» »

Virus Zika - spet senzacionalizem medijev

Virus Zika - spet senzacionalizem medijev

«
1
2 3

imagodei ::

Po nesreči sem spet gledal Slaka na PopTV in bil opomnjen, kako je tip mahnjen na senzacionalistično poročanje. No, pravzaprav tudi drugi mediji niso dosti boljši, TV Slovenija ravno tako postaja gojišče tega senzacionalizma; z njim so okužene tudi nekatere nekdaj ugledne tuje hiše... Očitno postajajo Internetsi v kombinaciji s trohico zdrave pameti še najbolj objektiven vir informacij.

Resno, mediji poročajo o strašno strašnem virusu Zika, zoper katerega ni cepiva. Na Popu je bil prispevek, ki je povedal, kako močno se je virus začel širiti glede na pretekla leta, kako v Braziliji dekleta zaradi strahu pred pikom komarja (ki prenaša virus), ne nosijo več kratkih hlač, kako je edina preventiva izogibanje potovanja v kraje, kjer je virus prisoten ter uporaba sprejev proti komarjem. Bolezen se menda začne kot gripa. Aja, pa najbolj so ogrožene nosečnice oz. plod, ker očitno virus pri nerojenemu otroku povzroča težave v razvoju možganov (mikrocefalija). Cela groza, baje. Hujše od ISIS-a in finančne krize leta 2008.




Aja, mimogrede je bilo omenjeno, da se virus ne širi iz človeka na človeka, ampak (zaenkrat) nujno potrebuje prenašalca v obliki komarja. Pa menda je znanih nekaj primerov, ko se je virus prenesel spolno, preko semenske tekočine - lahko prešteješ na prste ene roke.

Smrtnost sploh ni bila omenjena, ampak saj je vendar grozljivo, kako se otroci rodijo z mikrocefalijo, ane? A smo povedali, da cepiva ni? Na pohodu je nova kuga!


Potem greš pa zadevo pogledat na Wikipedijo in na primarne vire, pa ugotoviš, da smrtnih žrtev ni, da so simptomi okužbe podobni gripi, a izzvenijo načeloma hitreje, poleg tega pa simptome menda kaže samo 1 od 5 okuženih oseb. Skratka - much ado about nothing.


Pazite zdaj: eno so reakcije stroke, drugo so reakcije medijev. Prav je, da je stroka pozorna na ta virus. Je bližnji sorodnik Virusa zahodnega Nila, pa Rumene mrzlice, Denge... Očitno se tudi nekaj dogaja z virusom ali njegovim naravnim rezervoarjem (ki v bistvu še ni identificiran), saj je bolezen znana že več kot 60 let, pa prej ni bilo zaznati kakšnih epidemij.

Povsem nekaj drugega pa je senzacionalistično poročanje medijev. V več kot 5-minutnem prispevku npr. ni bilo omenjeno, da doslej pri zdravih odraslih nenosečih ljudeh niso zasledili nobenih težav s prebolevanjem bolezni. Ni bilo omenjeno, da do sedaj pri zdravih odraslih nenosečih ljudeh ne beležimo nobene smrti. Ni bilo jasno izpostavljeno, da se bolezen ne prenaša iz človeka na človeka in da ta trenutek v Sloveniji in Evropi še zdaleč nismo ogroženi. Ne, predstavljena je bila samo neka nejasna nevarnost, nekaj neotipljivega, nekaj groznega, kar za sabo pušča tisoče prizadetih otrok. Slak je npr. imel celo gostjo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa z njo ni uspel podebatirati o nevarnosti za Slovenijo; kaj šele, da bi gospa sama omenila, da ni potrebe po kakšnem strahu.


Še enkrat: ne da bi medijem zameril poročanje o virusu; zamerim jim senzacionalistično poročanje. Ko bi bil vsaj čas kislih kumaric. Zakaj delat iz muhe slona? Zakaj ne more novinar jasno povedat: "Zaenkrat nevarnosti za zdrave odrasle ni; v nevarnosti so izključno še nerojeni otroci."
- Hoc est qui sumus -

oo7 ::

To je pa Pop Tv če ne prikrivajo pa delajo iz muhe slona:|

Slak mi je bil pa vedno zoprn se ne spomnim več katero oddajo je že vodil takrat, ponavadi so bili politiki in nikoli ni pustil niti enemu, da bi kaj povedal, do konca vedno je skakal v besedo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oo7 ()

dice7 ::

V El Salvadorju, drzavi brez legalnih splavov, so oblasti zenskam svetovale naj ne zanosijo do 2018 zarad strahu pred tem virusom

imagodei ::

dice7 je izjavil:

V El Salvadorju, drzavi brez legalnih splavov, so oblasti zenskam svetovale naj ne zanosijo do 2018 zarad strahu pred tem virusom

Dejansko je to zdrav nasvet: če veš, da živiš na endemičnem območju, če veš, da virus lahko krepko škodi otroku, če veš, da cepiva ni in če ti oblast ter stroka razložita, da po preboleli bolezni (vsaj nekaj časa) ostaneš imun, potem ni nobene potrebe obnašat se neodgovorno in se zanašat na splav.

