» »

PC na podstrešju?

PC na podstrešju?

«
1
2

Kootra ::

Slotech-ovci imam eno vprašanje pa verjetno je malo butasto ampak vseeno. Če ste prebrali naslov potem že veste zakaj gre. Namreč rad bi odstranil hrup izven sobe, ter spravil PC na podstrešje. Se bi lahko pozimi pojavila kakšna težava z kondenzacijo ali zmrzovanjem? Klet namreč ni na voljo podstrešje pa se mi zdi kar dobra izbira. Sicer poleti ne vem kako dobro bi bilo to poleti, ko je vroče ko svija,bi bilo fajn vgraditi kaki exaust ali pa tudi intake, če je potrebno. Vsa mnenja in kritika dobrodošla :)

hojnikb ::

raje naredi obstoječi pc tišji...

custom fan profil, izklop nepotrebnih fanov, diskovje na gumice, menjava termalnih past,
#brezpodpisa

pegasus ::

Pc na podstrešju vsaj 10 let, prah, vročina, mraz, vlaga, škatla pa odprta in diski raztroseni okrog nje. Vse dela še danes.

(Je pa res da tolk pridnih pcjev danes ne delajo več ;))

Ales ::

Niso vsa podstrešja ista.

O kakšnih minimalnih in maksimalnih temperaturah se pogovarjamo, prihaja do hitrih sprememb, kolikšna je vlaga?

pegasus ::

To je brez izloacije, z odprtimi okni, temperatura in vlaga praktično enaki zunanji. Če je sončno je temp še mal večja, večina poletja se ne da gor bit (40+).

Ales ::

Dvomim, da imaš na podstrešju pozimi enako temperaturo in vlago zunanji. Je le razmeroma zaprto. Zmeri "podnebje" parkrat, tako za hec, če še nisi... V času snega, deževja, dolgega mraza, itd. Ampak kul, da dela.

Kootra ::

Zdaj glede temperatur vem da ko je poleti 35 C sn zgoraj zmeril 34-37 C. Zdaj je 27 C Sicer je podstrešje izolirano ampak ni to pasiva izolacija. Glede vlage pa sn vrgo gor ono uro ko "kao" meri vlago pa kaže 61%.

MasterTade ::

Namreč rad bi odstranil hrup izven sobe, ter spravil PC na podstrešje.


A je PC skupen a kako
Mors omnia aequat

smacker ::

61% vlage ne bi smel bit problem, prav tako ne sobna temperatura do 40°C. Na kolko pa pade pozimi? Če drži vsaj na ene 10°C nimaš kaj za razmišljat ;)

konspirator ::

Če bo pc 24/7 prižgan vsaj jeseni/pozimi/spomladi ne bo težav.

Podstrešje je zračno (zračni lini na obeh krajših koncih, če je hiša pravokotna) ali je zaprto ?

Zgodovina sprememb…

Kootra ::

Je zračna linija na podstrešju ja, ampak dvomim da bo 24/7 prižgan. Bolj realno število je 12/6
Pozimi žal nisem meril koliko pade temperatura.
lol kaj pa če dam razvlaževalnik ob komp, bi blo manj nevarnosti :))
Probal bom gor dat zaj jeseni pozimi pa kar bo bo... kaj je najhujše kaj se lahko zgodi right? (1.5k€ gre po gobe)

Ales ::

Kondenz ti je sovražnik. Dokler je zadeva prižgana 24/7 in niso temperature ne vem kako nizke, bi moralo biti ok. Najbrž. Če pa prižigaš mrzle komponente... puffff.

cypena ::

Ali ni problem kondenza v tem primeru le, če je računalnik prinešen iz mrzlega v toplejše okolje?
Takrat zadeve kondenzirajo.
Če je pa računalnik ohlajen na okoliško temperaturo oziroma z njo izenačen, potem kondenziranja ni.
Vsaj po moji trenutni logiki je to tako nekako.
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)

Malajlo ::

Tako je.

Ales ::

Ja. In ko prižgeš hladno napravo in se ta hitro segreje na precej višjo temperaturo od temperature v okolju... dobimo kaj?

