Forum » Pomoč in nasveti » PC se ne naloži
PC se ne naloži
escondido ::
Pozdravljeni!
Sem nov na forumu in nisem strokovnjak za računalnike, imam pa sledeč problem: včeraj sem prišel do PC-ja, ki je bil v mirovanju. Pritisnil sem gumb VKLOP, PC je startal, na monitorju pa tema. Premikam miško, tipkam po tipkovnici, pa nič - na monitorju tema. Na koncu sem PC izklopil in ga ponovno zagnal. Zagon je prišel do tam, kjer se pokaže logo osnovne plošče, potem pa tema, pa logo, pa tema in tako v nedogled. Ugasnil sem PC ter ga odprl, počistil prah, odstranil baterijo in ponovil postopek - spet isto. Edina razlika je bila, da sem ob pričetku imel možnost izbire med F1 (set up) in F2 (naprej). Če izberem F2, se zadeva ponovi, če izberem F1 me postavi b BIOS, kjer se ne znajdem in si ne upam nič spreminjati. Poizkusil sem tudi s ponovnim nalaganjem Windowsov (vstavil DVD v pogon), pa zopet pridem samo do loga osnovne plošče.
Forumaše naprošam, če ima kdo kakšno idejo, da lahko napako odpravim sam. Za pomoč se vsem lepo zahvaljujem, Marko.
Sem nov na forumu in nisem strokovnjak za računalnike, imam pa sledeč problem: včeraj sem prišel do PC-ja, ki je bil v mirovanju. Pritisnil sem gumb VKLOP, PC je startal, na monitorju pa tema. Premikam miško, tipkam po tipkovnici, pa nič - na monitorju tema. Na koncu sem PC izklopil in ga ponovno zagnal. Zagon je prišel do tam, kjer se pokaže logo osnovne plošče, potem pa tema, pa logo, pa tema in tako v nedogled. Ugasnil sem PC ter ga odprl, počistil prah, odstranil baterijo in ponovil postopek - spet isto. Edina razlika je bila, da sem ob pričetku imel možnost izbire med F1 (set up) in F2 (naprej). Če izberem F2, se zadeva ponovi, če izberem F1 me postavi b BIOS, kjer se ne znajdem in si ne upam nič spreminjati. Poizkusil sem tudi s ponovnim nalaganjem Windowsov (vstavil DVD v pogon), pa zopet pridem samo do loga osnovne plošče.
Forumaše naprošam, če ima kdo kakšno idejo, da lahko napako odpravim sam. Za pomoč se vsem lepo zahvaljujem, Marko.
r3dkv1c4 ::
Bo potrebno povedat o katerem operacijskem oknu je govora....pa še o kakšnem laptopu govoriš?
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
krneki007 ::
naredi si hiren boot cd/usb in z orodji za test preveri disk,ram in ostalo....če ti zažene linux do namizja,je verjetno matična in grafična ok
escondido ::
Po vklopu pride zadeva do stopnje, ko se na monitorju pokaže logo osnovne plošče (kar je normalno), potem pa, namesto da bi se zadeva nalagala naprej, se monitor zatemni in ponovno pokaže logo osnovne plošče. To se ponavlja dokler računalnika ne ugasnem. Pri tem nimam nobene možnosti, da se vmešam v postopek nalaganja. V tem primeru zadeva ne pride do nobenega operacijskega okna.
Druga situacija je, če pred vklopom iz osnovne plošče za nekaj minut odstranim baterijo. Po ponovni vstavitvi baterije in vklopu se mi ponudi operacijsko okno z možnostjo izbire med F1 in F2. Ob izbiri F1 (naprej) se zadeva ponovi, ob izbiri F2 (set up) pridem v BIOS, kjer pa si sam ne upam delati sprememb.
Računalnik je stacionaren, star 6 let, osnovna plošča je msi H16M-P20 (G3).
