» »

Nedelovanje Intel Core i7 4770K in H97M-itx/ac

Nedelovanje Intel Core i7 4770K in H97M-itx/ac

Nerdor ::

Pozdravljeni,

Imam resnično grd problem, za katerega nisem vedel, niti nikjer ni pisalo na nobenem forumu ali kjerkoli na internetu. Namreč, prišel sem do zaključka da kombinacija Intel Core i7 4770K in H97M-itx/ac deluje samo na Windows 7 in Linux-u.
Ne deluje na Windows 8.1 in 10.

Namreč Intel in Microsoft sta mi grdo res grdo zagodla mojem ITX buildu. Namreč ITX plošč z čiposetom Z97 že dolgo ni več na trgu, imam cpu Core i7 4770K. Ker mi je šla plošča Gigabyte Z97-HD3, sem si zaželel ITX build. Imam XFX Bronze 80 550W psu, 16GB HyperX DDR3 ram in SSD diske in itd. Skratka, naivno sem izbral Asrock H97 ploščo, misleč, da bom lahko Windows 10 poganja brez težav. Ok, ker gre za ITX build sem bil čisto zadovoljen z stock hitrostmi. In sedaj preobrat...

Windows 10 se je takoj zamrznil ob štartu. Prikaže se logo in takoj zamrzne! Pregledal cpu, pregledal pine, odklopil vse naprave razen enega ram modula in cpu (grafična je integrirana). Začasno si sposodil ram, da je točno DDR3-1600 kakor maksimalno podpira H97 chipset. Še zmeraj ena in ista napaka, Windows 10 zamrzne takoj ob štartu... Za znoret! In to USB ključek Windows 10 Install narejen z uradnim Microsoftovim orodjem za izdelavo USB image-a, imam legalni Windows 10 ključ.

Opazil sem, da live Linux, Mint Linux brez težav boota, vse z prve prepozna, zvok, network kartico, video, ni da ni, gledal T-2 TV samo z uvozom playliste, VLC in Chrome z dodatki v parih minutah inštaliral. V manj kot v 15 min sem imel v Linuxu popolnoma normalno delujoč sistem.

Ugotovil sem, ko sem sprobaval inštalacije Windows 8.1 in 7, da Windows 8.1 ne deluje, Windows 7 brez težav.

Sedaj imam inštalirana Windows 7 in Mint Linux, z P1.12beta BIOS-om, kjer mi omogoča še OC. Procesor sem pognal bp na 4.2GHz, samo sedaj poganjam na 4.0, turbo boost na 4.4Ghz. Drugače matična plošča je vrhunska.

Preizkusil sem vse BIOS-e, ki so na voljo na Asrock spletni strani in z vsakim se je Windows 10 obesil na začetku boota. Prav tako Windows 8.1

Prebral sem, da so uporabniki z procesorjem G3258 in s to itx ploščo imeli težave pri bootanju Windows 10. Link
Poizkusil sem z brisanjem mcupdate_genuineintel.dll (C:\Windows\System32) in ni nič pomagalo!

Prišel sem do naslednjih zaključkov:
- ploščo ne morem uveljavljati garancijo, ker deluje brez težav. Ali lahko, ker ne delujeta Windows 8.1 in 10
- plošča ne omogoča odprtim cpu-jem, da se Windows 8.1 in 10 bootajo
- plošča podpira Windows 8.1 in 10, če uporabljaš i3/i5/i7 zaklenjene (non K)

Odločam sem se:
- da kupim rabljeno Z97
- ali Core i3 6100 začasno

Moj originalni post. Lepo naprošam, če ima kdo izkušnje s temi težavami?
... for lifetime!

damirez ::

Zdej tvoji ukrepi so zelo slabi:
1. Rabljeno Z97 je brezveze, če se nove začnejo pri 70€+ v nemčiji
2. I3 6100 je drug podnožje in drug ram


A vse biose si probal, samo kje pa si dobil to beta 1,12 splh ne vidim na njihovi strani http://www.asrock.com/mb/Intel/H97M/?ca...


