» »

Potopna črpalka

Potopna črpalka

Aston_11 ::

Ima kdo izkušnje s potopnimi črpalkami? Rabim tako, ki ne bi crknila, zlasti pa ne ob nedeljah. Pretok tam okrog 10 m3/h+, raje več, moč čimvečja, najbolj važna pa je zanesljivost. Kupil sem že nešteto takih okrog 50-100 EUR, najboljša do sedaj je bila iz Lidla, zdržala precej časa.

*TV* ::

Črpalko za kaj? ...navadno potopno črpalko za umazano vodo, večstopenjsko potopno za čisto vodo, samosesalno črpalko,...

Aston_11 ::

Za meteorno vodo, ki ni posebej umazana, za cca 2-3 metrov višine...po moje navadna, ker ne ločim me večstopenjskemi, samosesalnimi? (sesa sama brez štroma?).

*TV* ::

hmm...še vedno ne vem točno kaj rabiš :)

Recimo za deževnico maš dve vrsti potopnih črpalk, ene so potopne recimo s plovcem, ki se ob dvignjenem plocu vklopi, ko pade pa izlopi. Druga možnost je večstenjska črpalka, ki se uporablja predvsem za vodnjake in za čisto vodo. Delujejo pa preko plovca ali tlačnega stikala.
Tretja opcija pa je zunanja samosesalna črpalka, ki ni potopljena v vodi in je zuanja jaška.

 Primer večstopenjske črpalke

Primer večstopenjske črpalke


 Potopna črpalka za umazano vodo

Potopna črpalka za umazano vodo


 Zunanja samosesalna črp.

Zunanja samosesalna črp.

Aston_11 ::

*TV* je izjavil:

hmm...še vedno ne vem točno kaj rabiš :)
Meteorna voda bi mi rada zalila klet. Pod nivojem kleti je jašek, v katerem je potopna črpalka na plovec. Ko voda nareste, vrže vodo ven,ta pa steče stran od hiše. Ko dela, ne veš, da je tam, ko neha delati (crkne), fašeš vodo v klet. Torej nekaj zanesljivega, kar ne crkne kar tako. Trenutno imam črpalko pod sliko 2 zgoraj, tako, da se sama vklopi in sama izklopi.

Pa recimo, da mora imeti tudi ustrezen pretok. Dve leti nazaj, za božič, ko je poplavilo pol države, je komaj zdelovala pritok vode in je hitreje naraščalo, kot je praznila. Po mojem sem cel hudournik fasal po cesti dol.

Sem pa tudi imel že veselice, ko je zmanjkalo elektrike, recimo ob lanskem žledu, pa brez agregata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

*TV* ::

OK vem kaj rabiš :)

Če hočeš proizvajalca malo boljše kvalitete glej črpalke kot so Grundfos, KSB, Jung, Wilo, Lowara...
To so črpalke, ki so boljše, pa tudi dražje, uporabljajo se pa tudi v industriji.
Če bi hotel imeti popolno zaščito, pa če maš dovolj prostora za dve črpalki, lahko vgradiš dve črpalki. krmilno omaro, pa alarm. Krmilna omara vklopi alarm v primeru okvare ene črpalke. črpalki se izmenično vklapljata.
Cenejša, bolj balkanska varianta je, da vgradiš dve navadni potopni črpalki in za vsako nastaviš plovec vklopa višje, da v primeru da ena ne zmore ali da crkne, da se vklopi druga. Za zaščito si lahko dodatno vgradiš tudi alarm.

telexdell ::

Pa veš koliko je 10m3/h? Po mojem ti črpalke crkujejo, ker imaš jašek z malim volumnom in črpalko z veliko kapaciteto. Potem pa se ti ob majhnem nalivu črpalka vsakih nekaj sekund vklopi za nekaj sekund. Takšnega režima obratovanja ti pa ne bo zdržala nobena črpalka.

Ne poznam situacije. A se ti dvigne podtalnica? Mogoče bi bilo smiselno imeti v jašku dve črpalki. Če ti ena na zadostuje se pa vklopi še druga)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Aston_11 ::

Kercher sodi tudi v to skupino? Drugače bom gledal napisane.

