» »

Štipendija

Štipendija

««
37 / 39
»»

DOOM_er ::

Za zmanjšanje nevem da se jo pa na obroke. Zmeni se CSDjem
Robots will steal your job. But that's OK

WallSreet ::

DOOM_er je izjavil:

Za zmanjšanje nevem da se jo pa na obroke. Zmeni se CSDjem


Recimo če je eden od staršev brezposeln in nas je v družini 6 potem je možno? ČE je imel že kdo podobno izkušnjo z vračanjem naj se prosim lepo javi lahko tudi v inbox. Ti socialna delavka svetuje in pomaga pri teh zadevah? Sam še nikoli nisem imel tovrstnih problemov in me zanima kako to poteka. Rad bi se, kar najbolje pripravil. Hvala

Kdorkoli?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: WallSreet ()

NotSpecial ::

Kdaj si jo pa prejemal?

WallSreet ::

NotSpecial je izjavil:

Kdaj si jo pa prejemal?


Živjo prejemal sem jo od 2013 do 2014.

NotSpecial ::

http://www.student.si/preberi-si/svetov...

http://www.svetovalnica.com/forum/viewt...

info@svetovalnica.com, 01/438 02 53

Te zadeve si malo preberi, lahko pa pokličeš tut to cifro. Ko boš na CSD jim podrobno obrazloži svojo situacijo, in ja, svetovalni delavci so med drugim tam tut zato, da skupaj s tabo najdejo rešitev.

jalovec09 ::

Ja zmeni se za vračilo po obrokih.
ali pa dokončaj letnik.

xsum1 ::

A ve kdo kaj se zgodi ko si izreden student in izgubiš status za 1 mesec (ko je treba podaljsati pogodbo me ne bo tako da jo bomo podaljsali mesec kasneje) se mi takrat štipendija ustavi/miruje ali bodo normalno nakazovali brez pavze za ta 1 mesec?

Poleg tega, če dopolniš 26 let v decembru in so ti na vlogo napisali da si upravičen do naslednjega leta do avgusta je sploh to možno? Ker koliko vem po dopolnjenem 26 letu ti šola ne more dat več statusa, zakaj bi potem vlogo odobrili za tako dolgo?

Tukaj piše nekaj glede mojega prvega vprašanja ampak mi ne odgovori ravno kar me zanima:

Mirovanje štipendijskega razmerja

 

Štipendijsko razmerje miruje, če:

štipendist ni izdelal letnika, dovoljen pa mu je ponovni vpis v isti letnik istega izobraževalnega programa (razen, če letnika ni izdelal zaradi dokazanih opravičljivih zdravstvenih razlogov - bolezen ali poškodba, ki je trajala neprekinjeno najmanj 4 mesece in je vplivala na zmanjšanje učnih ali študijskih sposobnosti, kar se dokazuje z mnenjem zdravnika specialista - ali zaradi starševstva - uveljavlja lahko le tisti od staršev, ki prejema starševski dodatek) ali je na podlagi soglasja štipenditorja spremenil izobraževalni program ali dohodek na družinskega člana štipendista, ki prejema državno štipendijo, preseže cenzus za pridobitev štipendiještipendist izgubi status dijaka ali študenta in mu je dovoljeno opravljanje učnih ali študijskih obveznostištipendist ne vloži vloge za nadaljnje prejemanje državne ali Zoisove štipendije najkasneje zadnji mesec tekočega šolskega ali študijskega leta za naslednje šolsko ali študijsko leto,štipendist ne vloži vloge za nadaljnje prejemanje drugih, v tem zakonu urejenih štipendij, v roku, kot ga določa javni razpis ali pogodba o štipendiranju,


Prenehanje štipendijskega razmerja

 

Do prenehanja štipendijskega razmerja pride v primeru, ko:

štipendist po svoji krivdi ne dokonča letnika, za katerega je prejemal državno štipendijo,sklene pogodbo o zaposlitvi ali se samozaposliizgubi status dijaka ali študenta, razen če mu je dovoljeno opravljanje učnih oziroma študijskih obveznosti,spremeni izobraževalni program brez soglasja štipenditorjaštipendijo pridobi na podlagi posredovanja neresničnih podatkov,če po enoletnem mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil oziroma na podlagi predloženih dokazil ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije.

