» »

Napajalnik problem pri zagonu

Napajalnik problem pri zagonu

Rok Woot ::

Imam napajalnik, ki se noče prižgati oz. moram gump pritinsniti večkrat. Kako ga najhitreje popravim? Načeloma bi se moral prižgati ko je na pinu 14 več kot 0.8V?

Torej mislil sem kar višati voltažo z laboratorijskim napaj pa pogledati kdaj se vklopi. Ker sem skoraj siguren, da bo tu napaka me zanima kako naprej. Vem da matična plošča deluje. Preverim kondenzatorje predvsem na 5v liniji? Pa mogoče še napetostni razdelilnik pri ON vezju? Al kaj, nimam nekih izkušenj z računalniškimi napajalniki.

BorutK-73 ::

Kaj pa če je gumb defekten? Probaj brez ali pa zamenjaj pine z reset stikalom in vklopi z reset-om.

Zgodovina sprememb…

Rok Woot ::

Ne ni, sem probal staknit pine z jumperjem, ter tudi vklop s tipkonico/miško ima enak problem ...

MIHAc27 ::

Kaj za en napajalnik pa je, ker če je kak cheap LC ali Technoware... se ti z tem ne splača ukvarjat niti 1 minuto. Pa koliko je star?

dolenc ::

Probej še tist 24 pinski konektor vn iz plate potegnit, pa z eno sponko poveži zeleno pa bilokero črno žico(notri v konektor vtakneš). Potem pa na napajalnikovem stikalu prižgi/ugasni, da boš res siguren, da je napajalnik in ne kaj drugega.

Rok Woot ::

Ja s sponko dela, samo še to ne vedno. Test pa ni merodajen, ker ni upornosti plate. Vem da je napajlec, saj ne deluje tudi z drugo novo plato.

Napajalec pa je Seasonic, hybrid silent 560w. Star malo čez 5 let ;(

hojnikb ::

napajalc je fuč...
#brezpodpisa

dolenc ::

Odpri pa preglej, če se kej vidi, ponavad se kak mali kondenzator napihne.

Sej verjetno veš, ma za vsak slučaj, da ne boš kje po poročilih :), kondenzatorji še nekaj časa držijo naboj, tako da pusti napajalc malo stat po tem ko ga odklopiš iz štroma.

Rok Woot ::

Hmm ja vem, glede na to, da imam magisterij iz elektrotehnike. Sam sem mislil, da ima kdo kake izkušnje ...

hojnikb ::

kake izkušnje bi rad ? Če napajalnik ne da od sebe nič, potem ni kaj za fantazirat. Treba menjat celo zadevo ali preverit, katero komponento (kondenzator itd) je odneslo. Če si magistrant, boš pa menda ja ugotovil, kje na pcbju tiči zajec :)
#brezpodpisa

Invictus ::

Rok Woot je izjavil:

Hmm ja vem, glede na to, da imam magisterij iz elektrotehnike. Sam sem mislil, da ima kdo kake izkušnje ...

Potem si idealen kandidat za električno smrt ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Rok Woot ::

hojnikb je izjavil:

kake izkušnje bi rad ? Če napajalnik ne da od sebe nič, potem ni kaj za fantazirat. Treba menjat celo zadevo ali preverit, katero komponento (kondenzator itd) je odneslo. Če si magistrant, boš pa menda ja ugotovil, kje na pcbju tiči zajec :)


Ja da od sebe, dej preberi raje. Ja sem mislil, da je že kdo popravljal kaj. In ja bom že ugotovil, samo ne bi rad zapravil preveč časa. Ko je napajalnik prižgan dela BP.

hojnikb ::

Jah, čekiraj kondenzatorje, zelo verjetno tiči zajc tukaj.
#brezpodpisa

hojnikb ::

http://www.jonnyguru.com/modules.php?na...

evo tule maš fotke, kako more zadeva zgledat.
#brezpodpisa

Igor70 ::

Bom izkoristil kar tole temo.
Imam težavo z računalnikom Dell Vostro 260 in sicer se računalnik ne prižge.
Že ene 3x se je zgodilo, da se računalnik po tem, ko je zmanjkalo elektrike (in je prišla nazaj:) ), ni hotel prižgati. Po dveh ali treh dneh se je odločil, da bo spet delal. Po zadnjem izpadu elektrike se pa noče več prižgati. Sumil sem napajalnik. Lučka na napajalniku sicer gori, tudi na matični plošči gori lučka.

Probal sem priklopit en drug Dellov napajalnik, ki je sicer večjih dimenzij kot moj, in računalnik dela. Grem in kupim najcenejši napajalnik, ki ga najdem (Tecnoware, ne me obsojat), ga priklopim, računalnik ne dela. Probam spet oni drugi Dell napajalnik, in računalnik dela. Probam še več drugih rabljenih napajalnikov, računalnik z nobenim od njih ne dela.
Ko pa probam moj stari Dell napajalnik in tudi novi Tecnoware napajalnik v drugem računalniku, oba delata.

