» »

Japonska gradi najzmogljivejši superračunalnik

Japonska gradi najzmogljivejši superračunalnik

Slo-Tech - Na vrhu lestvice najhitrejših superračunalnikov že nekaj let kraljujejo kitajski računalniki, a se to utegne kmalu spremeniti. Letos je kitajski Tianhe-2 s 33 petaflops prvo mesto prepustil novemu kitajskemu prvaku Sunway TaihuLightu, ki zmore 93 petaflops. Že prihodnje leto naj bi primat prevzeli Japonci, ki za 163 milijonov evrov gradijo superračunalnik, ki bo zmogel 130 petaflops. Razpis se bo končal 8. decembra, projekt pa naj bi bil končan še pred koncem leta 2017, je pojasnil direktor inštituta Satoshi Sekiguchi. Kolikor poznamo Japonce, se bodo roka tudi držali.

Superračunalnik, ki ga bo financiralo ministrstvo za gospodarstvo, trgovino in industrijo, bo upravljal Nacionalni inštitut za napredno industrijsko znanost in tehnologijo. Njihov trenutni superračunanik je na seznamu na 179. mestu in zmore 0,7 petaflops, sicer pa ima kitajska na seznamu prvih 500 superračunalnikov 27 svojih. Novi superračunalnik bodo uporabljali za raziskave in razvoj umetne inteligence, zato se bo imenoval ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure). Uporabljali ga bodo na primer tudi za analizo zdravniških kartotek, kar je nekaj podobnega, kot je počel tudi IBM Watson. Nove investicije v superračunalnike na Japonskem prihajajo v času, ko je premier Shinzo Abe pozval podjetja, javni sektor in politike, da usmerijo svoje napore v razvoj, da bo Japonska med vodilnimi na področju robotike, baterije, obnovljive energije in drugih tehnologij. V zadnjih desetletjih se je namreč japonska tehnološka prednost pred lokalnimi konkurenti, kot sta Kitajska in Južna Koreja, popolnoma stopila.

8 komentarjev

RatedR ::

Nisem računalniški guru, ampak zanima me če bi recimo zgradili superračunalnik z močjo 1000 petaflops, kaj bi lahko dosegli?

pegasus ::

Exaflop so zaenkrat še mokre sanje ... tehnično je mogoče že spraviti skupaj exaflop, če odmisliš dejstvo, da moraš zraven postaviti še eno nuklearko, da ga poganja. Realno so si zadali omejitev exaflop v 20MW, kar se pričakuje nekje okrog 2023. Zakaj si znanstveniki želijo exaflop mašine? Za marsikaj, recimo popolnoma natančno simulacijo dinamike kapljevin, skupaj z vsemi turbulencami. To danes brez inteligentnih bližnjic in posploševanj ni mogoče.

Tole kar so napovedali japonci je sicer po vzoru trenutne kitajske #1 mašine, ki je relativno enostavna, zato jo lahko sestavijo praktično "čez noč". Tak enostven dizajn je možen, ker bodo na njej večinoma poganjali algoritme strojnega učenja, ki nimajo nekih hudih potreb po medprocesni komunikaciji in zanesljivosti posamezne instance. So koneckoncu samo statistika ;)

BorutK-73 ::

sicer pa ima kitajska na seznamu prvih 500 superračunalnikov 27 svojih.
Verjetno je mišljeno za Japonsko in ne Kitajsko.

Jst ::

Pri (trenutnih) superračunalnikih je problem Utilization. Že desetletja povezave med nodi žene evolucija. Sam mislim, da bo potreben neka čisto nova arhitekturna (revolucija), ker kaj če ti exascale superračunalnik, če ga lahko največ obremeniš samo z nekaj odstotki?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

pegasus ::

Odvisno, kako ga obremeniš :)
Če imaš data-parallel problem, kot je strojno učenje, nekih hudih interkonektov ne potrebuješ. Dovolj je en scatter-gather, torej da najprej razpršiš vse input podatke vsem nodom, počakaš da jih prežvečijo in nato zbereš vse rezultate in jih statistično obdelaš.
Če imaš stencil problem, tipično v štirih dimenzijah (prostoru in času), brez hudega interkonekta nimaš kaj počet. No, razen čakat :D Fizika je pač taka kot je ... in če se je lotevamo na način, ki izgleda smiselno na tabli, zna povzročat probleme siliciju.
Zato od daleč spremljam, kaj se dogaja na področju alternativnih pristopov k znanim problemom, recimo uporaba strojnega učenja za simulacijo tekočin. Zadeva sicer še(?) ni primerna za inžinersko uporabo, za filmske vizualne efekte pa več kot zadostuje. Če ta pristop še malo nategnejo in začnejo kak ai futrat s stoletjem podatkov iz vetrovnikov in meritev na pravih letalih, nato pa mu vržejo optimizacijski problem "naredi mi avion z najcenejšimi obratovalnimi stroški v takem in takem režimu" ... bo rezultat na vsak način fascinanten.

Paziti moramo samo, da nam kak tak optimizer ne zbezlja ;)

Jst ::

True. Voice of reason. Ampak kaj bi se zgodilo, če bi lahko iz binarnega sistema, ki poganja vse računalnike, ni važno od velikosti, spremenili arhitekturo tako, da bi se uporabljal sistem z štirimi ali osmimi stanji? To bi bila revolucija. Sedaj gremo lahko naprej samo še na način, da delamo task-specific arhitekturo. Kaj bi se zgodilo, če bi namesto 2 stanj, imeli na voljo 4 ali 8 ali 16,... Mogoče potrebujemo to revolucijo, da nam uspe "zagnati" AI.


--

Plus: Hvala za zgodbo, tamala je uživala ko sem ji bral, in potem, ko je že zaspala, sem jaz bral do konca, ker me je potegnila not. Sicer sem prebral že nekaj "Paperclip Universe Scenario" zgodb, ampak ta je najbolje napisana, se ne vleče, lahkotno napisana in še zgodba je zanimiva. Thanks za link.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

pegasus ::

Koliko stanj zares rabimo? Narava zapisuje podatke s štirimi (A,C,T,G). Sploh rabimo diskretna stanja? IMHO je prava revolucija vrnitev v analogni svet, tokrat na optični osnovi. Svet okrog nas je na našem nivoju dojemanja navsezadnje precej zvezen ...

PS. Še eno branje ;)

pegasus ::

In related news, Fujitsu je na japonskem zagnaleno dokaj veliko KNL inštalacijo. Zanimiv švoh rezultat na linpacku in zgleden na hpcg, kar je korak v pravo smer. Tudi IO ni od muh, skupno 1.5TB/s peak :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska vodi na lestvici superračunalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
174828 (3813) 7982884e
»

Nova lestvica superračunalnikov kaže kitajski vzpon

Oddelek: Novice / Procesorji
175171 (3619) zee
»

Rusija gradi drugi najhitrejši superračunalnik na svetu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227251 (5428) Bistri007
»

Prva deseterica superračunalnikov brez sprememb

Oddelek: Novice / Procesorji
93869 (2895) SuperVeloce
»

Kitajska razvila prvi superračunalnik s kitajskimi procesorji

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4914060 (11113) ender

Več podobnih tem