 

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

n3zn4n ::

Je kdo prejel že odločbo za državno? (študij)

brlo ::

Ne. Ne vem kaj počnejo.

amacar ::

Ja, ta teden.

brlo ::

Upam, da res. :)

amacar ::

Mišljen je bil teden 2-8 november.

Lola11 ::

Pozdravljeni.

Mam eno vprašanje, če bi mi kdo vedel odgovoriti.

Namreč, pred tremi leti sem bila vpisana na prvi faks, prvi letnik nisem naredila, sem se prepisala na drugi faks. Za neopravljen prvi letnik prvega faksa sem dobila zahtevo za vračilo štipendije in sem na CSD podpisala odločbo za obročno odplačevanje na 3 leta.
Lani sem uspešno opravila prvi letnik drugega faksa, sedaj obiskujem drugi letnik in sem dobila odločbo za štipendijo za uspešno opravljeno lansko leto.

Zanima me, če se mi lahko oni sami vsedejo na račun in odtegnejo celotno štipendijo?
Bom dobila letos štipendijo nazaj, samo pač tisti ostanek od vračila, ki ga moram vračati vsak mesec?
Ali štipendije sploh ne bom dobivala, kljub temu, da sem dobila odločbo, da jo letos spet dobivam?

DOOM_er ::

vprašaj na CSD
Robots will steal your job. But that's OK

Lola11 ::

CSD odgovarja vedno drugače...vsakič ko pridem tja, mi pove drugače. Sploh pa če kdo odrasli pride z mano, potem pa čisto vse OK.

n3zn4n ::

Sem dobil odločbo danes (državna). Piše: "Upravičencu se ugodi od 1.10 naprej" ... torej dobim štipendijo za oktober še nazakano, ali? Izplačuje se mesec za nazaj, torej NOV -> OKT in DEC -> NOV ... se motim, če predvidevam, da dobim decembra dvojno štipendijo?

Ima kdo izkušnje s tem?

LP

amacar ::

Decembra dobiš za dec in nov.

tt2 ::

A študentje magistrskega študija niso več upravičeni do dodatka za bivanje?

stalker ::

amacar je izjavil:

Decembra dobiš za dec in nov.

Dobiš za oktober in november. Decembersko dobiš januarja.

amacar ::

Moja napaka seveda. Mislil sem oct pa nov.

Dodatek za bivanje je možen, če imaš začasno prebivališče v kraju študija in ne koristiš subvencije (za študenta, pri zasebnikih).

Muuu ::

Me le nekaj zanima. Nekdo mi je že nekaj let nazaj rekel, da če nisi zaslužil precej denarja (ne vem kakšna višina zneska), da si lahko potem zahteval nazaj ddv. Ne vem, če je to res, ali sem kaj narobe razumel. V glavnem me zgolj zanima, ali velja to tudi kaj za študentsko delo, da v primeru majhnega zaslužka lahko zahtevam ddv nazaj?

;-) ::

Jas sem prejsnji mesec placal stipendijo iz leta 2011 po dogovorjenem datumu z odlokom eno leto. Soc.delavka ko sem sel tja da dobim kako potrdilo in da jim dam odrezke banke se mi je smejala, je rekla da se za 10 let nazaj niso niti enega terjali ne v mb ne v slov.bistrici...vsaj za te ona ve je rekla da mooogoce na kaksnem manjsem csdju.