Ampak še enkrat: reakcije stroke (povečana pozornost, vlaganje v raziskave, ekipe na terenu) so čisto druga stvar kot senzacionalistično poročanje.

Poleg tega je virus v Latinski Ameriki endemičen in ta hip lahko dejansko govorimo o epidemiji. Na južni polobli je trenutno poletje, komarji so aktivni. V Evropi imamo posamezne primere okužbe: tiste, ki so se okužili na potovanju in simptome kažejo po vrnitvi v domovino. Čeprav je res, da obstaja možnost, da bo virus mutiral in se bo lahko širil iz človeka na človeka, temu sedaj ni tako. Skratka, nevarnost, da bi se v Evropi okužila kakšna nosečnica in da bi le-ta nato okužila svojega še nerojenega otroka, je ta hip zanemarljiva.

Vsekakor drugorazredna tema. Razen, če gledalcem zamolčiš par pomembnih detajlov.
- Hoc est qui sumus -

harvey ::

Enako kot vse novice pri nas v zadnjem času brez relevantnih podatkov, neki namedeni gosti brez repa in glave. Se čudimo potem, ko kdo pade v vodo, če vabijo spletni portali npr. Siol.net par ur pred dogodkom na idilično hojo po ledu, ker bo tega zavoljo otoplitve konec...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

stara mama ::

Nekaterim še vedno ni potegnilo da je v teh časih boljše sploh ne gledat novic.
Se manj sekiraš v življenju ;)

WarpedGone ::

Spet senzacionalizem? A ga vmes ni bilo?

Novinarji so żal najmočnejša kasta najbol nesposobnih ljudi. Branjevke na tržnici so poleg blebetanja sposobne vsaj tut kej prodat, nekatere celo tudi kej same pridelat. Novinarji drugega kot blebetat niso sposobni. Od njih pričakovat karkoli koherentnega in zanesljivega je neumno.

Zgražanje nad senzacinalizmom pa smešno. Ja, voda je mokra. Horrorz...
Zbogom in hvala za vse ribe

Smurf ::

WarpedGone je izjavil:

Spet senzacionalizem? A ga vmes ni bilo?

Novinarji so żal najmočnejša kasta najbol nesposobnih ljudi. Branjevke na tržnici so poleg blebetanja sposobne vsaj tut kej prodat, nekatere celo tudi kej same pridelat. Novinarji drugega kot blebetat niso sposobni. Od njih pričakovat karkoli koherentnega in zanesljivega je neumno.

Zgražanje nad senzacinalizmom pa smešno. Ja, voda je mokra. Horrorz...

Novinarji pisejo to kar se bere. Butasta je raja, ne oni. Oni so se samo prilagodili trgu.

WarpedGone ::

Novinarji pisejo to kar se bere. Butasta je raja, ne oni. Oni so se samo prilagodili trgu.

It is not always others fault. Bere se to, kar so rajo navadli brat.
Otrok ma rad cuker, če ga navadiš nanj.
Zbogom in hvala za vse ribe

imagodei ::

W1> "Novinarji drugega kot blebetat niso sposobni. Od njih pričakovat karkoli koherentnega in zanesljivega je neumno. Zgražanje nad senzacinalizmom pa smešno. Ja, voda je mokra. Horrorz..."

Smurf> "Novinarji pisejo to kar se bere. Butasta je raja, ne oni. Oni so se samo prilagodili trgu."

Ne vem no... Mogoče sem naiven, ampak verjamem, da obstaja odgovorno in objektivno novinarstvo, ki je sicer v zadnjih desetletjih ogrožena vrsta. Pač, še eden izmed produktov filozofije neoliberalizma.

A se spomni kdo Dnevnika na TV Slo iz 90.? O "novicah", kot so virus Zika, bi poročali v delu oddaje, ki se je začel z besedami: "Pa poglejmo še po svetu..." in zanj bi namenili točno 30 sekund. V njih bi povedali bistvene podatke, da imajo v Braziliji epidemijo, da virus prenašajo komarji, da se iz človeka na človeka ne širi, da gre za bolezen, ki pri sicer zdravih in odraslih ljudeh povzroča bolezen, ki spominja na blago obliko gripe, ter da so ogroženi izključno še nerojeni otroci. Poročanje o tem virusu bi zaključili z besedami, da strokovnjaki iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da v Sloveniji in Evropi zaenkrat nevarnosti ni.

