» »

RAM in njegovi timingi

RAM in njegovi timingi

m.i.h.a. ::

Ker mam kr en x ram, me zanima, koliko se mi splača v biosu nastavlat timinge in se na pamet igrat z nastavitvam? Lahko kaj uničim oziroma kje se rado zaplete, če vse skupaj nastavim pre agresivno? Nisem pa tega še nikoli štelal in me tista beseda v biosu "By SPD" rahlo moti.

kuglvinkl ::

Ne moreš nič uničit. V najslabše primeru se kišta ne bo zbudila. Potem resetiraš CMOS in nastaviš blažje zakasnitve.
Your focus determines your reallity

Pa se vse skupaj sploh splača?

MALJUTKA ::

Seveda se splaca, pa se kako se splaca, ce ves kaj s tem pridobis.

Bom probal, zanima pa me nekaj glede navijanja cpu-ja, opazil sem, da nekateri poleg višanja fsb-ja zmanjšujejo še množilnik, koliko se to kaj pozna oziroma kaj se s tem pridobi, ko zmanjšuješ še množilnik? Je ta način bolj stabilen glede na to, da je potem fsb višji?

Zheegec ::

FSBxmnožilnik= frekvenca. Mnižilnik vpliva samo na frekvenco, FSB pa tudi na komunikacijo z northbridgem in s tem posledično poveča hitrost komunikacije z RAMom (seveda moraš sinhrono povečati tudi hitrost RAMa), tako da se večji FSB vedno izplača (dokler je sinhrono), množilnik pa pač tako nastaviš da dobiš željeno frekvenco - potem ko se FSB ne da več višat0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vem samo še zmeraj mi ni jasno zakaj nekateri najprej zmanjšajo množilnik in potem povečajo fsb (verjetno zaradi stabilnosti).

OwcA ::

@m.i.h.a: to storimo zato, ker je izmed dveh sistemov delujočih na enaki frekvenci hitrejši z višjim FSBjem. Morda ti ne bi škodilo ako prebereš članek Osnove navijanja I.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Članek sem prebral, ampak tega nisem zasledil, ampak zdaj vem, hvala. Imam ram eden je 266 drugi pa 333, kakšne so omejetve pri navijanju glede na to, da delujeta oba na 266?

Omejuje te manj navijaški RAM, to da sta namenjena delovanju na različnih frekvencah samo po sebi nič ne upliva.

Bi se mi splačal nakup corsarjevega rama, če mi plošča ne podpira višanja voltaže, ker kaj mi bo pomagal ram s katerim dosežem fsb preko 200, če ne morem zagotoviti primerne napetosti na procesorju? Sem gledal pri Jae in imajo corsarjev ram zelo poceni.

@m.i.h.a: saj lahko znižaš množilnik in zvišaš FSB na 200 MHz.

Zheegec ::

m.i.h.a. - raje vzemi Twinmos/Winbond RAM, če imaš nForce2 plato vzemi 2*256 DDR400, če imaš recimo KT400, KT333,... pa vzemi 1*512 DDR400!
Katero plato pa imaš?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

No to bi vam moral že na začetku povedat plata je ASUS A7S333 in ima SiS745 čipovje. Nekaj sem že navijal in mi v biosu pokaže fsb do 166 in množilnik do 14. No kaj se, da vse s tem skupaj napravit, do koliko bi bilo možno spravit athlona 1800+ (palomino)?

schurda ::

Zadnje dni sem testiral ram. ne splača se DDR 400, ampak samo 333. CAS pustiš na 2.5, pa ti gre skoraj do 200MHz. Na brzino ti vpliva 4 Bank interleave, drugo pa je bolj finta od proizvajalcev. Samo voltažo dvigni pa bo.

aja, plošča ti gre sigurno več kot do 166. Preberi si navodila!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: schurda ()

Prebral sem navodila in nič o 200 MHz samo 166MHz, enako je v biosu kjer imam tebelo FSB-ja samo do 166MHz, množilnik pa do 14. FSB več kot 166 se ne da dobiti preko nadgradnje biosa ne? Timinge bom pa pustil na privzetih (2.5), ker mam kr en x ram in še proc navit.

Na internetu sem zasledil, da lahko nastavljaš FSB po 1MHz. Nastavi jumperje na največ kar je možno, potem pa s FSB-jem gor. Žal nisem mogel downloadat manual-a za ploščo, ker je čez 4MB velik fajl, moja povezava pa tega ne prenese (a živimo v 21. ali v 19. stoletju?). Mislim, da bi moral s tvojo ploščo nekje do 200MHz. Z jumperji ti samo nastaviš default 100/133/166, potem pa po 1MHz gor. Sicer se pa res dej dol najnovejši bios. POnavadi se splača.

Po čem sklepaš, da bi moral dobiti fsb do 200, ker ga meni pokaže v biosu samo do 166 s koraki po 1MHz? Katere jumperje si mislil, eni so na plati (nastavitve: CPU 100, 133 in 166, RAM 100, 133 in 166) ampak, če nastavim frekvenco na plati je ne morem nastavljati v biosu.

Glede biosa se na flešanje še pripravljam, ker tega še nisem počel zato ne bi rad kaj zasral. Imam pa vse potrebno, razen časa.

POnavadi je tako: z jumperji nastaviš 100/133/166, potem pa greš v BIOS-u po 1 MHz gor. Glede na to, da je moja plošča KT266A, pa gre do 250MHz FSB-ja, bi sklepal, da tvoja , ki je KT333, gre dlje od default 166Mhz. POnavljam pa, da nimam priročnika od tvoje plošče in zato ne morem z gotovostjo trditi, da je vse res tako.

Mogoče ve kdo kako se obnese ASUS Update za flešanje biosa, ker je stvar mogoče pognati iz windowsov?

Ne zajebavaj se s tem, če ti je kaj do kompjuterja. Ti lepo naloži na boot disketo BIOS in awdflash potem pa flashaj iz DOS-a.

Matr si mi ti ena lenčina. Zdownloadal sem tvoj manual in notri VSE PIŠE! Tu imaš še link do navodil. Zdej pa lepo zdowloadaj BIOS, ki ga želiš naložit. Naredi BOOT disk, kopiraj BIOS gor (dolg je 262.144 bytov tako kot vsi) in poženi aflash. Pardon za prej. Uporabi AFLASH ne AWDFLASH za tvojo ploščo.

Sedaj pa pejd prebrat že enkrat navodila in NE SPRAŠUJ kar piše. In ne ga srat z nekimi programi za winse. BIOS se je vedno flashal iz DOS-a. Bodi natančen in srečno!

Ma dej ne bluzi. Ni hec v tem da biosa ne znam nadgradit, hec je v temu, da nimam časa in zanimalo me je kako se obnese tisti program, ker je bil poleg plošče na cd-ju (nekateri nimajo problemov z njim).Pač prej vprašam. Sedaj mi pa povej kaj tako PIŠE v tistem priročniku po čem sem te jaz spraševal. Navsezadnje sem spraševal le po dveh stvareh:
1...tistem programu za upgrade biosa
in
2...za FSB.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Frekvenca AMD Tbread b iz 133 na 166

Oddelek: Navijanje
372909 (2156) schurda
»

Navijanje starih procesorjev.

131023 (844) upirna
»

FSB, PCI in AGP hitrost

221553 (1197) OwcA
»

pomagajte n00bu pri navijanju xp 1.4 GH (1600+)

91117 (1048) mega_n00b:)
»

Navijanje na Gigabyte 7VAX

181299 (1063) urbybaby

Več podobnih tem