Malajlo ::

Se ne zgodi prav nič drastičnega. Vlage je v toplejpem zraku več, kot v hladnem. Obratno je pa zoprno, to pa.
A poleti še nisi odprl hladne piksne pira? Pa pozimi držal vroče šalce kuhanca? Ali pa hodil v osnovni šoli k fiziki ...

Ales ::

In ko vklopiš mrzlo napravo, ki vsebuje HDD, CPU, ohišje, osnovno ploščo, dobesedno na tisoče elektronskih komponent itd. se bodo vse komponente in vsi večji deli materiala hkrati segreli na enako temperaturo, kaj? V celotnem materialu komponent, povsod v prostoru ohišja, kar vse hkrati se bo linearno segrelo?

In ne bo prišlo niti do hitrega raztezanja hladnega in na hitro segretega materiala nikjer, tudi pri raztezanju bo vse linearno?

Bravo, kar dajaj nasvete ljudem naprej.

Malajlo ::

Kondenz s tem nima veze. Raztezki pa tudi ne. Praviš, da se stvar iz nule segreje na 50°C, iz 25 pa tudi na isto temperaturo? A so v šolah čisto nehali zakone termodinamike poučevati? Sej PC ni termo flaša.

Highlag ::

Sam imam tudi PC takole izločen iz stanovanja. Pozimi so temperature okoli 6+, poleti tja do 35. par let že deluje. Imam malo boljšo asusovo ploščo in stock hladilnik na AMD x4 procesorju.
Never trust a computer you can't throw out a window

Kootra ::

Ne vem če je to vredno omeniti ampak imam pc nabasan z 11 ventilatorji, ki so večinoma na low speed ampak zgoraj sem jih mislil obrniti na max(2000rpm), ker se itak ne sliši dol.

Ales ::

Malajlo je izjavil:

Kondenz s tem nima veze. Raztezki pa tudi ne. Praviš, da se stvar iz nule segreje na 50°C, iz 25 pa tudi na isto temperaturo?

Ne, ne pravim. Od kod ti ideja, da bo kar ista temperatura vseh komponent? Od kod ideja, da kak del česa po zagonu ne bo še kar nekaj časa hladnejši od zraka v ohišju?

Računalnik ni osnovnošolska skodelica vroče kave, je skupek elektronskih komponent in kosov materiala kot so nosilci, deli ohišja, itd., od katerih so nekatere po vklopu različno močan vir toplote, druge pa popolnoma pasivne. Nekatere teh komponent so znotraj drugih večjih komponent (deli znotraj HDD, deli znotraj PSU, itd.), kar še veča kompleksnost situacije. Da ne govorimo mehanskih premičnih delih, kot so ventilatorji in deli HDD.

Recimo 20 sekund po vklopu PC-ja v nekem (pre)mrzlem okolju bo stanje lahko sledeče (hipotetično):

- CPU se segreje z -10C na 30C
- RAM se segreje z -10C na 50C
- osnovna plošča se povsod segreje z -10C na vsaj 0C, pod CPU je temp. višja
- notranjost trdega diska se segreje z -10C na 10C (recimo da se plošče dejansko zaženejo, ajde)
- ohišje trdega diska se segreje z -10C na -5C
- stranice rač. ohišja se segrejejo z -10C na -5C
- kovinska plošča ohišja, na katero je pritrjena osnovna plošča, se mestoma segreje z -10C na 0C, drugje malo več ali manj
- zrak v ohišju se segreje z -10C na 5C, z odstopanji
- zrak na podstrešju je še naprej -10C.

In nikjer, v nobenem trenutku ne pride do kondenza? Ne 20s po vklopu, ne 40s, nikoli, nikjer, na nobeni komponenti, na nobenem nosilcu, nobenem delu ohišja, na nobeni plošči HDD-ja, nikjer nič? Veš kaj... dvomim, da ne. Nekateri deli bodo še lep čas ostali hladnejši od zraka v ohišju.

In hitro raztezanje segretega dela neke komponente v primerjavi z drugim hladnim delom iste komponente še kako vpliva na življenjsko dobo komponent, če že ne pride do takojšnje okvare. HDD-ja npr., ki v takih pogojih zna kar izdihnit. Podobno ima konkreten vpliv tudi hitro ohlajanje komponent po izklopu.

