» »

Kateri 55" in večji LCD televizor?

Kateri 55" in večji LCD televizor?

Temo vidijo: vsi
««
335 / 549
»»

easyrider3 ::

Seveda sedaj je že toliko vrst različnih proizvajalcev televizorjev in potem nekaj različnih modelov zaslonov IPS,VA,MVA,FALD,QLED,OLED. Eden od drugega se razlikujejo o svojih dobrih ali slabih lasnosti ampak OLED pa nekako je vsepovsod kar najboljši zdaj,če nekateri tega ne vidijo potem so lahko zadovoljni tudi za najcenejšimi televizorji. Tisti človek,kateri ponoči res ne vidi kakšno sliko prikazuje IPS zaslon, da je sivo namesto črno potem tak človek res lahko kupi najcenejši televizor ali pa mogoče mu je vseeno in se ne obremenjuje če vidi sivo namesto črno. Vse je stvar ali je komu vseeno ali pa,če hoče tisto kar je dobro ali najboljše. V vsem tem je pa cena tudi ključnega pomena isto kakor pri avtomobilih kjer kar večina gleda samo še na to,da bi avto imel čim manjšo porabo goriva in dobro ceno na zdržljivost ne gledajo več tako kot včasih. Še slabše je to,da prodajalci sploh niso pošteni in velikokrat ko prideš gledat ti začnejo ponujat prav določene televizorje to sem videl in doživel v različnih trgovinah in marsi kateri potem podleže tem prodajalcem in kupi televizor katerega so tako hvalili.

Evo kdor tega ne opazi ali ga morda ne moti potem lahko res kupi najcenejši televizor

1

1

axi145 ::

Kako bi razvrstili spodnje TV-je po kvaliteti, spodaj so razvrščeni po ceni...best buy se mi zdi bi bil mogoče Samsung QE55Q80T med LED ali LG OLED55CX3LA. Gledalo se bo pa predvsem šport in TV programe. Pomemben je tudi dober zvok, ali je kateri od TVjev v tem kaj boljši oz. izstopa, ali je pri vseh ena žalost?

Sony KD-55XH9005 900
Samsung QE55Q80T 1000
LG OLED55BX 1100
Sony KD-55XH9505 1200
LG OLED55CX3LA 1300
Philips 55OLED805 1350
Samsung QE55Q90T 1350
Sony KD-55A8 1400

stanci50 ::

neocodexx,tvoji prijatelji imajo mogoče celo prav,da ne vidijo bistvene razlike med pus 7304 in oled-om.Tudi jaz ne vidim dosti razlike na mojem pus 7502.Če je slab posnetek ali film ,ti noben oled ne pomaga.Je pa philips dober tv,ima pa slabe tovarniške nastavitve.Ko pa ga nastaviš,je pa druga pesem.Veliko je tudi odvisno,katerega oparaterja imaš.

stanci50 je izjavil:

neocodexx,tvoji prijatelji imajo mogoče celo prav,da ne vidijo bistvene razlike med pus 7304 in oled-om.Tudi jaz ne vidim dosti razlike na mojem pus 7502.Če je slab posnetek ali film ,ti noben oled ne pomaga.Je pa philips dober tv,ima pa slabe tovarniške nastavitve.Ko pa ga nastaviš,je pa druga pesem.Veliko je tudi odvisno,katerega oparaterja imaš.

Veš kaj jaz pravim,da človek je na pol slep,če ne vidi očitne razlike med IPS in OLED televizorjem. Seveda ti slab posnetek ali film ne bo na OLED televizorju izpadel kot super vsebina bo pa sigurno zmeraj izpadlo boljše kot IPS televizor in noben LED Philips tud malo se ne more primerjat z nobenim OLED televizorjem.

neocodexx ::

Moj 7304 je bil VA in je imel zelo lepe črne za LCD, to sem že večkrat napisal :) Tudi HDR dolby vision iz dobrega vira je izgledal vrhunsko na tem tvju, in sploh nisem imel nobenih pripomb (samo žal je takih dobrih HDR virov ki izgledajo odlično na vseh tvjih dokaj malo, ampak so, in dokaže da ni vse v TVju ampak je vsaj 3/4 odvisno od posnetka).

Pa je bilo potem vredno dvojne cene za oled? Zame ja, za večino pa vsekakor mislim da ne. Čim nekdo omeni šport, malo dnevnika in kakšna serija je čisto brez veze da za to kupuješ nek drag tv.

Marsikoga tista sivina pri črnih sploh ne moti, so jo navajeni prav tako kot artefaktov in šuma. Vsaj kolikor sem zadevo predstavil in poskušal pojasniti znancem, je večinoma padlo na gluha ušesa (in še kar mislijo da sem bik da sem dal tolko za en tv, pa še manjši je od prejšnjega:)).

To je zelo individualna zadeva, v kateri znamo uživati predvsem navdušenci nad tehniko. Za marsikoga je tv kot avto. Če je tv za celo družino, koga te briga če je IPS, VA ali OLED.. Ponavadi to ni prioriteta pri družinskih financah, da se bo nabavljala neka hi-tech oprema. Za staro mamo pa je tak vseeno, najbolje da kupiš največjega in najcenejšega.

