Forum » Elektrotehnika in elektronika » Problem s pomivalnim strojem Gorenje
Problem s pomivalnim strojem Gorenje
Azrael ::
Ali mogoče kdo ve kaj je narobe s pomivalnim strojem Gorenje PMS 103, ki ne greje vodo ? Grelec je v redu, termostata tudi, programator tudi (zamenjan). Stvar je v tem, da stroj enostavno preskoči vsako gretje vode; greje nekako pol minute in gre naprej, ne da bi čakal na preklop termostata, tako da vse opere z mrzlo vodo. Greje samo na koncu, ko je potrebno posušiti posodo. Ko so se je začel pojavljati ta problem (včasih je stroj delal pravilno, včasih pa brez gretja vode) je odpovedalo stikalo za vklop in izbiro temperature (stopilo se je stikalo za vklop). Novo stikalo je bilo priklopljeno po oznakah na stikalu in kablih, samo sedaj stroj nič več ne greje vodo.
Sedaj ne vem ali gre za kratek stik med kabli ali je novo stikalo defektno (mogoče napačno) ali je mogoče še kaj drugega narobe. Zanima me še ali ima kdo shemo tega pomivalnega stroja oz. ve kje jo je mogoče dobiti shemo (na Goreje servisu lahko dobim samo obisk serviserja, sem se že pozanimal), baje pa je obstajala neka knjiga za popravilo pomivalnih strojev, ali kdo ve njen naslov ?
Nadrobil sem kar precej vprašanj, vaši odgovori in nasveti pa so že v naprej dobrodošli.
Hvala že v naprej.
Lp, Azrael
Sedaj ne vem ali gre za kratek stik med kabli ali je novo stikalo defektno (mogoče napačno) ali je mogoče še kaj drugega narobe. Zanima me še ali ima kdo shemo tega pomivalnega stroja oz. ve kje jo je mogoče dobiti shemo (na Goreje servisu lahko dobim samo obisk serviserja, sem se že pozanimal), baje pa je obstajala neka knjiga za popravilo pomivalnih strojev, ali kdo ve njen naslov ?
Nadrobil sem kar precej vprašanj, vaši odgovori in nasveti pa so že v naprej dobrodošli.
Hvala že v naprej.
Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.
cekr ::
Od raznih gospodinskih aparatov večjega kalibra, je pomivalni stroj narejen še najbolj enostavno, tako da ti svtujem, da ga obrneš na bok in pregledaš, kaj je z glavno-veliko pumpo(tista, ki potem dela pritisk, da razmetava vodo po stroju)- sliši se jo med pranjem(najglasnejši del stroja), grelec je verjetno vredu(če greje na koncu), potem pa obstaja še mala pumpa na kuncu, ki vodo vleče ven iz stroja(je zelo majhna,zato se velikokrat v njej ustavi kakšen zabotrebec, kost,...). Programator upam, da je bil 1:1 zamenjan, tako, da verjetno ni problem v njem.
Sicer ne poznam tega modela stroja, po mojem razmišljanju pa uporabljaš ECO-hitri program(če obstaja). Če obstaja ta tipka na čelni plošči, vzemi instrument in premeri, kako deluje. Poizkusi dati eno žico dol(seveda jo potem izoliraj) in poženi stroj. Sedaj boš videl, če je kaj razlike. Če je ni, potem še poizkusi kratko vezati žici, ki sta na tem stikalu, in ponovno poizkusi.
ECO program običajno greje samo na koncu ali pa še to ne.
Sicer ne poznam tega modela stroja, po mojem razmišljanju pa uporabljaš ECO-hitri program(če obstaja). Če obstaja ta tipka na čelni plošči, vzemi instrument in premeri, kako deluje. Poizkusi dati eno žico dol(seveda jo potem izoliraj) in poženi stroj. Sedaj boš videl, če je kaj razlike. Če je ni, potem še poizkusi kratko vezati žici, ki sta na tem stikalu, in ponovno poizkusi.
ECO program običajno greje samo na koncu ali pa še to ne.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Programator je bil zamenjan pravilno, na kablih in programatorju so številke ki štimajo in zamenjan je bil tako da je bil kabel potegnjen iz starega programatorja in takoj montiran na isto mesto novega programatorja, ki je seveda isti tip kot stari. Zamenjava programatorja ni prinesla nobene spremembe, tako da problem ni v njem 100%.
Črpalki (glavna in tista za praznjenje vode iz stroja sta v redu, filtri čisti, cevi nezamašene, presostat dela (gladina vode v stroju je taka da je grelec v vodi potopljen nekaj mm.
Termostata sta tudi v redu, primerjal z termostati iz drugega stroja, temperature preklopa se razlikujejo malenkostno, par stopinj +/-.
Glede stikala za izbor temperature (50 ali 60) pa sem v dvomih. Ker se je originalno stikalo stopilo, na njej nise mogel preveriti kako delujejo kontakti. Novo stikalo ima listek z oznakami (B1 do B6)), ki je oblikovano kot šablona in označuje posamezne kontakte, kabli imajo tudi oznake (B1-B6, manjkata B3 in B6, nisem čisto prepričan, v glavnem so 4 kabli + še 4 za glavno stikalo, ki pa tu ne igrajo vloge). in so bili nataknjeni tako kot so oznake na stikalu. Malo sem jih poskušal premeščati na druge in enkrat je stroj grel vodo, samo ni šel naprej, večinoma pa je bilo isto, res pa mogoče nisem preizkusil vseh kombinacij. Drugače pa stikalo enkrat skene dve žici, drugič pa ostali dve. Pregledal sem še eno stikalo iz takega stroja, funkcija je ista samo razpored kontaktov je drugačen, ni pa nobenih oznak, tudi stikalo je drugačnega izgleda, keramika in pleh namesto plastika kot je bilo originalno in sedanje stikalo. Če uporabim to stikalo in kable razvrstim tako kot so bili na prejšnjem stikalu, pa stroj gre enkrat kot sem opisal drugič pa tako da samo greje vodo, tudi črpalka dela in tam dela neomejeno dolgo, tako da to tudi ni prav.
