» »

Polnjenje 16850 battery packa

Polnjenje 16850 battery packa

golf3 ::

Pozdravjeni.

Za projekt potrebujem battery pack 12-18v, ki se ga bo dalo polniti preko kabla. Torej potrebujem nekakšno vezje ki bo skrbelo za zaščito baterij in samo polnjenje. Doma že imam 4x 16850 sanyo baterije. Imam tudi nekaj teh vezij za polnjenje posameznih baterij vendar bi jaz rabil za več baterij hkrati. Gledal sem tole vezje. Razumem da vezje skrbi za overcharge, discharge... vendar ne vem kako naj baterije polnim. Sklepam, da preprosto priklopiš P+ in P- na neko napetost in se nato polni.

Skratka, ni mi čisto jasno in bi prosil da mi nekdo razloži najpreprostejši način.

matobeli ::

Ja, P+ in P- priklopiš in fila, poglej pa kakšno vhodno napetost potrebuje. Sej je celo malo nižje v oglasu skica kako priklopiš

golf3 ::

Aha, vidim da za polnjenje potrebujem 4.3V. Torej, načrt je tak da uporabim 220VAC > 12VDC pretvornik, vežem na step-down converter nastavljen na 4.3V in to na ploščico. Upam da si tok regulira sama.

Hvala za pomoč

seminal ::

Kupi mikroprocesroski polnilec stane 50€ pa ga maš za večno. Baterije ti bodo hvaležne

hojnikb ::

imax b6... še manj k 50e
#brezpodpisa

int47 ::

Ni tako enostavno. Med napajalnikom in polnilcem je razlika.
Uporabi polnilec, s funkcijo izenačevanja napetosti celic (balancing).

Na povezavi je samo zaščita.

golf3 ::

Fora je v tem, da bi jaz rad imel polnjenje čimbolj enostavno, torej priklop na kabel in je to to. Tega polnilca ne morem vedno nositi s sabo.

matobeli ::

Priklop na 220V napetost ali lahko tudi 5/12v napetost?

Kaj takega bi blo cenovno ugodno, pa malo prevežeš da vse štiri delajo z enim napajanjem in je rešeno.

hojnikb ::

tale vezja majo kr počasno polnjenje... pa vprašanje če jih lahko zvežeš zaporedno, da dobiš ven željeno napetost..
#brezpodpisa

matobeli ::

Zaporedno nič ne vežeš na teh vezjih imajo fiksno Uout za eno celico. Imajo 1A polnjenja, kar je sicer kar počasno, ni pa kritično.

Daš pa seveda vsaki bateriji svojega, potem pa jih na Uin (5V) vzporedno povežeš na en, vsaj 4A močen 5V napajalc.

hojnikb ::

ja, ampak OP nuca

Za projekt potrebujem battery pack 12-18v,


torej če nemorš zvezat zaporedno s temi vezji, je to za njega useless.
#brezpodpisa

matobeli ::

Polnilce vežeš vzporedno na vsako celico in jim pripelješ 5V napajanja (svoj +in - kabel), celice pa lahko še vedno vežeš zaporedno in s tem ustvariš višjo napetost za izhod. dva različna tokokroga nastaneta.

hojnikb ::

aha, sepravi to lahko potem nardiš, samo pač rabiš za vsako celico svojo vezje. Good to know.
#brezpodpisa

matobeli ::

Načeloma so na isti način narejeni napajalci v laptopih, 3-4 serijsko vezane celice, vsaka se polne posebaj, s tem da ponavadi vežejo še vsaki celico eno vzporedno in potem en polnilec polni 2 celici vzporedno.
kar načeloma ni prepovedano, ampak je treba bit pozoren na to da so celice čimbolj enake med seboj.

golf3 ::

Tudi o tem sem razmišljal. Potem lahko vežem celice zaporedno in dam na vsako en tale charger? Ne bo prišlo do kakšnih motenj/kratkega stika ker bodo celice med polnjenjem vseeno povezane?