Druga situacija je, če pred vklopom iz osnovne plošče za nekaj minut odstranim baterijo. Po ponovni vstavitvi baterije in vklopu se mi ponudi operacijsko okno z možnostjo izbire med F1 in F2. Ob izbiri F1 (naprej) se zadeva ponovi, ob izbiri F2 (set up) pridem v BIOS, kjer pa si sam ne upam delati sprememb.
Računalnik je stacionaren, star 6 let, osnovna plošča je msi H16M-P20 (G3).
Riff ::
po mojem treba v bios z F2 pa malo opcje ponastavit, za začetek greš lahko na first boot device pa daš tle na disk kjer je naložen windows, tle nimaš kej zajebat, druge opcije pa ne speminjaj če ne veš kaj pomenijo, čeprav je včas lahko ena opcija narobe nastavlena v biosu in ne gre v windows
r3dkv1c4 ::
po mojem treba v bios z F2 pa malo opcje ponastavit, za začetek greš lahko na first boot device pa daš tle na disk kjer je naložen windows, tle nimaš kej zajebat, druge opcije pa ne speminjaj če ne veš kaj pomenijo, čeprav je včas lahko ena opcija narobe nastavlena v biosu in ne gre v windows
Tole nima nobene veze.
Če ima tako, kot je napisal, zna bit res disk ali pa so windowsi tako "umazani", da jim nekaj preprečuje boot.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
konspirator ::
Prvo preveri če se poljuben live linux zboota v desktop.
https://www.linux.com/learn/5-live-linu...
Če to dela potem preveri hdd Diagnostična orodja in reševanje podatkov s trdih diskov .
https://www.linux.com/learn/5-live-linu...
Če to dela potem preveri hdd Diagnostična orodja in reševanje podatkov s trdih diskov .
--
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: konspirator ()
ngc2392 ::
najprej preveri kondenzatorje, če ni kakšen napihnjen. potem zalaufej memtest in počakaj vsaj en pass. potem probaj z drugim napajalnikom in istim diskom. potem probaj z drugim diskom. ali pa prestavi sata kabel na drug slot oziroma zamenjaj sata kabel.
United We Stand, Divided We Fall
He-Man ::
Ko greš v BIOS poišči možnost za RESET NASTAVITEV na default stanje. Pod BOOT glej da je nastavljen disk. Če ne pomaga, daj za boot optični pogon (CD-ROM) in poizkusi zagnati kakšen bootable CD ali DVD (lahko od Windowsev ali Linux ali Hirens Boot ali Memtest86+). Isto lahko probaš še z bootable USB-jem, nastaviš v BIOS naj prvo boota iz USB-ja in testiraš.
Občutek imam, da ni nič od tega. POST-a ne vidiš ker ga prekriva MSI logo, izklopi v BIOS-u še prikaz MSI logota in poglej kaj pokaže POST. Najde CPU? Najde RAM? Se ustavi pri disku?
Če nič ne pomaga si izposodi drugi napajalnik, priklopi in testiraj. Če tudi to ne pomaga je verjetno matična plošča šla po gobe...
Srečno.
Občutek imam, da ni nič od tega. POST-a ne vidiš ker ga prekriva MSI logo, izklopi v BIOS-u še prikaz MSI logota in poglej kaj pokaže POST. Najde CPU? Najde RAM? Se ustavi pri disku?
Če nič ne pomaga si izposodi drugi napajalnik, priklopi in testiraj. Če tudi to ne pomaga je verjetno matična plošča šla po gobe...
Srečno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ventilatorji se ne ugasnejo (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 10872 (9463) | inbox |
» | Čuden zagon in počasen BIOS (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 9690 (8666) | Amadeuss |
» | Težave z zagonom računalnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 2112 (1909) | solatko |
» | Ne morem v BIOS!Oddelek: Pomoč in nasveti | 3953 (3576) | theoneman |
» | Kako naj ponovno naložim xp-je? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5616 (4851) | pilotgirl84 |