Sicer če mene nekdo vpraša, bom vedno začel s tem da zakaj pa ne bi še hišnega kina in se bi naredila kino soba z najboljšim tv itd., ampak tako pač je če vprašaš na slo-TECH forumu lahko to pričakuješ :) smo navdušenci in bomo poskusili predlagati najboljše in na(za)govarjali, da zakaj pa ne bi dal še par 100EUR več, boš videl kako bo dobro...:))

Če grem jaz vprašat za zvočnike na audiofil forume mi bojo prav tako začeli predlagati drage zadeve in se zmrdovali nad mojim poceni razmišljanjem, češ kaj si tu te prišel spraševat če nisi resen.:)

Zgodovina sprememb…

Seveda meni so tudi na vseh forumih in še drugod povedali da,če hočem dobr subwoofer potem za začetek za srednjo sobo si nabavim SVS kateri stane 660 eur drugače pa jih imaš za skoraj pol cene cenejše od priznanih znamk kot so Klipsch,Yamaha,Elac AMPAK ne dajo pa tisto piko na i da se lahko spustijo tako nizko z hertzi. Seveda tukaj spet enim to nič ne pomeni ko ne vedo kako to sploh deluje in kako se to občuti.
Pri televizorjih pa je spet nekaj podobnega in nekateri res ne opazijo kake artefakte v sliki kateri so zelo nadležni no vsaj meni so sploh,če je kar dosti temnih prizorov. Za gledanje kakih risank,poročila,šport je za penzioniste res vseeno kaj si kupijo njih tudi ne moti če prikazovanje ni tekoče itd.... nekateri pa vidijo veliko razlik sploh tisti kateri so poprej imeli te cenejše ali drugačne modele televizorjev in čisto po domače povedano nekateri hočejo imeti nekaj zares dobrega pa čeprav bodo zato odšteli enkrat toliko.

orreel ::

Kaj menite o QLED televizorjih od Samsunga in vaše izkušnje o njih kvaliteta zaslona,kontrast,barv,in zvoka..?
Vsaj na svoji strani jih zelo hvalijo,itak pa vsak proizvajalec hvali svojo robo in ne konkurence.

Cena do makx 700 evrov.OLED so zame predragi
https://www.mimovrste.com/qled-televizo...

Kolikor berem po temi vas večina odsvetuje tv z IPS,VA panelom in razne Tesle,VOX,Vivax..

andrej69 ::

orreel je izjavil:

Kaj menite o QLED televizorjih od Samsunga in vaše izkušnje o njih kvaliteta zaslona,kontrast,barv,in zvoka..?
Vsaj na svoji strani jih zelo hvalijo,itak pa vsak proizvajalec hvali svojo robo in ne konkurence.

Kolikor berem po temi vas večina odsvetuje tv z IPS,VA panelom in razne Tesle,VOX,Vivax..

Jaz ti vsekakor priporočam katerega od teh dveh modelov, v tem cenovnem rangu:)

https://www.makspro.si/avdio-in-video/t...
https://www.harveynorman.si/tv-sprejemn...
https://www.harveynorman.si/tv-sprejemn...

fpbs ::

orreel je izjavil:

Nisi napisal, če boš gledal sam, ali bo to družinski TV?
Od teh dveh ti je boljši izbor qe55q64t. Predlagam še Hisense QLED, ki pa je 100Hz FALD:

https://www.ceneje.si/Izdelek/19992001/...

orreel ::

To bo družinski TV.
Zaenkrat mi je najbolj všeč od samsunga QLED in od panasonica,škoda da ni nikjer možno videti tvjev v živo.
https://www.mimovrste.com/hdr-tv/panaso...

To je tako kot bi kupoval mačko v žaklju.

recimo Samsung QE55Q80T je kar uredu že televizor in dosti boljši kakor ta katerega ti gledaš. tukaj spodaj imaš primerjavo med tema dvema

https://www.displaydb.com/compare/samsu...
https://www.displayspecifications.com/e...

mislim da bi ta televizor katerega ti gledaš moral biti cenejši saj je to vstopni qled od samsunga in kakor pravijo da vse kar je nižje od Q80 ni nekaj super

pa tudi ne vem če ima tako dobri vidni kot kakor Q80t

Zgodovina sprememb…

fpbs ::

orreel je izjavil:

To bo družinski TV.
Zaenkrat mi je najbolj všeč od samsunga QLED in od panasonica,škoda da ni nikjer možno videti tvjev v živo.
https://www.mimovrste.com/hdr-tv/panaso...
To je tako kot bi kupoval mačko v žaklju.
Če bo to družinski TV, potem ti je boljši izbor IPS, ker omogoča širši kot gledanja.

Morientes ::

Orreel

Panasonica pred Qe6 vzami.
TVje pa lahko zaenkrat vidiš v BTC-Mimovrste trgovina. Najbolj prodajani modeli so razstavljeni.

Zgodovina sprememb…

hdx ::

axi145 je izjavil:

Kako bi razvrstili spodnje TV-je po kvaliteti, spodaj so razvrščeni po ceni...best buy se mi zdi bi bil mogoče Samsung QE55Q80T med LED ali LG OLED55CX3LA. Gledalo se bo pa predvsem šport in TV programe. Pomemben je tudi dober zvok, ali je kateri od TVjev v tem kaj boljši oz. izstopa, ali je pri vseh ena žalost?

Sony KD-55XH9005 900
Samsung QE55Q80T 1000
LG OLED55BX 1100
Sony KD-55XH9505 1200
LG OLED55CX3LA 1300
Philips 55OLED805 1350
Samsung QE55Q90T 1350
Sony KD-55A8 1400

Za šport in tv programe OLED in Q80T nista best buy, edino če imaš preveč denarja. Če že, potem Q80T, se vsaj za burn in ne rabiš sekirat

Frenky ::

Tudi OLED niso samo rožice, ima pomanjkljivosti in ni za vsakogar. Tako da kar na splošno govorit da je OLED boljši je malo tko... navijaško.

akulp ::

Živjo.