Hitrost ni pomembna, važno da dela kolikor toliko zanesljivo. Hvala za pomoč!

seminal ::

Mene pa zanima če imam 3x AAA NiMh baterija vezano zaporedno, s kolikšno napetostjo moram polnit celoten pack? V eni majhni napravi imam tole in nimam prostora za plastični ovitek kjer bi lahko enosatvno vse baterij ven vzel pa jih dal polnit na polnilec navadni, sedaj pa bi rabil polnilec za vse tri vezane zaporedno skupaj pa da je čim ceneje.
LP

matobeli ::

Toliko kot samo za eno NiMh x3. Če se ne motim je NiMh polna pri cca 1.44V, ampak raje preveri če ti kaj piše na bateriji, oziroma poglej kakšno razpredelnico na internetih.

Magic1 ::

Jao ste pogumni in bogati. Kot prvo je največji problem polnjenja li-ion baterij, da se lahko vžgejo, če jih polnimo narobe. To pomeni polnenj preveč spraznjenih baterij, ali polnih baterij s polnim tokom. Če boste ušli požaru, bodo itak baterije crknile po parih ciklih... 4 Sanyo 18650 verjetno niso poceni. Baterije se polni posamično do 4,2V, ali s balanserjem v paketu. Pod 3V polniš s 1/10 toka, pod 2,5V so baterije takorekoč mrtve.
NiMh se polnijo posamično na 1.44V...
Kupite si namenske chargerje, drugače boste kupovali baterije non-stop.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

matobeli ::

A ti sploh spremljaš? potek teme mislim. Namenski polnilec ne rabi bit 150EUR+, za eno celico čist enako dobro opravlja delo ena mala ploščica na vsaki celici ki seveda regulira napajalno napetost.

Pod 3V pa itak ni pametno spustit celice, sploh pa ni v tistem območju praktično nič več notri in je popolnoma BV praznit.

Kako hudiča sploh telefonom ki stanejo v merkatorju po 20EUR uspe filat svojo li-ion baterijo?

Drugače pa, ja, bogati. Celih 13$ stanejo 4 Panasonicove 3400mAh celice ;)

P.S Ta tvoj "balanser" ni čisto nič drugega kot v osnovi več polnilcev na istem vezju...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Magic1 ::

Kje jih pa ti dobiš "originalne" za 13$? Jaz jih nisem videl pod 20EUR.

Sej nisem rekel da mora nabavit namenski za 150EUR+, pač namenski polnilec za li-ion. Tist za par dolarjev bo že polnil, res pa ne tako kot je treba. Napolnil ti ne bo baterije na 100%, še na 90% ne. Preveril tudi ne bo, če je baterija preveč prazna. Zdaj ene baterije imajo znotraj zaščito, nekatere ne.
Uporaba dveh baterij vzporedno povzroči, da ko gre ena falit, crkneta obe(zaščita jo lahko reši, če ugotovimo pravočasno).
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

matobeli ::

Brez panike, vsi leptopi imajo 2 vzporedno vezani brez kakršnekoli zaščite. Po nekaj letih res lahko kakšna crkne. Eksplodira jih pa zelo malo. Oziroma eksplodirajo tudi tiste v eplih, pa je iphone načeloma kar drag polnilec.
Če daš enake celice je ta možnost zanemarljiva.

Mi pa prosim razloži zakaj polnilec za 2$ ne bi dokonca nafilal baterije? Če ima prav nastavljeno napetost na tistih 4.22V bo napolnil "točno" do 4.22V. Lahko da bo počasen, lahko da ne bo odklopil pri nizki napetosti (za ta namen so zaščite), ampak polnil bo.

Polnjenje li-ion baterij električno gledano ni čist nič drugačno od svinčeve, NiMh,... samo malo bolj moraš upoštevat meje.

Poceni celice se pa da dobit na precej koncih. Za NCR18650B (Panasonic) imajo na Gearbest dobre cene. Poglej si pa tudi Banggood, malo odvisno od cene dolarja, možnosti pošiljanja in trenutne zaloge.

hojnikb ::

pr poceni celicah pazi, ker je dost fejkov..
#brezpodpisa

matobeli ::

Ker naši vrli trgovci bi z očesom trenili preden bi ti prodali fejk za n faktor cene na kitajskem? :))

Na internetu obstajajo ljudje katerim je hobi preverjat pristnost baterij in ob tem obvestijo druge ljudi. Samo pregledat je treba.

Gearbest in banggood sta načeloma dobra dobavitelja, vsakemu se pa lahko zgodi da dobi/proda fejk.