A lahko samo probaš disablati v biosu HT in vse core razen enega. In potem probaj, men je na g3258 potem tako prišlo v winse, ampak zdej so updejtal winse in dela vse.

Tako da probej windowse tako inštalirat, da že imaš Windows 8.1 in v winsih izbereš update to 10

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirez ()

Nerdor ::

1. Se strinjam, sam nebi spet Asrock :) Spodaj je moje mnenje, zakaj bi mogoče bil dober ukrep.
2. Ja vem, sam sem imel v mislih Core i3 socket 1150, recimo 4170

BIOS beta P1.12, ki omogoča overclock sem dobil na tej strani Beta Zone

Bom probal še to, disable HyperThreading, samo en core enabled in tko v latest biosu P1.90. Sam sem to že probal in ni delovalo. Ok, bom še HyperThreading, VirtualThreading izklopil, pa vidimo. Sam imam tak grd feeling, da to ne bo nič pomagalo.

Sumim, da je problem v temu, če imaš K serijo procesorja, v mojem primeru i7 4770K in H serijo čipset-a, enostavo zaradi Intelovega Microcode Update, zadeve ne špilajo in se ne boota. Samo non K serija na H čipset. Ali če imaš K serijo, samo Z serija čipseta, kar je totalna bedarije s strani Intela. In proizvajalci matherboardov so čisto skenslal Z97 ITX MB-je. Probi te najti kakršno koli novo Z97 ITX MB? Ni ne, ane! Svinjarija s strani proizvajalcev Asrock, Asus, Gigabyte in itd.

So mi iz Asrock TSD-ja odgovorili, da 100% njihova plata špila z vsemi CPU-ji in boota Windows 10, defaultne nastavitve v BIOS-a.

Tukaj je originalni njihov odg.
Dear Customer !!
Thank you for contacting ASRock.

This model supports Microsoft(R) Windows(R) 10 64-bit / 8.1 32-bit / 8.1 64-bit / 8 32-bit / 8 64-bit / 7 32-bit / 7 64-bit.
The Windows 10 64-bit is tested on this model before available on market.

We provide few ways for you to verify.
1.Please load BIOS default setting.
2.Please only install necessary devices(CPU, fan, memory, power, system disk) for narrowing the problem.
3.If possible, please format the system disk and re-install a clean Win10 for try.
4.Please change another OS source(USB or CD) for verify.
5.Please change another disk for verify.

Thanks a lot !!
ASRock TSD

Drugače pa damirez vesel sem tvojega odgovora. Bom probal še enkrat z tvojim nasvetom in kasneje z Asrock nasvetov, da vidimo :) Hvala za čas in odg., sporočim, kako bo šlo.
... for lifetime!

eko_2k4 ::

Čist iz glave... nekje je enkrat bilo, da win10 niso zadovoljni, če je clock procesorja manjši od 1000MHz, in je treba v biosu nastavit min frekvenco višjo.
Kaj pa instalacija iz DVDja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eko_2k4 ()

damirez ::

Jest imam H81 plato, ki je res low low end do konca in sem dal gor g3258 pentiuma, pridejo windowsi 10 in ni delalo, kar koli sem naredil. Tako da sem lepo fural windows 8.1
Potem me pa opozori, da je smao še 14 ali nekaj za freeupdate in probam še 1x freeupdate in dela. Tko da so zgleda pri MSju poštimali zadevo.

Zdej možno je tudi, da ko ti inštaliraš winse, da nimajo oziroma niso pripravljeni na tko knfiuracijo. Da ko pa jih z neta, da so ali nekaj.

Takoj daj še probaj 8.1 in v winsih daj čez 10ko.