Zdaj po kakem mescu uporabe Samsunga Q80 se oglašam in lahko rečem, da je TV odličen. Črna barva je, za LED zaslon, fantastična, česar sem se v štartu najbolj bal.

Imam pa malo težav (itak vidim, da se bom kmalu navadil) s tem, da je primarno to monitor, potem pa se praviš gledati filme ... na istem source-u.

Opažam, da je recimo HDR vsebina precej pretemna. Če znižam gammo (BT.1886) na -3 se mi zdi Win desktop mode super, med tem ko je za HDR to čisto zanič. Tam mora biti za moj okus gama na 1 li 2. HDMI black level je podobn zadeva. Če dam na "High" je za desktop super, za HDR slabo.

Klasičnine (ne HDR) vsebine pa so problematične predvsem z belino. Za PC je fino imeti dober kontrast, na drugi strani pa v filmih (za test sem vzel primer posnetka z veliko snega in smučišči) tista bela kar malo seka ven.

A sem spregledal kako nastavitev, ki bi tole črnino/belino lahko kakorkoli omejila/omilila ali pač nimaš druge variante, kot prestaviti. Saj mi je jasno, zato obstajajo na TV-ju različni mode-i/source-i, da prilagodiš sliko vsakemu posebej, ampak iščem neko varianto, da mi ne bo treba stalo štelati. Ali pa se bo treba navaditi. :)
Lukcc

ziggy89 ::

ziggy89 je izjavil:

Ojla, sicer sem preletel temo ampak me zanima vaše mnenje. Torej, trenutno imam 55" medion tako da ni nekaj ekstra. Gledam nekaj okrog 1000-1200€.

Optimalno da bi bil malo večji, ker je razdalja 3,5M.

Oled je predrag zato gledam kaj v smislu QLED. Po drugi strani pa bi za to ceno dobil navaden led v 75". Kar bi mi bilo pomembno je da bi imel eARC ker bi morda v pridhosnosti želel kako atmos zadevo v dnevni. Dnevna soba je dokaj svetla tako da je tudi to pomembno.

Trennutno imam ogledan 65" Q80 in pa xh90 ampak en in drug imata pomanjkljivosti. Hisense pa nima eArc.

V glavnem večji tv ali manjši + eArc.

Vem, da je malo rambling ampak ta moment je tako tudi stanje v moji glavi :D

Evo samo kratek update. Na koncu sem se nagnil bolj k sonyu zaradi HDR in DV podpore.

Z po-novoletnimi popusti me je 65" xh95 prisel 20 eur drazje kot xh90 tako, da sem se odločil za tega, ker mi HDMI 2.1 na tem TV-ju ne igra neke vloge.

Prvi vtisi - slike je super, v primerjavi s cheap tv-ji (normalno). Android TV je primerljiv s Nvidia Shieldom ampak kanček počasnejši. Senzor za svetlost je malo preveč agresivenv malo bolj temnih sobah tako, da pri ne DV zadevah ročno nastavljam vrednosti. V svoji dokaj svetli dnevni sobi ob soncu pa ga še nisem imel možnosti preizkusiti, ker ni bilo dovolj sonca.

Največje presenečenje je bilo pa koliko večji je 65" od 55", ker sem pričakoval, da bo manjši.

Bugs: neumna lučka za google assistant, ko daš mikrofon na mute, ampak obstaja nekaj workaroundov, da jo ugasneš.

Pomankljivost: z mojim soundbarom(optični kabel), ki ga lahko bp upravljata dalinjca od Shielda in Apple Tv-ja, se pač Sonyev daljinec ne da naštimat. Nekako bi pričakoval, da v tem cenovnem rangu so malo bolj fleksibilni. In pa kot pričakovano, moj 150eur Samsung soundbar se sliši dosti bolje od vgrajenih "dolby atmos" zvočnikov.

Frenky je izjavil:

Tudi OLED niso samo rožice, ima pomanjkljivosti in ni za vsakogar. Tako da kar na splošno govorit da je OLED boljši je malo tko... navijaško.

Ajde napiši zdaj tiste pomankljivosti za OLED rad bi vedel,ko se bom odločal med FALD in OLED televizorjem. Tisto glede da se slika bi vžgala ne rabiš pisat ker v 99% tega pri meni ne bo jaz vem da ne bo.

akulp je izjavil:

Živjo.
Opažam, da je recimo HDR vsebina precej pretemna. Če znižam gammo (BT.1886) na -3 se mi zdi Win desktop mode super, med tem ko je za HDR to čisto zanič. Tam mora biti za moj okus gama na 1 li 2. HDMI black level je podobn zadeva. Če dam na "High" je za desktop super, za HDR slabo.

To je HDR. Nivo črne je absoluten. In nihče ne garantira da bo to prijetnejše za gledanje. HDR naj bi se zato gledal samo v popolnoma zatemnjeni sobi. Kljub temu imam tudi jaz gammo nastavljeno na nasvetlejše, in odvisno od filma, ponekod je še to pretemno.

Jaz imam v Windowsih za delo celo nastavljen limited dynamic range (16-235) v SDR, je lažje za oči. To je še posebej prijetno za delo na belih ozadjih, ker s tem tudi če povečaš kontrast monitorja na max, ostane najsvetlejša bela na 235.

