Forum » Strojna oprema » hub, router, switch ??
hub, router, switch ??
KontraCepec ::
imam 2 računalnika povezana v mrežo. Dobim adsl in sedaj bi rad z vsakim neodvisno dostopal do interneta...
Se da to s hubom? routerjem? switchem? Ker je switcher drag bi raje enega izmed prvih dveh.
Koliko je najmanj možnih portov?
Pa če mi kdo lahko razloži razliko med hubom routerjem in switchem.
Se da to s hubom? routerjem? switchem? Ker je switcher drag bi raje enega izmed prvih dveh.
Koliko je najmanj možnih portov?
Pa če mi kdo lahko razloži razliko med hubom routerjem in switchem.
- premaknilo: bastadu ()
SasoS ::
če ne pišem to že tisočkat...hub in switch sta podobni napravici in sta nujni za zvezdasto postavitev mreže. switch ima isto funkcionalnost kot hub, s tem da je bolj učinkovit ker manj smeti po mreži. Cene hubov se začnejo nekje pri 5K, trenutno najboljši nakup je kak 8-portni switch za okoli 10K. Router je *POPOLNOMA* drugačna naprava in je namenjena LE in SAMO povezavi na internet. Je res, da ima večina domačih routerjev vgrajen tudi 4-portni switch tako da lahko opravlja tudi funkcijo huba/switcha. Zdaj pa tako...adsl je zaradi svojega PPPOE načina priklopa zelo poseben. Namreč, modem lahko direktno vklopiš v upstream od huba/switcha, na vsakem računalu poženeš Siolov pppoe klient, ki nato "kliče" internet. Siol dovoljuje do 4 hkratne priklope na tak način. Za več računal ali pa drug način priklopa (kabel, najeta linija) rabiš imet router ki zna dela address translation. Router je lahko softwarski (računalo z dvema mrežnima - seveda rabiš potem tudi hub za mrežo) ali pa hardwarski ki ti vse to dela v eni kišti. Routerji so tam okoli 20K, dočim sem zasledil že "sumljivo" poceni modele za okoli 12K. Kaj rabiš pa najbolj veš sam.
urosh ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomoc pri povezavi na internet!Oddelek: Omrežja in internet | 1585 (1379) | Zm3-D3n |
» | Ali je firma LEVEL ONE uredu za hub, switch, router...Oddelek: Strojna oprema | 1626 (1408) | LuckyMato |
» | 2x ADSL z HUBomOddelek: Omrežja in internet | 1891 (1672) | Baja |
» | ADSL- dva kompaOddelek: Pomoč in nasveti | 2555 (1979) | Gandalfar |
» | Kaj vse rabim za en small LAN Party?Oddelek: Pomoč in nasveti | 3301 (2638) | dex |