» »

Freelance, sp, in davkarija

Freelance, sp, in davkarija

1
2
3

jype ::

matic492 je izjavil:

Normiran SP, mislim da sploh ne more biti navaden DDV zavezanev. Ko presežeš 50,000EUR oz. 100,000EUR, nisi več normiranec in plačaš tudi davek od dobička normalno kot navaden SP.
To ne deluje tako. Jaz sem že od 2015 navaden DDV zavezanec in normiranec, pa mi še nihče ni povedal, da ne obstajam.

Geho ::

matic492 je izjavil:

Mislim da čisto zadnji dan oz. točno na datum, če gledamo recimo da sem jaz prispevke plačal 15., obračun je pa šele 20.

Za davek bo to 10.

Saj ni problem če zamujaš par dni, verjetno nimaš velikih zneskov in bojo obresti par centov. Jaz sem enkrat pozabil in sem dobil mislim da šele 14 dni kasneje opomin, obresti pa 0,2€.

Danes smo 10., jaz imam še vednno vse 0 tam oz. tak kaže kot da sem jim bil jaz nekaj dolžan in so bili potem oni nekaj dolžni na koncu je nula. Nč mi ni jasno zdej več... :|

matic492 ::

Počakaj še par dni.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

Počakaj še par dni.

Ok kul, ampak a ni rok plačila 10. za prejšnji mesec? Kak potem če zamujajo s tem oni?

Ales ::

Oni pravzaprav nič ne zamujajo. Terjatev se bo v kartici pojavila z valuto 10. v mesecu, samo obračunali še niso in je ne vidiš. Če nisi plačal danes, ti ravno tako gredo zamudne obresti.

Ales je izjavil:

Oni pravzaprav nič ne zamujajo. Terjatev se bo v kartici pojavila z valuto 10. v mesecu, samo obračunali še niso in je ne vidiš. Če nisi plačal danes, ti ravno tako gredo zamudne obresti.

Ok, problem je, da ne vem kam točno to plačati, pa pozabil sem točni znesek, ki ga moram plačati. :(

Invictus ::

Koliko moraš plačati, pogledaš na eDavke v eKartico.

Kam plačati, piše na 100 web pagih, ki ti jih najde stric Google...

Poleg tega ti FURS generira položnico, kjer potem samo prebereš QR kodo...

FURS ne zamuja pri ničemer...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

V menuju pod vpogledi stisni "Knjigovodska kartica davčnega zavezanca (odprte postavke)":

** zdaj pri meni ni odprtih postavk za SP, ampak samo davek za nepremičnino (ker je ista davčna številka vidim pač to). Tam spodaj stisneš generiraj podatke za plačilo in imaš. Zamudne obresti ti bo sem avtomatsko prištelo. Ti nič ni treba razmišljat :)

Samo seeveda moraš imeti odprte postavke da ti prikaže to. Basically kot normiran SP rabiš samo "kartico zavezanca" to boš verjetno 90% časa uporabljal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

martincek1 ::

Meni se ni dalo ukvarjat s tem, da samo za davek plačujem do 10ga. Sem enkrat nakazal ekstra mesečno nakazilo, da imam vedno plus na kartici, pa lepo plačam 20ga tako kot vse ostalo.

Če imaš višek denarja, nakažeš za par mesecev in si nastaviš mesečne opomnike za pregled eKartice.

Zoprno na začetku posla, ampak jebi ga, če hočeš prihraniti denar za zamudne obresti in izvršbe, pač gledaš.

Škoda, da mobilna aplikacija ni preveč pregledna...

matic492 je izjavil:

V menuju pod vpogledi stisni "Knjigovodska kartica davčnega zavezanca (odprte postavke)":

** zdaj pri meni ni odprtih postavk za SP, ampak samo davek za nepremičnino (ker je ista davčna številka vidim pač to). Tam spodaj stisneš generiraj podatke za plačilo in imaš. Zamudne obresti ti bo sem avtomatsko prištelo. Ti nič ni treba razmišljat :)

Samo seeveda moraš imeti odprte postavke da ti prikaže to. Basically kot normiran SP rabiš samo "kartico zavezanca" to boš verjetno 90% časa uporabljal.

