» »

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Slo-Tech - Dellov ustanovitelj Michael Dell je pred slabimi tremi leti odkupil celotno podjetje, s čimer se je tedaj vsaj na videz končala več mesecev trajajoča bitka več snubcev in investitorjev, ki so imeli vsak svoje favorite in račune. Nekateri investitorji se s prevzemom niso strinjali in so ga izpodbijali na sodišču, ki je naposled razsodilo v njihov prid. Največji osmoljenec pa je ameriški investicijski gigant T. Rowe Price, ki je imel v lasti 1,7 odstotka Della in si je obetal 190 milijonov dolarjev odškodnine. Zaradi precej nenavadne računalniške napake ne bodo dobili nič, zato mrzlično iščejo načine, kako bodo izgubo vlagateljem v njihove investicijske sklade povrnili.

Po ameriški zakonodaji lahko investitorji, ki se ne strinjajo z izglasovanim prevzemom podjetja, svojo pravico iščejo na sodišču. Če to razsodi, da je bila ponujena cena prenizka, dobijo ti investitorji za svoje delnice več. Da so do nove poravnave upravičeni, morajo izpolnjevati dva ključna pogoja. Na skupščini delničarjev, kjer se je odločalo o prevzemu, so morali glasovati proti, delnic pa od te skupščine do odločitve sodišča niso smeli prodati. Nasprotovanje prevzemu je priljubljen način za molzenje denarja od prevzemnikov, kar se gredo zlasti skladi, ki denarja ne potrebujejo takoj. Številni kupijo delnice tik pred zaključkom prevzemnega roka, potem pa se pritožijo nad ceno in delnico držijo do sodne odločitve.

Nekateri investitorji so pri prevzemu Della menili, da je 24,9 milijarde dolarjev za podjetje prenizka cena, zato so jo na sodišču izpodbijali. Sodišče je sedaj razsodilo, da to drži in da je bilo podjetje v prevzemni ponudbi podcenjeno za okrog 22 odstotkov, in določilo, da je pravična cena 17,62 dolarja na delnico in ne 13,75 dolarja, kolikor sta ponudila Michael Dell in konzorcij Silver Lake Partners. Odločitev vpliva na okrog 5,5 milijona delnic, medtem ko je sprva v tožbi sodelovalo 40 milijonov delnic, a so jih večino iz zgoraj navedenih proceduralnih razlogov izključili. Ob prevzemu je obstajalo 1,7 milijarde Dellovih delnic. Zaradi razsodbe bo prevzemnike Dell stal dodatnih 36 milijonov dolarjev (višja cena, obresti, pravni stroški). Če bi bila ta cena ponujena že ob samem prevzemu, pa bi bil ta dražji za 6,6 milijarde dolarjev, a so delničarji tedaj večinoma sprejeli ponujeno.

Sedaj pridemo do osmoljenca T. Rowe Price, ki si je na račun višje cene in pripadajočih obresti obetal skupno več kot 200 milijonov dolarjev. Dobil ne bo ničesar, ker so njegove delnice iz proceduralnih razlogov izločena iz poravnave. T. Rowe Price je namreč na skupščini pomotoma glasoval za prevzem, čeprav so javno izpostavljali svoje nasprotovanje prevzemu.

Razloge, zakaj se to primeri, so zelo dobro opisali na Bloombergu. Gre za precej nesrečen splet okoliščin, ki so botrovale k temu, da se je programska oprema ponastavila na privzete nastavitve, ki so podpora predlogom uprave, torej v tem primeru prevzemu. Na prvih skupščinah so bile nastavitve pravilne, a ko je po več preložitvah in ponovnih sklicih šlo zares, so glasovali glede na privzeto izbiro. Storili so še eno napako, in sicer so zaradi administrativnih razlogov prenesli delnice z ene pravne osebe na drugo, kar se seveda šteje kot odprodaja delnic, čeprav se ekonomski lastnik ni spremenil (to so stranke sklada). Investicijski sklad Magnetar Capital LLC, ki je prav tako glasoval proti in to pravilno, pa bo na primer dobil 25 milijonov dolarjev zaradi nove odločitve sodišče. T. Rowe Price pa se ukvarja z napovedanimi skupinskimi tožbami investitorji, ki mu očitajo nevestno delo in iščejo odškodninsko odgovornost za izgubljenih 190 milijonov dolarjev.

10 komentarjev

Bistri007 ::

Jao, kakšna novica! Pa je to sploh newsworthy?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Kokore ::

Je ker lepo pokaže na še enem primeru, kako gnila in za podjetja škodljiva je lahko borza!

dexterboy ::

where money walks, bulšit talks :))

ne vem no, a fsi mislijo, da se pa skladi NE morejo zmotiti ali kaj?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

mtosev ::

Zanimivo. Uspeli so napačno glasovati in zdaj ne bodo dobili tiste razlike. Hehe
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Markoff ::

Kokore je izjavil:

Je ker lepo pokaže na še enem primeru, kako gnila in za podjetja škodljiva je lahko borza!

Za katera podjetja? Za tista, ki kupujejo, tista, ki prodajajo, tista, ki so prodajana ali tista, ki jih na borzi sploh ni?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

tikitoki ::

Mislim, da bi morali dodati se kaksen clen, ki preprecuje tozbo v primeru, da si kupil delnice po napovedi prevzema. Ker je res mal bolno, da kupis delnice podjetja z namenom, da se bos tozaril nato za visjo ceno.

matobeli ::

Ampak, vsaj za tiste bolj neumne, še vedno rastejo šibe v grmovju. Vsaj nekaj.

user1618 ::

next, next, next.... oh, shit! :)
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

otago ::

Glih je na netu John Oliver s temo Debt.. kako se neizterljivi dolgovi prodajajo tudi za 0.5C/$. Finančna industrija pač.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Zvezdica27 ::

fantje... USA kapitalizem ima bore malo skupnega z evropskim, samo osnove. Tudi pravni sistem je povsem drugačen...

to bi lahko pisalo v novicah, da je to zanimivost, da pa pri nas ni lih čisto tako ;)

zz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opero bi kupili Kitajci

Oddelek: Novice / Brskalniki
4111162 (8773) tabonir
»

Milijardni menedžerski odkup Della

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3411271 (8744) driver_x
»

Dell ima več snubcev

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
74664 (3827) BaToCarx
»

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Oddelek: Novice / Ostale najave
103624 (3138) ravsek
»

Twitter vreden milijardo dolarjev

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
74995 (4154) mtosev

Več podobnih tem