Tak da vase strasenje na st je odvec, nisem pa jezen sem se vsaj resil tegob

matobeli ::

Dokler ne dobiš odločbe o bančni izvršbi se res nimaš ničesar za bati. Potem imaš pa tistih nekaj dni da plačaš ali pa se vsedejo na račun.

Se je pa baje res dalo slabih 10-15let nazaj lepo zastonj skozi pridt, moja generacija naj bi bila ena izmed prvih kjer se je malo bolj začelo gledati:P

run2 ::

Jaz sem mel za vrnit za št. leto 2010/11 (2. letnik). Je trajalo nekaj let, da so me "najdli", a lani sem dobil opomin pred izvršbo, tako da ni blo izbire. Ni pomagalo, da sem medtem naredil 2. in 3. letnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: run2 ()

noob96 ::

Mene pa zanima do kdaj moram oddati vlogo za državno štipendijo. Letos (2016/2017) bom prvič (redno) obiskoval prvi letnik študija. Do sedaj nisem imel štipendije

run2 ::

Načeloma kadarkoli, a najkasneje do 30. 9., da boš imel od začetka študija. Sicer najbolje, da oddaš takoj, ko boš imel vse papirje, ker imajo jeseni ogromno vlog in se potem zavleče izdajanje odločb.

Alja123 ::

Pozdravljeni!
Mene pa zanima če kdo ve kako je z vračanjem državne štipendije, če sem opravila 4 letnik srednje šole, mature pa ne in sem eno leto pavzirala in sedaj ponovno opravljala maturo. Dobila pa sem odločbo da jo moram vračat.

Hvala, lp

fikus_ ::

Če si opravila maturo za šolo, za katero si dobivala štipendijo, Nesi papirje o opravljeni maturi na CSD in ti zelo verjetno ne bo potrebno vračati.
Vsekakor se moraš v vsakem primeru ohladiti na CSD!

Alja123 ::

Hvala za odgovor.
Nisem je še opravila, zdaj jo delam in so rezultati šele 11. julija, razen če oni niso dobil podatkov o opravljenem 4 letniku, ker sem mela popravca in sem spričevalo dobila kasneje.

xsum1 ::

A ve kdo kaj se zgodi s štipendijo, ko se šolaš izredno in letnika še nisi dokončal v 1 letu? Jih moraš obvestit da ti dajo štipendijo v mirovanje? Ker mislim, da se še ne vrača glede na to da imaš eno leto da jim dokažeš, da si opravil letnik?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

bella_trix ::

Govoriš o Zoisovi štipendiji? Če ja, potem moraš v vsakem primeru odposlati vlogo, kjer označiš, da ne izpolnjuješ pogojev za nadaljnje prejemanje. Po tem ti bo šla štipendija v mirovanje za eno leto. Če še naslednje leto ne opraviš letnika, za katerega si štipendijo prejemal, jo moraš vrniti.

xsum1 ::

ne, sprašujem za državno. je potem isto?

s tem mislis da izpolnem vlogo kot da zaprošam za novo štipendijo in jo posljem ali kako?

bella_trix ::

Kolikor berem na tej povezavi, ti gre štipendija v mirovanje tudi če ne oddaš vloge.


Štipendijsko razmerje miruje, če:
- štipendist ne vloži vloge za nadaljnje prejemanje državne ali Zoisove štipendije najkasneje zadnji mesec tekočega šolskega ali študijskega leta za naslednje šolsko ali študijsko leto,
...

xsum1 ::

@bella_trix


Se pravi potem da jih ne rabim obvescat, ker pac ce nisem dokoncala ki bo tako mirovala in moram pol v tem 1 letu jim dostavit da sem koncala tisti letnik spricevalo ne

zanibani ::

Zivijo! Letos bom z izpolnjenimi pogoji (povprecje in izjemen dosezek) dal vlogo za pridobitev Zoisove stipendije. Potreben pogoj je povprecje nad 8,5, zanima pa me, ce je za dejansko pridobitev potrebno boljse povprecje, tj. da dvignejo mejo in koliko ta znasa. Sem s povprecjem 9,32 na varnem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zanibani ()

