» »

Kaj je SEO

Kaj je SEO

GummyBear ::

Vem da gre za optimizacijo spletne strani za brskalnike in da se deli na 2 dela (on- in off-site), še vedno pa ne vem kaj točno je to. Me pa zanima bolj off-site optimizacija... sprašujem zato, ker opažam, da se vse več podjetij ukvarja s tem. Kakšne stvari mora poznati nekdo, ki se ukvarja z off-site optimizacijo? Pa če mi lahko kdo malo razloži celotno logiko... če je on-site optimizacija programiranje spletne strani, kaj je potem off-site?

GrX ::

Off-site je pač gradnja linkov, ki kažejo na tvojo stran... Bolj so linki related večjo vrednost imajo v očeh iskalnikov..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

FriK25 ::

LINK

Kot je povedal GrX, to so pač omembe tvoje strani v drugih člankih, postih in podobno (da se čimveč omenja stran).
Poglej še zgornji link za info.
The trouble with programmers is that
you can never tell what a
programmer is doing until it's too late.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FriK25 ()

GummyBear ::

Torej, nekdo ki dela off-site optimizacijo, mora samo delati linke? Sem to prav razumel? Kaj je point tega? Iskalnik spletno stran najde vseeno, tudi če nima niti enega linka. Sam sem izdelal že več strani pa nobene nisem linkal, zato ne razumem dobro v čem je prednost tega.

Sprašujem pa zaradi tega, ker spremljam nek razpis za delo, kjer iščejo off-site optimizerja in bi se rad v tem preizkusil, da dobim kakšno novo izkušnjo.

HotBurek ::

Google te linke na koncu sestavi in naredi graf(e) za vsako stran. Kot v družbi, tudi na internetu obstajajo skupine, ki so bolj ali manj vplivne/pomembne/močne. Če naprimer stran, ki je iz skupine visoko rangiranih strani, linka na tvojo stran, potem je to rank boost za tvojo stran, saj jo linka "en elitnež".

Kot da bi v praksi rekel, da imaš v telefonu cifro od predsednika in da sta kolega. Brez kontakta si pa nula. ;)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

GrX ::

@GummyBear Če je nekdo zaposlen za off-site SEO potem načeloma išče linke.. Zadeva je sicer nekoliko bolj kompleksna kot se mogoče zdi na pravo žogo, ker niso vsi linki dobri linki. Dober link mora imeti dobre Google metrike, Moz metrike in pa Majestic metrike. Pri vsem tem pa je tudi pomembno koliko je stran iz katere se linkaš stara, kakšno vsebino ima, kako je nalinkana itd...

Sicer pa pod off-site SEO sodijo tudi socialna omrežja (Facebook, Twitter, G+, Linkedin..)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

GrX ::

double post.. nevem zakaj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

GummyBear ::

Mislim, da zdaj razumem - štejejo linki na tvojo spletno stran. Več kot jih je, več folka si bo stran ogledalo, višje je stran rangirana. Zdaj pa še drugo vprašanje... če želim imeti čim višje število linkov, potem na vsaki svoji spletni strani objavim link nekaj linkov... prosim prijatelje, da še oni na svojih straneh objavijo linke (jaz pa na svoji strani objavim njihove linke)... pošljem par mailov, vsakemu, kogar imam shranjenega... na vseh družbenih omrežjih objavim par linkov... tudi na vseh forumih objavim link do svoje strani. Zdaj imam do svoje spletne strani kar nekaj linkov in s tem večjo možnost, da je stran obiskana. Ampak ali ne to množično lepljenje linkov spominja na spam? Lahko bi se tudi reklo, da je to neke vrste oglaševanje.

shadeX ::

Če lepiš svoje linke seveda je to oglaševanje in "spam". To ne pali sploh, niti na slo-tech. Ampak kako torej do čim več linkov? Simple enough..širiš svoje znanje po svetu.

1. Prijaviš tam kjer je ogromna masa folka (reddit, quora).
2. Odgovarjaš na vprašanja, sodeluješ v temah povezanih s tvojo spletno stranjo.
3. Če imaš npr spletno stran o avtomobilih, nekoga pa zanima določena informacija, ki jo ti imaš na svoji spletni strani, lahko preprosto odgovoriš na njegovo vprašanje z dvemi, tremi stavki in spodaj prijazno daš link do svoje strani, kjer si lahko prebere več. To zagotovo ne spada pod spam ker je vse v kontekstu vprašanja, admini pa bodo veseli, da sodeluješ na njihovih spletnih straneh in za nagrado ti dovolijo objavo tvojih linkov.

Seveda pa ne objaviš samo tvojega linka do spletne strani, ker ne boš dobil niti glasov (thumbs up) in seveda se to spet šteje kot spam.

Ne boš verjel koliko prometa lahko dobiš na spletno stran na tak način. To je sodobno delo, ki zahteva čas, ampak lahko izjemno obrodi sadove.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

HotBurek ::

Ni toliko point v številu linkov, kot kdo (katera stran) linka na tvojo stran.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

GrX ::

@GummyBear Število linkov ni tako pomembno kot je kvaliteta posameznega linka.. 500 "šoder" linkov je vrednih mnogo manj kot 10 kvalitetnih linkov..

Kot sem že napisal je dober link le če je related, torej da je stran iz katere likaš v isti niši kot stran na katero linkaš.. Torej če imaš blog npr. o hujšanju, moraš linkat izključno iz spletne strani, ki je namenjena hujšanju ali pa iz strani, ki je v sorodni niši npr: zdravje..


@shadeX To kar ti opisuješ praktično nima neke veze z optimizacijo, ker so linki iz reddit in quora nofollow, kar pomeni, da se link power pač ne prenese na stran na katero linkaš.. Za optimizacijo oz. rangiranje v SERPu rabiš doffolow linke..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

11. Kako optimiziramo spletne strani za čim višjo uvrstitev na sezname iskalnikov?

Oddelek: Izdelava spletišč
122257 (1709) MrBrdo
»

Spletna stran med prvih 10 zadetkov iskanja

Oddelek: Izdelava spletišč
101344 (1093) Utk
»

SEO vs Web programer?

Oddelek: Izdelava spletišč
131961 (1693) Mipe
»

Googlov botek noče povozit strani?!

Oddelek: Izdelava spletišč
171786 (1282) Brilko
»

Boljša pozicija internet strani v iskalnikih

Oddelek: Izdelava spletišč
91878 (1128) S4ul3

Več podobnih tem