Forum » Elektrotehnika in elektronika » Adapter HP 19.5V 45W 2.31A
Adapter HP 19.5V 45W 2.31A
XrobertoX ::
Lep pozdrav imam eno vprašanje namreč skuril se mi je popolnoma nov HP polnilec za prenosnika, ker so se otroci nekako skoz zapenjali v njega je nekega dne začelo lepo smrdeti no sedaj vidim da ne dela več. kot je razvidno s slik je skurjen tisti rjavi del na sliki izgleda kot "fuse" varovalka T3.15A 250V potem druga vidna stvar je na drugi sliki takoj na priklopu je nekaj spalilo, zdej tukaj imam problem ker ne vem kaj bi na tej kovinski ploščici delal nekakšen lot ko sem odprl je bila mala bunka lota skupaj vendar zgleda da od nečesa ločena videti pa je tudi nekaj dogajanja na samem priklopu "input" konektorju ob žici. Zdej ali je bilo tukaj kaj vmes in kakorkoli zlotano ne vem ker potem je izginilo zato velika dilema kako tole popraviti ker ničesar ne vidim. Na drugi strani se pa vidi da je kovina na konektorju cela in gre rjava žica skozi okroglo luknjico naprej in zalotana tako kot na tej strani samo da ni več luknje ker je nekaj razjedlo, Rad bi tole popravil, hvala vsem za nasvete in pomoč.
Robi
LoL Anyone? kaj tale forum res ni več tako aktiven, no včasih je bilo kar dosti pomoči, sam jaz bi res rad tole popravil samo ne vem kako v bistvu ne vem ali kaj manjka itd...
Robi
SaXsIm ::
Iz tvoje fotografije se ne vidi nič uporabnega. Tvoje pisanja pa se tudi težko bere, tako da je žal težko razbrati, za kaj gre.
SaXsIm
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SaXsIm ()
Hja moje pisanje xD.
zanima me ali pride tam med kontaktom še kaj vmes med tisto ploščo in kontaktom ker vidim da je spaljeno-stopljeno ne vem kaj bi tam bilo tisto varovalko bi že lahko zamenjal ker vem kaj ampak tam pa ne vem.
Zanima me še kaka je to varovalka? če s tanko žičko samo malo zlotaš "v varovalki" samo toliko da je kontakt ostalo pustiš jo takoj skuri, zato me zanima kako ta varovalka sploh deluje.
zanima me ali pride tam med kontaktom še kaj vmes med tisto ploščo in kontaktom ker vidim da je spaljeno-stopljeno ne vem kaj bi tam bilo tisto varovalko bi že lahko zamenjal ker vem kaj ampak tam pa ne vem.
Zanima me še kaka je to varovalka? če s tanko žičko samo malo zlotaš "v varovalki" samo toliko da je kontakt ostalo pustiš jo takoj skuri, zato me zanima kako ta varovalka sploh deluje.
Robi
SaXsIm ::
Poglej, nikjer ni sheme, kako je kaj vezano, iz tiste boge fotografije pa se je tudi ne da razbrati. Vendar, če ti kuri varovalke, je zelo verjetno narobe kaj še kje drugje (kakšen mosfet, kondenzator, lahko da tudi IC). Ceneje zate bo, če boš kupil drug napajalnik za 20 EUR, pa še večja verjetnost bo, da bo zadeva delovala.
Glede varovalke pa - varovalka je zaporedno vezan element (v tem primeru na AC strani), ki omejuje maksimalen tok skozi vezje. V primeru, da se je ta tok presežen, varovalka pregori. Če varovalka pregori, pomeni, da elementi za njo vlečejo večji tok, kot je bilo načrtovano. Ponavadi (vendar ne nujno vedno) to pomeni, da je kakšen izmed aktivnih elementov prebil in je v kratkem stiku.
Glede varovalke pa - varovalka je zaporedno vezan element (v tem primeru na AC strani), ki omejuje maksimalen tok skozi vezje. V primeru, da se je ta tok presežen, varovalka pregori. Če varovalka pregori, pomeni, da elementi za njo vlečejo večji tok, kot je bilo načrtovano. Ponavadi (vendar ne nujno vedno) to pomeni, da je kakšen izmed aktivnih elementov prebil in je v kratkem stiku.
SaXsIm
aborko ::
Ti je dal SaXsIm čist ok nasvet - ne boš mnda doktoriral iz popravila tega... kupi drug polnilec, na bolhi jih imaš od 12€ naprej - niti ni važna firma, samo glej da je 19V in vsaj 2,3A (pogosti so s 3.42 A), konektor pa potem že prestaviš iz starega...
FX6300B ::
ti si varovalko prebrikal?, pač dal med oba kontakta varovalke tanko žico in je to žico skurilo?, če je tako je to zato ker si dal pretanko žico, varovalko zamenjaj in potem probaj, varovalka deluje tako da je notri tanka žica ki se segreje in ko pride do določene temperature(temperatura naraste ker je bil prevelik tok) se del žice prežge, vmes jo zmanjka in tok se prekine, šele sedaj vidim da je @SaXsIm že odgovoril glede prežgane kovine pri EU priklopu je pa po vsej vrjetnosti to ozemljitev tistega kovinskega dela, ti je ko je crknil vn vrglo Fid stikalo?