Yacked2 ::

zanibani je izjavil:

Zivijo! Letos bom z izpolnjenimi pogoji (povprecje in izjemen dosezek) dal vlogo za pridobitev Zoisove stipendije. Potreben pogoj je povprecje nad 8,5, zanima pa me, ce je za dejansko pridobitev potrebno boljse povprecje, tj. da dvignejo mejo in koliko ta znasa. Sem s povprecjem 9,32 na varnem?


http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred... 5. - 16. člen
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

amacar ::

9.32 ni ne vem kako povprečje... ampak prednost imajo izjemni dosežki, tako da sreča za tebe. Če bosta pa z enakim številom točk za izjemne dosežke pa jo bo dobil tisti z boljšim povprečjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

Yacked2 ::

amacar je izjavil:

9.32 ni ne vem kako povprečje... ampak prednost imajo izjemni dosežki, tako da sreča za tebe. Če bosta pa z enakim številom točk za izjemne dosežke pa jo bo dobil tisti z boljšim povprečjem.


Na FMFju je že povprečje izjemen dosežek :D Ampak na žalost se vsi študenti merijo enako, tudi tam kjer je tako povprečje lažje dosegljivo.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

kosta ::

Kaj pa šteje pod izjemne dosežke oz. kaj je treba v 1. letniku naredit, da se lahko realno poteguješ za Zoisovo za 2. letnik SŠ?

miha98 ::

Kaj zdaj če nimaš imteresa narediti studija? pol vračaš celotno štipendijo ? za vse letnike? kak pa je pol z penali ali obresti?? šolnino tudi moraš vrniti???

hocevar91 ::

Pa smo tam kjer sem vedel da bom. Torej dobival sem štipendijo za 2. in 3. letnik šolanja na Fakulteti za Strojništvo. Drugi letnik izdelal, v tretjem se mi je malo zataknilo zaradi zasebnih obveznosti. Ker sem bil vpisan že enkrat na faks fiktivno za status mi absolvent ni pripadal, so mi pa na faksu prijazno odobrili izredni vpis.

Štipendija je šla lani v mirovanje, meni pa bo letos ostal en izpit + diploma, da zaključim študij (padel sem na zadnjem roku sedaj). Torej kakšne so moje možnosti.
Mirovanje je samo eno leto kar sem izkoristil, rabil pa bi čas do januarskih rokov, da naredim ta izpit. Se lahko kako izognem vračilu štipendije, vem, da po enoletnem mirovanju moraš vračati in tudi če kasneje narediš jo moraš v vsakem primeru vrniti.

Sem pa zasledil primere, ko so zaprosili za odlog plačila in naredili obveznosti v tem času ter jim ni bilo potrebno vračati štipendije. Vem, da je bila ta praksa pogosta pred novo zakonodajo, vendar naj bi se še vedno dalo dogovoriti, da se stvari tako uredijo.
Drugi primer je bil, ko se je nekdo dogovoril na CSD-ju, da ga na "razgovor" pokličejo šele po naslednjem izpitnem obdobju in ker je na razgovor prinesel potrdilo o zaključenem študiju (ki ga je zaključil v obdobju po enoletnem mirovanju in pred tem, ko so zahtevali potrditev, da je naredil obveznosti) mu štipendije ni bilo potrebno vračati.

Bi prosil za kakšen nasvet, da se izognem vračilu štipendije, ki ni majhen strošek za študentsko družino z dvema otrokoma oz. kakšen primer ljudi, ki so bili v podobni situaciji.