Ko delaš s tekstom in številkami, nočeš "maks kontrasta med črno in belo", ampak naravno sliko kot da bi bral iz papirja. Tudi v resnici ni tekst na papirju absoluten 0-255; to je kot da bi poskušal brati popolnoma črn tekst v ozadju sonca. 0-255 naredi lep efekt za filme, vsekakor pa ni primeren za branje.

akulp je izjavil:

Klasičnine (ne HDR) vsebine pa so problematične predvsem z belino. Za PC je fino imeti dober kontrast, na drugi strani pa v filmih (za test sem vzel primer posnetka z veliko snega in smučišči) tista bela kar malo seka ven.

To je "prednost" FALD/QLEDov. Vsi tako hvalijo kako svetli so. Jaz na OLEDu sploh nimam tega problema :) svetli poudarki (1-25% zaslona) zelo lepo izstopajo, če pa je bela čez cel ekran pa nikoli ne bode v oči tudi če je kontrast na max (se to na oledu samodejno zmanjša oz. niti ne zmore ali ne dovoli). Kar naj bi bila "slabost" oleda je pa v praksi ravno idealno. Nihče noče da te beli prizori in smučišča oslepijo in je potrebno zmanjševati svetlost. Ne na oledu, to je prvi TV na katerem se nastavitev za kontrast/backlight sploh več ne rabim dotikati, ko se zamenja scena. Vse je ravno prav. Izjemno prijetno za gledanje v vseh pogojih, slika nikoli ne peče ker ni backlighta zato je oled po mojem mnenju kralj za vse vsebine, pač čisto drug občutek je ko gledaš TV, bolj naravno in prijetno.

akulp je izjavil:

A sem spregledal kako nastavitev, ki bi tole črnino/belino lahko kakorkoli omejila/omilila ali pač nimaš druge variante, kot prestaviti. Saj mi je jasno, zato obstajajo na TV-ju različni mode-i/source-i, da prilagodiš sliko vsakemu posebej, ampak iščem neko varianto, da mi ne bo treba stalo štelati. Ali pa se bo treba navaditi. :)

No, kot sem pravil :) to bo vedno nekoliko problem pri zaslonih z močnim backlightom. Zanimiva je tehnologija oleda, ker backlighta ni, ima pa nek "budget" za max svetlost in če je to bela čez cel ekran, se to samodejno kar precej zniža, in to na ravno pravi nivo. Na močnejše lcdje z več niti kot greš, bolj bojo žgali če nabiješ kontrast. Bo odličen HDR efekt sigurno, vsaj dokler ne bo bela čez cel ekran. :) zanimivo da to njihov tone mapping nekako ne omeji, da bi malo imitiral kako to deluje pri oledu. Bi blo fajn če bi bila kakšna nastavitev za to.

Zgodovina sprememb…

Ja to je že pri običnem IPS televizorju šok za oči ko zvečer gledaš film in potem ti vletijo reklame vmes in se ti naenkrat pojavi reklama z belim prikazom čez cel zaslon,mater takrat mi oči kar zabije nazaj sploh k imam nastavitev slike na Hladno in ne Toplo kot večina. Sploh mi ni jasno zakaj je na televizorjih možnost za nastavitev svetlosti od 0 pa do 100 ko svetlost ne uporabljaš tud od 60 navzgor.

"Brightness" na tvjih v bistvu ni svetlost ampak s tem samo nadziraš nivo črne. Recimo če je kak film pretemen in ne vidiš podrobnosti v sencah. Ta prava svetlost pa je backlight nastavitev na samsung tvjih, philips pa ju loči v "kontrast" za backlight in "video kontrast" za kontrast.

neocodexx je izjavil:

"Brightness" na tvjih v bistvu ni svetlost ampak s tem samo nadziraš nivo črne. Recimo če je kak film pretemen in ne vidiš podrobnosti v sencah. Ta prava svetlost pa je backlight nastavitev na samsung tvjih, philips pa ju loči v "kontrast" za backlight in "video kontrast" za kontrast.

A ha dobr je potem to vedeti.
Jaz imam video kontrast maksimalno na 100,kontrast pa med 70-85 odvisno kako je potem nastavljena Brightness.

To govorim za Philips PUS7354

Zgodovina sprememb…

Ja, tako sem imel tudi jaz. Video kontrast je sicer ponavadi priporočen med 80 in 90 na vseh tvjih (tudi oled in fald) da se izogneš clippingu bele barve (podrobnosti v oblakih npr.), je pa to tudi odvisno od okusa, če te to moti ali ne. "Default na 100" tehnično na nobenem tv ni pravilno, ampak skoraj vsi imamo radi živo sliko, ki jo ta nastavitev naredi.

Vsekakor poskušaj tudi rahlo znižati video kontrast, lahko probaš tudi s kakšnim kalibracijskim videjem, sploh če se gleda smučanje ipd. nima smisla da je video kontrast na 100 (razen za filme, bi jaz na lcdju pustil filmski profil z video kontrast na 100 zaradi črnih, pri oledu pa si lahko "privoščiš" tudi do 80 brez da bi poslabšal temno sliko).

Zgodovina sprememb…

Ja saj video kontrast sem imel od začetka tam nekje 90 in ni bilo neke bistvene razlike proti 100 drugače sem sprobavljal tudi kontrast in brightness višat nižat pa kaj vem nekje nekaj pridobiš drugje orenk zgubiš. Baje da tudi pri Qled ali Fald televizorjih zgubiš če hočeš nekje nekaj orenk pridobiti se ti kntra nekaj izgubi recimo kot da hočeš orenk črno barvo imeti potem detalje izgubiš ko pa greš v obratno smer da svetilnost recimo sliko hočeš bolje poživeti ti pa tisti blooming pride sploh v temnejših scenah z svetlimi prizori vmes,tudi podnapisi baje da so kar tečni ob taki nastavitvi.

neocodexx je izjavil:

akulp je izjavil:

Živjo.

