Forum » Loža » Obrazložitev pravnih dokumentov
Obrazložitev pravnih dokumentov
lara2 ::
Pozdravljeni,
ali mi lahko kdo razloži kakšne so razlike in povezave med:
Šla sem iskat v knjižnico knjigo o pravu, vendar še vedno ne razumem, kateri dokument se na koga sklicuje oziroma kaj je obvezujoče in kaj ni, ter kakšna je povezava med njimi.
Se zahvaljujem za bolj kmečko razlago.
ali mi lahko kdo razloži kakšne so razlike in povezave med:
zakonom
tehničnim predpisom
standardom
direktivo
Šla sem iskat v knjižnico knjigo o pravu, vendar še vedno ne razumem, kateri dokument se na koga sklicuje oziroma kaj je obvezujoče in kaj ni, ter kakšna je povezava med njimi.
Se zahvaljujem za bolj kmečko razlago.
harvey ::
Lestvici pravnih aktov gre takole: ustava > zakon > pravilnik > poslovniki > statut...
To pomeni, da mora biti zakon skladen z ustavo, vsi ostali predpisi (pod zakonski akti) pa skladni z zakonom.
Tehnični predpis in standard je lahko vsebina zakona ni pa nujno, navadno so standardi in tehnični prepisi domene pravilnikov, kako se posamezne stvari ugotavlja (npr. hrup, emisije...)
Direktiva je EU zakonodajno napotilo k določenemu cilju. Uveljavitev te namere je potem na posamezni članici, da sprejme ustrezne predpise.
To pomeni, da mora biti zakon skladen z ustavo, vsi ostali predpisi (pod zakonski akti) pa skladni z zakonom.
Tehnični predpis in standard je lahko vsebina zakona ni pa nujno, navadno so standardi in tehnični prepisi domene pravilnikov, kako se posamezne stvari ugotavlja (npr. hrup, emisije...)
Direktiva je EU zakonodajno napotilo k določenemu cilju. Uveljavitev te namere je potem na posamezni članici, da sprejme ustrezne predpise.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | GDPR je tu, kaj pa zdaj (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 36063 (26556) | AndrejO |
| » | Cenzura ali nesposobnost? Kako je FURS želel "zapreti" Facebook (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 44822 (38229) | Furbo |
| » | odstranitev cestninskih postaj - 600.000 €Oddelek: Problemi človeštva | 3854 (3649) | Zheegec |
| » | CE certifikat na kitajskemOddelek: Pomoč in nasveti | 5113 (4104) | errhec |
| » | Barbara rov sodnik/inšpektoricaOddelek: Problemi človeštva | 2667 (1698) | poweroff |