Forum » Loža » Plačilo za delo prek študenta
Plačilo za delo prek študenta
CMpunk ::
Pozdravljeni.
V preteklem mesecu sem zaslužil cca 1100eur in delodajalec mi je en del tega(cca 250eur) nakazal preko napotnice po urni postavki 4.5eur, drugi del pa mi je dal na roke po urni postavki 5eur.
Moj delodajalec je podizvajalec in zame dobi plačano 6.9eur/h neto(sem videl pogodbo).
Zmenili smo se, da bom delal za 5 eur neto.
Sam se s plačilom na črno ne strinjam, ampak če se že gre take posle sem mnenja da bi mi na roke moral plačati vsaj 5.92eur/h, saj tvegava oba, jaz in on.
On pa pravi da mi več ne more dati, saj mora plačati 20% davka na dobiček za pravne osebe +16% davka na dobiček za fizične osebe, kar naj bi po neki čudni njegovi logiki zneslo 34% davka.
Koliko sedaj delodajalec tlači v svoj žep in koliko bi bilo pošteno da bi dal meni?
Hvala
V preteklem mesecu sem zaslužil cca 1100eur in delodajalec mi je en del tega(cca 250eur) nakazal preko napotnice po urni postavki 4.5eur, drugi del pa mi je dal na roke po urni postavki 5eur.
Moj delodajalec je podizvajalec in zame dobi plačano 6.9eur/h neto(sem videl pogodbo).
Sam se s plačilom na črno ne strinjam, ampak če se že gre take posle sem mnenja da bi mi na roke moral plačati vsaj 5.92eur/h, saj tvegava oba, jaz in on.
On pa pravi da mi več ne more dati, saj mora plačati 20% davka na dobiček za pravne osebe +16% davka na dobiček za fizične osebe, kar naj bi po neki čudni njegovi logiki zneslo 34% davka.
Koliko sedaj delodajalec tlači v svoj žep in koliko bi bilo pošteno da bi dal meni?
Hvala
- zaklenilo: zee ()
Delodajalcu sem predlagal da mi celoten znesek po urni postavki 5 eur/h neto nakaže preko študenta, vendar pa noče, saj bi si on s tem delal izgubo.
Čeprav smo se zmenili na začetku 5 eur neto preko študenta.
Čeprav smo se zmenili na začetku 5 eur neto preko študenta.
Furbo ::
Vprašaj servis kako naprej.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Magic1 ::
Najbolj tlači v žep, ko dobi plačano na črno(prav tako ti). Če delaš dobro, si lahko izpogajaš boljše plačilo. V nasprotnem primeru si bo našel drugega, v kolikor boš hotel preveč. Firma je drag špas, je kup stvari za plačat, tudi če on dobi 7EUR zate, še ne pomeni, da plačilo tebe pokrije ves strošek, ki ga ima s tabo.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
buttplugs ::
On ima s tabo stroške samo takrat, kadar te legalno plačuje. Kadar te pa nekaj na roko plačuje, pa bo tudi če ti plača 6.89 imel od tebe profit.
N0t0ri0us ::
Če delodajalec dobi 5.9€, tebi pa da 5€ je to čisto razumen znesek. Kot prvo on se ne bo ukvarjal s tabo zato, da bo na koncu na nuli.. če bo šlo vse po načrtu...
Matko ::
Za ta primer je 5 EUR, že precej veliko.
minimalna študentska urna postavka je 4,50 EUR bruto
od tega ti študentski servis odbije 15,5% prispevka za pokojnino zavarovanje
in podjetju doda 33,74% dajatev in prispevkov + DDV
Praktični primer:
bruto ura 5,00 EUR in 20 ur
od 100 EUR študent dobi na račun 84,5 EUR
podjetje dobi račun za 133,74 EUR + 22% DDV = 166,16EUR (v kolikor je davčni zavezanec lahko teh 29,42 poračuna)
na TRR bruto ura strošek podjetja (zgolj in samo urna postavka, brez ostalih stroškov povezanih z delavcem)
3,80 4,50 6,02 minimalna urna
4,23 5,00 6,69 tvoj primer
sklep: Študentsko delo ni več ugodno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matko ()
Smurf ::
Dejansko se delodajalcu za ta denar sploh ne splaca delati. Pomoje je za obe strani najboljse, ce pac ne gresta vec v ta posel.
