» »

HTML/CSS

HTML/CSS

Nocloud ::

Živjo!

Ravnokar sem zaključil tečaj na codecademy(html/css) kjer sem se naučil nekaj osnov. Sedaj pa me zanima na kakšen način bi se bilo najbolje učiti naprej (naj grem na html5/css3 tutoriale?). Zanima me kako izgleda izdelava kvalitetne strani v praksi. Ima kdo kakšen nasvet kako se naj učim naprej.

Hvala in lep pozdrav.

lebdim ::

Nadaljuj na W3schools ali vzemi tečaj na EdX-u oz. tudi Part 2.

creator2 ::

Izdelave kvalitetne strani se ponavadi lotita web designer in web developer (to je lahko tudi ena oseba).

Predlagam, da si najprej razčistiš pojme web designer, ui/ux designer, front end developer in backend developer. Ko se odločiš kaj od tega želiš postat, pa začni pridobivat določene skillsete (najprej osnove preko tutorialov, nato pa začni delati na svojih projektih).

lebdim ::

Joj, kako mi gre načeloma ta besednjak na živce. Strokovno področje računalništva, ki se ukvarja s spletnimi stranmi, se imenuje "Izdelovanje spletnih strani". Če znam narediti neko spletno stran v Wordpressu ali Drupal-u, potem zame to pomeni, da imam "skille" tako web designerja kot tudi web developerja. Ni potrebno tukaj nobene znanosti delat.

Kurzweil ::

Sem mnenja, da kdor se ne more naučiti UIa/UXa, desgina in back enda spletnih strani, naj ne vztraja na tem področju. Lažje stvari v programiranju/kodiranju ni.

Sicer pa najprej v detajle HTML5 in CSS3, potem pa nujno še PHP, JS, SQL in še kaj, to so osnove. Ko boš šel čez vse, pa preidi na tutoriale, kjer boš še najbolje videl kako v teoriji gredo stvari, potem pa se loti svoje projekta.

Sicer pa sem mnenja, da se vse nekaj učit, piflat, ponavaljat in delate neke preiskuse je neumnost. Najbolj je pomembno, da razdelaš kaj bi rad, torej si postaviš problem/izziv, nato pa se lotiš implementacije in se sproti pozanimaš za vsako stvar, ki jo rabiš, vse se drkat na pamet je res nesmisel. Važno je, da veš kako in kaj se stvari lotiti, kaj katera stvar omogoča in to je to, potem pa že poiščeš in se poučiš.

Še najbolje pa je, da daš nekomu za par drinkov, ki dela to že leta in se z njim pogovoriš, takoj boš videl kaj in kako. Zapravljati čas z učenjem na pamet, spraševanjem na forumih, je mimo.

Sicer pa lahko pogledaš še malce po standardih, da je stvar responsive, da je poskrbljeno za varnost (predvsem skritni jeziki in baze) in da si vsaj kar se trenda (tudi to je neumnost, ponavaljati za ostalimi...) tiče v tem desetletju.

Najprej pa se moraš sam vprašati, kaj bi sploh rad čisto točno počel?!

čuhalev ::

Z znanjem enih par značk iz HTML 4.x dosegam stanje zadovoljstva. Moje spletne strani sicer niso lepe, so pa informativne. :D Ljudem je pač všeč šminka, npr. animacije. Jaz pa v življenju nimam časa jih opazovati, kaj šele jih programirati. Ampak če se že hoče lepota, naj take stvari naredi oblikovalec, ki žal ponavadi pojma nima o kodi.

Sicer pa tole:
> torej si postaviš problem/izziv, nato pa se lotiš implementacije in se sproti pozanimaš za vsako stvar, ki jo rabiš, vse se drkat na pamet je res nesmisel

lebdim ::

Ena stvar: ukazov na pamet ne vem, niti jih vseh ne poznam, si jih pa pogledam na W3schools ali podobno. Samo na žalost se mi je pred dobrim mesecem na enem razgovoru zgodila neprijetna situacija, ko me je vodja vprašal za en ukaz iz JavaScript, jaz pa nisem čisto točno vedel, kaj naredi, pa sem mu odgovoril, "da ukaza sicer ne poznam, bi si pa pogledal na W3Schools, če bi ga moral uporabit", pa ni bil najbolj zadovoljen z odgovorom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lebdim ()

FrEaKmAn ::

@lebdim

Nevem kaj je bil ukaz. Mogoče čisto osnoven, ki bi "vsakdo" moral znati in zato ni bil zadovoljen. Mogoče je bil problem, da si omenil W3schools kot vir učenja (nekateri so alergični na to).

Se pa strinjam da vsega tako ali tako ne moreš vedeti. Moraš pa vedeti kako priti do rešitve (npr kako pravilni iskati na spletu, brati razlago ali primere, ..).

Netrunner ::

Se ne čudim da ni bil zadovoljen z odgovorom, saj W3Schools je namenjen bolj začetnikom. Raje bi rekel da bi poguglal :)

lebdim ::

Hehe, sej si tudi jaz nisem zapomnil točno, kateri ukaz je bil, pa niti ni važno. Ne vem pa sicer, kaj je narobe z W3Schools, ker kolikor vem, gre za spletno stran od World Wide Web Consortium (W3C), ki je organizacija za standardizacijo interneta.

black ice ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nekaj vprašanj glede izdelave spletne strani.

Oddelek: Izdelava spletišč
384301 (3152) scipascapa
»

Izdelava internetne strani (začetnik)

Oddelek: Izdelava spletišč
72330 (1259) matjazd
»

Html, css

Oddelek: Izdelava spletišč
313524 (123) Volk|
»

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7011132 (8644) gamemen
»

ocenite stran

Oddelek: Izdelava spletišč
191904 (1587) Sivina

Več podobnih tem