In, ko smo ravnokar pri študentski družini z dvema otrokoma. Ali je to zadosten razlog, za oprostitev vračila. Ne gre se mi, da bi državo prinesel okoli, saj bom v vsakem primeru zaključil študij, gre se mi samo za to, da si čas za izpolnitev študijskih obveznosti podaljšam za pol leta saj imam namen zaključiti študij. V tem letu praktično nisem imel nič časa za študij zaradi zravstvenih težav otroka, službe itd...

edit: pa v primeru, da se zgodi da moram vračati, če prav razumem vračam samo za letnik, ki ga nisem izdelal torej za 1 leto in ne za obe leti prejemanja štipendije?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hocevar91 ()

matobeli ::

Vse se da, ponavadi je to odvisno od CSD delavca (delavke), čimprej se to zmeni, preden se pišejo kakšne odločbe, drugače si v riti. Če boš vsaj tolk uspešno pojamral na CSD kot si tukaj, bodo že nekaj uštimal. Mlada družina in zdravstveni problemi seveda so opravičila. Če nimaš kakšnega "povzetka" zdravljenja zaprosi dohtarco.

Štipendijo pa vračaš za letnik ki ga nisi opravil.

hocevar91 ::

Klical na CSD. Nič se ne da. Če začneš prejemati štipendijo z 2014/15 lahko padeš še v nov zakon, tako, da moraš vračati več kot samo neopravljeno leto. Na srečo jaz mislim, da sem po starem zakonu, tako, da vračam samo eno leto.

Edino kar mi je povedala je, da lahko dobil na obroke 12 mesecev tako kot sem prejemal in da če vrnem v celotnem znesku ni obresti, v nasprotnem primeru pa so.

Na vprašanje, če se lahko tam zglasim je rekla, da ne da moram čakati odločbo. Vseeno bom šel ob prvi priložnosti tja vendar bo težko se kaj dogovoriti.

smacker ::

Po mojih izkušnjah se s CSD "na lepe oči" ne da nič zmenit. Poišči zakon o štipendiranju, ki je zate veljaven, preberi člene ki to določajo in probaj najti "izgovor" v okvirjih členov tega zakona. Potem je najbolje sestaviti dopis, v katerem se sklicuješ na člene zakona in pojasniš svoje "izgovore". Dopis je boljši od osebnega razgovora, ker ga lahko v miru in premišljeno sestaviš, bralec pa ga ima možnost večkrat prebrat, dokler ga ne razume. Pri pogovoru se navadno ključne informacije zgubijo zaradi prepiranja z nestrpnim sogovornikom, ki te niti ni pripravljen poslušat.
Zaenkrat lahko dopis pošlješ v obliki vprašanja po mailu, ko dobiš odločbo pa moraš vložit uradno pritožbo v zakonsko določenem roku po prejetju odločbe.

hocevar91 ::

Ja bom povprašal na študentsko svetovalnico kaj mi lahko svetujejo. Že pred časom sem ugotovil, da na CSD-ju gredo po navadi po liniji najmanjšega odpora, to pomeni, ti pove kako je zakon in ne poizkuša najti ugodno rešitev za nastalo situacijo.

Vseeno bom šel na kratek posvet itd, ker se zavedam, da ko je odločba je to to torej ukrepati morem prej. Vem, da sem si sam kriv za nastalo situacijo vendar dobivam občutek, da je CSD tam bolj zato, da ščiti interes države kot pa, da bi pomagali državljanom v določenih stiskah/situacijah.

hocevar91 ::

No še enkrat sem poklical in za vse, ki jim bodo te informacije pomagale. Tokrat naletel na veliko bolj prijazen odziv.

Vračanje: če ste začeli prejemati štipendijo pred 1.1.2014 vračate samo za nedokončan letnik. Če ste začeli prejemati po 1.1.2014 vračate za vse letnike.
Šteje se datum vloge prve štipendijo torej, če ste začeli prejemati 10/2013 in ste prejemali za študijsko leto 2013/14, 2014/15 in 2015/16 ste po starem zakonu in vračate samo za en letnik. V primeru da ste začeli prejemati 10/2014 in ste prejemali v šolskih letih 2014/15 in 2015/16 vračate za obe leti prejemanja štipendije. To nisem videl nikjer omenjeno. Osebno sem na srečo po starem zakonu.