Alarm - se da tako omarico že kje nabaviti?

Aston_11 ::

telexdell je izjavil:

Pa veš koliko je 10m3/h?
Vem. Predobro.

telexdell je izjavil:

Po mojem ti črpalke crkujejo, ker imaš jašek z malim volumnom
Jašek je betonska cev premera enega metra, globine tudi tam nekje, pod nivojem temeljev, nad njo pa je obbetoniran prostor, ki dopušča dvig dodatnega cca 1 metra, ko doseže prag vrat. To se je zgodilo danes, po priklopu rezerve že ene tri ure meče ven in je sedaj na nivoju jaška. Tako da je rezerve dovolj. To je zaradi tega, ker je zadnjih 14 dni scalo in se vsa voda steka dol k meni, ki sem nizko v vasi.
Problem globine je v tem, da je tako ali tako omejena z dolžino plovca. Kar pomeni, da bi imela naenkrat fore par 100 litrov največ.

Ja, ideja je, da bi imel eno švohnejšo, ki bi dlje časa metala ven, na višjem nivoju pa še eno močnejšo.

telexdell je izjavil:

Potem pa se ti ob majhnem nalivu črpalka vsakih nekaj sekund vklopi za nekaj sekund.
Niti ne, ker se voda steka z različnih strani hiše in ko se vklopi, dela po par minut.

telexdell je izjavil:

A se ti dvigne podtalnica?
Na srečo ne, zgolj po obdobju stalnega dežja ali pa topljenja snega, pa še to ni problem, če črpalka dela. Sedanjo recimo sumim, da ji je šel kondenzator, ker ne prebija, slišat je brnenje, vendar ne obrne. Preostale črpkalke, ki so tekom let crknike, vse noname china roba, pa jim je najrbrž kaj skurilo, ker je metalo FIT ven, ohmeter pa tudi pokaže prebitje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Karen ::

Jaz imam podobno situacijo. Vsake 2 leti v povprečju kakšno stran vržem k crkne, pa je. Drugače pa imam vedno 2 na zalogi doma (navadno vzamem Lidl zeleno-krom, je kar ok, ali pa Elektromachinen (modro-črna)), ena je v produkciji, druga je pa rezerva. Aja, pa agregat imam tudi za rezervo. Ko je bila panika in je ena komaj zmogla sem pač še drugo dal v produkcijo (seveda rabiš potem tudi 2 cevi z nastavki predpripravljenimi, da se ne zafrkavaš k je frka - ne pozabit), dve pa zmoreta praktično vse...
Še vedno sta dve taki povprečni za ene 40-50 EUR/kos (cena v akciji) bolj varna zadeva kot ena super-duper za 300 EUR. Prvič je 3x ceneje, drugič sta le dve in je tveganje da crkneta obe hkrati manjše. Pa ko ena crkne enostavno kupiš drugo pa je. Sem pa opazil da je stacionirana bolj stabilna - te k jih skoz prestavljam so bolj dovzetne za okvare, eno to zeleno-kromirano iz Lidla imam stalno v jašku (365dni v letu, edino zdajle pozimi vržem varovalko ven da plovca ne vklešči v ledu in ne dela v prazno, poleti je skoz na plovcu in pač začne delat če je treba) zdajle že ene 7-8 let (praktično skoz vsaj malo v vodi), pa dela k urca.
Glede na ceno in tveganja torej priporočam dve, pa imaš mir.

Tarzan ::

Crkavale kot za stavo vedno, zdaj pa ene Neptun modre potopne črpalke delajo kot urca že en lep čas. Ista težava je bila, vedno voda v kleti, pokasirali smo jo verjetno od vsepovsod. Ko je bila povsod okrog nas poplava nekaj let nazaj, je bilo treba kar dežurat in dejansko, pumpa ni mogla delat tako hitro, kot je vodo lahko točilo v klet. Vsi okrog so rabili pumpo takrat, sreča, da je že tako rado klet zalivalo in je bila na lagerju.

Zdaj je narejena drenaža in se voda steka v jašek, ki se vsak dan vsaj enkrat izprazni (potopna na plovec). Trenutno, zaradi vsega dežja se notri nateče sigurno kak kubik dnevno, če ne več. Konstantno se sliši, kako teče v jašek, ne kaplja ampak dejansko precej močno teče. Ni podtalnica. Najhuje je ko se topi sneg.

