» »

centrifuga pralnega stroja

centrifuga pralnega stroja

Anton013 ::

Pozdravljeni!Prosim vse,ki bi mi lahko napisali kaj o popravilu pralnega stroja.Ne dela mi namreč centrifuga.Na netu sem brskal,da bi našel kakšen načrt o pralnih strojih vendar po dolgotrajnem iskanju nisem našel ničesar.Če je kdo kaj podobnega zasledil,ga prosim za link.Najlepša hvala vsem,ki se poste potrudili z odgovori:\ ;(

zlabo ::

nebi bilo slabo če bi napisal koliko star pralni stroj je

starejši so imeli različne obrate motorja glede na navitja na njem. Novejši imajo pa elektronsko regulacijo.

Lahko je tudi programator v kurcu.

Pyr0Beast ::

Možno, da kej blokira zagon ? Preveri z roko če se vrti
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

stromar ::

Če gre za star pralni stroj s programatorjem, je poavadi kriv prav ta. Verjetno ne sklene več kontakta za centrifugo. Ponavadi se zaradi indukcije na teh kontaktih močno iskri in so zato oksidirani in nimajo več pravega stika. Jaz bi programator razstavil in kontakt pobrusil z brusilnim papirjem


Druga možnost je, da je skurjeno navitje za centrifugo v motorju.

Še ena možnost pa je, da je slab stik na kakšnem kontaktu, pri kablih. Poskusi jih malo porukat pri motorju in pri programatorju in preveri, če bo delalo

Če je stroj novejši (elektronika), je kriva ta. Poglej če je kakšen element poškodovan ali če je na spodnji strani tiskanega vezja kakšen slab lot

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

Azrael ::

Za pralni stroj z mehanskim programatorjem je poleg naštetega lahko še:

- slab kondenzator za centrifugo
- jermen, ki ni napet in drsi
- jermenica na motorju zamenjana s preveliko
Nekoč je bil Slo-tech.

perci ::

Zdej pri starcih majo en pralni stroj gorenje, star ene 6,7 let z mehanskim programatorjem.

Z zadevo je pa narobe to, da se na določeni točki programator kar ustavi. Recimo če ga daš na najdaljši program se nekje na sredi ustavi in ne gre naprej, tko da ga moraš ročno premaknit. Zdej, ročno to skos delat je precej moteče, me pa zanima, če bi se dalo to kako relativno enostavno popravit al je bolš nekomu rečt?

Pyr0Beast ::

S starimi stroji velikokrat problemi oksidacije.
Glede centrifuge- Če se zavrti boben na kakšni drugi stopnji je pol motor v redu.(do neke mere) (pranje, premetavanje perila) Če se ne zavrti je pol možna oksidacija kontaktov kot je napisal stromar. Poglej če je vse namazano in če se boben vrti, preveri tudi jermen, ki ga pogledaš tako da odšravšaš šravfe na zadnji strani stroja (da neboš slučajno šel šravfat kake tavečje), možno da se je tudi kakšen kabel dol snel.

Glede programatorja. Vzemi ga ven, odpri. Notr najdeš motorček, poglej za kakšen štrom je in najdi kontakte, prek katerih se priključi. Poveži in pusti prižgano (pazi da te ne bo streslo) Prej ga še namaži in ga pust da začne preklaplati. Poglej če se zatakne pri prekljapljanju.

Za mazanje programatorja (obročkov, ki dajejo vklapljajo kontakte uporabite navadno mast (pa ne svinjsko :D, tisto za mazanje) Za mazanje motorčka v programatorčku pa je dovolj navadno olje za mazat (lohka tut WD40 pol pa olje, ker sam WD ne "maže" dost)
Poglejte še motor pri pumpi za vodo vn šopat. Tud tukej namažte, saj se lhko zablokira (kot je pr nam) in ne more stečt naprej, ker je motor sinhronski in ima majhno moč pri zagonu. Pol se navitje pregreje in brez termalne zaščite kot je niso mel stari stroji tudi pregreje in zgori. Perilo pa tudi kljub temu ne bo oprano. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

@perci

Se mogoče stroj ustavi v neki točki, čez par ur gre pa dalje samo od sebe? Če je to, je motorček programatorja pokvarjen, pravzaprav njegova tuljavica (ko se segreje ne prevaja toka, hladna pa ga), ki je standardna in jo lahko zamenjaš, samo paziti moraš, da obe priključni žici nove tuljavice priklopiš na programator točno tam, kjer je bila priklopljena stara tuljavica. Jaz bi v tvojem primeru najprej menjal tuljavico.

In še to, če boš šaril okoli programatorja nikar ne puli žic z njega brez razloga in brez dobrih in nedvoumnih oznak, ker potem, če žice niso res dobro označene boš mrzel, ko bo treba sestaviti. Tudi če imaš shemo, ti bo to sračje gnezdo pobralo precej časa.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

perci ::

V bistvu je tko, da se programator ustavi na neki točki in potem lahko stroj celo noč pere na tisti točki in ne gre naprej. Ko daš zadevo ročno naprej, se to še enkraz zgodi na drugi točki in ko še enkrat prestaviš, normalno pere do konca.

Vedno se ustavi na istem mestu.

A to tuljavico dobim v HTE-ju? V Gorenju lahko verjetno samo cel programator kupim. No, sej to bi bla tut opcija, če ni pretežko zamenjat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Azrael ::

Tuljavica je rezervni del in se dobi posebej, je standardna skoraj za vse programatorje. Kje razen servisa jih prodajajo ne vem. Včasih jih je imel Fužinar in Elektrotehna, samo teh trgovin ni več. Samo če se stroj ustavi vedno na istem mestu in lahko takoj nadaljuje, ko se programator ročno premakne naprej, potem ni tuljavica.