Nerdor ::

Nimam DVD naprave. Ozr. bi mogu jo novo kupiti z SATA, ker stari DVD pekač, ki ima parallel sata ali kaj je že, ta širok, ki se več ne uporablja v MB-jih :)

Sam kakor vem, ni sploh razlike bootanja iz USB in DVD-ja. Ker isti ISO lahko "zapečeš" na USB ali DVD

Samo tukaj je sprenevedanje in laganje kupcu v obraz:
- H97 in K serija procesorjev (recimo i5 4590K, i7 4770K, i7 4790K) zaradi malomarnosti/pohlepa Intel-a in microcode update, se Windows 8.1 in 10 z novim loaderjem ne bootajo. Vedno več razjarjenih kupcev na forumih Asrock matherboardov opaža, da i5 6600K in H110 ali H170 plošče ne grejo skupaj in se ne bootajo Win 8.1 in 10

- dejstvo je, da Windows 8.1 in 10 imajo isti boot loader, tako da nima smisla, dej inštaliri 8.1 in nato 10. Windows 7 ima stari boot loader, ki nima možnosti za microcode update zato špila

Za G3258 proc so poštimali. Problem je sprenevedanje Asrock-Intel-Microsoft glede (ne)dopuščanje delovanja Windows 8.1 in 10 (isti moderni bootloader) pri kombinaciji H serije čip setov in K serije procesorjev, ker škrtunski Intel poizkuša na vse pretege preprečiti overclocking K serije procesorjev na H čipsetu. Zaradi tega so celo preprečili bootanje v Windows 8.1/10

Drugače sem bil pozoren, da je možna težava H97 in i7 4770k, da Windows 10 ne bo boota, a kaj ko noben več ne prodaja Z97 ITX mobo, samo ATX, nej se nekam v tri krasne zaletijo proizvajalci MB-jev!!!

Bootat ne morem z USB installer-ja in že inštaliranega Windows 10 na SSD disku, preden mi je šla plošča Z97. Z default vrednostmi bios-a neglede na verzijo.
... for lifetime!

damirez ::

Samo jest imam siscer Asus h81m in i5 4670k in overclocakno in vse špila.

Aja zdej sem še 1x prebral tebi tudi 8.1 ne deluje ne moreš inštalirat. No to sem jest lahko, samo 10ke nisem mogel.

hojnikb ::

10ka ne dela zato, ker je microcode updejt, ki ubije navijanje na non Z platah. H81 pač ni uradno oc chipset, zato pa novejši winsi ne delajo
#brezpodpisa

damirez ::

H81 je uradno OC chipset tako da ne vem. Pač ni bil, ampak s prihodom g3258 je postal uraden, ker folk ne bi dajal 100€+ za plato in 50€ za procesor.

Preber si še moje poste. Men dela vse.

Nerdor ::

@hojnikb: a se da kej rešit? Ni mi do oc, tud če dela na stock frekvencah it is more that enough for me. Kaj mi predlagaš? Probam nasvet od Asrock-a ali so ta navodila klasični skret in ne bo nič?

Zdej res razmišlam, da bi si nabavil Z97 MB ali celo core i3 za socket 1150. (želja po itx shoebox kišti) Ker skoraj ne vidim rešite, da bi moj računalnik futureproof (bootanje windows 10)
... for lifetime!

damirez ::

Poglej še to plato, če bi imel samo drugo plato
https://www.eclipsecomputers.com/Produc...

Nerdor ::

@damirez: dobra ideja! Hvala! :) Samo bom preračunal, koliko bi me stala poštnina. Funta eur je 1:1.12 Plata bi me prišla od oka 168 eur + poštnina. Mogoče veš, koliko ta Eclipse trgovina vzame transport do Slo?
... for lifetime!

Nerdor ::

Ta Eclipse Computers je UK only trgovina in ne pošiljajo v Slovenijo. Pa še cena je strahovito navita, lahko dva ATX motherboarda, ali celo eno poceni ITX H110 in Skylake Core i3 cpu za ta dnar kupim. Čist za dost za moje potrebe.
... for lifetime!

hojnikb ::

damirez je izjavil:

H81 je uradno OC chipset tako da ne vem. Pač ni bil, ampak s prihodom g3258 je postal uraden, ker folk ne bi dajal 100€+ za plato in 50€ za procesor.

