Forum » Loža » Nevzdrževani družinski član
Nevzdrževani družinski član
Quantum ::
Pozdravljeni,
sem študent, ki študira izredno. Starši so me v letošnjem letu uveljaviti kot vzdrževanega družinskega člana. Moja želja pa je, da me v študijskem letu 2016/2017 ne uveljavijo kot družinskega člana. Sam trenutno delam preko študentskega servisa in se posledično tudi sam preživljam brez pomoči staršev. V preteklem študijskem letu nisem bil deležen štipendije niti drugega dohodka. Trenutno prebivam v študentskem domu. V kratkem se bom preselil v privatno stanovanje. Zdaj pa me zanima, kaj moram storiti, da me starši ne uveljavijo kot družinskega člana. Drugo vprašanje pa je, kje in kako moram prijaviti gospodinjsko skupnost v privatnem stanovanju?. Zanima me tudi, kakšna je razlika med prijavo lastnega gospodijstva in stalnega naslova. Ali je to mogoče pri najemniškem stanovanju?
Za odgovore se vam lepo zahavljujem.
ps. Nujno rabim informacije.
Vaš Q!
sem študent, ki študira izredno. Starši so me v letošnjem letu uveljaviti kot vzdrževanega družinskega člana. Moja želja pa je, da me v študijskem letu 2016/2017 ne uveljavijo kot družinskega člana. Sam trenutno delam preko študentskega servisa in se posledično tudi sam preživljam brez pomoči staršev. V preteklem študijskem letu nisem bil deležen štipendije niti drugega dohodka. Trenutno prebivam v študentskem domu. V kratkem se bom preselil v privatno stanovanje. Zdaj pa me zanima, kaj moram storiti, da me starši ne uveljavijo kot družinskega člana. Drugo vprašanje pa je, kje in kako moram prijaviti gospodinjsko skupnost v privatnem stanovanju?. Zanima me tudi, kakšna je razlika med prijavo lastnega gospodijstva in stalnega naslova. Ali je to mogoče pri najemniškem stanovanju?
Za odgovore se vam lepo zahavljujem.
ps. Nujno rabim informacije.
Vaš Q!
- premaknil iz Pomoč in nasveti: bluefish ()
Aston_11 ::
Odjavi se in prijavi stalno bivališče drugje na podlagi najemne pogodbe. Ločeno gospodinjstvo prijavljati ima smisel samo, če si na istem naslovu, čeprav fiktivno, dejansko pa stanuješ drugje.
smacker ::
Si v dobrih odnosih s starši? Pol se lahko za "optimum" zmeniš - lahko te uveljavljajo recimo 5 mesecev (odvisno od tvojega zaslužka preko ŠS), ti pa ravno tako ne plačaš 0€ davka. Optimum lahko poračunaš januarja 2017 preko spletnega obrazca za informativni izračun dohodnine. Pri meni je bilo nekako tako, da če sem zaslužil do 3k, so me lahko uveljavljali celo leto pa nisem plačal nič. Če nisi vzdrževan član pa nekje do 10k zaslužga nisi dodatno obdavčen. Če si recimo na polovici med 3k in 10k, potem te lahko pol leta uveljavljajo pa ti še vedno ne plačaš nič (razen 15,5% kar so ti sproti mesečno odvedli).
Nekje začetek februarja je tudi zadnji rok za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane, takrat te morajo starši "odjavit" - tu sta dve možnosti:
1. starši te že majo prijavljenega celo leto kot vzdrževanega člana in jim zato pri plači odtegnejo manj dohodnine. Takrat morajo izpolnit vlogo, na kateri navedejo da nisi vzdrževan član in morajo plačat razliko v dohodnini.
2. starši te med letom nimajo prijavljenega kot vzdrževanega člana, prejšna leta so oddali vlogo in dobili vračilo dohodnine. Naslednje leto samo ne smejo oddati te vloge.
Nekje začetek februarja je tudi zadnji rok za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane, takrat te morajo starši "odjavit" - tu sta dve možnosti:
1. starši te že majo prijavljenega celo leto kot vzdrževanega člana in jim zato pri plači odtegnejo manj dohodnine. Takrat morajo izpolnit vlogo, na kateri navedejo da nisi vzdrževan član in morajo plačat razliko v dohodnini.
2. starši te med letom nimajo prijavljenega kot vzdrževanega člana, prejšna leta so oddali vlogo in dobili vračilo dohodnine. Naslednje leto samo ne smejo oddati te vloge.
Furbo ::
Zakaj te pa to moti, če itak nič ne delaš?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
technolog ::
Odgovor je res simpl:
Če hočeš bit res ziher, da te starši ne bodo prijavili, odjavi stalno prebivališče z njihovega naslova. To urediš na občini v eni uri ali preko e-uprave.
Če hočeš bit res ziher, da te starši ne bodo prijavili, odjavi stalno prebivališče z njihovega naslova. To urediš na občini v eni uri ali preko e-uprave.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | DohodninaOddelek: Loža | 3955 (3029) | [D]emon |
» | Dohodnina študent + s.p.Oddelek: Loža | 2671 (2113) | jernejl |
» | Davčna olajšava - član družineOddelek: Loža | 5803 (5048) | harmony |
» | dohodnina za študentsko deloOddelek: Loža | 6252 (5502) | LitralSM |
» | Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 11711 (8882) | kekz |