Jaz imam še vedno eno veliko praznino. Zdaj pa ne vem več kaj je narobe. Plačati bi moral nekaj, ampak davkarija meni drugače?

user4683 ::

Če imaš manj kot 400€ akontacije dohodnine letno (torej manj kot 33€/mesec) se akontacija plačuje na 3 mesece.

Ja če imaš quarterly to tudi pomeni da boš zadnji obrok za letos plačal januarja. Če si odprl firmo prejšnji mesec mislim da je tudi možno da boš plačal šele januarja.

Če se prav spomnim je akontacija nekaj čez 100EUR/mesec, odprl sem pa novembra ja.
Kak je pol z ostalimi prispevki?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Geho ()

Tisti so pa do 20. pogooglaj za prispevke. Referenca je neka cifra + tvoja davčna številka.

@Geho, obrazec za prispevke se samodejno predizpolni in potem tudi odda. Lahko ga vidiš v eDavkih, poglej pod vložene dokumente.

black ice ::

Pod dokumenti -> vloženi dokumenti bi moral videti PODO-OPSVZ. Tam imaš navedene zneske za prispevke, ki jih moraš nakazati, po 20. se ti zneski prikažejo tudi na kartici zavezanca (vpogledi -> kartica zavezanca). Ne pozabi klikniti na 'pridobi nove podatke' in 'osveži'.

Kako to, da se to nisi pozanimal na FURSu in VEM točki preden si odprl s.p.?

Par stvari sem pozabu vprašat. Sm mislu, da bodo kako zloženko oz. kak papir s kratkimi navodili dali ali kaj ali da bo kje na netu pisalo vse, pa vse kar najdem so razni forumi in povsod drugačne informacije in strašenje s tem, da rabiš računuvodstvo in da ti lahko zajebejo vse in potem ti davkarija pobere vse.

tony1 ::

Še vedno greš lahko nazaj na točko eVem to vprašat ali pa pokličeš na davčno svojo kontrolorko. Če si prijazen ti prvič vse na dolgo in široko lepo razložijo.

Glede internetnih virov pa ima FURS vse razloženo (res da v tipični birokratski latovščini), cel kup kvalitetnih informacij pa ima objavljenih tudi milijon rečunovodskih servisev. Tipično iščeš niz "normiranec 2019 (ali pa 2018) plačilo tega_in_tega".

black ice ::

Takšen način razmišljanja te lahko v prihodnosti drago stane. Ne bodi bedak in se pravočasno pozanimaj. Na tebi je, da upoštevaš vsa določila, ki pritičejo poslovanju s.p.

T-h-o-r ::

Geho je izjavil:

Par stvari sem pozabu vprašat. Sm mislu, da bodo kako zloženko oz. kak papir s kratkimi navodili dali ali kaj ali da bo kje na netu pisalo vse, pa vse kar najdem so razni forumi in povsod drugačne informacije in strašenje s tem, da rabiš računuvodstvo in da ti lahko zajebejo vse in potem ti davkarija pobere vse.

torej si odprl sp, ne da bi se pozanimal o stvareh, ki jih boš moral potem delat
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Ales je izjavil:

@Geho, obrazec za prispevke se samodejno predizpolni in potem tudi odda. Lahko ga vidiš v eDavkih, poglej pod vložene dokumente.

Ok včeraj sem plačal cca 250€ položnic preko edavkov (čeprav nisem 100%, ampak a ni prvo leto 50% popust za s.p.-je?).
No danes pogledam, če je še kaj in mi sedaj tale konto-saldo giberish ni čist jasn a sem jim še kaj dolžan ali ne?

saldo-konto giberrish

saldo-konto giberrish

Samo glej da bo nula na koncu :D

DePalmo ::

50% popusta je samo na PIZ, ne na vse prispevke. Meni so pravilno obračunali, me pa je računovodkinja opozorila da lahko obračunajo narobe. V tem primeru moraš sam oddati PODO obrazec, s pravimi vrednostmi.

Če je saldo v minus, pomeni preplačilo. Jaz vedno počakam da dobim PODO obrazec in šele nato plačujem, pa imam vedno saldo 0.

ČE koga zanima glede VAT ID in tujina (EU/EEA):

Oddal DDV-P2 v torek, danes me je klicala iz FURSa in sem jim moral še povedat Davčno številko stranke (dodal sem kot priponko NDA pogodobo z stranko).

