» »

ISO 9001 vzorec za proces informatike

ISO 9001 vzorec za proces informatike

imagodei ::

Živjo,

zanima me, ali ima kdo na voljo kakšen vzorec ali za dokumentacijo IT procesa v podjetju za zahteve ISO 9001 standarda? Opis naj bi bil hkrati čim bolj simpl, po drugi strani naj bi zajemal glavna zadolžitve, s katerimi se ukvarja služba za informatiko v podjetju (planiranje varnostne politike, kontrola dostopa, zagotavljanje varnosti podatkov na nivoju file sistema, izdelava backupa, planiranje nabav, namestitve opreme,...)

Meni se zdi to precej obsežno za zajet v en flowchart, kot ga ima npr. nabavna služba ali prodaja. Si ne predstavljam, kako začet.
- Hoc est qui sumus -

AndrejO ::

Želiš flowchart nekoga drugega, ali želiš nekaj, kar vam bo res uporabno pri delu in bo odražalo vaše dejansko trenutno stanje "na terenu"?

imagodei ::

Flowcharta seveda ne mislim kopirat od nekoga drugega brez kančka vložene energije. Bi mi bil pa izhodišče, da sploh vem, kako to izgleda oz. kako razmišljati o teh procesih v smislu ISO-ta.

So, to clarify: ja, iščem flowchart od kakega drugega podjetja, lahko tudi izmišljenega/vzorčnega.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

mm&r ::

ISO 9000 lahko na kratko strnemo v naslednje alineje:
- Say What You Do (Have Quality Procedures)
- Do What You Say (Follow the Procedures)
- Record What You Did (Keep Quality Records)
- Prove It (Check the Results)
- Improve It (Act on the Differences)

Torej boš težko vzel proces od nekoga drugega ampak se raje fokusiraj na svoje procese.

Invictus ::

Pozabil si še eno. Letno članarino 30 jurjev ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SeMiNeSanja ::

Jaz pa popolnoma razumem, kaj OP želi, samo mu žal ne morem pomagat.

Štos je v tem, da bi Op očitno rad pogledal, kako izgleda 'paperwork', ki stoji izza takšnega projekta, da bi se ga lahko lotil sam - brez najemanja nekih dragih svetovalcev, ki v končni fazi ravno tako vzamejo neko 'ogrodje' ali 'šindelc' in ga potem prikrojijo in izpolnejo primerno procesom posamezne stranke.

Tako, kot pri marsikateri drugi stvari, bi marsikdo lahko sam izvedel papirologijo, če bi le imel kam pogledat, kako naj bi ta izgledala. To pa se prodaja kot najhujšo skrivnost. Samo pogledaš raznorazne pravilnike, ki ti jih ponujajo 'profesionalci', da jih bodo naredili. Takšne 'šindlce' bi lahko imela gospodarska zbornica javno dostopne, da bi vsem olajšala življenje (copy-paste šarlatanom pa malo spodrezala perutke).

windigo ::

Kaj pa je to zaena zadeva, ta "proces informatike"? (Sploh ker je v vsakem podjetju mnogo procesov, v katerih se seveda uporablja tudi IT, nekateri od teh pa so specifično namenjeni zagotavljanju varnosti, neprekinjenem delovanju le te, planiranju kapacitet in tehnologije, ipd.)

imagodei ::

Opis procesa, po katerem deluje oddelek za informatiko v podjetju, seveda.

Tudi v angleščini sem našel bore malo materiala na to temo... Nekateri celo pravijo, da ni treba delati procesa, ampak samo opise postopkov (navodila za delo), kar bi bilo dejansko lažje razdrobit: npr. navodila za izdelavo backupa, navodila za postopke ob prihodu/odhodu sodelavca v podjetje, varnostna politika. Ne vem, če gre to na presoji ISO 9001 res skozi. Vse ostale službe imajo opisan nek proces.
- Hoc est qui sumus -

windigo ::

Še enkrat: ne obstaja enovit proces informatike (velja za vsaj 99% podjetij, sploh če niso iz IT branže), ampak ti poskušaš stlačiti procesno shemo na organizacijsko shemo, ki pa se na tem mestu od prve (poleg zgodovinskih razlogov) razlikuje večinoma samo še zaradi zelo drugačnega nabora potrebnih znanj, upravljanja le teh in vseh problemov, ki izhajajo iz tega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISO 9001 programska oprema

Oddelek: Pomoč in nasveti
162280 (1790) MTB
»

Poslovni informatik - služba

Oddelek: Šola
185265 (4335) -MH-
»

EnaA in njihov katastrofalni sistem za odjavo od spam-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
6713184 (9309) fosil
»

ISO 27001, oddaljeni dostop in RDS

Oddelek: Informacijska varnost
122240 (2011) BlueRunner
»

študij IT ekspert

Oddelek: Operacijski sistemi
174476 (3578) imagodei

Več podobnih tem