To je HDR. Nivo črne je absoluten. In nihče ne garantira da bo to prijetnejše za gledanje. HDR naj bi se zato gledal samo v popolnoma zatemnjeni sobi. Kljub temu imam tudi jaz gammo nastavljeno na nasvetlejše, in odvisno od filma, ponekod je še to pretemno.

Jaz imam v Windowsih za delo celo nastavljen limited dynamic range (16-235) v SDR, je lažje za oči. To je še posebej prijetno za delo na belih ozadjih, ker s tem tudi če povečaš kontrast monitorja na max, ostane najsvetlejša bela na 235.

Ko delaš s tekstom in številkami, nočeš "maks kontrasta med črno in belo", ampak naravno sliko kot da bi bral iz papirja. Tudi v resnici ni tekst na papirju absoluten 0-255; to je kot da bi poskušal brati popolnoma črn tekst v ozadju sonca. 0-255 naredi lep efekt za filme, vsekakor pa ni primeren za branje.

akulp je izjavil:

To je "prednost" FALD/QLEDov. Vsi tako hvalijo kako svetli so. Jaz na OLEDu sploh nimam tega problema :) svetli poudarki (1-25% zaslona) zelo lepo izstopajo, če pa je bela čez cel ekran pa nikoli ne bode v oči tudi če je kontrast na max (se to na oledu samodejno zmanjša oz. niti ne zmore ali ne dovoli). Kar naj bi bila "slabost" oleda je pa v praksi ravno idealno. Nihče noče da te beli prizori in smučišča oslepijo in je potrebno zmanjševati svetlost. Ne na oledu, to je prvi TV na katerem se nastavitev za kontrast/backlight sploh več ne rabim dotikati, ko se zamenja scena. Vse je ravno prav. Izjemno prijetno za gledanje v vseh pogojih, slika nikoli ne peče ker ni backlighta zato je oled po mojem mnenju kralj za vse vsebine, pač čisto drug občutek je ko gledaš TV, bolj naravno in prijetno.

akulp je izjavil:

No, kot sem pravil :) to bo vedno nekoliko problem pri zaslonih z močnim backlightom. Zanimiva je tehnologija oleda, ker backlighta ni, ima pa nek "budget" za max svetlost in če je to bela čez cel ekran, se to samodejno kar precej zniža, in to na ravno pravi nivo. Na močnejše lcdje z več niti kot greš, bolj bojo žgali če nabiješ kontrast. Bo odličen HDR efekt sigurno, vsaj dokler ne bo bela čez cel ekran. :) zanimivo da to njihov tone mapping nekako ne omeji, da bi malo imitiral kako to deluje pri oledu. Bi blo fajn če bi bila kakšna nastavitev za to.

Aha, o tem govoriš?

https://ibb.co/rZzpHvY

"Pixel Format Studio" ima v oklepaju napisano (Limited range), PC standard pa Full RGB.

Na tole sem čisto pozabil ja, ker sem hotel pogooglat, kaj je sploh razlika, glede na to, da je oboje 444.

--------

""Brightness" na tvjih v bistvu ni svetlost ampak s tem samo nadziraš nivo črne. Recimo če je kak film pretemen in ne vidiš podrobnosti v sencah. Ta prava svetlost pa je backlight nastavitev na samsung tvjih, philips pa ju loči v "kontrast" za backlight in "video kontrast" za kontrast. "

Ja tole glede brightness sem tudi sam opazil, da ni svetloba kot taka. Torej s tem bi v bistvu lahko izboljšal nivo črnine v HDR, ne samo z gamma nastavitvijo?

Potem pa sem videl, da svetlost zelo korigira še "HDMI black level" in "Picture mode".

Sem pa našel tudi tole:

The Q80T will usually detect when it's connected to a PC, and will automatically enter PC mode, to ensure proper chroma 4:4:4 support. You can also manually enable PC mode by changing the input icon to 'PC.' In PC mode, some settings are disabled, including many picture settings, and there are only two Picture Modes: 'Standard,' and 'Dynamic.'

Se pravi, nikakor pa očitno ne moreš narediti obratno. Da bi, ko imaš priklopljen PC, dal v "movie mode" in dobil nazaj več nastavitev ...
Lukcc

LunKi ::

Kako na sammyju izklopiš hdr?

Tako da ne gledaš HDR.

Če je to Netflix potem je edini način preklopit iz UHD naročnine na cenejšo HD ki nima HDR opcije (kolikor vem) in lepo špila v SDR.

Alternativno se da Android aplikacije kot so Netflix, Prime Video ipd. pretentati z zunanjim boxom kot je Shield, ki omogoča ročno izbiro resolucije in barvne globine; zakleneš na 4K SDR in aplikacija misli, da ti TV ne podpira HDR in dobiš 1080p SDR stream (ki pa je na žalost okleščen bitov, se opazi razlika v kvaliteti).

Isto pri torrentih, se namesto 4K gleda 1080p ki so vsi v SDR. Dober 1080p bluray encode + Shield AI upscale jaz dejansko več ne opazim razlike med 4K in 1080p filmom kar se ostrine tiče, je meni slika 1:1 in sem veliko primerjal.