Tako da so hitri :)

ČE bo pa kdo na novo oddajal, na kratko:
- Obkljukaš tisto kjer piše "delovanje v skupnosti ..78 člen" torej zadnja oz. 4 alineja
- ostalo nisem kaj preveč izpolnjeval, podatki pač, promet v zadnjih 12 mescih sem vnesel hitro oceno, ne pa točen podatek, ter neko približno napoved.
- na računih napišeš "VAT exempt under Article 287 of Directive 2006/112/EC"

Zdaj imam samo še dilema v kateri valuti se zmenim z stranko, ker funt zna nihati zaradi BRexita in to se mi lahko pozna kar konkretno na mesečnem računu.

Najverjetneje se bom probal zmenit v EUR in jim potem račun izdajal tudi v EUR.

Zgodovina sprememb…

Zdaj enkrat bi morali oddati nek (DDD?) obrazec za poročilo za lansko leto?
Jaz tega obrazca ne vidim na edavkih ali je skrit kje drugje?
In kako upoštevamo potem prihodke. Če januarja izdam račun za storitve v decembru, se to šteje potem v 2019 promet ali že 2020?

Je FURS naredil precej v smeri poenostavitve stvari, ampak nekaj stvari je pa še vedno total confusing.

DDD-DDD tole imaš tam na veliko pod dokumenti, daj ctrl+f pa te bo vrglo gor.

Glede datuma računa pa mislim da v tem primeru gre v promet 2020, samo naj še kdo potrdi.

vofra ::

matic492 je izjavil:

Glede datuma računa pa mislim da v tem primeru gre v promet 2020, samo naj še kdo potrdi.

v 2016 je veljalo
"izdani računi za prodaje blaga in storitev, opravljenih za obdobje 1.1. – 31.12.2016 (datum izdaje ni pomemben)

tako delam vsako leto, npr ce je izdan racun januarja 2020 za storitve, opravljene v decembru 2019, ga upostevam v preteklem letu - 2019

Ok hvala, dokumenta DDD-DDD pa nimam... gledal pod "Dokumenti" in "Vpogledi". Moram kaj extra naredit?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Geho ()

tony1 ::

vofra je izjavil:

matic492 je izjavil:

v 2016 je veljalo
"izdani računi za prodaje blaga in storitev, opravljenih za obdobje 1.1. – 31.12.2016 (datum izdaje ni pomemben)

tako delam vsako leto, npr ce je izdan racun januarja 2020 za storitve, opravljene v decembru 2019, ga upostevam v preteklem letu - 2019

Sam sem se držal nasveta, naj pri tem malo pogoljufam in pač 31.12. napišem kolikor računov pač lahko, in nato samo račune do konca leta štejem med tiste, ki spadajo v prejšnje poslovno leto. Samo zaradi enostavnejše evidence.

Bobo95 ::

Geho je izjavil:

Ok hvala, dokumenta DDD-DDD pa nimam... gledal pod "Dokumenti" in "Vpogledi". Moram kaj extra naredit?

Mene isto zanima kje se najde tale obrazec?

Odpri stran dokumenti, stisni ctrl + f in vpiši DDD ali pa poscrollaj malo dol in ga najdi, jaz ne vem kaj več vam naj napišem :D

Geho je izjavil:

In kako upoštevamo potem prihodke. Če januarja izdam račun za storitve v decembru, se to šteje potem v 2019 promet ali že 2020?

Ti ga samo prijavi. Sene sekirajo preveč...

Sam za december vedno izdam račun 31.12 :D.

matic492 je izjavil:

Odpri stran dokumenti, stisni ctrl + f in vpiši DDD ali pa poscrollaj malo dol in ga najdi, jaz ne vem kaj več vam naj napišem :D

Ne najde. Nevem več kaj napisat :D

Hm, ne vem, a imaš prvo leto SP oz. si lani odprl? Mogoče ti ga še ni "odklenilo".

Jaz vidim tole pod tabom "Dokumenti":
https://gyazo.com/f45c4689869726fe23504...

Si sigurno na "firmi", ne pa sebi kot fizična oseba? (tam daš zamenjava zavezanca)

EDIT:

Probaj tu kliknit gor
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...

Zgodovina sprememb…

Bobo95 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ne najde. Nevem več kaj napisat :D

Al zajebavaš al pa si kupi nova očala...

matic492 je izjavil:

Hm, ne vem, a imaš prvo leto SP oz. si lani odprl? Mogoče ti ga še ni "odklenilo".