Danes pa naredijo 5+ minutni prispevek, v studio povabijo gosta in vzpodbujajo kulturo strahu z razširjanjem pol-novic. Ne povedo cele zgodbe, ampak samo točno izbrane fakte, ki vzpodbujajo nelagodje in strah in po že dolgo znanih izsledkih iz psihologije gledalca prikujejo pred zaslon.

Meni je povsem jasno, da lastniki zahtevajo gledanost in dobiček, ampak jebi ga, kodeks novinarjev? Farmacevti tudi želijo čim večji dobiček, pa zato ne morejo v trgovinah prodajat heroina.
- Hoc est qui sumus -

b3D_950 ::

En tak povzetek stanja na kratko: http://www.rtvslo.si/kolumne/mediji-za-...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

fujtajksel ::

Če prebereš v resnejših medijih ne trač portalih, tu ni panika zaradi same nevarnosti da zboliš, temveč predvsem zaradi izbruha mikrocefalije, iz prejšnjih kakšnih sto na nekaj tisoč primerov, kar seveda je alarmantno. Vsaj dovolj alarmantno da bi se potencialne nosečnice lahko izogibale nepotrebnim potovanjem v problematične kraje.
Je pa vprašljivo, če je za izbruh mikrocefalije res kriv ta virus, kar sploh še ni potrjeno. Virus je bil namreč prisoten že prej pa tega ni bilo. Mogoče se je res tolk bolj razširil in da je to res povezan zaplet. Mogoče bi lahko kej mutiral oz bi mu po eni teoriji zarote pri tem kdo celo pomagal. Še druga teorija zarote pa pravi, da so ga uporabili za dimno zaveso, da naj bi to mikrocefalijo povzročili stranski učinki novega premalo preizkušenega cepiva dtap, s katerim naj bi pred kakšnim letom začeli cepit nosečnice - gugelj hitro najde ampak viri ne izgledajo posebej kredibilni.

nekikr ::

Resno, mediji poročajo o strašno strašnem virusu Zika, zoper katerega ni cepiva.

Podcenjuješ ta smrtonosni virus. Resno. V isti oddaji so jasno povedali, da se je okužil že en (1) Danec. Naslednji si lahko ti in vsi ki jih poznaš. Sveta kot je danes kmalu ne bo več, ker, kot si pravilno poslušal, cepiva ni kdo ve kdo bo naslednji. Čisto mogoče je, da se pojutrišnjem okuži en (1) Norvežan. Potem je konec vsega. Let's start lootin'!

WarpedGone ::

Pač, še eden izmed produktov filozofije neoliberalizma.

Q.E.D.
Zbogom in hvala za vse ribe

imagodei ::

Kaj pa te tako zelo moti pri tem?
- Hoc est qui sumus -

Phantomeye ::

A ni bilo podobno za vsako bolezen, ki se je pojavila zadnjih nekaj let? prašičja, ptičja, sars, in ne vem kaj še? kljub temu, da navadna gripa letno pobije xx-krat več ljudi.

imagodei ::

Če mi prav služi spomin, je v primerjavi z Zika virusom in prašičjo gripo vendarle razlika v poročanju. Takrat so bolj burno odreagirale že same pristojne inštitucije, tokrat pa s strani strokovnjakov ni zaznat nobene panike.
V času, ko smo imeli epidemijo prašičje gripe in tudi še danes trdim, da so pristojne inštitucije povsem upravičeno reagirale burno, čeprav so bile potem tarča posmeha, teorij zarote in špekulacij, da so farmacevtskim podjetjem zrihtale velik biznis s protivirusnim zdravilom Tamiflu: gripa je vendarle neprimerno bolj nalezljiva od Zika virusa, hitreje mutira in v zgodovini že poznamo hude epidemije, npr. Španske gripe. Kaj lahko bi se izkazalo, da je prašičja gripa izredno nevarna, tako kot je bila npr. Ptičja gripa (ki pa se na srečo nikoli ni v večjem obsegu širila iz človeka na človeka, ampak je bil vektor okužbe skoraj vedno ptič - morda do mutacije Ptičje gripe ni prišlo ravno zaradi tega, ker so pristojne inštitucije hitro vzpostavile protokole za ravnanje s perutnino, tako da je bilo okužb ptič --> človek manj, kot bi jih bilo sicer in zato tudi manj možnih mutacij, ki bi virusu omogočile direktno okužbo človek --> človek). Nadalje, tudi povsem običajni, sezonski virusi gripe so za ogrožene skupine smrtno nevarni; nekateri sevi pa so še posebej nevarni tudi mladim in zdravim. Skratka, takrat so opozorila prihajala od zdravstvenih organizacij, tokrat pa strokovnjaki "ne strašijo" z nikakršno epidemijo in nikakršnimi množičnimi smrtmi. Problem je zaenkrat omejen na Latinsko Ameriko in rizična skupina so očitno samo nosečnice oz. njihovi nerojeni otroci. Kar je seveda tragično, ampak obvladljivo.