Evo še ena zanimivost ki sem jo opazil; pri 1080p AI upscale (če povečaš intenzivnost) je celo prikazano še malo več podrobnosti (gube na obrazu) kot na 4K, nisem mogel verjeti - upscaler in sharpness filter na TVju se s tem sploh ne more primerjati. Pri 4K HDR je razlika samo še v dinamičnem razponu in barvah, sam še vedno izberem HDR opcijo za večino filmov saj na oledu še kar dobro do izraza pridejo (barve in svetloba sta nekoliko bolj naravna).

webmaher ::

LunKi je izjavil:

Lahko razložiš zakaj si kupil HDR če ne boš gledal HDR..hvala :)

Če imaš PC mode oz kako od konzol ali kaj takega, itak lahko HDR izklopiš tako, da na HDMI vhodu, kamorš imaš vezan PC izklopiš "Input signal plus". Potem ti HDR po mojem ne gre več "skozi".

Aja, @neocodexx domam imam 1080 torrent, ki je dejansko HDR. Jaz sem mislil, da je HDR samo za 4k ... Lahko da sicer ni pravi HDR, ampak recimo PowerDVD ga zazna kot HDR in tudi vklop HDR movie mode-a v Win ti prinese prave barve ... Itak takoj vidiš HDR vsebino, ker je brez vklopljene HDR funkcije povsem "sprana".

Tole je film:
Tenet.2020.IMAX.MULTi.1080p.BluRay.x265.10bit.HDR.AC3.5.1+DTS-HD.MA-5.1
Lukcc

webmaher je izjavil:

LunKi je izjavil:

Lahko razložiš zakaj si kupil HDR če ne boš gledal HDR..hvala :)

Zato ker kot sem že večkrat napisal, si danes "prisiljen" v HDR če hočeš gledati 4K, pride marsikje to že v paketu. Tako na Netflixu kot tudi torrentih.

In če HDR izgleda slabše od SDR, večinoma ni kriv TV ampak produkcija.

akulp je izjavil:

Če imaš PC mode oz kako od konzol ali kaj takega, itak lahko HDR izklopiš tako, da na HDMI vhodu, kamorš imaš vezan PC izklopiš "Input signal plus". Potem ti HDR po mojem ne gre več "skozi".

Aja, @neocodexx domam imam 1080 torrent, ki je dejansko HDR. Jaz sem mislil, da je HDR samo za 4k ... Lahko da sicer ni pravi HDR, ampak recimo PowerDVD ga zazna kot HDR in tudi vklop HDR movie mode-a v Win ti prinese prave barve ... Itak takoj vidiš HDR vsebino, ker je brez vklopljene HDR funkcije povsem "sprana".

Tole je film:
Tenet.2020.IMAX.MULTi.1080p.BluRay.x265.10bit.HDR.AC3.5.1+DTS-HD.MA-5.1

Je popolnoma možno narediti HDR downscale na 1080p, ali pa 4K konverzijo iz HDR na SDR, le da to ni stalna praksa v sceni, čisto odvisno če se bo kdo odločil to ročno naredit in naložit, ali pa če je bil kak request, ker kvaliteten x265 encode za en film lahko traja tudi po več dni da se zakodira, in preprosto nima smisla da bi se s tem sam zajebaval.

webmaher ::

Jap imaš prav...to sem že večX opazil na mojem Sonyu XE9005 da 1080 zgleda bolje kot 4k HDR...
Tudi slika ameriških športnih kanalov 1280p 60fp/s in variabilna bitna do 7,5Mb/s izgleda bolje kot recimo
Telemachovi zmazki na SK 1-4, 1080i 25fp/s in bitna 8,2Mb/s...

webmaher je izjavil:

Jap imaš prav...to sem že večX opazil na mojem Sonyu XE9005 da 1080 zgleda bolje kot 4k HDR...
Tudi slika ameriških športnih kanalov 1280p 60fp/s in variabilna bitna do 7,5Mb/s izgleda bolje kot recimo

Jap, ampak jaz sem primerjal prav bluray encode visokih kvalitet (20-30 mbit) bitrata čez glavo dovolj, le da je Shield nekako res uspel s tistim AI iz slike dobit še nekoliko več podrobnosti, kot jih je prikazal 4K encode. Puristom to sicer ne bi bilo všeč (taki naj pač gledajo svoje 4K masterje v pretemnem "creators intent" HDR), ampak meni je pa zanimivo/ok. Jebeš creators intent, to so sami izgovori. Nastavi si sliko kak tebi paše.

Zgodovina sprememb…

webmaher je izjavil:

Oz katerikoli zmazki športnih "HD" programov. Sploh ne veš ali je HD ali ne včasih.

Daleč najbolje je izgledal Eurosport preko Multicasta na PCju, ko je obstajal IP za nekompresirano verzijo. Je bilo pa, če se ne motim, krepko čez 20 Mbit prenosa.

Btw, veliko sem bral u tem upscalingu kanalov in tem, kako to Samsung tna lepo poštimat. A ima kako posebno nastavitev za to in je jaz spet ne vidim v "PC" mode-u ali to dela ot of the box ko procesira sliko?
Lukcc

En drug uporabnik je že napisal, da tebi grafična že sama dela upscaling če tega ne izklopiš v nastavitah, poglej kakšno stran nazaj. In če po kablu HDMI pride signal 4K že od računalnika, se potem, kolikor jaz vem, tega TV ne dotakne. Če gledaš filme preko PCja, je res treba vedeti kaj delaš da vse optimalno nastaviš (boxi so zato dosti bolj simple rešitev).