Kar se elektrike tiče, če imaš velikokrat probleme z elektriko, potem je edina realna varijanta agregat, če pa je problem samo sem in tja, je mogoče lahko zadosti že malo močnejši računalniški UPS.

Hoden ::

Pozdravljeni, bom uporabil kar to temo. Občasno, pri večjih deževjih mi poplavi klet pod garažo. Kupiti moram črpalko, ki mi bo izčrpala čim več vode. Videl sem, da se ločijo po količini ostale vode. Ima kdo kakšne dobre izkušnje z kakšno od bolj nizkocenovnih črpalko? Recimo tam do 70€? Običajno pride do 10cm vode, kvadratura pa je okrog 20m^2. Vodo črpam kakšne 3m višje.

Hvala

c3p0 ::

Za potopno je premalo višine, razen če skoplješ kak jašek, da se bo voda stekala not in daš tja črpalko.

Aston_11 ::

Najbolje in najdlje je delala potopna iz Lidla, najslabše so tiste, ki imajo el. senzor vklopa. Dela, kot mu paše. Ali ne vklopi ali pa ne izklopi.
Najbolje bi menda bilo imeti cev s košarico z zpornim ventilom na koncu in črpalko na suhem.

Voluharr ::

Kot se napisali pred mano bo potrebno skopat jašek.
Kar se tiče same črpalke sem z ELKO iz Merkurja dokaj zadovoljn. Res pa je bilo potrebno odstranit plovec zaradi prekinjenega kabla.

Kar se tiče plovca, je tisti prigrajeni na kablu za take zadeve neuporaben saj potrebuje precej višinske razlike za vklop/izklop.
Če je možno plovec privezat da se obrača precej na kratko, drugače pa nekaj v smislu rele + https://www.ebay.com/itm/Stainless-Stee...
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Hoden ::

Hvala za odgovore.

Gledal sem tole: https://www.mimovrste.com/potopne-crpal...

Glede plovca je verjetno tudi možen ročni vklop. Torej če bi bilo res veliko vode se bi sama vključila, drugače bi jo pa ročno. Bolj me je pritegnil podatek, da pusti samo 15mm vode. Sedaj sem imel eno "čungalunga" in je pustila skoraj 5cm vode.

starfotr ::

Plovno stikalo ima 2 vlogi. Ena je avtomatski vklop/izklop, ko je nivo dovolj visok/nizek, druga funkcija je zaščitna funkcija, to pomeni, da ne dela takrat ko ni vode (suhi tek), saj uničiš črpalko, če ni medija.

Jaz bi na vašem mestu naredil malo bolj profesionalno, glede na to, da je odvisno vaše premoženje od zanesljivosti črpalke.

1. jašek, ki je nižji, kot tla v prostoru in je narejen padec v jašek.
2. trajna cev, npr. alkatenka, ki je speljana ven.
3. trajno plovno stikalo, ki je ločeno od črpalke in je lahko pritrjeno v jašku.
4. vezava črpalke v omarici/dozi, kjer se zveže črpalko, plovec. Še bolje pa, če se doda še kak kontaktor, indikacijo, signalizacijo ipd.

c3p0 ::

Sam sem kupil v OBIju eno poceni za umazano vodo, ranga 40€. Je delala nekje 3 leta, nato je le še brnela, a ker so ponujali (ne vem če še) 5 let garancije, so mi brez kompliciranja ali preverjanja, takoj dali novejši model in zdaj dela že več kot 5 let bp. Glavni faktor nakupa pri meni je garancija.

Če je rizik velik, pa morda zmontiraš celo dve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Črpalka za vodo...

Oddelek: Loža
312995 (323) primoz4p
»

Potopna črpalka

Oddelek: Loža
252288 (415) telexdell
»

Črpalka za vodnjak

Oddelek: Loža
82373 (2187) krneki0001
»

črpalka za deževnico

Oddelek: Loža
103787 (3436) knap
»

Katero črpalko

Oddelek: Loža
103812 (3683) mihec87

Več podobnih tem