Paniko tokrat zganjajo izključno mediji. Veliko bolj jasno je, da so strašili z Ebolo in SARSom, ker gre spet za bolj nalezljive bolezni z relativno visoko smrtnostjo. Zika virus pa očitno 99% zdrave populacije preživi zgolj kot neko prehladno obolenje, z nekoliko specifičnimi simptomi. Oziroma celo tako, da 4 od 5 okuženih sploh ne kažejo simptomov in sploh ne vedo, da so okuženi.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

imagodei ::

Kakšen bruh od senzacionalističnega članka na RTVSLO: http://www.rtvslo.si/svet/eksplozivno-s...

Nekaj poudarkov:
* Eksplozivno širjenje zike bi lahko postalo grožnja za ves svet
* Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi "eksplozivnega" širjenja virusa Zika oblikovala izredno skupino, saj se je do zdaj mila grožnja spremenila v grožnjo alarmantnih razsežnosti.
* "Stopnja nevarnosti je izjemno visoka,"
* medtem ko je položaj zdaj "dramatično drugačen".

...
...

Potem, ko članek v prvih nekaj odstavkih straši, kot da gre za božjastno nevarno stvar, primerljivo morda s kakšno hemoragično mrzlico tipa Ebola, se avtor(ica) članka kasneje vendarle umiri in pove:
Strokovnjak za tropsko medicino Herwig Kollaritsch je sicer komentiral, da je primer okužbe, ob predpostavki, da bolnica ni noseča, "takšnega pomena, kot če bi se na Kitajskem prevrnila vreča riža", torej gre za nepomemben dogodek.

Kollaritsch opozarja, da štiri petine od tistih, ki se bodo v Avstrijo vrnili okuženi z Ziko, tega niti ne bodo opazili, "zato je za prizadete, če niso noseči, to čisto vseeno," je dejal in poudaril, da se v Avstriji ni bati epidemije, saj je premrzlo, prav tako pa ni "kompetentnega prenašalca".

Zakaj potem poročanje, kot da je smrt pred vrati in bomo vsi umrli v mukah?

Članek se spet zaključuje v morbidnem tonu:
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je virus Zika, ki ga prenašajo komarji vrste Aedes aegypti in se običajno pojavlja v Afriki, razširil v 21 od 55 držav v Amerikah. Primere okužbe z virusom so zaznali tudi v Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Švici in na Švedskem. Virus se ne prenaša s človeka na človeka, za zdaj pa cepiva zanj ni. Ameriški strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko za razvoj učinkovitega zdravila preteklo tudi do deset let.


Virus se širi 21 ameriških držav je že prizadetih, pa v Evropi je we're all going to die, to je skoraj kot Zombi Apocalypse... Aje ne, če ste skozi ves bullshit uspeli dosti natančno prebrat, članek na hitro celo omeni da "Virus Zika pri večini obolelih poteka brez znakov ali pa sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome". Pa poglej poglej, virus se sploh ne prenaša iz človeka na človeka, torej bi za epidemijo v Evropi morali uvozit še okužene komarje!

Cepivo? Zakaj pa zdaj naenkrat cepivo? Rdečke so tudi relativno nenevarna bolezen, ki jo prebolimo ob pitju lipovega čaja in cuzanju limon. Je pa (vsaka podobnost z virusom Zika je zgolj naključna) virus nevaren nerojenim otrokom in lahko povzroča hude prirojene deformacije, od mikrocefalije do slepote, okvar srca in duševne zaostalosti.

Ampak, nasprotnikov cepljenja to ne moti, pač naj ženska počaka s seksom in načrtovanjem družine, dokler ne preboli virusa, ane...
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

A se lahko siri iz clovka na cloveka, ce komar pici okuzenega in nato neokuzenega? Tudi pri nas bo kmalu dovolj toplo za komarje.

KraitPay ::

Jaz pa ne razumem kako lahko po nesreči gledaš Slaka.

imagodei ::

kixs je izjavil:

A se lahko siri iz clovka na cloveka, ce komar pici okuzenega in nato neokuzenega? Tudi pri nas bo kmalu dovolj toplo za komarje.

Da, drži. Komar lahko prenaša virus od bolnega na zdravega človeka.

Ampak še vedno: 4/5 okuženih ne čuti nobenih posledic. 1/5 okuženih bo zbolela za gripi podobno boleznijo, ki traja nekaj dni in jo spremlja izpuščaj.

O hospitalizacijah ne poročajo. O smrtih še manj. Gre za ustreznik nekakšnemu prehladnemu obolenju, ki ga večina ljudi preboli "v stoje".

Doslej še nedokazano, a zelo verjetno pa je, da so v resnični nevarnosti še nerojeni otroci.

V kolikor torej bolezen ne bo pojenjala do začetka sezone komarjev, bomo lahko začeli govoriti o potencialni nevarnosti za noseče ženske oz. njihove plodove.

