Forum » Pomoč in nasveti » Rudarjenje kriptovalut- Pravni nasvet
Rudarjenje kriptovalut- Pravni nasvet
urostech ::
Lep dan,
Zadnje dneve malo berem o "rudarjenju kriptovalut" oz. Mining, po angleško.
Celoten postopek rudarjenja, vse od tega kako zgraditi računalnik, nanj priklopiti grafične kartice, kako stvar zalaufat, do tega kako coini pridejo v moj wallet mi je popolnoma jasen.
Pomoč bi pa potreboval pri tem, kako bi denar iz walleta prenesel denimo na moj TRR. To naj bi bilo možno, pa bi prosil koga za razlago. Druga stvar ki me zanima je pa glede davkov. Jasno mi je da se ti plačujejo, od 15% do 50%, glede na dohodek. Ni mi pa jasno kako se plačajo. Ali je za rudarjenje potreben s.p? Ali je zakonito, da se z rudarjenjem ukvarja 15 letnik?
Hvala za odgovore.
Zadnje dneve malo berem o "rudarjenju kriptovalut" oz. Mining, po angleško.
Celoten postopek rudarjenja, vse od tega kako zgraditi računalnik, nanj priklopiti grafične kartice, kako stvar zalaufat, do tega kako coini pridejo v moj wallet mi je popolnoma jasen.
Pomoč bi pa potreboval pri tem, kako bi denar iz walleta prenesel denimo na moj TRR. To naj bi bilo možno, pa bi prosil koga za razlago. Druga stvar ki me zanima je pa glede davkov. Jasno mi je da se ti plačujejo, od 15% do 50%, glede na dohodek. Ni mi pa jasno kako se plačajo. Ali je za rudarjenje potreben s.p? Ali je zakonito, da se z rudarjenjem ukvarja 15 letnik?
Hvala za odgovore.
popster ::
Ponavadi ti tole rata jasno ko ze delas profit z rudarjenjem, ne rabis pa s.p-ja ce nisi zihr da bo profit.
koprive ::
Rudarjenje prijaviš kot drugi dohodek, lahko prek edavkov. V primeru, da si posameznik, ki se ne ukvarja z dejavnostjo, (nisi s.p.) navedeš dohodek preračunan v eur kot je bil v času, ko si prejel kovance izplačane. Na primer, danes si od poola dobil izplačan v svojo denarnico 1 eth. Ker je vrednost trenutno 183 eur, boš to navedel kot dohodek.
V nekaj tednih dobiš domov obvestilo kjer zahtevajo plačilo 45 eur, kar je 25% od prijavljenega dohodka, na račun države, v najkasneje (30) dneh.
Približno tako.
V nekaj tednih dobiš domov obvestilo kjer zahtevajo plačilo 45 eur, kar je 25% od prijavljenega dohodka, na račun države, v najkasneje (30) dneh.
Približno tako.
koprive ::
Za osebe brez dejavnosti je 25%. Za s.p. je davek 4% ampak lahko da so tam drugačna pravila. To lahko pove kdo ki ima s.p.
Ko prijavljaš dodaš izpis nakazil kovancev in zraven zabeležiš koliko je to v eur.
Ko prijavljaš dodaš izpis nakazil kovancev in zraven zabeležiš koliko je to v eur.
Stari89 ::
Kako spremenit coine v taprav denar?
- Lahko coine prodaš nekomu za denar na roke.
- Lahko se prijaviš na menjalnico (recimo Bitstamp), ki se ukvarjajo s tem. Ponavadi od tebe zahtevajo osebne podatke oz. kar scan osebne izkaznice. Tam lahko coine zamenjaš za taprav denar, ki ti ga nato nakažejo na TRR. Na to se ti potem obesi država, enako kot na vse ostale dohodke.
- Lahko si coine premenjaš v Bitcoin in jih naložiš v svoj wallet. S tem se vsedeš na kolo in se odpelješ do najbližjega bitcoin bankomata, kjer ti brez vprašanj pljunejo denar za BTCje. Ponavadi imajo limit na transakcije in provizijo kakih 5%.
Če nimaš glih 10 jurjev na dan, se ne obremenjuj s prijavljanjem dobička. Pejt na bankomat, pa čao.
- Lahko coine prodaš nekomu za denar na roke.
- Lahko se prijaviš na menjalnico (recimo Bitstamp), ki se ukvarjajo s tem. Ponavadi od tebe zahtevajo osebne podatke oz. kar scan osebne izkaznice. Tam lahko coine zamenjaš za taprav denar, ki ti ga nato nakažejo na TRR. Na to se ti potem obesi država, enako kot na vse ostale dohodke.
- Lahko si coine premenjaš v Bitcoin in jih naložiš v svoj wallet. S tem se vsedeš na kolo in se odpelješ do najbližjega bitcoin bankomata, kjer ti brez vprašanj pljunejo denar za BTCje. Ponavadi imajo limit na transakcije in provizijo kakih 5%.
Če nimaš glih 10 jurjev na dan, se ne obremenjuj s prijavljanjem dobička. Pejt na bankomat, pa čao.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stari89 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kriptovalute v SlovenijiOddelek: Kriptovalute in blockchain | 10594 (1788) | Mana |
» | Obdavčitev kripovalut - kako spraviti na minimum? (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Kriptovalute in blockchain | 183375 (93861) | CaqKa |
» | Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 162097 (126243) | Aquafriend |
» | Internetni zaslužek in davki (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25587 (16194) | St235 |
» | DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 48156 (40853) | Machete |