» »

Maidsafe

Maidsafe

sarma832 ::

Kot crypto valuto spremljam že kak mesec, prvič sem opazil ko je bila cena še okoli 0.000032 Bitcoina, sedaj je že več kot 5x višja.

Seveda pa to ni le navaden cryptocurrency, ampak ideja o decentralizaciji interneta http://maidsafe.net/


Mnenja? Njihov produkt naj bi izšel ta mesec.

koyotee ::

Porabi vse prihranke kar jih imaš, dobiček zagotov ljen!
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

sarma832 ::

Če ne misliš nič pametnega napisati bodi raje tiho

HotBurek ::

Sej je bil tiho. Pa je rajši napisal...
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

pegasus ::

Freenet.

stapler rump ::

Ideja takega decentraliziranega peer-to-peer spleta je stara kot sam Internet. Vsake toliko se pojavi nekdo, ki bi jo rad implementiral na novo. Najstarejši tak poizkus, ki ga poznam je Freenet. Ta MaidSafe je samo še en tak poizkus, ki pač vključuje kriptovaluto zato, ker je to trenutno zadeva, ki se prodaja kot vroče žemljice.

Recimo, da predpostaviš, da namen tega konkretnega projekta ni samo še ena piramidna shema (kar je kar močna predpostavka, če sklepaš po obstoječih kriptovalutah). En problem vseh teh poizkusov decentralizacije spletne vsebine je čisto moralni. Bi se vključil v tako omrežje, če veš, da boš s tem morda pomagal razširjati vsebino, s katero se močno ne strinjaš? Recimo, da boš na svojem računalniku nevede gostil spletno trgovino za prepovedane droge ali pa propagando za verski ekstremizem? Kolikor uporabnikov misliš, da bi taka možnost odvrnila?

Kljub takim problemom je koncept deljene šifrirane hrambe podatkov, kjer posamezni udeleženci v omrežju ne vedo, kaj hranijo, vsekakor tehnično mogoč. Podoben koncept, kjer na takem omrežju tečejo programi, kar zgleda MaidSafe tudi obljublja, pa ne. To je drug problem. Podatki, ki jih obdeluješ ne morejo biti zašifrirani1. Kar pomeni, da odpade to, da poganjaš strežnik za neko aplikacijo na računalnikih naključnih ljudi. Danes ima redko katera stran samo statično vsebino brez neke baze podatkov in aplikacije v ozadju.

1 V tej točki bo kdo mogoče omenil homomorfno enkripcijo. Res je, teoretično je to možno in s primerno matematično podlago je mogoče celo napisati kako uporabno aplikacijo. Možnost, da bi kak naključni spletni razvijalec tak pristop dejansko uporabljal, pa je trenutno domena znanstvene fantastike.

sarma832 ::

Glede naključnega spletnega razvijalca, kolikor vem je Maidsafe podjetje v Veliki Britaniji http://maidsafe.net/company.html , ki operira že od leta 2006

Čeprav meni osebno se ideja zdi brezvezna... Nevem no, za povprečnega janeza mislim, da stvari sedijo kar vredu, razen če bi lahko bila storitev shranjevanja v cloudu cenejša-mogoče?

So pa nekateri precej denarja nardil z tem...čeprav so to bolj kot ne špekulacije, mislim, da v tem primeru tisti, ki so zaznali potencial se jim je lepo povrnilo

stapler rump ::

sarma832 je izjavil:

Glede naključnega spletnega razvijalca, kolikor vem je Maidsafe podjetje v Veliki Britaniji http://maidsafe.net/company.html , ki operira že od leta 2006


Z naključnimi spletnimi razvijalci sem mislil nekoga, ki bi hotel razviti kako aplikacijo na tej platformi. Kar sem hotel povedati s tem je, da ni mogoče da bi na primer ponujali razvijalcem kak PHP, ki potem čudežno teče porazdeljeno po računalnikih v omrežju. Lahko imajo kaj takega, a obdelovani podatki niso varni pred lastniki računalnikov, ki to poganjajo. Ali pa so podatki varni, uporaba platforme pa še zdaleč ni enostavna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prosim omogočite JavaScript v vašem brskalniku... prosim bodite tiho! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6210631 (7137) branimirII
»

Shranjevanje spletne strani na računalnik

Oddelek: Programska oprema
71420 (1187) mrsmoke
»

Prihodnost interneta?

Oddelek: Znanost in tehnologija
71607 (1293) next_byte
»

Trojanski konji tudi za Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9423959 (19964) MrStein

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10138740 (26703) Primoz

Več podobnih tem