A so v šolah čisto nehali zakone termodinamike poučevati?


Dej, da se ne zajebavamo več. Na Slo-tech si se prijavil skoraj štiri leta ZA mano, tako da raje vklopi možgane, namesto da podcenjuješ ljudi. Saj je jasno, da dojemaš hladno piskno in toplo skodelico, ampak ne, računalnik na podstrešju ni nič tako enostavnega.


V glavnem, v praksi bi me skrbelo predvsem za HDD ter za ventilatorje. Pa ne se začudit, če kdaj vrže RAM ven iz ležišča (ne, ne hecam se) ali celo hoče kako kartico (ne, res se ne hecam) spravit iz reže. Če bi slučajno prišli še do bolj ekstremnih temperatur (-30C ali manj), bi razmišljal še o stabilnosti delovanja zaradi samih kondenzatorjev.

Tako na splošno bi razmeroma zaščiteno podstrešje, kjer ni temperatur pod ničlo in ni hitrih sprememb temperature ali vlažnosti, moralo biti ok. Če bi temperature slučajno bile blizu 0C ali celo nižje, bi računalnik prižgal preden bi nastale in potem pustil prižgan, dokler ne minejo. Pa pazil bi, da HDD ne gre v kako stand-by stanje, kjer se plošče nehajo vrteti.

Pravzaprav bi bilo še najbolje, če bi se računalnik prižgal ob neki normalni temperaturi in se potem sploh ne bi ugašal. Pa najprimernejši bi bil računalnik brez premičnih delov, torej brez klasičnega HDD in brez ventilatorjev.

blackbfm ::

Niso komponente tok občutljive no pismo, ni to misija na mars

Malajlo ::

In nikjer, v nobenem trenutku ne pride do kondenza? Ne 20s po vklopu, ne 40s, nikoli, nikjer, na nobeni komponenti, na nobenem nosilcu, nobenem delu ohišja, na nobeni plošči HDD-ja, nikjer nič? Veš kaj... dvomim, da ne.

Ne.

Recimo 20 sekund po vklopu PC-ja v nekem (pre)mrzlem okolju bo stanje lahko sledeče (hipotetično):

- CPU se segreje z 20C na 60C
- RAM se segreje z 20C na 80C
- osnovna plošča se povsod segreje z 20C na vsaj 30C, pod CPU je temp. višja
- notranjost trdega diska se segreje z 20C na 40C (recimo da se plošče dejansko zaženejo, ajde)
- ohišje trdega diska se segreje z 20C na 25C
- stranice rač. ohišja se segrejejo z 20C na 25C
- kovinska plošča ohišja, na katero je pritrjena osnovna plošča, se mestoma segreje z 20C na 30C, drugje malo več ali manj
- zrak v ohišju se segreje z 20C na 35C, z odstopanji
- zrak na podstrešju je še naprej 20C.

Pa je vse crknilo ... Bemu!
Pa kondenz se tudi v tem temperaturnem območju nikjer ne pojavi. N.i.k.j.e.r.
(od kdaj sem prijavljen, je popolnoma nerelavantno; poskusil semrazložiti z vsem znanim primerom, ker včasih ljudje zaradi dreves ne vidijo gozda; eni pač ne)

solatko ::

https://www.google.si/search?q=mineral+...

Omisli si nekaj takega. Tiho, na temperature zunaj imuno, pa še lepo zgleda.
Delo krepa človeka

Highlag ::

Mene je tudi prenizka temperatura skrbela, pa ni bilo nič iz tega. Med obratovanjem so vse komponente segrete nad 20oC. Kondenz se dela če so komponente hladnejše od zraka. To se pa nikoli ne zgodi.
Never trust a computer you can't throw out a window

Thuban ::

pa dobro Malajlo, zakaj uničuješ debato?
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Thuban ::

računalnik na podstrešju ni najboljša ideja na tem svetu. Znotraj računalnika lahko čez 1 leto najdeš 1 kg pajčevin.