N0t0ri0us ::
po tvoji logiki je neke vrste socialna, kjer se bo on ukvarjal z 20 delavci zato da bo potem imel na koncu nulo.. dokler se ne pokaže kak nepričakovan strošek.. Računaj da ima vsaj delavec 1 mesec dopusta, potem še bolniške, razne nabave strojev in potrošnega materijala, vsake toliko časa se najde kak neplačnik...
Na koncu tudi če ima 8000 dobička ga naj bi plačal ~pol državi, zagotovo pa mora tudi kaj vložiti v podjetje..
Moj bivši šef je rekel, da če delavci ne prinesejo 25€/h, da je vseeno če zapre firmo..
Na koncu tudi če ima 8000 dobička ga naj bi plačal ~pol državi, zagotovo pa mora tudi kaj vložiti v podjetje..
Moj bivši šef je rekel, da če delavci ne prinesejo 25€/h, da je vseeno če zapre firmo..
[SkA] ::
Če sta se zmenila za 5EUR neto, potem si to pač sprejel. Te pa razumem, da si imel v mislih legalno delo in si pričakoval plačilo preko študentskega servisa - tako je tudi prav. Lepo mu razloži, da nisi zainteresiran za delo na črno in zaključi sodelovanje.
Kar se pa tvojih preračunavanj tiče, pa odmisli vse skupaj, ker delaš račune brez krčmarja. So ti že drugi razložili, da je bruto strošek pri študentskem delu okoli 35% višji od neto in zgodba se podobno konča, če ta zaslužek lastnik podjetja poizkuša izplačati neposredno sebi, da lahko potem razpolaga s tem denarjem v gotivini in da tebi v roke. Tu je seveda možnih nekaj več odstopanj, glede na to ali je d.o.o. ali espe in kako učinkovito vodi stroške - ampak nad tem delom ti nimaš zadostnega vpogleda, da bi se lahko spuščal v prave kalkulacije. V vsakem primeru mi je čudno, da bi bilo v pogodbi z naročnikom karkoli navedeno delo v neto zneskih - morda si kaj narobe prebral.
No ja, v vsakem primeru nisi upošteval, da je nosilec dejavnost in podpisnik pogodbe z naročnikom on, torej nosi poslovno odgovornost (in je hkrati tisti, ki je zagotovil posel) in je tako edino normalno, da del prihodka pripada tudi njemu. Če ne drugega, lahko ti iz danes na jutri prekineš sodelovanje, on pa mora naročniku dostaviti, kar je bilo podpisano.
Skratka, nehaj poizkušat drek mešat in lepo vztrajaj na legalnem delu in dogovorjenih 5EUR. Če mu to ni sprejemljivo, poišči drugega delodajalca. Ne izgleda ravno, da boš kaj zamudil.
Kar se pa tvojih preračunavanj tiče, pa odmisli vse skupaj, ker delaš račune brez krčmarja. So ti že drugi razložili, da je bruto strošek pri študentskem delu okoli 35% višji od neto in zgodba se podobno konča, če ta zaslužek lastnik podjetja poizkuša izplačati neposredno sebi, da lahko potem razpolaga s tem denarjem v gotivini in da tebi v roke. Tu je seveda možnih nekaj več odstopanj, glede na to ali je d.o.o. ali espe in kako učinkovito vodi stroške - ampak nad tem delom ti nimaš zadostnega vpogleda, da bi se lahko spuščal v prave kalkulacije. V vsakem primeru mi je čudno, da bi bilo v pogodbi z naročnikom karkoli navedeno delo v neto zneskih - morda si kaj narobe prebral.
No ja, v vsakem primeru nisi upošteval, da je nosilec dejavnost in podpisnik pogodbe z naročnikom on, torej nosi poslovno odgovornost (in je hkrati tisti, ki je zagotovil posel) in je tako edino normalno, da del prihodka pripada tudi njemu. Če ne drugega, lahko ti iz danes na jutri prekineš sodelovanje, on pa mora naročniku dostaviti, kar je bilo podpisano.
Skratka, nehaj poizkušat drek mešat in lepo vztrajaj na legalnem delu in dogovorjenih 5EUR. Če mu to ni sprejemljivo, poišči drugega delodajalca. Ne izgleda ravno, da boš kaj zamudil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: [SkA] ()
po tvoji logiki je neke vrste socialna, kjer se bo on ukvarjal z 20 delavci zato da bo potem imel na koncu nulo.. dokler se ne pokaže kak nepričakovan strošek.. Računaj da ima vsaj delavec 1 mesec dopusta, potem še bolniške, razne nabave strojev in potrošnega materijala, vsake toliko časa se najde kak neplačnik...
