temperature 10-15 K less than today. Also, climate models indicate that a reduction of 5-10% in the solar constant would result in an ice-covered Earth, with the resultant ice-albedo feedback maintaining that state even with solar constant values greater than at present. As such the apparent paradox involves how the Earth kept from freezing over and staying so permanently in light of the fact that it didn't. A couple of theories have been advanced toward resolving this paradox: (1) a higher percentage of CO2 in the atmosphere of the early Earth trapped more heat via the greenhouse effect and (2) the early Sun may have lost mass as it evolved, resulting in an early solar luminosity much higher than previously thought. At present an adequate resolution is not forthcoming.

At present an adequate resolution is not forthcoming.

Well, it's rather obvious. A faster rotation, dude!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Še en edu link v seriji ...

http://www.geology.yale.edu/stp/

Telim to tudi ni jasno.

A je mogoče, da so tako zaslepljeni s CO2 zablodami, da ne opazijo "majhne" napake v izračunu, ko ne znajo upoštevati vpliva hitrejše rotacije na temperaturo? Čeprav priznavajo, da je CO2 pojasnilo slabo, se ga kar nekako oklepajo. Čeprav vidijo sami, da ne gre in to celo priznajo. Zato ostajajo v paradoxu.

Zanimivo, ane?

Ljudje pač malo mislijo. Predvsem cacheirajo že mišljene misli. Predvsem tiste, že mnogokrat pobrane iz cachea.

Jah sigurno eden izmed faktorjev, to rotiranje. Sam ne znamo kaj dosti merit, tako da tukaj ne znamo priti do dna, ali je lahko rotacija sama prispevala tako veliko, torej 30% več toplote, kakor se predvideva, da je bilo sonce bolj švoh.

Komot je bil še kater drug efekt, ampak to se strinjam, da je hitrejša rotacija eden bolj verjetnih vzrokov, ampak to so teorije in ne zmerjeni podatki, za tako staro zgodovino pač ne moremo nič s sigurnostjo reči. In so samo bolša in slabša ugibanje, ne pa prave in napačne teorije.

Pa vendar jaz bi se na CO2 korelacijo z temperaturo vrnil v "mlajši" zgodovini, torej graf, ki ga je kazal Al Gore.

Se kr sramujem sam sebe, najprej sem Al Goro delno verjel 5 let nazaj, potem sem na forumu prebral da je korelacija obratna ja super, potem je dokaz da tempratura vpliva na CO2.
No zdaj sem šel pa sam graf gledat in ma tako majhna odstopanja, da se da korelacijo razbrati kot eno ali drugo! Torej, da ne bo kdo pamten spet, da CO2 zamuja za temperaturo. Ta graf dokaže samo da je korelacije, je premalo natančen, da bi kaj več pokazal, enkrat zmauja, enkrat prehiteva.

Tak da moramo drugje iskati dokaz v katero smer bi lahko bila korelacija. Bolj verjeten se na prvi zgled zdi da res CO2 povzroči ta dvig temperature. Namreč kako zaboga bi temperatura dvignila raven CO2?

jaz sem seveda predpostavil, ga je graf pravilen in pač samo nenatančen, vse se da izpidbiti, če se reče da je graf nepravilen seveda...

Namreč kako zaboga bi temperatura dvignila raven CO2?

Ocean se segreje in CO2 gre iz njega v atmosfero. Večina ga je v oceanu.

Hm ocean kar sam spuušča CO2? Ni tako da spuščajo CO2 načeloma žive stvari.

Ne, v vodi je raztopljen. Ocean je skladišče CO2. Vendar če se segreje, ne zadržuje več toliko CO2 kot prej in ta uide v atmosfero.
««
141 / 386
»»