» »

Meščansko stanovanje - slabosti ?

Meščansko stanovanje - slabosti ?

l0g1t3ch ::

Imam eno ponudbo za nakup stanovanja v starem delu mesta (ni LJ), ki se mi zdi precej zanimiva in me zanima kaj bi bile lahko glavne slabosti ?
Kar mi pade na pamet je sledeče:
- stanje električne napeljave. Vtičnice in stikala so dokaj nova in taka izgleda tudi omarica z varovalkami. Vseeno pa je vprašanje kako je stanje z kabli in kako pravilno je zvezano, se da to kako preveriti če ni načrtov napeljave ? Če je napeljava pravilno narejena ali sami kabli v stenahkaj propadajo, bi lahko imel težave s tem ?
- stanje vodovodne napeljave. Kuhinja in kopalnica sta bili sicer renovirani v zadnjih letih ampak vprašanje kakšne so cevi do stanovanja, je možno da so še kje kake svinčene cevi v teh starih zgradbah ? Se lahko da vodo na analizo da vidiš kaj teče iz pipe ?
- Kako je z samo "obstojnostjo" takih stanovanj glede na to je gradba stara cca 150 let, sicer je starih mestnih jedrih tudi precej še veliko starejših zgradb pa vendar. Same stene me niti ne skrbijo, bolj kak strop, ker predvidevam da so leseni in čez ometani, obokan zgleda samo stopnišče in hodnik.
- stroški ogravnja zaradi viskoh prostorov, saj ogrevaš velik volumen in ti topel zrak beži pod strop.

Internet, kabelska, dostop z avtom, razporeditev prostorvo, uporabnost, itd so non issue.

Aston_11 ::

Stanje strehe, izolacija, vlaga, plesen. Kar si naštel, če ni videlo prenove, pa je itak za zamenjat. Elektrika je ponavadi dvožilna, omarica je sestavljena iz 3 varovalk, brez fida itd., voda so stare železne cevi, ki bodo prej ali slej prerjavele itd.

SaXsIm ::

Kot si že omenil, visok strop je prva izmed. Toplotna izolacija - stene so najbrž debele, kako je z okni? Če je zadeva pod spomeniškim varstvom, te bo menjava oken prišla precej.

Glede same obstojnosti zgradbe sam ne vidim problema, če se jo seveda vzdržuje. Kar pa zna biti problem, če je zadeva pod spomeniškim varstvom, ker vsak poseg za seboj potegne bistveno več stroškov ter časa.

Glede vode - če vodovodne cevi niso bile zamenjane, zna biti problem. Enako velja za elektriko. Izolacija na 40 let starih kablih razpada. Prav tako verjetno ni potegnjenega zaščitnega vodnika. Preveri, če so dejansko zamenjali kable. Odmontiraj kakšno vtičnico, razdelilno dozo, stikalo - boš takoj videl, kakšen vodnik je priključen zadaj.
SaXsIm

Smrekar1 ::

Poleg omenjenih konstrukcijskih stvari moraš tudi ugotoviti kako dobra dejansko je ta lokacija.

Centri mesta znajo biti nenavadno hrupni, sploh ponoči. Dostopnost z avtom je lahko problem, saj porabiš kar dosti časa da prideš do avtoceste (ali magistralke). Center mesta tudi nima prednosti glede dostopnosti trgovin, saj so trgovski centri vedno bolj na obrobju mesta. Vse to je sicer odvisno od mesta kot takega.

Vprašanje je tudi dvigalo.

Streha - kompletno ostrešje je bilo menjano mislim da 7 let nazaj.
Izolacije - tu ni nič dodatnega, pač kolikor so debele stene in strop. Ni to podstrešno stanovanje.
Vlaga in plesen - s tem ni videti težav.
Električna omarica - videti je dokaj nova z normalnim številom varovalk
FID stikala - moram preveriti
Vodovod - Cevi v stanovanju so plastične, vprašanje pa kakšne so do stanovanja.

Stanovanje ni podstrešno ampak 1. nadstropje.
Dvigala ni ampak do prvega nadstropja bom že prišel po štengah. Tudi sedaj moram.
Okna so nova in po besedah znanca naj bi bila kvalitetna (ne nekaj najcenejšega).

Je možno spustiti strop z kakim gips platami ali kaj podobnega ?

Torej stari kabli bodo dejansko propadli in je treba menjat ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

SaXsIm ::

Ni nujno, vendar so pri res starih kablih izolacije okoli njih iz mešanice tekstila in gume (vsaj po mojih izkušnjah), ki preperi. Zato ti pravim, da jih preveri, ker če je nekdo nadgrajeval električno napeljavo, je možno, da je kable že zamenjal.

Strop pa seveda lahko spustiš, vendar preveri, kako visoka okna imaš. Ker če imaš okna skoraj do stropa, potem veliko ravno ne boš mogel spustiti.
SaXsIm

fosil ::

Zakaj bi spuščal strop?
Visoki stopi so nadstandard.
Z nekaj domišljije si narediš mezzanine
 mezzanine

mezzanine

Tako je!

Klemen86 ::

Zanimal sem se za podobno stanovanje, na koncu sem se odločil za precej sodobnejšega. V starih stavbah imaš vedno skritih neskončno možnosti za napake, ki zahtevajo popravila. Največji minus pa je parkiranje, dovolilnice in plačilne garažne hiše zame niso rešitev.

fosil je izjavil:

Zakaj bi spuščal strop?
Visoki stopi so nadstandard.
Z nekaj domišljije si narediš mezzanine
 mezzanine

mezzanine

Visoki stropovi nadstandard??

Večje neumnosti, kot je mezzanine, pa ne obstaja. Zjebeš normalen prostor, da dobiš dva neuporabna - velja za stropove takih višin, kot so v teh starih stanovanjih po Ljubljani.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Klemen86 ()

No tu ni tako visok da bi se šel kaj takega. Je po občutku kake pol metra višji kot običajno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mesečni stroški za mestni plin (Ljubljana)

Oddelek: Loža
328104 (3779) kuglvinkl
»

Ločitev elektroinštalacije dveh sob (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6611949 (10706) mirator
»

Telemch Blok Televizija Kabel prestrizen... (strani: 1 2 3 )

13726401 (21942) Mesar
»

Strošek obnove stanovanja

148664 (8074) eko_2k4
»

Električna napeljava (homemade ali strokovnjak?) (strani: 1 2 )

7444519 (38650) smile-

Več podobnih tem