» »

PWA - Progressive Web App

PWA - Progressive Web App

111111111111 ::

Kak mesec spremljam programersko mobilno in spletno sceno, ker bi rad začel nekaj migat v tej smeri (razvoj aplikacij, spletnih aplikacij itd...). In sem naletel na zgornje čudo PWA.

Se kdo od vas že ukvarja s programiranjem progressive web appov? Soliden začetek sem našel tule: https://developers.google.com/web/progr...

Zanimajo me tudi izkušnje iz prve roke oz. če se že kaj usmerjate v to zadevo?

msjr ::

Na podoben način, vendar ne s temi librariji (local storage na drug način). Ima pa tole veliko šanso, da postane naslednji buzzword (če že ni).

Kako bo s kompatibilnostjo local storage-a in exploiti (in v končni fazi blokiranjem contenta) pa bomo videli. Kot način dela je to to - v bistvu dober responsive design (+dobra arhitektura zadaj) že zdaj prav to, čeprav nima tako fensi imena.

smacker ::

Je že kar nekaj časa to hit. Mogoče boš več našel na temo "hybrid apps". Obstaja več frameworkov, ki omogočajo uporabo spletnih tehnologij za izdelavo mobilnih aplikacij.
Sam sem delal en manjši projekt z Ionic Framework: http://ionicframework.com/
Meni je super. Brezplačen, enostaven za učit, cel app nardiš samo v spletnih tehnolgijah. Sprogramiraš spletno aplikacijo, nato pa se z Apache Cordova zbuilda hibridna mobilna aplikacija. Kot rezultat dobiš nek simple native app z WebView kontrolo, ki prikazuje tvojo spletno aplikacijo in izbranimi API-ji za dostop do strojne opreme in komponent OS (kamere, čitalec črtnih kod, dogodki iz koledarja,...).
Obstaja tud Adobe PhoneGap, ki deluje po podobnem principu (brezplačen do neke mere).
Alternativa je Appcelerator Titanum, ki za razliko od prejšnjih dveh prevede Javascript v Java/Objective C kodo (nisem prepričan kako je z licenco).

Po mojih izkušnjah je koncept zelo uporaben za enostavne aplikacije, ki ne zahtevajo nekih računsko zahtevnih aplikacij. Sam vmesnik (meniji, gumbi, prehodi med stranmi,...) deluje gladko, ni neke opazne razlike med nativno in mobilno aplikacijo. Zaplete se pri nalaganju daljših seznamov. Tam se opazi, da je prisoten dodaten sloj v arhitekturi in zaradi tega je nalaganje nekoliko počasnejše.

111111111111 ::

Sam sem delal s PhoneGapom, ampak to ni isto. Pri phonegapu narediš wrap okoli spletne aplikacije, jo zapakiraš in daš na tržnico. Pri PWA, pa dostopaš do appa preko linka in se app dejansko ne namesti v sistem, ampak zasede prostor. (Ne me držat za besedo, sem samo nekaj predavanj zaenkrat pogledal). :)

smacker ::

Nisem se poglabljal v PWA, ampak kolikor razumem je tako:
Postopek razvoja je enak - uporabljaš spletne tehnologije, aplikacija pa zgleda kot mobilna. Razlika je samo v deployu. Za PhoneGap ne vem, ampak Ionic kodo lahko naložiš na strežnik in dostopaš preko URL - torej preskočiš wrapanje in market.
Citat opisa:
Free and open source, Ionic offers a library of mobile-optimized HTML, CSS and JS components and tools for building highly interactive native and progressive web apps. Built with Sass, optimized for AngularJS.

Seveda lahko delaš čisto brez Frameworkov, Ionic v bistvu samo združi Angular JS in Bootstrap CSS + omogoča deploy v native Android in iOS app s pomočjo Cordove.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

cross platform development

Oddelek: Programiranje
364400 (3386) slodreamer
»

android + iOS

Oddelek: Programska oprema
101048 (499) c00L3r
»

Programiranje tablic

Oddelek: Programiranje
81733 (1162) mihies
»

Kateri sdk za razvoj iOS in Android aplikacij?

Oddelek: Programiranje
254225 (2658) jizzer
»

HTML5 končan, standard sledi leta 2014

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
205203 (3564) dotomaz

Več podobnih tem