Poleti bodo ventilatorji delali na polno, da bodo lahko hladili komponente, pozimi pa je nevarnost pojava kondenza, sploh ko temperature padejo pod 0 stopinj, ti pa potem prižgeš računalnik in takoj zaženeš Wither 3.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Oberyn ::

Jaz bi rekel, da ne bo nobenega problema, razen pajčevin. Na podstrešju vendar ni nekih ekstremnih vremenskih razmer, ne verjamem, da temp sploh kdaj pade pod nulo. Tudi če pade, pri takem mrazu je vlage v zraku zelo malo, mrzel zrak je suh. Plus 40 je tudi še čisto normalna temperatura za računalnik. Vsake par mesecev ga očisti pajčevin in prahu, po moje bo vse v redu. Jaz imam komp na sekretu (kamor tudi spada) poleg pisarne, zdaj že ene 15 let. Temperaturnih ekstremov sicer tam ni, je pa vlaga, ker je notri tudi tuš kabina, ki jo žena včasih uporabi, če je kopalnica zasedena. Ni zaradi tega bilo nikoli nobenih problemov. Edini problem je USB 3, ki več kot na 1 meter ne deluje, tako da USB 2 hitrost ti bo največ delovala. Jaz to rešim enostavno, sprehodim se na sekret, ampak na podstrešje je pa malo bolj nerodno. Drugače sem videl tudi slike enega kompa, nameščenega v garaži pod stropom, to je tudi dobra rešitev, samo ploščo je malo težje prevrtati.

bbbbbb2015 ::

Kootra je izjavil:

Slotech-ovci imam eno vprašanje pa verjetno je malo butasto ampak vseeno. Če ste prebrali naslov potem že veste zakaj gre. Namreč rad bi odstranil hrup izven sobe, ter spravil PC na podstrešje. Se bi lahko pozimi pojavila kakšna težava z kondenzacijo ali zmrzovanjem? Klet namreč ni na voljo podstrešje pa se mi zdi kar dobra izbira. Sicer poleti ne vem kako dobro bi bilo to poleti, ko je vroče ko svija,bi bilo fajn vgraditi kaki exaust ali pa tudi intake, če je potrebno. Vsa mnenja in kritika dobrodošla :)


Imam kup računalnikov (PCjev) na podstrešju. Delajo brez težav. Najnižja temperatura na podstrešju je bila -22, najvišja pa čez 40 stopinj, pa verjetno še več, samo gledal nisem.
Vse dela brez najmanjših težav, celo malenkost bolje, kot če bi bilo v sobi. Poleti edino ventilatorji tulijo ko zveri, samo ni težav.

Ne rabiš ničesar vgrajevati ali odstranjevati.

Kar bi lahko PCju škodilo, je samo zelo redek primer kondenza in še to v primeru, ko hladen PC odneseš v topel prostor. Recimo pozimi v avtu pustiš robo, pa jo znosiš v prostor in jo hočeš prižgati. Potem počakaš 2 uri, še bolje 6 ur, da se PC ogreje na sobno temperaturo in ga prižgeš.

Kar se mraza tiče, dela PC še bolje, kot nov.

Največji sovražnik PCja je eventuelno vročina. Ampak novi PCji znižajo takt procesorja, če bi bilo že tako.

Najbolj so me presenetili IBM X strežniki, ko sem naredil eksperiment, da sem jim ugasnil klimo. Prižgali so klicaj in se ugasnili še oni. Ampak so bili v eni mali sobici v kleti, brez zračenja.

b4d ::

11 ventilatorjev, daj to slikaj, pretok zraka mora bit cudovit.

Vse to vrzes stran, kupis 3 dobre in bo tisina...
b4d.sablun.org

bbbbbb2015 ::

Thuban je izjavil:

računalnik na podstrešju ni najboljša ideja na tem svetu. Znotraj računalnika lahko čez 1 leto najdeš 1 kg pajčevin.

Poleti bodo ventilatorji delali na polno, da bodo lahko hladili komponente, pozimi pa je nevarnost pojava kondenza, sploh ko temperature padejo pod 0 stopinj, ti pa potem prižgeš računalnik in takoj zaženeš Wither 3.


