» »

Linuxovo jedro 4.9 prinaša obilico novosti

Linuxovo jedro 4.9 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - Danes ponoči je Linus Torvalds predstavil izid nove verzije Linuxovega jedra, ki je prilezlo že do oznake 4.9. Po Torvaldsovih besedah gre za največjo izdajo doslej, če merimo po številu sprejetih novosti (commits), ki jih je več kot 16.000. Po številu novih vrstic kode so bile nekatere izdaje v preteklosti že obilnejše, a so bili razlogi tehnično-organizacijski. Kot je že v navadi, je približno dve tretjini novosti gonilnikov, preostanek pa so nove funkcionalnosti. Pri tem ne gre samo za nove naprave - ena teže pričakovanih novosti je podpora karticam AMD Radeon iz serije Southern Islands / GCN 1.0.

Med najpomembnejšimi novostmi so podpora za Raspberryjev Pi Zero in dodatnih 28 naprav na arhitekturi ARM, izboljšana varnost (vmapped stack), izboljšave v datotečnih sistemih, podpora za zaščito pomnilnika s ključi (memory protection keys) ter podpora za greybus (to so ostanki Googlovega projekta Ara). Novi Radeoni podpirajo navidezne zaslone, Intelovi grafični čipi pa DMA-BUF implicit fencing. Novo verzijo si lahko najbolj zagnani prenesete in prevedete z interneta, večina pa bo počakala, da se pojavi v priljubljenih distribucijah. Naslednjo verzijo pričakujemo prihodnje leto. Okno za vnos novosti v 4.10 se zapre tik pred božičem, potem pa bo sledilo še nekaj kandidatov za izid (rc). Verzija 4.9 je denimo nastajala od 15. oktobra (zaprtje okna) do danes.

11 komentarjev

Lonsarg ::

Kaj pa če bi namesto da je 2/3 nove kode driverjev spisali kvalitetne ABIje(za dinamične driverjev) v sam kernel pa zgolj driverje za CPU in generične driverje.

Koliko inženirskih ur stran vrženih, ko se driverje za isto zadevo miljonkrat piše, modificira in merga. Namesto da bi bil to binary, ki podpira določeno verzijo ABIja in bi tekel direkt na vseh kernelih, novejših od release te ABI verzije.

jype ::

Azgard> ko se driverje za isto zadevo miljonkrat piše, modificira in merga.

Ta proces je v ogromni meri avtomatiziran. Če bi bil problematičen, bi se abstrakcijo že zdavnaj implementiralo.

Lonsarg ::

Implementiralo se je ni(oziroma vsaj ne v zadosti kvalitetni verziji za širšo uporabo), ker ni preveč problematična za podjetja, ne ker ni problematična za nikogar.

Problematična je predvsem za "navadne" open source developerje, dokaj tudi za čisto navadne laike, ker so zaradi manjko te implementacije prisiljeni menjati hardware, da grejo na novejši kernel/software...

Če bi ta implementacija obstajala(in bila tako dobra, da ne bi noben več vgrajeval kaj dosti driverjev v kernel) bi hobi developer lahko napravo nadgradil na novejši kernel brez komplikacij, ker bi še vedno imel vse driverje. Morda hobi developerju še tega sploh ne bi bilo treba, ker bi se že generični Android 7.0 kar lepo inštaliral čez starejše verzije.

JE sicer res da za kaj takega to ni dovolj in rabimo še UEFI na ARM-ju(ker če nimaš standardnega firmwera ti standardni driverji za ostalo ne pomagajo dosti), ampak to je pa tudi že prišlo(v kernel in vse), sam populizirano še ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Brane22 ::

Tega se ne uporablja, ker se interfacei spreminjajo in ker tudi suptilne spremembe lahko prinesejo bistveno drugačne učinke. Pri ABIju je še to problem,d a bi se morali zmeniti kakšen naj bi ta bil, in tu bi imeli neskončno vojno podjetij.

Recimo zadnja serija patchev za 4.10 s strani AMD za AMDGPU ni šla še not, ker si je AMD omislil nek svoj midle layer, ki ga rabi za kompatibilnost z winsi, ki pa odstopa od vsega do sedaj narejenega.

Dobili so odgovor (IMHO povsem upravičen) da naj povedo, kaj točno jih v obstoječi infrastrukturi moti in zakaj bi jo bilo smiselno spremeniti ( da je torej splošen interes za to) ali pa naj prilagodijo source obstoječi ureditvi.

Kernel se torej spreminja in vsak ABI izven osnovnega seta SYcallov bi to resno omejil in prinesel nove glavobole, ko bi neizogibno zastaral.

Rias Gremory ::

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

fiction ::

Jst ::

fiction je izjavil:

4.9 ima tudi BBR congestion control


Zato sem pa jaz za router vedno imel rajši BSD. Začel pred desetletjem in pol in ostal. Ne vem, mogoče ima linux sedaj boljše rešitve, ampak takrat sem tisto bogo 1 Mbs linijo z QoS lepo razdelil med tremi uporabniki in vse je delalo do naslednjega upgrade-a linije. Sedaj, z 100Mbit linijo in tremi telefoni, prenosniki, tablicami,... sem tudi zadovoljen z mojimi nastavitvami QoS.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

phong ::

fiction je izjavil:

4.9 ima tudi BBR congestion control

Hvala za tale članek. Res zanimivo.

Bo BBR contestion control nastavljen kot default izbira za jedro, ali le kot ena od opcij (in kako se jo v tem primeru izbere)?

Truga ::

Jaz ze nekaj cajta na laptopu nucam 4.9 (od rc2), ker ima driver za mojo zvocno ze vgrajen, in zaradi tega dela precej boljse vsa zadeva. Laufa kr super.

Rias Gremory ::

phong je izjavil:

fiction je izjavil:

4.9 ima tudi BBR congestion control

Hvala za tale članek. Res zanimivo.

Bo BBR contestion control nastavljen kot default izbira za jedro, ali le kot ena od opcij (in kako se jo v tem primeru izbere)?

Google je našel:
https://sgros.blogspot.si/2012/12/contr...
https://unix.stackexchange.com/question...
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zvezdica27 ::

lp,

torej še vedno nimamo res dobrega amdgpu? Super,

zz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux 4.10 je tu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5413594 (10323) BigWhale
»

Izšel Linux 3.8

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
217627 (5507) Bistri007
»

Izšel KDE 4.9

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
95221 (3766) Jst
»

Izšel OpenBSD 4.9

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
175303 (4210) Poldi112
»

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

Oddelek: Novice / Grafične kartice
322771 (2771) CaqKa

Več podobnih tem