May the force be with you!
ti si varovalko prebrikal?, pač dal med oba kontakta varovalke tanko žico in je to žico skurilo?, če je tako je to zato ker si dal pretanko žico, varovalko zamenjaj in potem probaj, varovalka deluje tako da je notri tanka žica ki se segreje in ko pride do določene temperature(temperatura naraste ker je bil prevelik tok) se del žice prežge, vmes jo zmanjka in tok se prekine, šele sedaj vidim da je @SaXsIm že odgovoril glede prežgane kovine pri EU priklopu je pa po vsej vrjetnosti to ozemljitev tistega kovinskega dela, ti je ko je crknil vn vrglo Fid stikalo?Uff končno pameten odgovor, hvala ti za to.
Ja tle kjer zdej živim imamo še stare varovalke ni pa nič ven vrglo. na začetku je samo smrdelo potem je pa kar nehalo delat, za varovalko vem da je šla zdej samo nisem upal dati debelejše žice ker nisem vedel kako debela je ponavadi tam zdej varovalko ni problem dobiti in zamenjat, mene je zaskrbelo potem to kot praviš nekaj okrog ozemljitve in ker ničesar ne vidim ne vem kaj bi tam lahko bilo je pa definitivno nekaj skurilo saj mislim da se malo vidi ali kaj tam še pride in kaj? to me najbolj zanima zato da nebi samo varovalko menjal potem pa bi spet še kje kaj manjkalo.
Robi
predlagam ti da varovalko zamenjaš seveda z identično, in če ima napajalnik pri tistem delu kjer všekaš kabel 3 kontakte, zalotaj tistedva obkrožena dela skupaj na sliki 2 to je namreć ozemljitev tistega železnega dela, potem pojdi nekam kjer je sigurno, da se ti kej ne vžge, nekam na beton ali kaj podobnega najbolje izven hiše, in napajalnik vštekaj v elektriko, ampak previdno, napaka na napajalniku lahko da še vedno obstaja,
če bo kaj smrdelo,se izkrilo ga takoj izklopi, počakaj da se ohladi in ustrezno zavrži, če pa je vse vredu, na konec kjer pride prištekan laptop daj voltmeter in pomeri napetost, če ustreza napetosti ki bi morala biti potem priporočam še da ga obremeniš z kako žarnico, da vidiš če bo potem tudi ok po obrementvi...ti pa takega napajalnika ne priporočam uporablajt ker nekaj je že moralo biti narobe da se je varovalka skurila, skratka predvsem da boš ponoći lažje mirno spal da se kaj ne vžge ali podobno ti priporočam da kupiš novi napajalnik in tega če že uspeš zrihtat ne uporabljaš več kot polnilec za prenosnik ampak za kakšne eksperimente z elektroniko
če bo kaj smrdelo,se izkrilo ga takoj izklopi, počakaj da se ohladi in ustrezno zavrži, če pa je vse vredu, na konec kjer pride prištekan laptop daj voltmeter in pomeri napetost, če ustreza napetosti ki bi morala biti potem priporočam še da ga obremeniš z kako žarnico, da vidiš če bo potem tudi ok po obrementvi...ti pa takega napajalnika ne priporočam uporablajt ker nekaj je že moralo biti narobe da se je varovalka skurila, skratka predvsem da boš ponoći lažje mirno spal da se kaj ne vžge ali podobno ti priporočam da kupiš novi napajalnik in tega če že uspeš zrihtat ne uporabljaš več kot polnilec za prenosnik ampak za kakšne eksperimente z elektroniko
Najlepša hvala za odgovor, seveda sem napajalnik že kupil nov, tega pa si vseeno želim ekperimentalno popraviti hvala upam da se kmalu lotim. ;)
Robi
želim ti čimveč uspeha in glej da te kaj ne strese, če nisi siguren raje ne delaj,
želim ti čimveč uspeha in glej da te kaj ne strese, če nisi siguren raje ne delaj,Hehe nič bat streslo me ne bo prej kej vžgal :D če pa ne bo delalo bo pa čas za Kladivo in eno pivo. Probal bom pa da vidim. sem pa tudi prvič videl kako se to lepo odpre z neko tekočino take adapterje jaz sem ga kar z olfa nožem
Robi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: XrobertoX ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Je mogoče povezati dve vtičnici v hiši za podvojeni tok?Oddelek: Loža | 3878 (2511) | SaXsIm |
» | Pomoč pri akumulatorju (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 15716 (11504) | D3m |
» | Napetost na vtičnici domaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12261 (10420) | marjan_h |
» | Kako izmerit napetost v vtičnici z multimetromOddelek: Loža | 11443 (10534) | Goran's Blog |
» | Ohišje PC treseOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1809 (1549) | balocom |