Pajki imajo radi mirne in nehrupne kote. V PCju tega ni. Če nihče ne hodi na podstrešje, se kvečjemu nabere fin prah, ki bi se tudi sicer nabral na stvareh na podstrešju. To je manj moteče,kot karkoli drugega. PC je pa fino spihati s kompresorjem vsako leto, če drugače ne. Moji PCji so na podstrešju 3 leta in ni niti najmanjših težav.

Celo bi rekel obratno. PCji so dosti bolj umazani tam, kjer se gibljejo ljudje, ker od obleke in ljudi (in živali) gre ta fin prah, pač to, od česa je stanovanje umazano.

MadMax ::

A na "kadilniške" PCje ste pozabili, ali pa še nobenega niste videli od znotraj? :D
Če bo delal 24/7 in na cimpru ni dosti preko 35 stopinj, bo delal.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Kootra ::

Res vam hvala, da ste se tako razpisali. Vseeno sem se odločil dati PC na podstrešje. Ko se bo začela zima bom pač vrgel termometer na podstrešje, da vidim kaka bo temperatura. Pač bo treba pogledat kdaj se bo minus pričel, ter en dan prej zagnati PC :) Lahko zaprete temo ali pa se nadaljuje debata. Jaz sem v glavnem dobil odgovor, hvala še enkrat in lep pozdrav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kootra ()

konspirator ::

MadMax
On ga misli ugašati.

Malajlo ::

Mraz nobenemu PC-ju ni škodil, no. Vročina je večji problem.

techfreak :) ::

Ce je na podstresju potem je tako lahko vedno prizgan, saj ne povzroca hrupa, verjetno pa med idlanjem tudi ne porabi ravno veliko elektrike.

konspirator ::

Če nima ravno amd-ja :)).

MadMax ::

Ah, spregledal ugašanje.
Mraz je pa tudi potrebno definirat. Transport ugasnjenega v vrečki po -25 ni problem, res. Prižiganje iz take temperature pa ruska ruleta.
Prav tako definiraj vročino. Pri 50+ se mu sigurno ne bo dobro godilo, pri 35 mu pa še ne bo hujšega.

Prižiganje zadeve pri 10 stopinjah ni problem, nižje se pa lahko začno problemčki.
Najprej z diskom, pri nižjih temperaturah pa s še čim drugim.
Kar se kondenza v neizoliranem podstrešju tiče gre bolj za problem dopoldanskega dviga temperature ko je pc še ugasnjen: masivnejši deli so še mrzli, okolica toplejša in kondenz je tu. Če ga v takem stanju prižgeš se mu nič dobrega ne piše.
Na koncu je torej vse odvisno od podstrešja in režima prižganosti računala. Poznam podstrešja ki so "primerna" za tako početje, poznam taka ki niso (med njimi moje). Preko kristalne krogle svetovat za tvoj problem je nemogoče.

Na koncu se bo izkazalo, da ga ima namen ugašat samo za 6 ur ponoči, najbolj neugodna varianta :)
Za tistih 20eur/leto razlike bi lahko tudi ta čas idlal...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

matjash ::

Zame idealna lokacija je kurilnica v kleti. Tam laufam server. Pozimi od 15-20 stopinj, vlago pobira pa toplotna črpalka. Cel čas odprto okno na kip. Poleti zaprto okno in cca 20 do 25 stopinj ker mi toplotna črpalka hladi in razvlažuje zrak. Edino malo preveč prahu je zato parkrat na leto prepiham škatlo.
... bolje pozno kot nikoli.

bbbbbb2015 ::

MadMax je izjavil:

Najprej z diskom, pri nižjih temperaturah pa s še čim drugim.
Kar se kondenza v neizoliranem podstrešju tiče gre bolj za problem dopoldanskega dviga temperature ko je pc še ugasnjen: masivnejši deli so še mrzli, okolica toplejša in kondenz je tu. Če ga v takem stanju prižgeš se mu nič dobrega ne piše.


Nimaš prav, da rečem na milo.

Problem se pojavi samo in izključno, če temperatura PCja in okolice nista enaki. To se zgodi, če hladen PC prineseš v topel prostor.
To je isto, kot si vzel hladno kokakolo iz hladilnika. Začne se rositi.