Še kakšna ideja ?
Lp, Azrael
Črpalki (glavna in tista za praznjenje vode iz stroja sta v redu, filtri čisti, cevi nezamašene, presostat dela (gladina vode v stroju je taka da je grelec v vodi potopljen nekaj mm.
Termostata sta tudi v redu, primerjal z termostati iz drugega stroja, temperature preklopa se razlikujejo malenkostno, par stopinj +/-.
Glede stikala za izbor temperature (50 ali 60) pa sem v dvomih. Ker se je originalno stikalo stopilo, na njej nise mogel preveriti kako delujejo kontakti. Novo stikalo ima listek z oznakami (B1 do B6)), ki je oblikovano kot šablona in označuje posamezne kontakte, kabli imajo tudi oznake (B1-B6, manjkata B3 in B6, nisem čisto prepričan, v glavnem so 4 kabli + še 4 za glavno stikalo, ki pa tu ne igrajo vloge). in so bili nataknjeni tako kot so oznake na stikalu. Malo sem jih poskušal premeščati na druge in enkrat je stroj grel vodo, samo ni šel naprej, večinoma pa je bilo isto, res pa mogoče nisem preizkusil vseh kombinacij. Drugače pa stikalo enkrat skene dve žici, drugič pa ostali dve. Pregledal sem še eno stikalo iz takega stroja, funkcija je ista samo razpored kontaktov je drugačen, ni pa nobenih oznak, tudi stikalo je drugačnega izgleda, keramika in pleh namesto plastika kot je bilo originalno in sedanje stikalo. Če uporabim to stikalo in kable razvrstim tako kot so bili na prejšnjem stikalu, pa stroj gre enkrat kot sem opisal drugič pa tako da samo greje vodo, tudi črpalka dela in tam dela neomejeno dolgo, tako da to tudi ni prav.
Še kakšna ideja ?
Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.
cekr ::
1. Sicer je zelo težko biti takole na daljavo pameten; mislim pa, da je mogoče stikalo imelo kakšno posebno kombinacijo preklopa. Najlažje je seveda, če se premeri staro in novo, seveda, če je staro vsaj še v takšni kondiciji, da je možno. Če pa se je staro stikalo skurilo, pa to pomeni, da gre vsa moč grelca preko tega stikala.
2. preglej termopstat, če preklaplja vedno pri isi temeperaturi(pomagaj si z vžigalnikom),
Ker pa se vedno pojavlja problem na enak način, ni drugega kot stikalo ali pa programator. Samo če je programator OK, potem išči napako samo v določenih kombinacijah pri stikalu. Enostavno kaj drugega ne more biti.
2. preglej termopstat, če preklaplja vedno pri isi temeperaturi(pomagaj si z vžigalnikom),
Ker pa se vedno pojavlja problem na enak način, ni drugega kot stikalo ali pa programator. Samo če je programator OK, potem išči napako samo v določenih kombinacijah pri stikalu. Enostavno kaj drugega ne more biti.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
OK. bom preizkusil vse kombinacije na teh kablih, samo to ne bom mogel narediti pred koncem tedna, prej ne bo časa in bom takrat poročal o rezultatih.
BTW: Ali kdo ve kako se je imenovala knjiga o popravilu pomivalnih strojev in kdo je bil njen avtor. Knjiga je bila v srbohrvaščini, izšla je še v Jugi, izdajatelj je bila Tehnička knjiga ali pa samozaložba, nekoč sem jo že imel v rokah (v knjigarni na nekdanji Titovi), samo jo tedaj nisem kupil, sedaj mi je pa žal. Če kdo kaj ve o tej knjigi naj sporoči, bom že vprašal po antikvarjatih in bukvarnah, če jo slučajno imajo.
Lp, Azrael
BTW: Ali kdo ve kako se je imenovala knjiga o popravilu pomivalnih strojev in kdo je bil njen avtor. Knjiga je bila v srbohrvaščini, izšla je še v Jugi, izdajatelj je bila Tehnička knjiga ali pa samozaložba, nekoč sem jo že imel v rokah (v knjigarni na nekdanji Titovi), samo jo tedaj nisem kupil, sedaj mi je pa žal. Če kdo kaj ve o tej knjigi naj sporoči, bom že vprašal po antikvarjatih in bukvarnah, če jo slučajno imajo.
Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomivalni stroj ne dela (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 21672 (5185) | BCSman |
» | centrifuga pralnega strojaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15383 (1088) | Machete |
» | Fid stikalo vrže ven?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3107 (2958) | Goran's Blog |
» | Pralni stroj Hoover(Candy)- DO NOT BUYOddelek: Loža | 26267 (23089) | STU-III |
» | Pralni stroj se mi ne ustavi!!! (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 43462 (41522) | Pyr0Beast |