Ta Dell Vostro 260 je sicer znan po teh težavah s prižiganjem. Kaj bi lahko bilo krivo?
Hvala za odgovore.

Igor70 ::

Evo zdaj sem na tem računalniku Dell vostro 260 z enim drugim Dell napajalnikom, ki sploh ne paše v ohišje. Računalnik pa dela :)
Se komu sanja kaj bi lahko bilo krivo???

Igor70 ::

Še ena informacija: po kaki uri sem odklopil ta drugi Dellov napajalnik, probal z novim Tecnoware, računalnik ne dela, nato sem probal še stari oziroma originalni Dell napajalnik in glej, računalnik se prižge in dela.
Kot čisti laik kar se elektrike in elektronike tiče, bi si mislil, da se mora nekaj ali napolnit ali zagret ali kaj podobnega, da potem dela.

kitl76 ::

Jaz sam toliko vem, da pri teh težavah z napajalniki dostikrat pomaga, da napajalni kabel vržeš iz napajalnika za kako minuto, da se napetost sprosti potem pa vse skupaj nazaj vklopiš in dela. Zakaj pa ti z enim dela z drugim ne pa pojma nimam predpostavljam, da je prešvoh.

BorutK-73 ::

Slabi stik nekje ali pa slabi kondenzatorji na matični plošči.

alkoo ::

Bom tudi jaz uporabil tole temo.

Torej računalnik se (občasno!) ni želel vklopiti - samo vklop ventilatorjev za sekundo ali dve, po nekaj poskusih je spet deloval. Po nekaj dneh pa se sploh ni več vklopil. Napajalnik je bil XFX 600W, sem imel rezervnega LC Power 600W s katerim je PC delal brez težav dlje časa, dokler nisem kupil nov! Chieftec 600W napajalnik. Po menjavi je približno mesec in pol vse delalo brez težav, sedaj pa imam isti problem. PC se ne vklopi, če pa spet menjam na LC napajalnik PC dela normalno!?!?

Računalnik je bil očiščen, kabli preverjeni, kakšnih čudnih stvari na kondenzatorjih (ali kje drugje) ne vidim. Kaj bi bil lahko problem? Ali kakšna zaščita v boljših napajalnikih (XFX, Chieftec) onemogoča vklop, slabši (LC Power) pa te zaščite nima in deluje? Ali imam samo tako smolo, da sta oba "boljša" napajalnika odpovedala? Kaj drugega bi lahko bilo narobe in kaj še lahko preverim? Napetost iz vtičnice je med 222 in 225V, podaljšek/razdelilec je tudi skoraj nov.

Vsak nasvet je dobrodošel!

Han ::

Imaš smolo. Pred kratkim sem imel v firmi težave s Seasonicom G-450 (SSR-450RM), ki ga je po štirih letih začel biksat, tako da nisi vedel, ali je plata ali napajalnik. Server je občasno naključno zmrznil, se resetiral, se enostavno ni zagnal, če ga nisem "zbrcal" (dobesedno)... Ko sem ga priklopil na nov Corsair TX550M, so vse težave izginile. Ker je bil Seasonic še v garanciji, sem ga poslal v Nemčijo, od koder so že naslednji dan po prejemu poslali identičnega novega.

denabiker ::

Prosil bi za pomoč, napajalnik LC6600 V2.2 mi nagaja. Računalnik se sploh ne zažene ob pritisku na gumb. Prvo sem mislil, da je gumb, ker je malo čuden občutek bil, dela BP-preveril ohmsko, probam tudi direktno stik na pin in ne gre. OK, odklopim napajalnik iz matične, sklenem 16-17 pina in napajalnik se zažene. Preverim vse napetosti in vsepovsod so prave napetosti na celotnem 24 pinskem konektorju, tudi na 12V konektorju za plato. Čudno, dam drug napajalnik in PC se zažene in dela BP. Kako to, da so vse napetosti in niti malo ne trzne ob pritisku na gumb? Zdaj, če klecne napetost pri preobremenitvi ne vem, bi moral testirat. Kako naj stestiram naprej? Bom probal jutri narazen vzet in pogledat kondenzatorje, saj je že star napajalnik.

ziga1990 ::

Zamenjaj napajalnik
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov polnilec za računalnik ne polni nove baterije

Oddelek: Pomoč in nasveti
142208 (1290) rose2288
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4317289 (13412) G_mAn
»

težava z računalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
13758 (577) anze32
»

Okvarjen napajalnik za Asus ruter - WL-500 Premium

Oddelek: Pomoč in nasveti
375389 (4041) aljazp
»

nadomesten napajalnik za laptop - V, W in A

Oddelek: Pomoč in nasveti
143137 (2531) ameba

Več podobnih tem