» »

Synology NAS simple backup setup?!

Synology NAS simple backup setup?!

chavlji ::

A mi lahko kdo pojasni kako lahko v DSM 6.0 (Synology) naredim backup task, ki mi bo vsak dan naredil incremental backup določenega folderja, ki ga iz svojega win PC sharam izključno za NAS ?! Kolikor razumem, rabim Hyper backup in ne Cloud backup. Rabim enostaven backup folderjev in, če se da, še en simple versioning, ki ni preveč potraten s prostorom.

Že cel dan berem na to temo, pa mi še vedno ni jasno 5%. Rad bi seveda, da backup dela NAS sam in ne obratno, da PC piše na NAS, ker pol ne vidim zakaj ne bi uporabil navadnega mrežnega diska za 50€...

Probal sem naredi read userja na PC, na NASu mountat remote folder in tega podat kot source za Hyper backup. Ampak "Remote folders can not be selected as backup source". Ok! In zakaj?!

Da ne omenjam, da je help na njihovi strani totalno neuporaben. Kot bi bral reklamni papflet... samo kaj vse se da, nikjer pa kako to dosežeš.

A je tako težko naredit simple vmesnik, da dosežeš z NASom to, čemur je primarno namenjen ?!

Mavrik ::

Em, ne, ne in ne.

Backup se dela s PCja na NAS, ne v drugo smer. Vzameš poljubno orodje, namestiš na PC in potem ti lepo dela backupe tja. Synology ima za to Cloud Backup - namestiš na NAS "Cloud Station", na računalnik namestiš "Cloud Station Backup" (pozor, ne Cloud Station Drive, ki je druga stvar) in vklopiš backupe.

Na NASu potem lahko nastaviš checkpointe in vse ostalo.

Hyper Backup je namenjen temu da sam NAS potem backupaš nekam drugam. Razlage pa nisi našel, ker se spravljaš počet stvar v napačno smer.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

chavlji ::

Super, hvala za nasvete! Točno to sem rabil, ker so uradne informacije res skope.

Strah me je samo, da če na enem PCju, ki ima potemtakem write dostop do NASa, fašem crypto virus, da mi zakriptira lokalne fajle, pa še cel NAS. Kako rešim ta problem? Saj bom imel še en offsite backup, pa vendar. V obratni smeri se mi zdi varneje, ker lahko PC piše samo na PC in NAS samo na NAS.

Cloud backup - glede na ime bi sklepal, da bodo fajli nujno dostopni od koderkoli, kar mi spet vzbuja pomisleke glede varnosti. A je nujno, da je ta backup hkrati cloud ali gre samo za neumen marketing, ker so oblaki in?

chavlji ::

No sej v bistvu imam v tej temi odgovore na vsa zgornja vprašanja, samo takrat jih še nisem čisto razumel :(

Recimo:
Jaz imam na Synology dve mapi. Do ene imajo dostop backup programi na PC-jih, kjer ustvarjajo inkrementalni backup. Za dostop je narejen posebni uporabnik, uporabniško ime in geslo je vpisano samo v backup programu.
Druga mapa ni dosegljiva navzven, ampak samo direktno iz Synologyja. Tja potem Synology dnevno ustvarja inkrementalni backup inkrementalnih backupov iz prve mape. Tole je za vsak slučaj, če bi kak kripto virus uspel pridobiti dostop do prve mape in zakleniti backup datoteke na NASu.


... pa tudi ostali so povedali veliko uporabnih stvari.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chavlji ()

Mavrik ::

chavlji je izjavil:


Cloud backup - glede na ime bi sklepal, da bodo fajli nujno dostopni od koderkoli, kar mi spet vzbuja pomisleke glede varnosti. A je nujno, da je ta backup hkrati cloud ali gre samo za neumen marketing, ker so oblaki in?


Ma to je samo ime - stvari se shranjujejo na tvoj NAS in samo tvoj NAS, dostop do njega pa pač majo samo tisti z upor. imenom in geslom. Ker Cloud Backup uporablja HTTP ne Samba share, ti cryptolockerji tule glih ne pridejo do diskov. Paziti moraš samo da mapa z backupi ni na voljo preko windows shara na računalnike (kar se da hitro nastaviti na NASu).

Pač jaz bi stvari nastavil takole:

1. Inštaliraš Cloud Backup station
2. Preveriš a imaš dobro geslo za tvoj Synology
3. Na računalnik daš Cloud Station Backup in nastaviš cilj na tvojega Synologya ter kaj se naj backupa.
4. Na Synologyju pod Cloud Station nastavitvami nastaviš da ti naj drži pretekle različice datotek (tako da če cryptolocker kaj naredi na tvoji mašini, lahko obnoviš prejšnje verzije datotek)
5. Na Windowsih preveriš da ni dostopa do mape z Cloud Station backupi (privzeto je ni), tako da cryptolocker ne bo mogel do nje preko mreže.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

MadMax ::

Cryptolocker pohopsa samo mapirane pogone, ali zna celo sam poiskat kaj je dosegljivo?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

chavlji ::

Kolikor sem jaz prebral, so zaenkrat problem samo mapirani pogoni. Kul je seveda, da iz PCja v nobenem primeru (razen iz cloud backup appa, ki uporablja http kot je povedal Maverik) nimaš write dostopa do backup folderja preko win network sharea (samba). Če že ne kriptirajo takih omrežnih mest, je najbrž samo vprašanje časa.

Seveda ni nič 100%, zato bom sam delal 1x na 3 mesece kopijo NASa na USB disk 2TB, ki ga bom takoj po kopiranju izklopil in postavil v omaro. Priporočeno je, da je omara v drugi občini za primer naravne nesreče, ampak moja je kar v isti hiši :)

Leta 2014 se je celo pojavil virsu, ki je kriptiral Synology NASe. In to se lahko ponovi kadarkoli, ker je naprav pač na netu.

AmokRun ::

Ali je možno enega od diskov uporabljati za offline backup?
Imam synology za 4 diske in dva diska v raid 1. Na tretji disk bi pa rad enkrat na mesec ročno naredil backup in ga potem odstranil.

Če disk fizično odstranim, naslednjič dobi status unused in ga moram ponovno pomapirat s tem pa seveda zgubim vse podatke. Se da to kako rešit?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS in crypto virusi

Oddelek: Pomoč in nasveti
274920 (4018) black ice
»

strežnik za majhna podjetja

Oddelek: Pomoč in nasveti
243041 (2073) Mavrik
»

Dober cloud backup (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8416836 (7988) dunda
»

Arhiviranje podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
598691 (7713) joker16_7

Več podobnih tem