KraitPay je izjavil:

Jaz pa ne razumem kako lahko po nesreči gledaš Slaka.

To je pa res pri celi stvari najbolj pomembno.

Če rabiš in-depth razlago, lahko pošlješ ZS. Sicer pa takole: bil sem na računalniku, medtem ko je moja boljša polovica gledala televizijo. Med preklapljanjem je ujela večerna poročila na PopTV.

Bo to potešilo vašo radovednost?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

vostok_1 ::

I told ya, i fucking told ya.

Ker je evropa nesposobna bo treba kr lastnoročno izvajat final solution za komarje.
Iztrebimo vse do zadnjega.

jype ::

BBC poroča, da pričakujejo 4 milijone primerov okužb v 2016.

Sliši se kot da ni neke hude panike.

vostok_1 ::

Že ena je preveč. Komarji na tem planetu nimajo kaj počet, razen če se jih spremeni v vegetarjance, pa še takrat bodo tečni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

black ice ::

Jupito ::

V povsem nepovezanih novicah: sezonska epidemija poceni senzacionalizma spet zajela večji del zahodnega sveta. Ali smo v Sloveniji dobili prvi primer okužbe s pikom internetnega trola? So naivni in nerazgledani tokrat bolj ogroženi!? To in še več v svetu na kanalizaciji A!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

SimplyMiha ::

Zika virus je pandemičen.

Zika virus at "pandemic" level, National Institutes of Health says

Senzacionalizem? Samo za tiste, ki nimate otrok.

Pithlit ::

SimplyMiha je izjavil:

Senzacionalizem? Samo za tiste, ki nimate otrok.

Wrong. Zika virus je po trenutnih _domnevah_ nevaren le plodu v maternici. Vsi ostali se nimamo česa bati.

Poznam nosečnice ki po par mesecev niso bajte zapustile (razen da so šle do dohtarja)... tako da neke grozne panike ni. Tista ki pa sama sili na pandemska območja pa... hja, tough. Bistveno večji problem imajo ženske ki na pandemskih območjih živijo. Ampak ko je bil virus lepo omejen na ta področja ni noben delal panike. Delajo jo zdaj, ko imamo 1 primer na Danskem. Pa 1 primer v Avstriji...
Life is as complicated as we make it...

imagodei ::

S tem, da če Avstrijca v naslednjih tednih ne bo pičil noben komar, ki bo potem v kratkem pičil še kakega drugega človeka (ali glodalca - le-ti so najverjetneje naravni rezervoar virusa), bo ta bolezen v Avstriji izzvenela sama od sebe.

Aja, no, morebiti se v posameznih primerih (trenutno je znan 1 samcat tak primer, ki niti ni 100% potrjen) bolezen lahko širi s spolnimi odnosi. Se pravi, se bo revež moral nekaj tednov vzdržati seksa.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

SimplyMiha> Senzacionalizem? Samo za tiste, ki nimate otrok.

Samo za tiste, ki ne nameravamo bit noseči (in se gibat po krajih, kjer pikajo komarji, okuženi z virusom).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

RedDrake ::

Jaz osebno ta virus bojkotiram.
Je preveč diskriminatoren do žensk.

Pithlit ::

RedDrake je izjavil:

Jaz osebno ta virus bojkotiram.
Je preveč diskriminatoren do žensk.

Hear hear!
Life is as complicated as we make it...

SimplyMiha ::

Pithlit je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Senzacionalizem? Samo za tiste, ki nimate otrok.

Wrong. Zika virus je po trenutnih _domnevah_ nevaren le plodu v maternici. Vsi ostali se nimamo česa bati.

Poznam nosečnice ki po par mesecev niso bajte zapustile (razen da so šle do dohtarja)... tako da neke grozne panike ni. Tista ki pa sama sili na pandemska območja pa... hja, tough. Bistveno večji problem imajo ženske ki na pandemskih območjih živijo. Ampak ko je bil virus lepo omejen na ta področja ni noben delal panike. Delajo jo zdaj, ko imamo 1 primer na Danskem. Pa 1 primer v Avstriji...


Morda boš šokirana, vendar nosečnost praviloma traja 9 mesecev in se odkrije v drugem mesecu (ko perilo zamuja že cel mesec). Tačas pa mlade ženske veselo potujejo po širnem čudovitem svetu. In vse kaže, da se virus širi tudi spolno. Zdaj so ga odkrili tudi v Novi Zelandiji; zaradi razmeroma dolge "inkubacijske" dobe se hitro širi po svetu, zato so pri WHO upravičeno zaksrbljeni in se "vsi ostali" upravičeno bojimo za naraščaj. Ne vem zate, a meni ni preveč luštno ob misli na večjo smrtnost nedonošenskov in večje poškodbe novorojenčkov, ki bodo poslej morali živeti kot "osebe s posebnimi potrebami".