Rešitev je, da dokler se temperatura PC in okolice na izravna, PC ne prižigaš.
Lahko je zunaj -35, pa pc prižgeš, pa bo delal kot nov. Lahko je zjutraj hladno, ampak kot se ogreva prostor, se ogreva PC in je temperatura enaka in ni kondenza. Pa kondenz se pojavi na 30 stopinj razlike v temperaturi, ne pa 5.
V zelo zelo nizkih temperaturah bi se ti lahko zgodilo, da bi ti CMOS baterija crknila. Ampak še takrat te PC vpraša, če naj resetira CMOS podatke.

Skratka, no worries.

Yohan del Sud ::

Fural kar nekaj let dva strežnika v omari v moji sobi. Poleti ... Fuuuu, ko sem odprl omaro, grem ven za nekaj ur. Pozimi, ahhhhh, nisem rabil odpirat radiatorja. Pa je delalo. Če imaš srečo, so mašine bolj trdožive, kot bi si mislil.

Ampak zmagovalec v hiši je 10yo dellov prenosnik, ki mu je že zdavnaj crknil zaslon (in bil demontiran). Nekemu praktičnemu sorodniku se je zdelo, da zadevo (z zasilnim starim lcd monitorjem) hrani točno pod papagajsko kletko. Z vsemi posledicami (tičja hrana, drek, itd) vred. Ampak še kar dela. Če se ga upaš šlatat.

Pajki so mucke napram temu.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

bbbbbb2015: tvoja trditev bi bila sprejemljiva, če bi bil računalnik sestavljen iz vseh komponent (komponent!, ne lego kock v obliki mb, ram, grafika itd) iz military grade selekcije (-50÷+125°C), kar pa seveda niti v pravljici ni res.
O tistem z rosenjem pa s tabo ne bi nadaljeval, brez zamere...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Sc0ut ::

Ugotovili smo, da glede na to, da OP želi računalnik ugašat, podstrešje ni pametno. Če pa ga bo pustil always on, pa veselo na podstrešje:)

Če se prav spomnim je en iz slo-techa celo nekaj časa nazaj imel računalnik na balkonu, ampak teme ne najdem.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Malajlo ::

Vem za dve firmi, da so v samem štartu štartu imeli server na balkonu.
A pa nekaterim res niso jasni pojmi vlaga v zraku, rosišče in razlike v temperaturi z dovedeno energijo? PC lahko pri -10? prižgeš brez težav. Ležaji v diskih ne bodo šli v rit (saj vsi vemo za trik z ohlajanjem diska, ko začne crkovati in včasih celo pomaga?). CMOS baterija je še največji problem. Na podstrehi pa ne bo imel manj kot toliko tudi v najhujšem mrazu. Razen če je odprta, ajde. Če se bi vlaga pojavljala na podstrehi, ima pa precej večji problem.
Ugašanje računalnika je pa itak brez veze, daš ga v stdby pa je. Porabljena energija je zanemarljiv strošek napram večji verjetnosti, da ti gre npr. napajalnik.
Ti kar daj pc na podstreho, nastavi si thermal shutdown za visoke temperature poleti, ker 70? ni tak problem doseči na RAMu npr. (treshold imam na serverju se mi zdi pri 60)

korenje3 ::

na našem podstrešju je poleti 65°C, pozimi pa -10°C.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

bbbbbb2015 ::

MadMax je izjavil:

bbbbbb2015: tvoja trditev bi bila sprejemljiva, če bi bil računalnik sestavljen iz vseh komponent (komponent!, ne lego kock v obliki mb, ram, grafika itd) iz military grade selekcije (-50÷+125°C), kar pa seveda niti v pravljici ni res.
O tistem z rosenjem pa s tabo ne bi nadaljeval, brez zamere...


Ne rabiš. Jaz sem imel navadne PCje v kleti, na podstrešju, povsod so preživeli brez težav.
Ne rabiš ti o rosenju z mano.

Military grade so nekaj čisto drugega, pa bolj gre za odpornost na udarce in stik v vodo. Pa še to niso odporni, če jih v vodo pomočiš.

Lahko pa recimo rahlo dežuje, pa je tak military grade PC zunaj še vedno uporaben.