Jaz vidim tole pod tabom "Dokumenti":
https://gyazo.com/f45c4689869726fe23504...

Si sigurno na "firmi", ne pa sebi kot fizična oseba? (tam daš zamenjava zavezanca)

EDIT:

Probaj tu kliknit gor
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...

Ja, lani odprl.
Bom preveril tale link.

Hvala za link.

Nov problem

https://gyazo.com/fbf8572d5deb73081644e...

Pokliči na FURS, pa ti bodo povedali...

Kaj nisi nobenega računa prijavil?

Kako misliš računa prijavil, saj če nisi DDV zavezanec ne prijavljaš računov? EDIT: Ali misliš bančni račun?

Napoved za odmero dohodnine si oddal ob odpiranju? Oz. je ona gospa tam to naredila?

Kot je napisal Invictius bo najhitreje če pokličeš furs.

Zgodovina sprememb…

DePalmo ::

Mislim da sem podobno, če ne celo isto, napako imel sam lansko leto ko sem prvič oddajal DDD obrazec. Začetni datum nastavi na dan odprtja podjetja in če še to ne gre, en dan kasneje. Tudi računovodkinja tega ni vedla, ugotovil smo zgolj naključno.

Žal je tisti DDD-DDD obrazec mal glup, saj ti napačnih vnosov ne obarva rdeče kot je Silvester Fineus, pa včasih iščeš napako kot budala...

Je pa res, da tudi Google pomaga, če napišeš tja napako ;).

Men samo meče ven error za tale DDD. Sem pa odprl s.p. novembra lansko leto in sem izdal ene 3-4 račune že lansko leto, kot tudi letos.

Definiraj ven-metanje ;).

ZAdeva čisto lepo dela... Že oddal poročilo za lani.

Za mesec marec še nisem plačal prispevkov, na edavkih pa pod odprtimi postavkami nimam ničesar. Za pomoč nisem zaprosil, tako da bi moral prispevke normalno plačati. A ni tak, da so prispevki gor okoli 15. in potem moramo plačati do 18.? Danes je že 20.4. Moram kontaktirat DURS, če mi manjkajo postavke za plačilo? Ali mogoče sanjam in nam država vseeno "časti" prispevke za marec?

Sanjaš ja. Vložen obrazec je kot vsak mesec na edavkih, je pa res, da za to obdobje ne bodo pošiljali e-računov, mogoče te je to zmotilo.
Sicer takojšnje plačilo ni potrebno, ker se vsem avtomatsko odloži, ampak če kolikor toliko normalno posluješ, plačaj zdaj.

Plačilo prispevkov za marec (zapadli danes, 20. aprila), april (zapadejo 20. maja) in maj (zapadejo 20. junija) je vsem s.p. samodejno odloženo do 31.3.2022, tudi tistim, ki niso zaprosili za pomoč.

gov.si - Kateri samozaposleni mora 20.4 plačati prispevke?

Do predlaganega ukrepa ni upravičen samozaposleni, če je imel neporavnane obveznosti, ki so zapadle v plačilo do 28. 2. 2020, višje kot 50 eurov in jih ni poravnal do 6. 4. 2020.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

showsover ::

Ma ne, kako? To pa se fino slisi in resnicno ni prispevkovnih bremenitev v ekartici. Meni pa je že butasta avtomatika nakazala.
V dveh letih pa ja denar boljše obrnem kot država ali banka, mater.

Manj kot 2kE boš obračal? Good luck.

martincek1 je izjavil:

Sanjaš ja. Vložen obrazec je kot vsak mesec na edavkih, je pa res, da za to obdobje ne bodo pošiljali e-računov, mogoče te je to zmotilo.
Sicer takojšnje plačilo ni potrebno, ker se vsem avtomatsko odloži, ampak če kolikor toliko normalno posluješ, plačaj zdaj.

Ok hvala, ampak jaz bi vseeno full raje videl položnico oz. QR kodo kot vsak mesec, mi zelo olajša delo, pa še pri znesku se ne morem zmotiti. Torej ni nikakršne opcije dobiti UPN obrazvec?
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18147931 (11715) fikus_
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

16442325 (17200) Recordman
»

Normiran s.p.

234974 (3160) Ales
»

Freelance, samozaposlitev, s.p.

296556 (5162) Elsanna

Več podobnih tem