Forum » Strojna oprema » Intel Core 8th-gen: Coffee Lake
Intel Core 8th-gen: Coffee Lake
Temo vidijo: vsi
D3m ::
- Solder Thermal Interface Material (STIM)
To je očitno zdej feature
A je kaj drugačno od Ryzen?
|HP EliteBook|R5 6650U|
TOP ::
Sam po takem bo I5 9600K koštal čez 300e blizu 330e sam to je pa res preveč,pa tale Intel je blesav stemi cenami.A performansko napram I5 8600K je pa kolk manj kot 10%.In navijal boš s kakim hladilnikom že z 8 generacjo so bili tempi ubijalski,ko si mal poskušal navit.Tako da naj kar napišejo,da pri navijanju je zaželeno imeti vodno hlajenje.
Seveda je cena.
- Solder Thermal Interface Material (STIM)
To je očitno zdej feature
A je kaj drugačno od Ryzen?
Seveda je cena.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TOP ()
dolenc ::
Nisem še nikjer (razen na sloteku) videl napisano to kot feature. Res pa da tolk spet ne spremlam, občasni klik sem pa tja :)
Bwaze6 ::
Prices for Intel's 9th Generation CPUs Surface Online
Core i9-9900K se pri evropskih spletnih prodajalnah ceni na 430 - 460 EUR brez DDV, torej okrog 520 - 550 EUR.
Cena i7 - 8700K:
Cene i7 8700K počasi, a vztrajno rastejo že od aprila, kljub konkurenci AMD - tako da se ne bi čudil, če bi Intel izvedel "turinga" in za 33% več jeder računal 66% več... Tudi matične plošče se ne cenijo, kot je bilo to običajno v navadi - ASUS ROG Strix Z370-E npr. je bila pred letom na voljo za 220 EUR, vmes en del časa za 190, zdaj pa je spet lepo nazaj na 220. Z390, ki bo verjetno dokaj nujna za 8-core boost na 4.7GHz, bo lahko računala krepak premium čez to... Očitno so vsi jemali učne ure pri proizvajalcih spomina - ta se je sicer od decembrskega maksimuma kaj hitro spustil za 10%, nato pa v naslednje pol leta le za nadaljnjih 15%. Kar seveda še vedno pomeni, da smo pri skoraj dvakratniku cene iz sredine 2016.
Core i9-9900K se pri evropskih spletnih prodajalnah ceni na 430 - 460 EUR brez DDV, torej okrog 520 - 550 EUR.
Cena i7 - 8700K:
Cene i7 8700K počasi, a vztrajno rastejo že od aprila, kljub konkurenci AMD - tako da se ne bi čudil, če bi Intel izvedel "turinga" in za 33% več jeder računal 66% več... Tudi matične plošče se ne cenijo, kot je bilo to običajno v navadi - ASUS ROG Strix Z370-E npr. je bila pred letom na voljo za 220 EUR, vmes en del časa za 190, zdaj pa je spet lepo nazaj na 220. Z390, ki bo verjetno dokaj nujna za 8-core boost na 4.7GHz, bo lahko računala krepak premium čez to... Očitno so vsi jemali učne ure pri proizvajalcih spomina - ta se je sicer od decembrskega maksimuma kaj hitro spustil za 10%, nato pa v naslednje pol leta le za nadaljnjih 15%. Kar seveda še vedno pomeni, da smo pri skoraj dvakratniku cene iz sredine 2016.
tikitoki ::
Prices for Intel's 9th Generation CPUs Surface Online
Cena i7 - 8700K:
Da vrednost evra pada verjetno nima nobene povezave...
Bwaze6 ::
gendale2018 ::
>Da vrednost evra pada verjetno nima nobene povezave...
zanimivo da tudi ko je bil 1 eur 1,5 usd (ali še več) niso cene nikoli bile 200 eur, 300 usd (za 1,5 tečaj)
drugač pa za ceno teh covfefejev dobiš že 12c/24t threadripperja oziroma tudi skoraj 16c/32t, kaj ti bo pol ta pečka
zanimivo da tudi ko je bil 1 eur 1,5 usd (ali še več) niso cene nikoli bile 200 eur, 300 usd (za 1,5 tečaj)
drugač pa za ceno teh covfefejev dobiš že 12c/24t threadripperja oziroma tudi skoraj 16c/32t, kaj ti bo pol ta pečka
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gendale2018 ()
D3m ::
The Performance Cost Of Spectre / Meltdown / Foreshadow Mitigations On Linux 4.19
https://www.phoronix.com/scan.php?page=...
https://www.phoronix.com/scan.php?page=...
|HP EliteBook|R5 6650U|
FireSnake ::
In to po eni posodobitvi.