Ampak vam je seveda popolnoma vseeno za druge otroke. Tako in tako ne cenite življenja zarodka in stresate bolne fore o virusu.

Zgodovina sprememb…

jype ::

SimplyMiha> Ne vem zate, a meni ni preveč luštno ob misli na večjo smrtnost nedonošenskov in večje poškodbe novorojenčkov, ki bodo poslej morali živeti kot "osebe s posebnimi potrebami".

Zanimiva ideja, da je treba zagnat paniko samo zato, ker nekdo ne pozna statistike.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

SimplyMiha ::

Zanimiva ideja, da ni treba zagnat panike samo zato, ker se nek detomorni virus hitro širi po svetu.

Invictus ::

Kak detomorni virus?

Celo WHO je rekel da se mogoče okuži milijon ljudi. Pri 7 milijardah je to nepomembno. In iz tega delajo paniko.

Pa še to se večinoma dogaja v revnih soseskah Južne Amerike, kjer imajo tako ali tako cel kup drugih problemov, vključno z neobstojem tekoče vode in kanalizacije.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fujtajksel ::

jype ::

SimplyMiha> Zanimiva ideja, da ni treba zagnat panike samo zato, ker se nek detomorni virus hitro širi po svetu.

Na kakšen način lahko panika spreminja hitro širjenje virusa?

imagodei ::

Spolni prenos je trenutno še na ravni anekdote. Obstaja 1 dokumentiran primer, pa še tam se ne ve, a sta se partnerja mogoče divje analno žgala, pa je prišlo v bistvu do okužbe preko krvi. Pa četudi se v zelo redkih primerih prenaša spolno... Zakaj hudiča zganjate paniko, no?

Govorimo o virusu, ki ga 99% okuženih preživi kot prehlad ali gripo.

Edini problem so nerojeni otroci. Glede tega pomaga izobraževanje, malo odgovornosti in kontracepcija. Ko človek preboli virus, je (vsaj nekaj let ali desetletij) imun. Ženska, ki načrtuje nosečnost, se lahko za majhen denar testira in ugotovi, ali je virus že prebolela. Če je prebolela, je imuna in ponovna izpostavitev virusu ne predstavlja nevarnosti za plod.

Če oziroma Ko bo virus mutiral in bo začel sejat smrt pri že rojenih otrocih ali pri odraslih, ali pa puščat kakšne trajne posledice na zdravju, bo pa čas za odgovorno mero strahu.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Bryn ::

imagodei je izjavil:

Edini problem so nerojeni otroci. Glede tega pomaga izobraževanje, malo odgovornosti in kontracepcija. Ko človek preboli virus, je (vsaj nekaj let ali desetletij) imun. Ženska, ki načrtuje nosečnost, se lahko za majhen denar testira in ugotovi, ali je virus že prebolela. Če je prebolela, je imuna in ponovna izpostavitev virusu ne predstavlja nevarnosti za plod.


In če še ni prebolela?

imagodei ::

Glede tega pomaga izobraževanje, malo odgovornosti in kontracepcija.
- Hoc est qui sumus -

Invictus ::

Bryn je izjavil:


In če še ni prebolela?

Pač ne gre na oplojevalno poročno potovanje v tople kraje, ampak v mrzle ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Bryn ::

imagodei je izjavil:

Glede tega pomaga izobraževanje, malo odgovornosti in kontracepcija.


Torej če še ni prebolela naj pač ne zanosi dokler ne preboli virusa? Ali pa naj se izogiba komarjem al kako? Lahko še meni poveš, kako se efektivno izogibat komarjem, bi mi poleti prav prišlo.

Ajde res pretiravajo z vso paniko, ampak tako nedolžno pa tudi spet ni.

Invictus je izjavil:

Bryn je izjavil:


In če še ni prebolela?

Pač ne gre na oplojevalno poročno potovanje v tople kraje, ampak v mrzle ...


Itak, če je ženska noseča naj ne gre v J. Ameriko, kaj pa če pride tale nedolžni virus v Slovenijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bryn ()

imagodei ::

Bryn je izjavil:

imagodei je izjavil:

Glede tega pomaga izobraževanje, malo odgovornosti in kontracepcija.


Torej če še ni prebolela naj pač ne zanosi dokler ne preboli virusa? Ali pa naj se izogiba komarjem al kako? Lahko še meni poveš, kako se efektivno izogibat komarjem, bi mi poleti prav prišlo.

Ajde res pretiravajo z vso paniko, ampak tako nedolžno pa tudi spet ni.

Kakšno alternativo pa ti predlagaš?

A če bodo mediji zganjali paniko in če bodo ljudje živeli v strahu pred virusom, bo to samo po sebi zmanjšalo število okužb?

Ali pa mogoče predlagaš, da v paniki vijemo roke k nebu, molimo in organiziramo skupinska samo-bičanja na trgih, kot pokoro, ker nas je Bog kaznoval s to nadlogo?