Za izogibat so se načeloma celice ki imajo "fire" v imenu.

edit: tiste 4 celice so v "flash sale", so bile tudi že okrog 20EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Magic1 ::

Li-ion in lipo se polnijo malo drugače od svinčenih. Polijo se s polnim tokom do določene napetosti, potem se pa zmanjšuje tok do 0A pri konstantni napetosti. Cheap polnilci zmanjšajo tok še preden dosežejo končno napetost in tako ne uspejo polno napolnit. Malo poglej po netu, je folk stestiral kapaciteto različno polenjenih.


Sej drugače dobiš že ok charger za cca 15$. Ko pridem domol lahko nalimam link do ene strani, kjer en tipo testira različne chargerje.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

matobeli ::

Ajde, okej, naj ti bo, če bi samo napetost gor dal in ene 3A bi jo hitro fental.

To pa še vedno ne pomeni da ena majhna platka iz ebaya pod 1$ ne zna tega nardit.
Recimo tole je primer: Charger module with TP4056 controller

Magic1 ::

Ta dela točno to narobe, kot sem opisal. Že pri okoli 4V začne tok padat, pri 4.2V zadeva neha polnit. Tako polnjena baterija bo manj kot 90% nafilana. Sej ni nobene panike, le baterija je napolnjena s 3000mAh namesto 3400mAh.
Magic

matobeli ::

Pri kakšni napetosti bi pa morala nehat polnit? 4.3V?

Dej res prosim zbrskaj kako naj bi se polnila li-ion baterija. Me je pa začelo zanimat.

Tisti kitajski polnilček bo manj nafilal na račun tega ker bo ustavil pri 4.137 - 4.263V, odvisno kaj fašeš.

edit: pogovarjamo se pa o manj kot 10%, prej 5%, krivulja ni ravno linearna, torej dobiš 3230mAh namesto 3400. Pa še pri 10% manj napolnjeni bateriji je bližje 3100mAh kot pa 3000mAh

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Magic1 ::

Odvisno od sesatve baterije, Li-ion so načeloma 3,6V, kar pomeni, da jih je priporočljivo polnit do 4,2V. Ko doseže to vrednost bi se moralo ob isti napetosti čez čas zmanjševati tok, plus imaš še dodaten boost polnega toka po nekem času. Poglej si še enkrat sliko, ki sem jo zgoraj nalimal. Imaš gor napetost in tok skozi celotno polnenje.
LiPo imajo 3,7V in se polnijo do 4,3V.
Magic

hojnikb ::

si sigurn ?

Bi prej reku, da se 3.85V celice polnijo z 4.3+V, kot pa 3.7V. Te mi vsaj moj polnilec polni kr lepo z 4.2
#brezpodpisa

Magic1 ::

Odvisno iz katere zmesi je narejena baterija, ene je priporočljivo polnit do 4,2, druge do 4,3V(moj telefon se polni do 4,35V). Polnilci nima pojma kakšno baterijo mu ti daš not. On polni glede na to na katero vrednost je nastavljen. Safe side je 4,2V, res je pa da s to napetostjo ne bo na polno napolnil baterije, ki gre do 4,3V.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

hojnikb ::

praviloma se 3.7V baterije polnijo z 4.2V..
#brezpodpisa

Magic1 ::

Točno tako, varna stran za vse, ne boš pa dobil polne kapacitete pri vseh s to napetostjo.
Magic

hojnikb ::

Zato pa prej pogledaš datasheet baterije ane. Čeprav še nisn vidu 16850 celice z 3.7V, ki bi mela 4.3V polnilni tok. I could be wrong tho.
#brezpodpisa

Magic1 ::

Sej sem rekel da imajo LiPo ponavadi 4,3V in ne 16850/18650. Vse je odvisno od zmesi in elektrolita, ki se uporabi v bateriji. Te valjne baterije so načeloma do 4,2V.
Magic

Magic1 ::

Magic

jest10 ::

Magic1 je izjavil:

Ta dela točno to narobe, kot sem opisal. Že pri okoli 4V začne tok padat, pri 4.2V zadeva neha polnit. Tako polnjena baterija bo manj kot 90% nafilana. Sej ni nobene panike, le baterija je napolnjena s 3000mAh namesto 3400mAh.