Tudi moj bivsi delodajalec je trdil, da mi ne more dati 12 neto namesto 9, ker financno ne gre skozi. Pozabil sem omeniti, da je on zame prejel 40 neto, a je vseeno pozabil placevati prispevke, dodatke, potne stroske.
Ampak hej, winter is coming, pa inspekcija tudi ze trka na njegova vrata.
Ima pa opjev delodajalec profit v vsakem primeru, saj ga pozabi legalno placevati. Do kdaj ga bo pozabil plscevati je pa odvisno od tega, kdaj bo kaksen stricek prisel trkat na njegova vrata.
V vsakem primeru mi je čudno, da bi bilo v pogodbi z naročnikom karkoli navedeno delo v neto zneskih - morda si kaj narobe prebral.
Ja, v pogodbi sigurno piše da on dobi 6.9eur neto.
zgodba se podobno konča, če ta zaslužek lastnik podjetja poizkuša izplačati neposredno sebi, da lahko potem razpolaga s tem denarjem v gotivini in da tebi v roke. Tu je seveda možnih nekaj več odstopanj, glede na to ali je d.o.o. ali espe in kako učinkovito vodi stroške - ampak nad tem delom ti nimaš zadostnega vpogleda, da bi se lahko spuščal v prave kalkulacije
čist tko iz firbca me zanima, če kdo ve kako to počnejo? skoraj 100% sem da imajo neke mutne posle
Mutni posli so običajno pri prikazu višjih stroškov neke vrste od dejanskih, če ne gre za normiran d.o.o. ali espe. Potem ima konec leta manjši prihodek in od manjšega dela plača davek na dobiček, če ga je kaj ostalo. Npr. svoje čase s kakšnimi fiktivnimi potnimi stroški (s privat vozilom, da potem sebi brez kakšnih obdavčitev izplača), čeprav se je to baje precej oklestilo, zaradi poostrenega nadzora in zakonodaje. Ali pa npr. z nakupom nekega potrošnega materiala ali osnovnega sredstva, ki ga v resnici uporablja privat, ostane pa pisan na firmo.
Zgodovina sprememb…
Aston_11 ::
^that. Saj pravim, nehaj drek mešat, ker bo še vedno smrdelo. Edino kar je tu narobe je, da se očitno nista zmenila, da gre za delo na črno in te čisto podpiram, da se s tem ne strinjaš. Če vztraja pri tem, da ti 5EUR/h preko SŠ ne more plačevati, se pač odstrani iz tega dogovora. Že samo to, da te sili v delo na črno je meni dovolj visok indic, da se z njim nima smisla zapletati.
Zgodovina sprememb…
Furbo ::
Hitro poberi denar, če ti ga model ponuja in za v naprej išči koga drugega. Če boš kompliciral boš ostal brez denarja in ugotovil, da v merkatorju visokih načel ne jemljejo, samo evre.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Ne, če hočeš kaj storiti, mu pokaži sredinec ali pa naj, v kolikor delaš na črno, da večjo plačo. Tam za okrog 32 procentno večjo.
Ko so mi ljudje govorili, zakaj ne grem preko študenta delat, sem jim lepo odgovoril, da nisem svinja, ki se kopa v dreku in hkrati tudi iz tega dreka je.
Dokler ne bo več študentov takega mišljenja, boste pač izkoriščeni.
Ko so mi ljudje govorili, zakaj ne grem preko študenta delat, sem jim lepo odgovoril, da nisem svinja, ki se kopa v dreku in hkrati tudi iz tega dreka je.
Dokler ne bo več študentov takega mišljenja, boste pač izkoriščeni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: buttplugs ()
zee ::
OP:
Cimprej stran od taksnega delodajalca. Dodatno ga lahko prijavis delovni inspekciji.
Bonus: S-T ne nudi podpira dela na crno.
Cimprej stran od taksnega delodajalca. Dodatno ga lahko prijavis delovni inspekciji.
Bonus: S-T ne nudi podpira dela na crno.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zee ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prekarnost in zdravje: Kaj je bolniški dopust? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11308 (9075) | gruntfürmich |
» | Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?Oddelek: Loža | 12654 (11463) | M.B. |
» | Alternativa študentski napotnici (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21232 (18954) | Furbo |
⊘ | Studentski servis plača- bruto ali netoOddelek: Loža | 5749 (5330) | Gandalfar |
» | Avtorska pogodba, vprašanjaOddelek: Loža | 10477 (9109) | LeQuack |