Sam upscaling tu ne pomaga prav veliko. Bolj je pomembno procesiranje slike na tvju, ker boš verjetno imel več macro blockinga, šuma in bandinga kot težave zaradi ločljivosti. Kateri TV pa ima najboljše procesiranje slike je pa tu zdaj zlato vprašanje, in že veš v naprej da ti bo andrej povedal, da ima Philips s P5 procesorjem to najboljše:) ampak ni res, vsaj ne za njihove LCDje - imajo ogromno macro blockinga. Dober kontrast, lepe barve, ampak image processing sigurno ne. Ne vem, kako se obnesejo v primerjavi s konkurenco v svojem cenovnem razredu, ampak s temi procesorji ki so bili na PUS7304 se res ni za pohvaliti. Očitno si samo njihovi OLEDi zaslužijo ta boljši procesor, kjer pa je res čisto kot solza.

Zgodovina sprememb…

No saj ravno zato sem vprašal, ker ja, Grafika ima upscaling ... Ampak ta se več ali manj pozna pri < 1080.

Sem pa zdajle ugotovil, da lahko spreminjam source iz PC-ja na Cable Box/Game Console/BLu ray player ... Na hitro sem poskusil na HDR filmu in moram reči, da out of the box ne vidim nobene resne razlike med sliko ki sem si jo zdaj nastavil za PC source vs. sliko ki jo da ena izmed ostalih opcij.

Je pa res, da imajo ostale opcije več odklenjenih nastavitev za sliko ...
Lukcc

Še primer kako to izgledata macro blocking in chroma overshoot na povprečnem tvju (in noben upscale niti 1000mb/s bitrate ne pomaga)

Tako nekako je bilo normalno tudi na mojem PUS7304.

To so sicer slike iz LGjevih OLEDov serije C8 (zato se je tudi priporočal C9 ki ima boljši procesor!), ampak če preberemo poročanja uporabnikov na avforums, ni vse tako črno-belo: očitno je tu tudi nekaj loterije kakšen panel dobiš. Ta tip ga je celo reklamiral, in dobil zamenjavo. Rezultat prej in potem:

Tako lepo sliko imam zdaj tudi na Philips OLED805, 7304 pa ne vem ali je bil slab panel ali je to normalno, da je imel toliko overshoota in blockinga. Tak da bodite pozorni, sploh na oledu.

Zgodovina sprememb…

neocodexx daj še meni neki izvor videa da jaz probam to na svojem Philipsu kako izgleda

easyrider3 je izjavil:

neocodexx daj še meni neki izvor videa da jaz probam to na svojem Philipsu kako izgleda

Game of Thrones S08E03 The Long Night, praktično cela epizoda bi lahko bila test disk :)

Samo poišči bluray encode v HDR/DV, ne iz webstreama.

Nisem mogel verjeti kakšna razlika, kako lepo čisto zdaj izgleda na oledu. Prej je bilo vse polno "smeti" po domače povedano.

Bom potegnil kr torrent dol a veš kje je točno ta

MrStein ::

Kaj ko bi se piraterijo zmenili na zasebno, ha? (ker bo tule itak zbrisano)

neocodexx je izjavil:

Jap, ampak jaz sem primerjal prav bluray encode visokih kvalitet (20-30 mbit) bitrata čez glavo dovolj, le da je Shield nekako res uspel s tistim AI iz slike dobit še nekoliko več podrobnosti, kot jih je prikazal 4K encode. Puristom to sicer ne bi bilo všeč (taki naj pač gledajo svoje 4K masterje v pretemnem "creators intent" HDR), ampak meni je pa zanimivo/ok. Jebeš creators intent, to so sami izgovori. Nastavi si sliko kak tebi paše.

Heh, to je/bo podobno kot HDR zvok. Na koncu gredo v zadevni nazaj na SDR kompresirati.

Ker noben noče hoditi uho tiščati na zvočnik, ko v filmu šepetajo, in da se trese stavba, ko v filmu kaki top ustreli. Pri sliki je podobno.
Za v kino je to OK, doma pa redkokdaj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

MrStein je izjavil:

Heh, to je/bo podobno kot HDR zvok. Na koncu gredo v zadevni nazaj na SDR kompresirati.

Ker noben noče hoditi uho tiščati na zvočnik, ko v filmu šepetajo, in da se trese stavba, ko v filmu kaki top ustreli. Pri sliki je podobno.
Za v kino je to OK, doma pa redkokdaj.

Ja, dinamični razpon v zvoku je dokaj podoben temu. Se pa to preprosto reši na receiverjih (in tudi mislim da na večini tvjev) z "night mode" ali kakšen dialog normalizer, ki preprosto zmanjša razpon in je potem vse nekako na istem nivoju.

A bo ta v redu
Game of Thrones S08E03 - The Long Night [1080p x265 HEVC 10bit AMZN WEB-DL AAC 5 1] ((velikost 2,56 Gb))

ali morda ta Game.of.Thrones.S08E03.1080p.AMZN.WEB-DL.DDP5.1.H.264-GoT.mkv ((velikost 4,32 Gb))

Game.of.Thrones.S08E03.The.Long.Night.1080p.AMZN.WEB-DL.10bit.HEVC.6CH-MkvCage.ws ((velikost 1,6 Gb))
Media info: https://pastehere.xyz/oCft3tEP/

Argica ::

Game of Thrones S08 2160p Remux HEVC DoVi TrueHD 7.1-DON
Game of Thrones S08 2160p Remux HEVC TrueHD 7.1-GOT8UHD
Game of Thrones S08 2160p UHD Blu-ray HEVC TrueHD 7.1-MIXED

Argica je izjavil:

Game of Thrones S08 2160p Remux HEVC DoVi TrueHD 7.1-DON
Game of Thrones S08 2160p Remux HEVC TrueHD 7.1-GOT8UHD
Game of Thrones S08 2160p UHD Blu-ray HEVC TrueHD 7.1-MIXED

Daj mi naslov da to dol dobim

easyrider3 je izjavil:

A bo ta v redu
Game of Thrones S08E03 - The Long Night [1080p x265 HEVC 10bit AMZN WEB-DL AAC 5 1] ((velikost 2,56 Gb))

ali morda ta Game.of.Thrones.S08E03.1080p.AMZN.WEB-DL.DDP5.1.H.264-GoT.mkv ((velikost 4,32 Gb))

Game.of.Thrones.S08E03.The.Long.Night.1080p.AMZN.WEB-DL.10bit.HEVC.6CH-MkvCage.ws ((velikost 1,6 Gb))
Media info: https://pastehere.xyz/oCft3tEP/

Ne, to ti piše da je 1080p amazon webrip. To je točno tista verzija nad katero so se vsi pritoževali da se nič ne vidi. Moj posnetek je 32gb v HEVCju. Nekaj takega probaj najt, več pa ne morem pomagat.

e-marko ::

Game.of.Thrones.S08.2160p.BluRay.HEVC.TrueHD.7.1.Atmos-MIXED (259.93 GB)
Game.of.Thrones.S08.2160p.BluRay.REMUX.HEVC.DTS-HD.MA.TrueHD.7.1.Atmos-FGT (225.85 GB)

Tule ven vzameš 3. del in bi moralo biti ok.

Lp
...somebody, somewhere...

ex kvizko ::

Pozdrav v novem letu.Hvala vsem ki pošteno pomagate pri odločitvi za nakup TV-ja. Sonija imamo že 15let trenutni je KD49XF8505 l.2018.Cena je bila 1.060€. Tv bi dala na steno oz. kakor vi predlagate.Soba ima zavese, razdalja 3m. Otroka bosta zaplenila starega tako da sedaj želim 65-ko. Vidni kot nepomemben, če bo potrebno se pa bova z ženo stiskala.Gleda se Netflix, šport, 4k HDR filmi, imam ojačevalec Yamaha 6+1 zvočnikov 5 Mission. Glede na ogledane 55'' in 65 je razlika +300€.Prvotno sem vse prebral in se odločil za toliko hvaljeni 55XH9505 1.150€.Sedaj sem pa v dvomih ker je ta stari 8505
res zelo dober in ne bi želel kupiti slabšega glede kvalitete slike, android, priključki ki so danes potrebni, in kaj predlagate 55XH9505 ali pa kupiti večji 65''?
65XH9077 1.149€ ah sedaj videl da je ta SREBRN:'( isti je kot 9096
65XF9005 1.199€
65XH9096 1.199€ ČRN ta je pripravljen za PS5 ne rabimo
Gledalo se bo na optika Telekom. Formulo očitno ne bom gledal (Sport klub) ni v shemi!!
https://www.sony.si/electronics/tv/t/an...
https://www.sony.si/electronics/televiz...
https://www.zkelectronics.com/comparetv...

Ma kupita potem Sonyev OLED bo še najboljše. Sploh če si že investiral v to še z zvočniki itd. Saj 95ka je odličen tv (tudi bratu sem ga predlagal sam on ni glih za filme, pa bolj podnevi gledajo) ampak oled je oled. Ne boste razočarani.

sasoe ::

ex kvizko je izjavil:

Pozdrav v novem letu.Hvala vsem ki pošteno pomagate pri odločitvi za nakup TV-ja. Sonija imamo že 15let trenutni je KD49XF8505 l.2018.Cena je bila 1.060EUR. Tv bi dala na steno oz. kakor vi predlagate.Soba ima zavese, razdalja 3m. Otroka bosta zaplenila starega tako da sedaj želim 65-ko. Vidni kot nepomemben, če bo potrebno se pa bova z ženo stiskala.Gleda se Netflix, šport, 4k HDR filmi, imam ojačevalec Yamaha 6+1 zvočnikov 5 Mission. Glede na ogledane 55'' in 65 je razlika +300EUR.Prvotno sem vse prebral in se odločil za toliko hvaljeni 55XH9505 1.150EUR.Sedaj sem pa v dvomih ker je ta stari 8505
res zelo dober in ne bi želel kupiti slabšega glede kvalitete slike, android, priključki ki so danes potrebni, in kaj predlagate 55XH9505 ali pa kupiti večji 65''?
65XH9077 1.149EUR ah sedaj videl da je ta SREBRN:'( isti je kot 9096
65XF9005 1.199EUR
65XH9096 1.199EUR ČRN ta je pripravljen za PS5 ne rabimo

Klikor je meni znano?, velja:
XH model 2020, XG 2019, XF 2018
XH9005 je črn, a ima tačke samo na robovih
XH9077 je srebrn, a ima tačke lahko tudi v sredini
XH9096 je temno siv, in ima lahko tudi tačke v sredini
vsi XH imajo srebrno obrobo zraven ali kako bi to poimenoval. V glavnem dodatno vgrajeno tanko okrasno alu? linijo ... da TV zgleda bolj poš, moderen. Meni gre na živce :(
CoolerMaster_RC-590: asus_P7P55D-E, i5_760_2.80GH+ninja3, LC6650GP3_SGv2.3,
2x2GB_RAM, GeForce GTX 1050, SSD_Samsung_830_128GB, WD-green-2TB, Win7 ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sasoe ()
««
335 / 549
»»