Forum » Elektrotehnika in elektronika » Potrkavanje varovalke
Potrkavanje varovalke
ekofan ::
Pozdravljeni,
nisem znalac in vas prosim za pomoč - nasvet. Naredil sem enostaven usmernik 230Vac na 326Vdc, z regulacijo napetosti na ac strani:
- varovalka-odklopnik C16/4500V
- SCR regulacija napetosti 230V/5000W
- usmerniški mostiček 100A/1600V
- elektrolit 6800uF/450V
Usmernik uporabljam pri elektrolizi vode. Začnem z 50V (drugače varovalko takoj zabriše na off) in stopnjujem, nekje pri 160V se prične rahlo potrkavanje v varovalki in se počasi z dvigom napetosti stopnjuje, če se ustavim se malce umiri in spet začne ko privijam naprej. Ustavim se pri 210Vac/10A ker več ne potrebujem (na dc strani je meritev na + vodniku 15-16A, na - vodniku pa 18-19A/255V), varovalka veselo potrkava še minuto ali manj in skoči na off. Navaden talilni vložek 16A zdrži dobrih 20 minut.
Kakšen nasvet? Rad bi tudi omejil zagonski tok, z uporom, AC folijskim kondenzatorjem? Kakšnim? Pojma nimam. Mogoče ima kdo kakšno enostavno shemo, načrt?
Hvala
Lp, Igor
nisem znalac in vas prosim za pomoč - nasvet. Naredil sem enostaven usmernik 230Vac na 326Vdc, z regulacijo napetosti na ac strani:
- varovalka-odklopnik C16/4500V
- SCR regulacija napetosti 230V/5000W
- usmerniški mostiček 100A/1600V
- elektrolit 6800uF/450V
Usmernik uporabljam pri elektrolizi vode. Začnem z 50V (drugače varovalko takoj zabriše na off) in stopnjujem, nekje pri 160V se prične rahlo potrkavanje v varovalki in se počasi z dvigom napetosti stopnjuje, če se ustavim se malce umiri in spet začne ko privijam naprej. Ustavim se pri 210Vac/10A ker več ne potrebujem (na dc strani je meritev na + vodniku 15-16A, na - vodniku pa 18-19A/255V), varovalka veselo potrkava še minuto ali manj in skoči na off. Navaden talilni vložek 16A zdrži dobrih 20 minut.
Kakšen nasvet? Rad bi tudi omejil zagonski tok, z uporom, AC folijskim kondenzatorjem? Kakšnim? Pojma nimam. Mogoče ima kdo kakšno enostavno shemo, načrt?
Hvala
Lp, Igor
mirator ::
Bojim se da se igraš s svojim življenjem. Vse kar ti verjamem je to, da si "neznalac". In, če se tega že sam zavedaš (kot si zapisal), zakaj potem počneš stvari, ki jih ne obvladaš. Kje si dobil napetost 4500 V oz. 1600 V. Omrežna napetost je 230 V +- 10%. In ne vem zakaj imaš regulacijo na primarni strani? Če že moraš napetost dvigniti, potem moraš uporabiti transformator 230/x V z močjo, ki jo določa tok elektrolize. Prvič tudi slišim o kakršnem koli potrkavanju varovalk (znano mi je sicer potrkavanje cerkvenih zvonov), varovalka pač pregori v določenem času pri dločenem toku po znani karakteristiki.
Sicer pa opiši za kakšno elektrolizo gre, mogoče ti bo potem lažje svetovati.
Sicer pa opiši za kakšno elektrolizo gre, mogoče ti bo potem lažje svetovati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
FX6300B ::
@ekofan zakaj rabiš takšno napetost za elektrolizo ? drugače o kakšnem potrkavanju govoriš? če te prav zastopim gre varovalka ravno do meje in začne malo ropotati kot da jo bi ravno sedaj odklopilo ????? malo povej sploh zakaj to rabiš hočeš vodik? kisik?
@mirator te napetosti.. 4500Vje MAX napetost katero lahko uporabiš na varovalki, seveda deluje tudi z manj in 1600V je pa enako kot pri 4500V :D
@mirator te napetosti.. 4500Vje MAX napetost katero lahko uporabiš na varovalki, seveda deluje tudi z manj in 1600V je pa enako kot pri 4500V :D
May the force be with you!
mirator: se mi dozdeva,da sva "neznalca" oba in dvomim da mi lahko svetuješ na to temo glede na napisano. Preberi kar je napisal FX6300B.
fpbs: za elektrolizo potrebujem 230VAC/326DC (minus padec napetosti na graetz-u). Razmak med ploščami je ca. 1,8 mm.