Da pa navaden pc daš na dež, ne bo preživel niti minute, ampak bo po vsej verjetnosti fid in varovalko vrglo ven.

Ales ::

Malajlo je izjavil:

... PC lahko pri -10? prižgeš brez težav. Ležaji v diskih ne bodo ...

Pri običajnih diskih široke potrošnje je s strani proizvajalcev specificirano območje delovanja tam nekje od 0C ali +5C do +55C ali +60C, odvisno od diska. Med drugim zaradi hidravličnih ležajev v njih. So kar občutljivi na take malenkosti, kot je temperatura, četudi ti očitno nisi.

Lahko pa hraniš nedelujoč disk na -30C, če že moraš, in mu naj ne bi bilo nič, to pa. Kar...

Dobiš bonus točke za vztrajnost. Škoda le, da znaš pri tem komu povzročit kak strošek in izgubo podatkov.

Malajlo ::

Pa saj ne bo 365 dni na leto pod nulo štartal. Boh, če petkrat zalaufa disk pri nizki temperaturi, ga ne bo vrag vzel.
(In seveda moram imeti zadnjo besedo, ker kam pa pridemo, če neumnosti ostanejo brez popravkov. A kondenz zdaj že je jasen?
 wrong

wrong

)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malajlo ()

Riff ::

ja sj če bo računalnik skuks na podstrešju potem lahko tud skuks laufa ( sj če bo motilo miše ni tvoj problem :D) , spucaš ga pa ob ugodnih temperaturah

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Riff ()

bbbbbb2015 ::

Ales je izjavil:

Malajlo je izjavil:

... PC lahko pri -10? prižgeš brez težav. Ležaji v diskih ne bodo ...

Pri običajnih diskih široke potrošnje je s strani proizvajalcev specificirano območje delovanja tam nekje od 0C ali +5C do +55C ali +60C, odvisno od diska. Med drugim zaradi hidravličnih ležajev v njih. So kar občutljivi na take malenkosti, kot je temperatura, četudi ti očitno nisi.

Lahko pa hraniš nedelujoč disk na -30C, če že moraš, in mu naj ne bi bilo nič, to pa. Kar...

Dobiš bonus točke za vztrajnost. Škoda le, da znaš pri tem komu povzročit kak strošek in izgubo podatkov.


Potem jih dobim tudi jaz.
Prižigal sem PC pri -12 stopinj na podstrešju. Pa 2x pri -15. In nobenemu ni bilo nič.

Preberi si tole:
https://bitcointalk.org/index.php?topic...

Dejansko, če bi ga pustil zunaj pri -40, bi verjetno zmrznil.

Omenjajo eno metodo reševanja diskov, ki je bila aktualna s prvimi fluid bearing ležaji. Disk se ni hotel zagnati. Klikal je in nič ni dal od sebe.
Bilo je rečeno, če se pregreje, ko se shladi, tekočina v ležajih kristalizira pod določenimi pogoji.
Ljudje so jih dajali v *zmrzovalnik*, jemali ven, zagnali in je delalo.
Toliko pač, da so podatke pobrali.

Po mojem mnenju, če bi bilo prehladno, se moderen disk sploh ne bi zagnal. Čim bi se temperatura dvignila, bi zalaufal. Če se komu to da, naj sproba.

Poškodbe so bile pri prvih diskih, če se plošča ni vrtela dovolj hitro, je glava podrsala.
To zdaj ni mogoče. Ker ima merilec Gjev in če disk vibrira ali čim se plošča počasneje vrti ali čim izgubi napetost, se glave umaknejo na varno polje.

Ne trdim, da diski ne crkujejo. Samo napredek pri magnetnih diskih je vseeno velik.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napačna izolacija hiša vgradnja

Oddelek: Loža
72704 (1931) nejcek74
»

Toplotna črpalka za vodo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7318890 (16667) mn
»

Zakaj se z radiatorjem ne da hladiti prostora ?

Oddelek: Loža
457904 (6389) Zion10
»

Sedim v podstrešnem stanovanju , temperatura cca 28 C. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7518233 (15621) Wasted
»

Računalnik zunaj noč in dan. Kaj pa vlaga?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
222142 (1594) Lincolin

Več podobnih tem