Zdaj bi bilo pa treba vzet jedro preden se je vse to začelo in primerjati s posodobljenim.
Epyc je zmaga.
Kupite AMD delnice dokler so še 25USD :)
Zdaj bi bilo pa treba vzet jedro preden se je vse to začelo in primerjati s posodobljenim.
Epyc je zmaga.
Kupite AMD delnice dokler so še 25USD :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
youPlonker ::
Koliko se razlikujejo po porabi i5-8400, i5-8600, Ryzen 2600 in i7-8700 ob igranju iger? Vsi imajo sicer 65W TDPja, ampak to ne pove veliko o dejanski W porabi...
Predator X ::
youPlonker je izjavil:
Koliko se razlikujejo po porabi i5-8400, i5-8600, Ryzen 2600 in i7-8700 ob igranju iger? Vsi imajo sicer 65W TDPja, ampak to ne pove veliko o dejanski W porabi...
R5 2600 bo kuril najmanj. i7 8700 bo kuril več kot i7 8700K ob uporabi prave plate.
https://img.purch.com/image006-png/w/71...
Sicer to ni vewlka razlika ger govorimo samo o ~25W problem je TIM pri Intelu.
Če se bo navijal na max je vseeno, poraba je čist odvisna od posameznega kosa silicija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Predator X ()
menda če kupiš 8700k boš navijal
klinker ::
Nekdo tu je omenjal da bo 9700k pocasnejsi v multithread od 8700k
https://www.techradar.com/news/the-rumo...
https://www.techradar.com/news/the-rumo...
Sej je vsej jasn.
Tisti benchi, ki dobr izbrabijo threade bo prbližn takle scenarij:
i7 8700K 4,7GHz ~ i7 9700k 4,7GHz
v CBju kje so izkoristki SMTja tud nad 33% bo celo i7 8700K še hitrejši.
Tisti benchi, ki dobr izbrabijo threade bo prbližn takle scenarij:
i7 8700K 4,7GHz ~ i7 9700k 4,7GHz
v CBju kje so izkoristki SMTja tud nad 33% bo celo i7 8700K še hitrejši.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Predator X ()
sej od peščenega mosta naprej grejo vsi približno enako, do covfefeja je blo enako jeder/niti, ipc pa tud ni šel ne vem kolk gor.. se vidi da ni blo pametne konkurence
pridejo ryzeni in da intel takoj več jeder/niti za isto ceno
zato je dobro če je konkurenca
pridejo ryzeni in da intel takoj več jeder/niti za isto ceno
zato je dobro če je konkurenca
ta bo boleča za intel
Mogoče nadgradim če bo IPC nekje 15-20% pa če kakšen clock bump iz 3,8GHz na 4,9GHz bi bil super.
kaj imaš zdaj?
jst bi takoj nadgradil na 2700x oziroma 1920x, če ne bi ble take nategunske cene rama.. imam pa i5 4460 z 32 gb
jst bi takoj nadgradil na 2700x oziroma 1920x, če ne bi ble take nategunske cene rama.. imam pa i5 4460 z 32 gb
gendale2018 je izjavil:
kaj imaš zdaj?
¸
R7 1700 3,8GHz @3200MHz DDR4 CL15
marjan_h ::
Prvič se srečujem s procesorjem, ki ima turbo boost.
Gledam s programom cpu-z, kjer vidim da mi frekvenca skače, npr. sekundo je 800 Mhz nato za sekundo skoči na 2800 Mhz in nato za sekundo na 3800 Mhz in spet navzdol. V glavnem zanima me če je to normalno, da tako hitro spreminja množilnik? Ker fsb frekvenca ostaja enaka ves čas.