Ali lahko točno ugotoviš, kje se stroj ustavi?
Npr:
- Če se ustavi takrat ko bi moral ali greje vodo je pokvarjen termostat ali stop rele na programatorju.
- Če dela pumpa za vodo-> presostat
- Lahko gre za polomljene zobnike v programatorju, kar pa res pomeni mejavo programatorja.

BTW. Za stare pralne stroje, če bi jih kdo rad servisiral v domači izvedbi priporočam, da kje staknete knjigo, ki jo je spisal Živorad Pejčić: Popravka mašine za pranje rublja.
Nekoč je bil Slo-tech.

perci ::

Ali lahko točno ugotoviš, kje se stroj ustavi?

Ja, lahko, bom enkrat ko bom pri starcih pogledal kje se ustavi. Sam dejstvo je, da ko ga premaknes, pere naprej normalno.

V glavnem, če te jst prav razumem, skor zihr je neki v programatorju in v najslabsem primeru pac zamenjam cel programator? A je to ful draga zadeva?

Azrael ::

Lahko je programator polomljen (kar pomeni menjavo), samo možno je tudi, da programator ne dobi nekega pogoja, da bi nadaljeval. Zato je treba ugotoviti kje se stroj ustavi. Nepotrebna menjava ni fajn, ker programator ni poceni (razen na Dinosu), menjava pa tudi ni ravno užitek. Ni fizično težko, samo kablov je precej in jih ne smeš zamešati.

Pri iskanju in nakupu programatorja je treba vedeti njegovo oznako (npr. PG500), ker se lahko zgodi, da ima pralni stroj pod isto oznako več možnih tipov programatorjev. Programator druge oznake je sicer možno montirati v tak stroj, vendar s tem spremeniš programe stroja, oznake na gumbu programatorja ne odgovarjajo več in če nisi kakšen profi serviser, pravilna priključitev "napačnega" programatorja pomeni mnogo preveč zaje**ncije.

Oznake programatorja vidiš, če snameš zgornji pokrov stroja. Pokrov je običajno pritrjen s 4 križnimi vijaki. Jasno vijake in pokrov odmontiraš šele potem, ko je stro izklopljen iz elektrike in vode, da ne bo kaj narobe.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

perci ::

Uf, tole se bom jst ukvarjal po izpitih :D ni videt glih simpl kot sestavljanje računalnika ali pa v-modanje ;).

Azrael ::

Pri vseh popravilih je treba najprej locirati napako in šele potem zamenjati ali popraviti del, ki ne dela pravilno. Včasih je lažja diagnostika, včasih popravilo, nekaj menjati na slepo srečo pa je predrago.

Vzemi popravilo pralnega stroja kot novo izkušnjo ali iziv, saj ti bomo pomagali, no bolj dopisno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Machete ::

Stroj mi ne zavrti več centrifuge. Res je 15 let star (Bosch maxxx 6, nekaj takega), a je imel že menjan programator in glavno gumo na vratih.
Ok, ni problema kupit novega in tudi imam rezervenga, ki je sicer nočna mora (star Candy, nikoli rabljen).
Pa vseeno, ker pere lepo in čisto in tudi interface mi je vredu, ga ne bi peljal takoj na komunalo, ker rad popravljam stvari.

Ko je na vrsti centrifuga malo škloca v 'enoti za pritisk' (poijma nimam za pravi izraz). In recimo preskoči iz 15 min program za ožemanje na 1 min in se sklopi.

A je slučajno lahko ta stvar? To kupim bp na ebay in menjam. Ostalo bo verjetno malo preveč dela in zafrkancije?
Verejtno moram odpreti in pogledat, če so vsi kontaki na mestu. A crkne še kaj lagko na tej zadevi?


LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

IL_DIAVOLO ::

Morda zamasen filter, vode posledično ne izcrpa in centrifuga ne dela.

Machete ::

Ne. Čist. Tudi odteče, če začne program, zaliva vodo, samo ne vrti.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

Machete ::

Sem razdrl ta zgoraj omenjeni kos in dvoim, da je bil problematičen. Notri je taka gumi mebrana, ki se napihne, ko dobi po cevki zgornji razdelek zrak iz ne vem kje. Ko se napihne potisne tako plastiko na vzvodu, ki prekine stik nekih kovinskih ploščic. To očitno da povelje, da lahko zavrti.
Spoj plastike med sabo in rob tesnila sem premazal s tekočo tesnilno mazo, dobro stisnil skupaj in sestavil. Zaenkrat stroj dela BP. Je pa kot korona bolnik že po teh letih, nikoli ne veš kaj bo jutri.
:D

Also podarim Candy CM2 106. Delal je 3 ure, če ima kdo veselje - PM. Zelo rad se premika in očitno se zaradi tega sklaplja avtomatsko. Sem dal v vaservago pa ne pomaga. Fedri so lepo vpeti in celi. Mogoče je skalibriran na kak 'drug level' ampak nisem imel časa se igrat.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nastavitev ročice za izbiro programa pralnega stroja

Oddelek: Loža
81806 (1633) r3dkv1c4
»

Pralni stroj s pomanjkanjem moči

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
113756 (2240) cajac
»

Pralni stroj se je pokvaril

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
105580 (4660) fosil
»

Pralni stroj se mi ne ustavi!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5142684 (40744) Pyr0Beast
»

Servis pralnih strojev...

Oddelek: Loža
135233 (5057) BigWhale

Več podobnih tem