Preber si še moje poste. Men dela vse.


Ne, ni. Proizvajalci so uporabl bios hacke, da so vklopl navijanje na non z čipsetih. Uradno pa nikol ni blo podprto in so tudi zadevo ubil z mikrokode updejti. Zato nekaterim win10 sploh ni delal na g3258, ker so mel navitga na takšnem čipsetu.
#brezpodpisa

damirez ::

Tudi če nisi imel navitega nisi mogel iz 8.1 updejtat na 10. Tko da je blo to pomoje prej napaka. Vem da je intel namerno omogočil navijanje, ker g3258 ne bi nihče kupil drugače.

Tko da zdej vse po uradni poti, imaš lahko navitega g3258 na windows 10, brez kakršnikoli hackov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirez ()

hojnikb ::

Vem da je intel namerno omogočil navijanje, ker g3258 ne bi nihče kupil drugače.

bluziš. Na teh čipsetih si lahko navijal dosti prej, predn je ta pentium pršu ven. Mislim, zakaj bi dal ven microcode updejt, ki to skencla, če so kao uradno pustil. Makes no sense.

Tko da zdej vse po uradni poti, imaš lahko navitega g3258 na windows 10, brez kakršnikoli hackov.


še vedno rabiš taprav bios.
#brezpodpisa

Han ::

Če prav razumem, se tako 8.1 kot 10 (katerikoli build?) obesita še predno se pojavi okno s podatki o disku in particijah?

hojnikb ::

#brezpodpisa

eko_2k4 ::

@hojnikb: Čist akademsko vprašanje: torej če ni overclockan, bi pa moral delat b.p. na kateremkoli čipovju?

hojnikb ::

tako, more delat bp.
#brezpodpisa

Nerdor ::

Han je izjavil:

Če prav razumem, se tako 8.1 kot 10 (katerikoli build?) obesita še predno se pojavi okno s podatki o disku in particijah?

Tako je.
... for lifetime!

Han ::

Skratka, če imaš naložen popolnoma resetiran 1.90 BIOS (CMOS reset na plati + iztaknjena baterija in napajanje za 10 minut), nastavljen na UEFI boot, na USB ključu pa zadnji Windows 10 Redstone 1, ta zmrzne takoj po prikazu Windows logotipa?

Nerdor ::

Novo matično ven iz škatle, default nastavitve BIOS je bil 1.80, nastavljeno na UEFI boot, na USB ključu narejen bootable Windows 10 z Microsoftovim orodjem MediaCreationTool.exe (predvidevam da mi je Tool naložil latest Win10 Redstone1) in takoj zmrzne po prikazu Windows logotipa.

Takoj nadgradil na 1.90 in ponovil vajo isto zmrzne pri prikazu Windows logotipa. Napravil na službenem prenosniku Mint Linux na USB, po 10min vse delovalo, video, zvok, TV z uvožene liste, ni da ni. Pri USB install Windows 7 deluje brez težav.
... for lifetime!

Dr_M ::

Ce se ti da hecat z microkodami, mas v UBU kompletno zbirko. Samo nastudiri, kako se flasha na tvoji plati.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Han ::

Za test poskusi še z Rufus, kjer po uvozu ISO izberi GPT particijsko shemo za UEFI.

Windows 10 Redstone 1 ISO prenesi z Windows ISO Downloader ali M$ orodjem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MiniPC Z3775, Z3735F, ... kaj kupiti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16227079 (20057) peko_deko
»

Unigine Valley - OpenGL Lestvica (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
12921690 (13081) meho7
»

kaj kupiti 1150 ali 2011 (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
756601 (4607) RejZoR
»

Intel Core i7 4790K & Pentium G3258 "Anniversary Edition" (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8912628 (9005) N4m31355

Več podobnih tem