Gledam s programom cpu-z, kjer vidim da mi frekvenca skače, npr. sekundo je 800 Mhz nato za sekundo skoči na 2800 Mhz in nato za sekundo na 3800 Mhz in spet navzdol. V glavnem zanima me če je to normalno, da tako hitro spreminja množilnik? Ker fsb frekvenca ostaja enaka ves čas.
Ok, vendar ali procesor ne odpove tako prej? Npr. kot stikalo za luč, če bi hitro preklapljal med on/off, bi žarnica hitreje pregorela, stikalo bi prej odpovedalo ipd.
Verjetno procesor izvaja nekaj v ozadju, ker nobenega programa nisem pognal razen cpu-z.
Verjetno procesor izvaja nekaj v ozadju, ker nobenega programa nisem pognal razen cpu-z.
Nič ne odpove, procesorji so že leta narejeni s tem v mislih.
hojnikb ::
narobe logiko mas; procesor v vsakem primeru dela "on/off", samo v primeru 800mhz naredi to 800.000.000x v sekundi, v primeru 3800mhz pa 3800000000x :)
v resnici je najvecji ubijalec procesorjov napetost in tmparatura.
v resnici je najvecji ubijalec procesorjov napetost in tmparatura.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Wrop ::
Ok, vendar ali procesor ne odpove tako prej? Npr. kot stikalo za luč, če bi hitro preklapljal med on/off, bi žarnica hitreje pregorela, stikalo bi prej odpovedalo ipd.
Tako je. Dva enaka procesorja, kateri eden dela z višjo frekvenco bo v povprečju prej odpovedal. Enako je pri stikalu za luč, enako se zgodi motorju, ki dela s 6000 obr/min, napram tistemu, ki dela z 2000 obr/min. Procesor ni zgrajen iz imaginarne snovi in je pravtako podvržen staranju, kot vsaka druga elektronska naprava.
Res je, da ima frekvenca bolj majhen vpliv na življensko dobo, če vse ostale parametre, kot sta npr. temperatura in napetost vzameš kot konstante. Čez palec je ocena, da 10 stopninj C višja temperatura skrajša življensko dobo za 2x. Procesorju lahko z dobrim hlajenjem in s speceficirano napetostjo podaljaš življensko dobo tudi za eno magnitudo. Frekvenca in preklopi med različnimi frekvencami naj te ne skrbijo.
TOP ::
Tako je. Dva enaka procesorja, kateri eden dela z višjo frekvenco bo v povprečju prej odpovedal. Enako je pri stikalu za luč, enako se zgodi motorju, ki dela s 6000 obr/min, napram tistemu, ki dela z 2000 obr/min. Procesor ni zgrajen iz imaginarne snovi in je pravtako podvržen staranju, kot vsaka druga elektronska naprava.
Res je, da ima frekvenca bolj majhen vpliv na življensko dobo, če vse ostale parametre, kot sta npr. temperatura in napetost vzameš kot konstante. Čez palec je ocena, da 10 stopninj C višja temperatura skrajša življensko dobo za 2x. Procesorju lahko z dobrim hlajenjem in s speceficirano napetostjo podaljaš življensko dobo tudi za eno magnitudo. Frekvenca in preklopi med različnimi frekvencami naj te ne skrbijo.
Da ne boste odkrili toplo vodo,stem crkevanjem procov.Prej bo matična odletela ali ram kot pa proc.
preden ti crkne ti bo itak že zastaral in ne bo za nikamor več
TOP se strinjam. Se nikoli mi ni sel CPU. Maticne plosce, HDDji, GPUji, PSUji,... vse ostalo, se nikoli pa CPU. Kar pa ne pomeni, da ni vredno npr. ocistici racunalnika. Meni se je temperatura na GPUju znizala za dobrih 10 stopinj, pa sploh ni bil zelo zaprasen.
Dobro, če je res da je temperatura ubijalec cpu in gpu, koliko je potem normalna temperatura?
Sprašujem za i5 8400 in gtx 1050 ti.
