Forum » Šola » Označevanje ogljišč in stranic v večkotnikih
Označevanje ogljišč in stranic v večkotnikih
denis66 ::
Kot je že v naslovu, me zanima ali obstaja pravilo označevanja stranic in ogljišč v večkotnikih in sicer za izbiro črk in smer označevanja. Ali je pomembno samo velika črka za ogljišče in mala za stranico ali pa je pomembna tudi smer označevanja? Ali si črke morajo slediti kot gre abeceda?
kogledom ::
Smer urinega kazalca, velike zaporedne črke abecede. Se pa večkrat zgodi, da naloga opisuje deljenje začetnih likov z novimi točkami (oz ogljišči) in se tako ta zaporednost razbije.
Tako da je pravilen odgovor le ta, da je to odvisno od konteksta naloge oz "nastajanja" končnega lika.
Tako da je pravilen odgovor le ta, da je to odvisno od konteksta naloge oz "nastajanja" končnega lika.
denis66 ::
Hvala, saj se mi je to zdelo. Saj nočem biti dlakocepec, ampak je to pravilo zapisano ali samo naučeno, ker so nas tako tovarišice, profesorji,.., učili? Zanima me pa zaradi tega, ker je sinu tovarišica (4.razred, naloga, kjer si moral označiti ogljišča in stranice) odbila pri nalogi polovico točk, ker je stranice označil v nasprotni smeri urinega kazalca. Saj se kregat ne mislim iti, ker je ta stvar bila že nazaj, pa vseeno. Samo zaradi radovednosti.
smacker ::
Načeloma se v matematiki označuje v "pozitivni orientaciji", ki pomeni v nasprotni smeri urinega kazalca: https://eucbeniki.sio.si/matematika7/16...
Če naloga izrecno ne zahteva negativne orientacije, like vedno orientiramo pozitivno. Seveda je smiselno, da so oglišča in stranice orientirane v isti smeri.
Če naloga izrecno ne zahteva negativne orientacije, like vedno orientiramo pozitivno. Seveda je smiselno, da so oglišča in stranice orientirane v isti smeri.
mojca ::
Hvala, saj se mi je to zdelo. Saj nočem biti dlakocepec, ampak je to pravilo zapisano ali samo naučeno, ker so nas tako tovarišice, profesorji,.., učili? Zanima me pa zaradi tega, ker je sinu tovarišica (4.razred, naloga, kjer si moral označiti ogljišča in stranice) odbila pri nalogi polovico točk, ker je stranice označil v nasprotni smeri urinega kazalca. Saj se kregat ne mislim iti, ker je ta stvar bila že nazaj, pa vseeno. Samo zaradi radovednosti.
Samo preverjam: saj ne govorimo o trikotniku? (Da mu ni slučajno odbila točk zato, ker je stranico a postavil ob ogljišče A – in ne zaradi napačne orientacije?)
Načeloma lahko stranice in ogljišča označiš, kot ti srce poželi.
Ampak ponavadi (in sploh, če govorimo o osnovni šoli) jih označujemo v nasprotni smeri urinega kazalca, ogljišča po abecedi z velikimi črkami, stranice z malimi črkami. Pri trikotniku stranica a leži nasproti ogljišču A, pri ostalih štirikotnikih pa tik ob njem (v obratni smeri urinega kazalca).
prva slika na googlu, če poizveduješ za štirikotnikom
Strogega pravila ni. Za matematika je zares naloga "označi ogljišča" nesmiselna. Ogljišča označiš samo zato, da lažje razložiš/dokažeš, kar želiš razložiti/dokazati. V istem duhu velja, da je smer označevanja poljubna, vendar se pogosto držimo pozitivne orientacije, kar pomeni v nasprotni smeri urinega kazalca.
Jaz se ne bi šla kregat za točke, bi pa ob priložnosti morda namignila učiteljici (če je razumljiva in odprta), da je pozitivna (oz. običajna) orientacija v obratni smeri urinega kazalca. Če je zakompleksana, si morda s tem narediš več škode kot koristi. Sinu pa razložiš, da se tudi učiteljice kdaj zmotijo in da se mu zaradi tega ni treba sekirati
In preden vprašaš: popolnoma vseeno je, na katerem ogljišču začneš označevati. (Tudi ob upoštevanju, da štirikotnik označujemo s črkami ABCD, imaš še vedno štiri različne možnosti označitve ogljišč. In ne, ne smeš izgubiti točk, če si z A označil zgornjo desno točko namesto spodnje leve.)
Zgodovina sprememb…
- spremenila: mojca ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izračun normale v C++ in povezava z ExcelomOddelek: Programiranje | 1641 (1291) | primoz4p |
» | Načrtovanje trikotnika(nujno)Oddelek: Šola | 4311 (4059) | euler |
» | Smer vrtenja - možgančki (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 6603 (6603) | noucamp90 |
» | elektromotorčekOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3702 (3576) | Pyr0Beast |
» | poligonOddelek: Programiranje | 1941 (1643) | Thomas |