Nimaš prav. Koliko bo šlo v baterijo je odvisno od tega pri kateri napetosti in katerem toku se konča polnenje. Na kakšen način polneš do tega trenutka nima nobene veze!
Če se ne držiš CC/CV profila boš pač polnil dalj časa in nič drugega.
Tile 1A polnilci za 1$ končajo polnenje pri 10% nastavljenega polnilnega toka(100mA če polneš z 1A in ustrezno manj, če nastaviš nižji tok).

int47 ::

golf3 je izjavil:

Tudi o tem sem razmišljal. Potem lahko vežem celice zaporedno in dam na vsako en tale charger? Ne bo prišlo do kakšnih motenj/kratkega stika ker bodo celice med polnjenjem vseeno povezane?

Če boš napetost na USB polnilna vezja iz povezave pripeljal iz istega vira in priklopil na zaporedno vezane celice, boš seveda naredil več kratkih stikov. Nariši si vezavo in upoštevaj, da so pri zaporedni vezavi baterij vsi - baterij preko napajanja polnilnega vezja povezani.

FX6300B ::

int47 je izjavil:

golf3 je izjavil:

Tudi o tem sem razmišljal. Potem lahko vežem celice zaporedno in dam na vsako en tale charger? Ne bo prišlo do kakšnih motenj/kratkega stika ker bodo celice med polnjenjem vseeno povezane?

Če boš napetost na USB polnilna vezja iz povezave pripeljal iz istega vira in priklopil na zaporedno vezane celice, boš seveda naredil več kratkih stikov. Nariši si vezavo in upoštevaj, da so pri zaporedni vezavi baterij vsi - baterij preko napajanja polnilnega vezja povezani.


odvisno od modula,
May the force be with you!

int47 ::

Lahko podaš povezavo do ustreznega modula na ebay-u?

Magic1 ::

jest10 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ta dela točno to narobe, kot sem opisal. Že pri okoli 4V začne tok padat, pri 4.2V zadeva neha polnit. Tako polnjena baterija bo manj kot 90% nafilana. Sej ni nobene panike, le baterija je napolnjena s 3000mAh namesto 3400mAh.


Nimaš prav. Koliko bo šlo v baterijo je odvisno od tega pri kateri napetosti in katerem toku se konča polnenje. Na kakšen način polneš do tega trenutka nima nobene veze!
Če se ne držiš CC/CV profila boš pač polnil dalj časa in nič drugega.
Tile 1A polnilci za 1$ končajo polnenje pri 10% nastavljenega polnilnega toka(100mA če polneš z 1A in ustrezno manj, če nastaviš nižji tok).

Bi bolj rekel, da ti nimaš prav. Napetost drži baterija in cheap charger bo nehal polnit ko doseže 4,2V, v primeru chargerja s CC/CV bo pa charger še vedno polnil po tem, ko se doseže 4,2V. Ne morš rečt, da bo baterija v obeh primerih enako polna. Baterija ni polna takoj, ko doseže 4,2V!
Magic

jest10 ::

Znova... Polnilci o katerih govorim (med te spada tudi ta 1€ usb zadevica) nehajo polniti, ko tok pade na določeno vrednost. Popolnoma enako, kot delajo pravi CC/CV polnilci. Če tok pade na to vrednost pri 4,2V bo baterija popolnoma enako napolnjena v obeh primerih.(Med baterijami je strašno malo razlike, nova mi bo recimo nehala polniti pri 4,2V, totalno zgonjena z visoko notranjo upornostjo pa pri 4,18V. Zanemarljiva razlika) Le zaradi drugačnega profila polnenja, bo le to trajalo dalj časa.
Kar ti govoriš pa bi veljalo pri totalno butastih polnilcih, ki bi polnili pri fiksni napetosti.
Imam doma ene 10 teh usb polnilcev, ene ter ene 7 boljših polnilcev(ne sledim točno cifri, ker sem jih dosti tudi že oddal/prodal), ter merilec kapacitete. Lahko verjameš, da ni razlik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenska doba baterije pri prenosniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
716256 (4781) link_up
»

Android aplikacija: charging plan

Oddelek: Loža
253372 (2738) jest10
»

Polnilec za telefon

Oddelek: Mobilne tehnologije
112148 (1902) bobicek
»

Sanyo Eneloop - kje kupiti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
21964508 (38939) McLuzo
»

Koliko Amperov bi taka baterija lahko dala od sebe maksimalno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
577562 (6751) ajfon

Več podobnih tem