2. Po enem letu mirovanja se ne da nič. Možnosti so le izpolnitev študijskih obvesnosti/prenehanje in vračilo/prenehanje in oprostitev vračila.

V primeru, da ste se po 3. letniku vpisali v dodatno leto (absolvent) se vam 3. letnik šteje kot izdelan! Na žalost nisem imel te možnosti, mi je pa dala kot namig, da grem na fakulteto in jih nekak prepričam za dodatno leto.

V primeru oprostitve vračila stvari ureja Ministrstvo za delo zato je pametno poklicati njih kaj so upravičeni razlogi itd. Nobene vloge za opravičilo še niso dobili nazaj odobrene, ker baje dolgo traja. Še ena pomembna zadeva, obresti ti tečejo v času, od 60 dnevnega roka do odločitve ministrstva. Torej, če se ti ministrstvo zavrne oprostitev mora plačati še obresti.

Jaz bom že nekako, je pa res, da bi lahko zakon napisali malo bolj študentom prijazno, verjamem, da so kar nekateri v resni stiski zaradi takih zadev. Je pa res, da bi v tem primeru nekateri drugi to izkoriščali, kar se vedno dogaja v naši državi, zato razumem zakaj so tako striktni.

hocevar91 ::

Ok še odgovor ministrsva.

Opravičljivi razlogi so:
-smrt v družini
-invalidnost
-izjemne socialne okoliščine

Na vprašanje, če se lahko zgovarjam na zadno točko sem dobil odgovor, da ne saj sem sposoben delati. To je to, študentska družina z 2 otrokoma ni izjemna socialna okoliščina, kar sem že velikokrat slišal od raznih javnih uslužbencev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hocevar91 ()

smacker ::

Izjemna socialna okoliščina je povezana z višjo silo - naravne nesreče, osebni stečaj,... Imeti 2 otroka je nekaj normalnega, študij je bil pa tvoja izbira, ni te v to prisilila višja sila. S tega vidika je povsem razumljivo da za državo to niso izjemne socialne okoliščine.
Mogoče lahko na podlagi rojstva otroka probaš dobit absolventa na faksu. Fakulteta bi to znala upoštevat, ker se je težko učit in hkrati skrbet za otroka.

DOOM_er ::

nevem kaj bi še rad. Prejemal si štipendijo, vedel si pod kakšnimi pogoji, potem si nakresal dva pamža in sedaj so vsi ostali krivi.
Robots will steal your job. But that's OK

lambda ::

hocevar91 je izjavil:

V primeru, da ste se po 3. letniku vpisali v dodatno leto (absolvent) se vam 3. letnik šteje kot izdelan!


Za potešitev radovednosti zakaj je temu tako - afaik ker je zakon butasto napisan. Vsaj stari je bil, kako je z novim, ne vem. Uporabljajo izraz 'letnik', absolventski staž pa to ni. In sredstev posledično kao ne morejo terjati nazaj.

hocevar91 je izjavil:

Nobene vloge za opravičilo še niso dobili nazaj odobrene, ker baje dolgo traja.

V najboljšem primeru nekaj mesecev, v najslabšem pa dvomestno število njih.

Poglej zakon (mislim da bo pravi, nisem ziher).
««
37 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo štipendije

Oddelek: Loža
277720 (4709) 111111111111
»

Vračanje štipendije ?

Oddelek: Šola
296295 (3131) sandmodnigga
»

Zoisova štipendija

Oddelek: Šola
459448 (7274) Steinkauz
»

Štipendije (Zoisova in morebitne druge)

Oddelek: Loža
395320 (3872) Volta
»

Zoisova štipendija (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8012176 (10328) alum

Več podobnih tem