» »

hub, router, switch ??

hub, router, switch ??

KontraCepec ::

imam 2 računalnika povezana v mrežo. Dobim adsl in sedaj bi rad z vsakim neodvisno dostopal do interneta...
Se da to s hubom? routerjem? switchem? Ker je switcher drag bi raje enega izmed prvih dveh.
Koliko je najmanj možnih portov?

Pa če mi kdo lahko razloži razliko med hubom routerjem in switchem.
  • premaknilo: bastadu ()

SasoS ::

če ne pišem to že tisočkat...hub in switch sta podobni napravici in sta nujni za zvezdasto postavitev mreže. switch ima isto funkcionalnost kot hub, s tem da je bolj učinkovit ker manj smeti po mreži. Cene hubov se začnejo nekje pri 5K, trenutno najboljši nakup je kak 8-portni switch za okoli 10K. Router je *POPOLNOMA* drugačna naprava in je namenjena LE in SAMO povezavi na internet. Je res, da ima večina domačih routerjev vgrajen tudi 4-portni switch tako da lahko opravlja tudi funkcijo huba/switcha. Zdaj pa tako...adsl je zaradi svojega PPPOE načina priklopa zelo poseben. Namreč, modem lahko direktno vklopiš v upstream od huba/switcha, na vsakem računalu poženeš Siolov pppoe klient, ki nato "kliče" internet. Siol dovoljuje do 4 hkratne priklope na tak način. Za več računal ali pa drug način priklopa (kabel, najeta linija) rabiš imet router ki zna dela address translation. Router je lahko softwarski (računalo z dvema mrežnima - seveda rabiš potem tudi hub za mrežo) ali pa hardwarski ki ti vse to dela v eni kišti. Routerji so tam okoli 20K, dočim sem zasledil že "sumljivo" poceni modele za okoli 12K. Kaj rabiš pa najbolj veš sam.

urosh ::

Imam en switch, star 4 mesece, 8 portni. Je pa to ta: tukaj. Če te zanima, me kontaktiraj. Rabljen je bil 2 meseca, nato sem pa nabavil router in sedaj ga ne rabim več. Dam ti ga pa za tam okoli 10k.

Lp

Aja, pa moj mejl

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri povezavi na internet!

Oddelek: Omrežja in internet
211585 (1379) Zm3-D3n
»

Ali je firma LEVEL ONE uredu za hub, switch, router...

Oddelek: Strojna oprema
151626 (1408) LuckyMato
»

2x ADSL z HUBom

Oddelek: Omrežja in internet
141891 (1672) Baja
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432555 (1979) Gandalfar
»

Kaj vse rabim za en small LAN Party?