Kaj pa ideja, da bi farmacevti hitro razvili cepivo in ga brez testiranja dali ne trg? Ti ni všeč?


Mislim - halo. Situacija je taka - na endemičnih območjih imaš komarje, ki te lahko pičijo in če si noseča ženska, tvegaš, da donosiš telesno in duševno invalidnega otroka. Cepiva ni. Preventiva je edina varianta. Za vse ostale demografske skupine pa je sezonska gripa bolj nevarna od tega virusa. Potrebe po paniki ni, je pa potreba po izobraževanju mladih žensk in njihovih partnerjev.


Oblasti v L. Ameriki pa sicer že sedaj poskušajo tudi z metodami iztrebljanja komarjev s škropljenjem javnih površin in območij, kjer se komarji razmnožujejo z insekticidi. Druga alternativa, ki je menda že tudi v uporabi, so genetsko spremenjeni komarji (hvala black ice).

Torej, ne oblasti ne stojijo križem rok, ampak... Odgovornost bodočih mamic je, dokler ne bo na voljo cepiva, najboljše orožje. Res ne vem, kaj drugega misliš, da bo pomagalo. Vzbujanje panike nikakor ne.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Bryn je izjavil:

Itak, če je ženska noseča naj ne gre v J. Ameriko, kaj pa če pride tale nedolžni virus v Slovenijo?

Še enkrat: odgovornost bodočih mamic. Kaj drugega pa predlagaš ti?

Če imajo v Sierra Leone Ebolo, potem ne potuješ tja na turistično potovanje, ane? Če bi po Sloveniji razsajala epidemija oslovskega kašlja, potem svojega 2-mesečnega otroka ne bi vozil na obiske k sorodnikom in v zaprte prostore z veliko ljudmi.

Če pa imamo (bojda) pandemijo virusa Zika, potem pa, če si ženska, ne zanosiš, dokler nisi šur, da si virus že prebolela.
- Hoc est qui sumus -

Bryn ::

imagodei je izjavil:

Bryn je izjavil:

Itak, če je ženska noseča naj ne gre v J. Ameriko, kaj pa če pride tale nedolžni virus v Slovenijo?

Še enkrat: odgovornost bodočih mamic. Kaj drugega pa predlagaš ti?

Če imajo v Sierra Leone Ebolo, potem ne potuješ tja na turistično potovanje, ane? Če bi po Sloveniji razsajala epidemija oslovskega kašlja, potem svojega 2-mesečnega otroka ne bi vozil na obiske k sorodnikom in v zaprte prostore z veliko ljudmi.

Če pa imamo (bojda) pandemijo virusa Zika, potem pa, če si ženska, ne zanosiš, dokler nisi šur, da si virus že prebolela.


Narobe si razumela, se strinjam naj nosečnice ne rinejo dol če je epidemija. Zadeva pa ni več tako nedolžna če pride slučajno do epidemije v Sloveniji. Problem je nastal, ker je tale virus začel prenašati navaden komar, kar prej ni. Panike seveda ne smemo zagnat, je pa narobe tudi, da se virus razglasi za popolnoma nedolžnega. Cepiva pa zgleda ne bo še vsaj 10 let.

imagodei ::

Zdravstvene in sorodne inštitucije virusa ne obravnavajo kot nedolžnega. Problem je, da mediji napihujejo zgodbo okoli njega.

Temo sem začel z opisom prispevka na PopTV. Poleg par minut dolgega prispevka so v studio povabili tudi strokovnjakinjo (menda imunologinjo?) in Slak je z njo še zagotovo 2-3 minute razpravljal o tej bolezni. Ob enem nikoli ni bilo omenjeno, da virus za zdrave ljudi ne predstavlja tveganja ter ni bilo jasno poudarjeno, da se ne širi iz človeka na človeka.

To je ne-novica, ki so jo pretirano napihnili.

Objektivno poročanje bi vzelo vsega skup 15-30 sekund in bi povzelo, da v Latinski Ameriki razsaja virus Zika, ki ga prenašajo izključno komarji in se po sedaj znanih podatkih ne prenaša iz človeka na človeka. Izpostavljeno bi bilo, da zdravim osebam virus ne predstavlja nobene nevarnosti, da pa odsvetujejo potovanje v Južno Ameriko nosečim ženskam in tistim, ki nosečnost planirajo, saj okužba v času nosečnosti predstavlja znatno tveganje za plod oziroma za prirojene deformacije.

Morda bi lahko dodali še, da so znani primeri, ko so osebe, ki so bile na potovanju v Latinski Ameriki virus prinesle s seboj v Evropo, vendar pa da strokovnjaki mirijo, da nevarnosti ni, ker se virus ne prenaša niti po zraku, niti z dotikom.