FX6300B: hvala za pojasnilo miratorju. Kakšno napetost, 230V? Potrkavanju lahko rečeva tudi ropotanje in gre najverjetneje za tokovne konice, ki so potrebne za polnjenje kondenzatorja - v drugi polovici od vsake usmerjene polperiode. Elektroliza vode da,ja vodik in kisik.
fpbs: za elektrolizo potrebujem 230VAC/326DC (minus padec napetosti na graetz-u). Razmak med ploščami je ca. 1,8 mm.
FX6300B: hvala za pojasnilo miratorju. Kakšno napetost, 230V? Potrkavanju lahko rečeva tudi ropotanje in gre najverjetneje za tokovne konice, ki so potrebne za polnjenje kondenzatorja - v drugi polovici od vsake usmerjene polperiode. Elektroliza vode da,ja vodik in kisik.
Miha 333 ::
1. Najprej obvezno uporabi ločilni transformator. Neposredna uporaba omrežne napetosti v tvojem primeru je spogledovanje s smrtjo od blizu.
2. Zmanjšati moraš moč bremena, ker je previsoka za tvoj vir napajanja. Pri elektrolizi lahko to dosežeš tako, da zmanjšaš koncentracijo soli/elektrolita.
2. Zmanjšati moraš moč bremena, ker je previsoka za tvoj vir napajanja. Pri elektrolizi lahko to dosežeš tako, da zmanjšaš koncentracijo soli/elektrolita.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
mirator ::
mirator: se mi dozdeva,da sva "neznalca" oba in dvomim da mi lahko svetuješ na to temo glede na napisano. Preberi kar je napisal FX6300B.
Torej zmotil me je predvsem tvoj opis potrkavanja varovalke oz. inštalacijskega odklopnika. Delovanje teh odklopnikov kar dobro poznam in moram reči, da kaj takšnega še nisem slišal. Odklopnik pri določenem toku odklopi ali pa ne odklopi (potrkavanje bi razumel pri kakšnem kontaktorju ali releju, ki se v odvisnosti od napetoti na tuljavi vklopi ali izklopi). Nisi navedel na kateri strani si ga montiral (AC ali DC). Za napetosti sem pa res spregledal, da si navedel električno trdnost.
Sicer pa če ne maraš tebi neprijetnih mnenj, potem problemov ne izpostavljaj na forumih.
mirator: k`r neki. Predlagaj rešitev ali najdi koga drugega. Odklopnik je v električni omarici na hodniku.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: borisk ()
Miha 333: imaš prav, zdaj imam ca. 3-4% KOH-a kar izgleda preveč. Za test bom poskusil z vodo iz pipe, za tem pa z deminilizirano vodo kateri bom dodajal elektrolit "po kapljicah"
lep pozdrav
lep pozdrav
fpbs ::
Kolikor sem se jaz ukvarjal z elektrolizo, sploh ne rabiš tako visoke napetosti. Jaz sem prišel do nasprotnega spoznanja. Najboljši izkoristek elektrolize se doseže pri najmanši napetosti. Ker če računaš porabljeno moč, naprimer: 250V x 10A = 2,5kW, v drugem primeru z manjšo napetostjo: 2,5V x 10A = 25W, učinek je pa isti.
FX6300B ::
tudi meni se zdi tole kar prevelika napetost, pač če potrebuješ več vodika in kisika daš večje elektrode, itd. 12V je za elektrolizo čez glavo, povej še pač za kaj boš to potreboval, pač koliko rabiš tega kisika/vodika
če nerabiš ločena vodik in kisik si naredi nekaj takega
če nerabiš ločena vodik in kisik si naredi nekaj takega
May the force be with you!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FX6300B ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Priklop vtičnice ??Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 16490 (5709) | starfotr |
⊘ | vodik??Oddelek: Šola | 2284 (1774) | tomi66 |
⊘ | Hydrogen on demand (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 37075 (34104) | imagodei |
» | elektroliza vodeOddelek: Šola | 1130 (981) | RejZoR |
» | HHO (r)evolucija (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 10375 (9153) | Pyr0Beast |