» »

Računalnik se ne prižge z Gemalto USB ključkom

Računalnik se ne prižge z Gemalto USB ključkom

GupeM ::

Imam od Gorenjske banke Gemalto USB ključek. Do nedavnega je zadeva delala brez problema, tudi če je bil ključek priklučen v računalnik. Pred kratkim pa sem si omislil novo grafično kartico in sem moral posodobiti BIOS na plati (Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 (rev. 1.0)). Od takrat dalje se mi računalnik ustavi na splash screenu od matične. Nič ne zapiska in nič se ne zgodi. V trenutku, ko odklopim Gemalto USB ključek iz računalnika, pa računalnik normalno zapiska in nadaljuje z bootom. Če ga prižgem brez tega ključka, se tudi normalno zažene. Ima kdo idejo kaj mi je storiti? Mogoče kakšne nastavitve v BIOSu?

mitkos ::

Morda je za preverit kakšen boot order je nastavljen v biosu.

GupeM ::

Na to še pomislil nisem, vem pa, da je pred nadgradnjo BIOSa bil USB first boot, ker sem večkrat poganjal kakšen live USB. So se pa ob upgradeu resetirale vse nastavitve, pa tudi sam sem naredil clear CMOS. Bom preveril, ko pridem domov.

GupeM ::

No, včeraj sem po dolgem času spet restartal računalnik in je bil spet isti problem. Sem pa ugotovil, da boot order ni problem. Ob restartu mi je računalnik freeznil na Splash screenu. Najprej sem nekaj časa butasto gledal, potem sem se spomnil da je problem v ključku. Ga odklopim, računalnik zapiska in začne se boot Windowsov (tale screen, vendar brez pikic ki krožijo. Takoj nazaj priključim ključek in čakam, da se Windowsi bootajo. Ker so se namestile posodobitve, sem si rekel da mogoče zato traja nekaj dlje. Čez nekaj minut še vedno isto. Odklopim ključek, pokažejo se pikice, čez nekaj sekund sem že na login screenu. Se vpišem, priklopim ključek in Windowsi sedaj delajo normalno kljub vključenemu ključku.

Še to sem pozabil. Ob včerajšnjem restartu sem še v BIOSu/UEFIju preveril boot order, pa tam vse štima. Nisem pa mogel nič delati (tipkovnica ni delala, miška se ni premikala), dokler je bil ključek vključen. Ko sem ga izključil, sta tako tipkovnica kot miška delali, celo naredili sta vse kar sem pred tem z njima počel. Če sem trikrat pritisnil tipko desno ob vključenem ključku, se ni zgodilo nič, ko sem ključek izključil, se je izbira v maniju premaknila za 3 mesta v desno.

Pa še to: Ledica na ključku je ves čas svetila, medtem ko ob normalnem delovanju, ko je enkrat Windows že bootan, utripa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HP Z220 - Boot z USB kljuca

Oddelek: Operacijski sistemi
181727 (1457) Jirzy
»

Pc Win 10 zagon loada v nedogled

Oddelek: Pomoč in nasveti
131669 (1411) yyyeb
»

UEFI - kako ponovno namestiti windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
3610521 (8035) krepki
»

Kako namestiti OS

Oddelek: Pomoč in nasveti
121974 (1674) Csharp
»

Sistem se resetira ponavljajoče po BIOS Update.

Oddelek: Pomoč in nasveti
161114 (949) crayz43

Več podobnih tem