To en spiker prebere v 20 sekundah.
- Hoc est qui sumus -

Spajky ::

Zdej že plašijo, da se prenaša s sexom ... saj ni res pa je >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

erunno ::

Dejansko se je začel eksplozivno širiti. Kljub temu da virzs poznamo od leta 1947 (Uganda) in prvi primer človeško okužbe in 1952 (Uganda, Tanzanija) je bil prvi izbruh šele leta 2007 (Mikronezija). Prvi večji večji izbruh je bil 2013-2014 v Francoski Polineziji - od koder se je verjetno prenesla v Brazilijo.

WHO je sklicaja krizni sestanek za 1. februar - nova okritja (možni povzročitelj Mikrocefalije, pri zarodkih, ter Guillain-Barré sindroma pri odraslih) in pa "eksplozivna" rast okuženosti v Juzžni ameriki (predvsem v Braziliji- tam se je pojavila šele 2014 in je že na pandemični ravni). V južni amriki ljudje še nimajo dobro razvite imunosti na to bolezen, kar je omogočilo hitro širjenje bolezni. Bilo bi odlično, če bi to uspeli omejiti pred Olimpijskimi igrami v Rio de Janeiro, ki bodo tam letos.

WHO je mnenja da bi se lahko Zika virus lahko globalno razširil po urbanih centrih, ker so komarji ki prenašajo ta virus precej razširjeni (Aedes Albopictus - tudi pri nas).

Vir: WHO, Wikipedia, elifesciences.org
http://www.who.int/mediacentre/factshee...
http://www.who.int/features/qa/zika/en/
Zika virus @ Wikipedia
The global distribution of the arbovirus vectors Aedes aegypti and Ae. albopictus -sliko razširjenosti enega od obeh vrst komarjev sourca tudi zgornji članek na Wikipediji

imagodei ::

erunno je izjavil:

Dejansko se je začel eksplozivno širiti. Kljub temu da virzs poznamo od leta 1947 (Uganda) in prvi primer človeško okužbe in 1952 (Uganda, Tanzanija) je bil prvi izbruh šele leta 2007 (Mikronezija). Prvi večji večji izbruh je bil 2013-2014 v Francoski Polineziji - od koder se je verjetno prenesla v Brazilijo.

Res je, virus se je začel v zadnjih letih širiti precej hitreje kot v preteklosti. Razlog je verjetno mutacija. Kljub mutaciji ostaja primarni vektor za Zika virus tropski komar, tako da dokler se ne otopli, v Evropi ni skrbi, da bi se širil med populacijo.

erunno je izjavil:

WHO je sklicaja krizni sestanek za 1. februar

Pravilno. Better safe than sorry. Še enkrat ponavljam, da reakcije pristojnih zdravstvenih organizacij niso enako kot senzacionalistično poročanje medijev.

erunno je izjavil:

ter Guillain-Barré sindroma pri odraslih

GBS je precej zoprna reč, ja. Ampak, moramo malo postavit stvari v perspektivo.

GBS povzroča že tudi navadna sezonska gripa. Kakšni sevi bolj pogosto, drugi sevi manj pogosto. Pri čemer je gripa vsakoletno v pandemični fazi, okuži 10-15% (5-10% odraslih, 20-30% otrok) svetovne populacije (kako milijardo ljudi), ocenjuje se, da na globalni ravni 3-5 milijonov ljudi zboli za hujšo obliko in da za posledicami umre 1/4 - 1/2 milijona ljudi. (Vir: WHO_1, WHO_2) Glede na to, da se z gripo okuži milijarda ljudi letno, se med temi najde verjetno več ljudi, ki jih prizadene GBS, kot pa pri virusu Zika, za katerega predvidevajo do konca leta 2016 okoli 4 milijone okužb.

Guillain-Barré sindrom povzročajo npr še Epstein-Barr virus (povzroča mononukleozo, pa tudi raka, prevalenca med odraslo populacijo pa je okoli 90%!), norice in nekatere bakterijske okužbe.

erunno je izjavil:

WHO je mnenja da bi se lahko Zika virus lahko globalno razširil po urbanih centrih, ker so komarji ki prenašajo ta virus precej razširjeni (Aedes Albopictus - tudi pri nas).

Ja, ampak ne zaradi komarjev, oni ne potujejo. Zaradi ljudi, ki bodo virus prinesli iz potovanj, potem pa jih bodo v Evropi opikali komarji A.Albopictus - s čimer bodo postali vektorji za nadaljnji prenos bolezni - še sploh, če naravni rezervoar za virus obstaja tudi na Evropskih tleh.
- Hoc est qui sumus -
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VAXXED in kontroverzija , ki obdaja film

Oddelek: Loža
466839 (3038) grex
»

Izbruh ebole 2014 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25762475 (42884) nevone
»

Aids

Oddelek: Problemi človeštva
345152 (2819) Unknown_001

Več podobnih tem