Sprašujem za i5 8400 in gtx 1050 ti.
gddr85 ::
za gpu je tam do ene 80 še vse ok na load, za cpu pa tam ene 70, zdrži pa oboje najbrž komot do 100c, niso pa to seveda priporočene temperature
fireX88 ::
kolk pa cene rastejo proc. 8700k.. Ko sem začel spremljat sceno za nov pc je bil okoli 350€ (cca 2 meseca nazaj), sedaj je v nekaterih trgovinah že preko 450€... kam gredo cene? cena gpu-ja pada, procesorja pa raste
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!
za gpu je tam do ene 80 še vse ok na load, za cpu pa tam ene 70, zdrži pa oboje najbrž komot do 100c, niso pa to seveda priporočene temperature
Tudi za 8. generacijo procesorjev? Ker seveda porabijo manj, bi morali doseči tudi manjšo temperaturo.
Pozabi da porabijo manj in se manj grejejo. TDP ni realno merilo dejanske porabe, na Turbo gredo vsi i5/i7 nad 100W, pa tudi grejejo se konkretno, ker bebast Intel spara pri spoju IHSja z jedrom.
kolk pa cene rastejo proc. 8700k.. Ko sem začel spremljat sceno za nov pc je bil okoli 350€ (cca 2 meseca nazaj), sedaj je v nekaterih trgovinah že preko 450€... kam gredo cene? cena gpu-ja pada, procesorja pa raste
INTEL ima tezave s proizvodnjo. Verjetno se bo ta trend nadaljeval dokler ne razresijo tezav.
Se dobro, da imamo AMD:)
A nimajo tezav samo z 10nm?
Jup, Ryzen je top p/p/w, ceprav novi Intelovi 9xxx obljubljajo dosti, ce te cena ne moti.
Jup, Ryzen je top p/p/w, ceprav novi Intelovi 9xxx obljubljajo dosti, ce te cena ne moti.
Cene 9xxx so ze na threadripper ravni in je amd spet v prednosti pod pogojem da ne rabiš najvišji možni single thread performance.
A nimajo tezav samo z 10nm?
kaj mislis, da se zgodi, ce pricakujes, da bos izdeloval procesorje na 10 nm in se ti racuni ne izidejo? Pomankanje proizvodnjih kapacitet za 14 nm, ker nisi pricakoval, da jih bos potreboval. TO nej bi bil razlog za pomankanje, ki verjetno ne bo minilo cez noc.
On the bright side, SAMSUNG bo zmanjsal kapacitete za proizvodnjo RAMa, da ne bo prepoceni. Jst sm pa mislil, da bo naslednje leto primerno za nadgradnjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Tudi za 8. generacijo procesorjev? Ker seveda porabijo manj, bi morali doseči tudi manjšo temperaturo.
Pozabi da porabijo manj in se manj grejejo. TDP ni realno merilo dejanske porabe, na Turbo gredo vsi i5/i7 nad 100W, pa tudi grejejo se konkretno, ker bebast Intel spara pri spoju IHSja z jedrom.
Ne more iti preko 100 W če je nazivna moč 65 W. To bi pomenilo uničenje procesorja.
Ne more iti preko 100 W če je nazivna moč 65 W. To bi pomenilo uničenje procesorja.
https://old.reddit.com/r/intel/comments...
gddr85 ::
če laufaš kak avx heavy bench zna it tud čez, seveda s plato, ki boosta vse na max
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gddr85 ()
Predator X je izjavil:
PHAHAHAHAHAHHAHA #komentarleta
Če so kratkotrajne obremenitve je v redu. Dolgotrajno preobremenjuj ti motor pa boš videl koliko časa ti bo deloval.
dxx ::
kozle streljaš. CPU ni motor.Predator X je izjavil:
PHAHAHAHAHAHHAHA #komentarleta
Če so kratkotrajne obremenitve je v redu. Dolgotrajno preobremenjuj ti motor pa boš videl koliko časa ti bo deloval.
Inventorista ::
Jaz imam na laptopu i5 8250u in me zanima, če je normalno, da ko je idle oz. se brska po spletu, dela na 3,4 GHz, ko pa zaženem kakšno igro, testiral FIFO19 in je na moje presenečenje delala spodobno, ampak ko preverim v Afterburnerju frekvenco procesorja, je ta bila na 1,6 GHz, takoj, ko sem nazaj na namizju pa spet na 3,4 Ghz. Je to normalno obnašanje procesorja? Hvala
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup CPUja 2019 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 18129 (13767) | Predator X |
» | i7-9700k ali i9-9900k ? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7941 (6319) | TheKingZiga |
» | AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 37222 (30809) | Predator X |